Koi voeren tips en advies: gezond voerregime voor Koi

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Voertips
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Laatste wijziging in bericht:15 oktober 2023
  • Leestijd:11 minuten gelezen
Je bekijkt nu Koi voeren tips en advies: gezond voerregime voor Koi
Komt u maar met dat voer!

Het leukste wat we als Koi hobbyist het liefste doen: voeren van Koi. Waarom dat zo leuk is mag duidelijk zijn. Wat is er leuker dan jouw Koi gulzig zien happen aan het oppervlak. Wat ook leuk is tijdens het voeren, is om steeds je Koi wat verder te trainen en tammer te maken.

In dit blog geven we je tips en kom je alles te weten omtrent het voeren van Koi.

Onverteerd voedsel door teveel voeren

Het lijkt misschien wel alsof je Koi altijd hongerig zijn. Goed, dat is eigenlijk ook gewoon zo. Je hebt misschien het idee dat je niet genoeg voert, of niet voldoende voedingsstoffen aan ze geeft.

Maar niets is minder waar. Wist je dat veel voeren namelijk helemaal niet nodig is om je Koi in een geode conditie te houden? Door over te voeren loop je het risico dat Koivoer te snel onverteerd het maagdarmkanaal van een Koi weer verlaat. De opname van voedingsstoffen is dan niet optimaal. Dat betekent onnodige afvalstoffen in het water die de waterkwaliteit alleen maar belasten. Voer dus vooral niet te veel, gebruik daarentegen liever een kwalitatief hoogwaardiger voer.

Kwaliteit boven kwantiteit

In plaats van kwantiteit en grote hoeveelheden, kun je veel beter kiezen voor kwalitatief hoogwaardig Koivoer. Goedkoop voer bevat minder eiwitten, die juist essentieel zijn voor lichaamsopbouw en weefsel.

Daarnaast wordt bij goedkoop Koivoer maar al te vaak gebruik gemaakt van een samenstelling die helemaal niet bevorderend is voor lichaamsopbouw. Het is bijvoorbeeld teveel gebaseerd op plantaardig materiaal, dat is immers goedkoper dan vismeel!

En vismeel is juist wat voor een Koi karper ontzettend goed is. Het bevat weinig koolhydraten (suikers) die een Koi niet tot nauwelijks nodig heeft, en is juist rijk aan hoogwaardig eiwit. In plaats van strooien met een goedkoop Koivoer, kun je beter wat minder voeren en een hoogwaardig voer gebruiken.

Wist je trouwens dat er goedkoop Koivoer is wat wel hartstikke goed is, lees eens onze vergelijking van het beste budget Koivoer.

Ons advies als beste goedkoop Koivoer:

1: Coppens Top Koi
– 49% eiwit
– 8% vet
– 10% ruwe as
2: Japanse mix Koi Food
– 40% eiwit
– 7% vet
– 8% ruwe as
3: Allround koi grower ex.
– 40% eiwit
– 7% vet
– 6% ruwe as
Coppens Top KoiJapanse mix koivoerAllround Koi Grower ex.
Bekijk bij bol.comBekijk bij bol.comBekijk bij bol.com

Koi voeren met kleine hoeveelheden Koivoer

Geef meerdere keren per dag voer, en geef kleine hoeveelheden. Voor een mens is het immers ook niet goed om bijvoorbeeld maar twee keer per dag te eten, veel beter is om te eten met korte tussenpozen van bijvoorbeeld 2 uur. Precies hetzelfde geldt voor Koi. Voer dus verspreid over de dag, in de zomer mag dit best 6 of 8 keer zijn!

Een voerautomaat kan helpen om gedoseerd te voeren gedurende de dag. Hoe beter je spreid over de dag, hoe gezonder en hoe beter dit is voor zowel groei als body formatie. Een voerautomaat is dus niet alleen nuttig voor wanneer je op vakantie gaat. Benieuwd naar een goede voerautomaat en de kosten daarvan? Lees eens: De beste voerautomaten voor de vijver.

Koivoer pellet
Koivoer pellet

Gebruik vers voer en koop kleine hoeveelheden voer in

Zorg dat je vooral vers Koivoer tot je beschikking hebt. Dat voer mag overigens best een paar maandjes oud zijn, maar zorg er vooral voor dat je het vers houdt. Dat doe je door een goed afsluitbare emmer te gebruiken, of nog veel beter een voerton met schroefdeksel van Curtec. Je kunt je voer daarin met gemak een seizoen vers houden.

Voer bestaat uit een groot aantal ingrediënten die je beter zo vers mogelijk kunt voeren. Dat zorgt ervoor dat je Koi veel beter de nodige vitaminen binnenkrijgen om een sterke weerstand op te bouwen.

Kleurvoer levert een waardevolle bijdrage in de zomer

Ik ben me ervan bewust dat in Nederland en België veel hobbyisten denken dat de kleur rood, het zogenaamde Hi, ‘in de Koi moet zitten’. En dat ‘het er anders nooit uit komt’ of zelfs ‘dat kleurvoer een kunstmatige manier is om de kleur goed te houden’. En toch beweer ik dat kleurvoer essentieel is.

Ik ben het er wel deels mee eens dat de kleur wel van nature een goede basis moet hebben en de juiste genen. Maar bedenk dat goed kleurvoer gewoon gebruik maakt van natuurproducten om de kleur te verbeteren.

Hoe denk je dat het komt dat een flamingo roze van kleur is? En waarom zijn garnaaltjes oranje gekleurd? Juist, astaxanthine: een natuurlijke kleurstof die ook in kleurvoer verwerkt is. Bij verschillende Koi kwekers in Japan heb ik met eigen ogen mogen zien en ervaren (zelf meehelpen) gedurende de zomer om te zien hoeveel kleurvoer er daar gebruikt wordt, soms oplopend tot ruim de helft. Ik heb daar genoeg gevraagd waarom kleurvoer gebruikt wordt, kwekers zien het echt als iets essentieels.

Wie zijn wij om dat tegen te spreken? Zelfs onderzoek heeft aangetoond dat bijvoorbeeld spirulina een stimulans biedt voor zowel kleur als groei. Lees hier maar eens verder over waarom kleurvoer essentieel is.

Kies voor kwaliteitsvoer bij het voeren van je Koi

Ik gaf het al aan, voer liever kleinere hoeveelheden goed Koivoer in plaats van grote hoeveelheden rommel.

Er zijn heel wat merken Koivoer op de markt. Niet allemaal zijn ze even goed overigens. Sommige zijn bijvoorbeeld rijk aan koolhydraten en suikers, terwijl Koi dat maar in zeer lage percentages nodig hebben. Er zijn zelfs redelijk hoog geprijsde Koivoeren die niet als belangrijkste ingrediënt gebruik maken van vismeel.

Lees het beste Koivoer of kijk eens naar mijn analyse over het beste budget Koivoer.

Hoge visbezetting? Meng wat zinkend en drijvend Koivoer

Heb je een hoge visbezetting en is het een ware oorlog wanneer je een hand voer in de vijver gooit? Probeer dan eens zowel wat zinkend als drijvend voer te voeren. De vissen gaan vaak fel tekeer om als eerste bij een korrel voer te komen, met kans op beschadigingen aan vinnen of staart als gevolg.

Door de voeding meer te spreiden aan het oppervlak en wat zinkend voer gemend, verminder je de kans op beschadigingen.

Pas de hoeveelheid voer aan op de watertemperatuur

Hoe hoger de watertemperatuur is, hoe sneller het maagdarmkanaal van een Koi zal functioneren. Bij een watertemperatuur onder de 6 graden, staat het darmkanaal nagenoeg stil. Je kunt daarom bij zeer lage temperaturen stoppen met voeren. In de zomer daarentegen, bij een watertemperatuur van 24 à 25 graden, zijn Koi ware vreetzakken. Dat is niet voor niets, het darmkanaal werkt dan optimaal.

Je begrijpt het al, de voedingsbehoeftes zijn bij Koi in de winter anders dan gedurende de zomer, geheel afhankelijk van de temperatuur. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer eiwitten en vetten je eventueel mag voeren.

In het voorjaar en najaar kies je daarom voor een lichter voer dan in de zomer. In de winter gebruik je een wintervoer, wat zeer licht verteerbaar is en weinig vetten bevat. In onderstaande artikelen geven we uitleg over waar een goed Koivoer per specifiek seizoen aan moet voldoen.

Welk Koivoer is het beste geschikt voor ieder jaargetijde?

De tips voor het voeren van Koi

Hiermee heb ik een poging gedaan om jou een aantal basisregels toe te lichten die je in acht moet nemen bij het voeren van Koi. Het belangrijkste om mee te krijgen is dat Koivoer per seizoen aan verschillende criteria dient te voldoen. Plus voer vooral niet teveel, maar kies liever voor een goed Koivoer!

Mocht je een goede aanvulling of wellicht vragen hebben, laat het dan weten in een reactie. Ik denk graag met je mee!

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie