Koi voeren tips en advies: gezond voerregime voor Koi

Je bekijkt nu Koi voeren tips en advies: gezond voerregime voor Koi
Komt u maar met dat voer!

Het leukste wat er is aan Koi is natuurlijk het voeren. Er is echter van alles om rekening mee te houden wanneer je Koi gezond wilt houden en dat begint natuurlijk met een goed en gezond voerregime. Bij Koi lijkt het alsof ze nooit genoeg gekregen hebben, zelfs wanneer je net gevoerd hebt en een minuut later weer langs de vijver komt vragen ze opnieuw om voer. Echter wil dat niet zeggen dat ze ook daadwerkelijk nog voeding nodig hebben. En door teveel te voeren loop je het risico dat Koivoer te snel ook weer onverteerd het maagdarmkanaal weer verlaat, zonder dat de voedingsstoffen optimaal benut worden.

Onverteerd voedsel door teveel voeren

Hoewel het lijkt alsof Koi altijd hongerig zijn, wil dat niet zeggen dat je continu voer moet geven. Sterker nog, wanneer je teveel en te snel achter elkaar voert dan zal dit erin resulteren dat de voeding niet goed meer wordt opgenomen. Dat betekent dat je onnodig extra afvalstoffen aan de vijver aan het toevoegen bent die alleen maar de waterkwaliteit belasten. Het is goed om meermaals per dag te voeren, maar je hoeft dit niet te overdrijven. Het is beter om minder te voeren en een kwalitatief hoogwaardiger voer te geven in plaats van veelvuldig te strooien met een goedkoper voer.

Kwaliteit boven kwantiteit

In plaats van een hoge kwantiteit is het beter om kwalitatief hoogwaardig Koivoer in een mindere hoeveelheid aan te bieden. Goedkoop voer bevat namelijk minder lichaamseigen eiwitten die juist essentieel zijn voor een goede opbouw van het lichaam en nieuw weefsel. Daarbij is goedkoper Koivoer veelal gemaakt van plantaardige producten om de prijs daardoor te drukken, dat is immers veel goedkoper dan vismeel. Vismeel is wat een goed Koivoer maakt, het bevat veel minder koolhydraten (suikers) die een koi niet tot nauwelijsk nodig heeft en is juist rijk aan hoogwaardig eiwit.

Overigens is er ook goedkoper Koivoer wat hartstikke goed is en geproduceerd kan worden op basis van hoogwaardige dierlijke eiwitten. Je kunt daarover meer lezen in onze vergelijking van goedkoop budget Koivoer.

Ons advies als goedkoop Koivoer op basis van hoogwaardige ingrediënten

1: Coppens Top Koi
– 49% eiwit
– 8% vet
– 10% ruwe as
2: Japanse mix Koi Food
– 40% eiwit
– 7% vet
– 8% ruwe as
3: Allround koi grower ex.
– 40% eiwit
– 7% vet
– 6% ruwe as
Coppens Top KoiJapanse mix koivoerAllround Koi Grower ex.
Bekijk bij bol.comBekijk bij bol.comBekijk bij bol.com

Meermaals voeren met kleinere hoeveelheden Koivoer

Het is beter om meerdere keren per dag te voeren en kleine hoeveelheden te gebruiken. Gebruik tussenpozen van minimaal 2 uur en verspreid de voederbeurten over de dag. Dit mag best 6 tot zelfs 8 keer per dag zijn. Een voerautomaat kan helpen om gedoseerd te voeren. Hoe beter je spreid over de dag, hoe gezonder en hoe beter dit is voor zowel groei als opbouw van het lichaam. Wanneer je een voerautomaat zoekt om je hierbij te ondersteunen, vergelijk dan in deze lijst met voerautomaten zodat je een goede keuze kunt maken.

Koivoer pellet
Koivoer pellet

Gebruik vers voer en koop kleine hoeveelheden voer in

Zorg dat je vooral vers Koivoer tot je beschikking hebt. Dat voer mag overigens best een paar maandjes oud zijn, maar zorg er vooral voor dat je het vers houdt. Dat doe je door een goed afsluitbare emmer te gebruiken, of nog veel beter een voerton met schroefdeksel van Curtec. Je kunt je voer daar met gemak een seizoen in vers houden. Voer bestaat uit een groot aantal ingrediënten die je beter zo vers mogelijk kunt voeren, vetten bijvoorbeeld kunnen ranzig worden wanneer ze te lang staan. Dat zorgt ervoor dat je Koi veel beter de nodige vitaminen binnenkrijgen om een sterke weerstand op te bouwen.

Kleurvoer levert een waardevolle bijdrage in de zomer

Veel hobbyisten denken dat de kleur rood in de Koi moet zitten en dat het er anders nooit uit zal komen of zelfs dat kleurvoer een kunstmatige manier is om de kleur goed te houden. Natuurlijk is het deels waar dat de genen wel in de Koi moeten zitten, maar kleurvoer kan hier ontzettend goed bij ondersteunen. Kleurvoer wordt overigens gewoon gemaakt van natuurproducten om de kleur te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan de stof astaxanthine, een natuurlijke kleurstof die we kunnen vinden in bijvoorbeeld garnalen. Niet voor niets heeft een flamingo of een zalm een mooie rode kleur, dat komt puur door deze natuurlijke kleurstof.

Spirulina is ook een natuurlijke kleurversterker die uit een alg komt, er is wetenschapeplijk aangetoont dat spirulina een effect heeft op zowel de kleur als de groei. Wanneer je hier meer over wilt weten, lees dan hier verder waarom kleurvoer essentieel is voor mooie kleuren en gezonde Koi.

Kies voor kwaliteitsvoer bij het voeren van je Koi

Zowel gezegd is het beter om in kleinere hoeveelheden goed Koivoer te voeren in plaats van grote hoeveelheden Koivoer op basis van de verkeerde ingrediënten en samenstelling. Er zijn heel wat soorten Koivoer op de markt en niet allemaal zijn deze even goed. Sommige zijn bijvoorbeeld rijk aan koolhydraten en suikers, terwijl koi deze maar in zeer lage percentages nodig hebben. En zo zijn er zelfs hoog geprijsde Koivoeren die niet als belangrijkste ingrediënt gebruik maken van vismeel, terwijl dat het hoofdingrediënt behoort te zijn. In deze lijst vind je de hoogste kwaliteit Koivoer en op basis van deze analyse kun je de betere soorten budget Koivoer onderscheiden.

Mengen van zinkend en drijvend Koivoer

Bij een hoge visbezetting is het raadzaam om drijvend en zinkend Koivoer met elkaar te vermengen. De vissen kun fel tekeer gaan om als eerste bij een korrel voer te komen met de kans op beschadigingen aan vinnen of staart als gevolg. Door de voeding meer te spreiden en zinkend en drijvend te combineren zullen ze vissen ook meer spreiden en verminder je de kans op beschadigingen.

Voeding aanpassen aan watertemperatuur

Hoe hoger de watertemperatuur, hoe sneller het maagdarmkanaal van een Koi werkt. Onder de 6 graden staat het darmkanaal nagenoeg stil. Je kunt daardoor bij lage temperaturen stoppen met voeren. Terwijl in de zomer bij een watertemperatuur van 24 à 25 graden Koi echte vreetzakken zijn en niet kunnen ophouden met eten. Het is daardoor belangrijk om aan te passen op de voedingsbehoeftes afhankelijk van de watertemperatuur. Op basis van seizoen en temperatuur kun je een selectie maken op basis van de door ons geanalyseerde voersoorten.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie