Saki Hikari Koivoer: ervaring, test en kenmerken

Je bekijkt nu Saki Hikari Koivoer: ervaring, test en kenmerken
Saki Hikari koivoer

Saki Hikari behoort tot de topklasse voersoorten die veelvuldig gebruikt worden door Koi hobbyisten maar ook Koi kwekers in Japan. De varianten voer uit de Saki Hikari productlijn zijn ieder geschikt voor verschillende doeleinden en watertemperaturen. Per voer geven we een analyse over de ingrediënten en samenstelling gevolgd met een ervaring en geschikte toepassing.

Saki Hikari Koivoer soorten

Saki Hikari heeft een breed scala aan voer voor Koi beschikbaar. Wij zullen per voersootr een verdere analyse geven en onze mening met jou delen in dit artikel. Die mening is gebaseerd op onze eigen ervaring uit Japan maar ook op basis van ervaringen in eigen land.

Saki Hikari en de Hikari Germ

Hikari geeft aan dat het echte geheim van het Saki Hikari voer zit in de Hikari Germ. Dit zijn levende bacteriën, de zogenaamde lactobacillus, die toegevoegd worden aan alle Saki Hikari voer soorten. Hikari noemt dit ook wel probiotics. Hikari beloofd dat de Hikari Germ diverse positieve bijwerkingen heeft op Koi en de omgeving. Dat begint al met een betere spijsvertering, een betere voedingsopname en daarmee snellere en meer constante groei maar ook verbeteringen in de waterkwaliteit door minder vervuiling en daarmee indirect ook weer gezondere Koi.

Dat klinkt misschien wat fabelachtig, maar dat is het zeker niet wanneer we ons verder verdiepen in wat dat lactobacillus nu eigenlijk echt is. Lactobacillus wordt in veel producten toegepast die ook geschikt zijn voor menselijke consumptie, denk bijvoorbeeld aan kaas, yoghurt, wijn en olijven. Veel daarvan worden actief gebruikt als probiotica om het darmflora van een mens te ondersteunen. Het bekendste voorbeeld daarvan is waarschijnlijk het Japanse Yakult. Die kleine flesjes die we allemaal wel kennen. Ook Yakult is een gezond product wat een mens helpt om het darmflora te ondersteunen, wat ook wetenschappelijk aangetoond is.

Hikari Germ is dus vooral een toevoeging die helpt om je Koi gezond en in een goede conditie te houden. Die probiotica zorgt vanzelfsprekend voor gezondere Koi met minder risico op problemen. Dit staat verder los van samenstelling van het Saki Hikari voer, daar zullen we per variant voer verder op in gaan en in detail met je bespreken. De werking van de Hikari Germ in Saki Hikari wordt in onderstaande overzicht hoog over toegelicht.

Werking Hikari Germ
Werking Hikari Germ

Saki Hikari Balance

Ik durf wel te stellen dat Saki Hikari Balance het eenvoudigste en simpelste voer is uit de Saki Hikari lijn. Daarmee wil ik overigens niet af doen van de kwaliteit van dit voer, die is evenals alle andere soorten voer van Saki Hikari hoog. Was dit maar de minimale standaard die een voer moest hebben om op de markt aangeboden te worden, dan zouden er heel wat meer kerngezonde Koi zijn. Maar helaas is dat niet zo.

Saki Hikari Balance is wat ons betreft vooral geschikt voor een visbestand met volwassen Koi, allemaal ouder dan 4 of 5 jaar met focus op gezonde Koi waar groei wat minder een rol speelt. Dit voer bevat 43% eiwit en 8% vet, beide zeer prima in vergelijking met veel andere merken Koivoer. Een hoog eiwitgehalte ten opzichte van een prima vetpercentage. Het voer is daarmee wel alleen geschikt voor de zomermaanden, grofweg 15 graden en hoger aanhouden is aan te raden.

Belangrijkste samenstelling:

 • Ruw eiwit 40%
 • Ruw vet 8%
 • Ruw as 13,4%
 • Koolhydraten: niet vermeld
 • Ruwe celstof 2,5%
 • Fosfor 1,2%

Saki Hikari Balance is een absoluut hoog klasse voer. Hoewel dit het goedkoopste en eenvoudigste Saki Hikari voer is uit de lijn, is het abosluut nog steeds kwaliteit. Als hoofdingrediënt vismeel, wat het belangrijkste hoofdingrediënt hoort te zijn in een Koivoer mogen we bij Saki Hikari natuurlijk wel verwachten. Vooral geschikt voor een gevarieerd volwassen Koibestand waar geen focus ligt op groeiontwikkeling maar op onderhoud van een goede body.

Saki Hikari Balance is verkrijgbaar bij bol.com, A2KOI en Vijverbenodigdheden.

Saki Hikari Balance
Saki Hikari Balance

Saki Hikari Growth

Saki Hikari bracht Growth uit met maar één doel: maximale groei realiseren bij Koi bij hoge temperaturen, met een zo min mogelijke aantasting van de waterkwaliteit en verdere algehele gezondheid van de Koi. Vooral die laatste, de algehele gezondheid, blijft zeer goed bij hoge doseringen voer van bijvoorbeeld 3 tot wel 4% lichaamsgewicht bij jonge vissen. Wel is de kans op waterverkleuring als je zo ruim voert. Maar goed de groei daar en tegen is gigantisch en dat is de reden waarom je Saki Hikari Growth in de zomer gebruikt.

Saki Hikari garandeert dat in iedere zak minimaal 40% eiwit zit, dat is een zeer hoog gehalte. Het fijne is dat het vetpercentage aan de lage kant is wanneer je vergelijkt met de hoeveelheid eiwitten. Iets wat aangeeft dat er waarschijnlijk ook veel LT-vismeel is gebruikt, waarin de beenderen van het vismeel achter blijven. Voor die reden is het vetpercentage laag maar het gehalte ruwe as wat hoger. Wanneer teveel predigested vismeel (zonder beenderen) gebruikt zou worden, had het vetgehalte vermoedelijk veel hoger gelegen. Zo heb je toch een hoog eiwitgehalte, niet teveel vetten en daardoor minder kans op vervetting.

Belangrijkste samenstelling:

 • Ruw eiwit minimaal 40%
 • Ruw vet minimaal 9%
 • Ruw as maximaal 17,0%
 • Koolhydraten: niet vermeld
 • Ruwe celstof maximaal 1%
 • Fosfor 2,1%

In ons artikel over het beste koivoer voor groei kun je lezen dat wij Saki Hikari Growth verkiezen als het beste groeivoer voor Koi. Saki Hikari gebruikt altijd verse ingrediënten van hoge kwaliteit, erg veel vismeel en andere dierlijke producten waardoor je er eigenlijk niet omheen kunt. Het eiwitpercentage is zeer hoog en heeft maar één doel: maximale groei realiseren in onze maar kort durende zomer.

Saki Hikari Growth is verkrijgbaar bij bol.com, A2KOI en Vijverbenodigdheden.

Saki Hikari Growth
Saki Hikari Growth

Saki Hikari Color

Jammer genoeg denken veel hobbyisten nog steeds dat kleurvoer per definitie niet goed is voor Koi. En dat terwijl bijvoorbeeld toegevoegd spirulina in Koivoer bijdraagt aan gezondere Koi met een hogere weerstand en niet alleen versterkte kleuren maar ook meer groei. Dat blijkt uit onderzoek van onder andere onderzoeker Baksi Snigdha en Behera Samarendra uit het artikel ‘Effects of spirulina powder in colouration and growth enhancement of an indigenous ornamental fish’ gepubliceerd in 2017. Zij constateren zelfs dat er significante impact is op groei door toegevoegd spirulina in Koivoer.

Ik probeer hier inderdaad aan te geven dat kleurvoer goed kan zijn voor je Koibestand. Mits je wel zorgt voor een kwalitatief goed kleurvoer, met goede ingrediënten en een goede samenstelling daarvan. En dat heeft Saki Hikari Color, wat ons betreft ook het beste kleurvoer wat er in de markt verkrijgbaar is. De voedingswaardes zijn gigantisch goed, en best wel in lijn met dat van Saki Hikari Growth. De samenstelling van ingrediënten lijkt daarnaast sprekend op elkaar.

Want ook in dit voer zit minimaal 40% eiwit in combinatie met minimaal 6% vet. Ook hier lijkt een hoge dosering LT-vismeel gebruikt te zijn, waardoor het ruwe as wat hoger ligt maar het vetpercentage laag blijft. Een prima combinatie voor de warmste maanden vanaf mei tot en met augustus voor goede groei en daarnaast kleurversterking.

Belangrijkste samenstelling:

 • Ruw eiwit minimaal 40%
 • Ruw vet maximaal 6%
 • Ruw as maximaal 15%
 • Koolhydraten: niet vermeld
 • Ruwe celstof maximaal 1%
 • Fosfor 1,20%

Saki Hikari Color is gewoonweg het beste kleurvoer wat we in Nederland kunnen aankopen voor de zomermaanden. Het heeft een zeer hoog eiwitgehalte, goede ingrediënten en er is eigenlijk niets om aan te merken. Zelf mengen wij het graag in de zomermaanden voor 30 tot maximaal 50% door ons Koivoer heen.

Saki Hikari Color is verkrijgbaar bij bol.com, A2KOI en Vijverbenodigdheden.

Saki Hikari Color
Saki Hikari Color

Saki Hikari Multi Season

Multi Season is niet de voordeligste variant uit de Saki Hikari lijn, sterker nog, het betreft het duurste voertje uit de normale Saki lijn. Het is echter wel een erg goed en volledig Koivoer wat je kunt zien als een allround Koivoer wat het gehele jaar door gegeven kan worden.

Saki Hikari Multi Season bevat 40% ruwe eiwitten, waarvan het grootste gedeelte afkomstig van dierlijke lichaamseigen eiwitten. En wist je dat dierlijke lichaamseigen eiwitten ook goed verteren gedurende koudere perioden van het jaar? Daarmee is Multi Season een erg goed voer voor lage watertemperaturen. Houdt er rekening mee dat je onder de 10 à 12 graden met dit voer hooguit 1 keer per dag voert.

Belangrijkste samenstelling:

 • Ruw eiwit 40%
 • Ruw vet 9%
 • Ruw as 17%
 • Koolhydraten: niet vermeld
 • Ruwe celstof 1%
 • Fosfor 1,20%

Saki Hikari Multi Season is niet de goedkoopste variant van Saki Hikari, maar wel een hele goede waar je niet omheen kunt voor het voorjaar of koude watertemperaturen. Voor het voorjaar vinden wij Saki Hikari Multi Season het beste voer wat in omloop is.

Saki Hikari Multi Season is verkrijgbaar bij bol.com, A2KOI en Vijverbenodigdheden.

Saki Hikari Multi Season
Saki Hikari Multi Season

Saki Hikari Multi Season R

Saki Hikari Multi Season R is een variant op Multi Season waaraan het R-extract aan toegevoegd is. Hikari geeft aan dat dit de werking van de Hikari Germ verder bevordert, maar daarnaast de vissen beter beschermt tegen ziekteverwekkers plus daarnaast het herstelvermogen van koi verbetert. Er is een divers scala aan voermerken dat dit soort claims op hun verpakking zet, wat ik zo mooi vind aan Hikari is dat ze ook onderbouwen en aantonen met onderzoek dat die toevoegingen echt effect hebben.

Zo heeft Kyorin, de fabrikant waar Saki Hikari voer geproduceerd wordt in Japan, samengewerkt met de Universiteit van Osaka. Er is met wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat het toevoegen van R-extract zorgt dat bijvoorbeeld Aeromonas Salmonicida bacterie, waardoor wondjes en plekjes op vissen ontstaan, afremt. Zo blijkt onder andere dat geïnfecteerde vissen een kans hebben van 90% om te herstellen van deze bacterie door deze toevoeging.

De samenstelling en ingrediënten van Saki Hikari Multi Season R zijn verder gelijk aan de normale Multi Season. Ook dit voer kan beschouwd worden als een allround visvoer wat het gehele jaar rond gevoerd kan worden.

Belangrijkste samenstelling:

 • Ruw eiwit 40%
 • Ruw vet 9%
 • Ruw as 17%
 • Koolhydraten: niet vermeld
 • Ruwe celstof 1%
 • Fosfor 1,20%

Saki Hikari Multi Season R lijkt een dure aankoop, maar wat als het je een pot dure medicatie kan besparen. Is het dan eigenlijk nog wel zo duur? Ik heb persoonlijk geen ervaring met Multi Season R, maar de wetenschappelijke bewijzen tonen wel aan dat het effect duidelijk waarneembaar is. Moet je vaak behandelen, dan is dit misschien wel eens het proberen waard voor een seizoen.

Saki Hikari Multi Season R is verkrijgbaar bij bol.com en Vijverbenodigdheden.

Saki Hikari Multi Season R
Saki Hikari Multi Season R

Saki Hikari Balance R

Wanneer je het stuk hebt gelezen over Saki Hikari Multi Season R, dan weet je dat ook hier in Saki Hikari Balance R het R-extract is toegepast waardoor het normale Balance een upgrade heeft gekregen en daarmee de weerstand tegen ziekten verhoogt wordt.

In het kort geeft dat R-exact voordelen in de resistentie tegen ziekten en bacteriën, en een betere algehele conditie van de Koi. Verder heeft dit voer dezelfde eigenschappen als Saki Hikari Balance, wat vooral geschikt is voor vijver met volwassen Koi waar minder de focus ligt op groei.

Belangrijkste samenstelling:

 • Ruw eiwit 40%
 • Ruw vet 8%
 • Ruw as 13,4%
 • Koolhydraten: niet vermeld
 • Ruwe celstof 2,5%
 • Fosfor 1,2%

Saki Hikari Balance R is een voer geschikt voor een vijver met volwassen Koi. Een zeer betrouwbaar voer wat vooral bedoelt is voor onderhoud, minder op groei en vooral de focus op een goede conditie. Het R-exact in dit voer helpt om de weerstand te verhogen, uit onderzoek van de universiteit van Osaka blijkt dit ook daadwerkelijk effect te hebben.

Saki Hikari Balance R is verkrijgbaar bij bol.com, A2KOI en Vijverbenodigdheden.

Saki Hikari Balance R
Saki Hikari Balance R

Saki Hikari Pure White

Dit voer is bedoelt voor een sneeuwwitte huid wat ik vooral aanraad wanneer je je vissen in wilt zetten op Koi shows. In mijn ogen is het voer te prijzig voor een normale hobbyist die vissen niet inzet op de show, naar mijn idee is het geen voer om dagelijks dag in dag uit te geven.

In Pure White zit een extract van de Japanse abrikoos, dat bevat Apricot-Polyfenol en citroenzuur. Deze twee stoffen werken ontzettend goed voor een verbeterde stofwisseling en zorgen voor mooier en helderder wit. Daarnaast is dit voer rijk aan antioxidanten van sesamzaad, wat weer een effect heeft op de glans van de huid. Kortom, dit voer is vooral bedoelt om je vissen in top conditie voor te bereiden voor een Koi show of andere wedstrijd.

Saki Hikari raad aan om Pure White te voeren 2 tot 4 weken voor de show, en om dan ook echt alleen puur Saki Hikari Pure White te voeren. Tussendoor niets anders. Dit zou een goed en zichtbaar effect moeten hebben op de glans van de huid van jouw Koi.

Belangrijkste samenstelling:

 • Ruw eiwit minimaal 37%
 • Ruw vet minimaal 5%
 • Ruw as maximaal 15%
 • Koolhydraten: niet vermeld
 • Ruwe celstof maximaal 2%
 • Fosfor minimaal 1,2%

Saki Hikari Pure White is geen dagelijks voer maar puur bedoelt om Koi in topconditie te brengen om prijzen in de wacht te slepen op de Koishow. De Japanse abrikoos en gemalen sesamzaad hebben een zichtbaar effect op de huid, zowel qua witheid maar ook de glans.

Saki Hikari Pure White is verkrijgbaar bij bol.com en Vijverbenodigdheden.

Saki Hikari Pure White
Saki Hikari Pure White

Saki Hikari Deep Red

Net als Saki Hikari Pure White is ook Saki Hikari Deep Red een voer wat bedoelt is voor de voorbereiding van Koi Shows. Het is niet bedoelt als een voer wat continu gegeven wordt gedurende de gehele zomer aan jouw Koi. Daar is het effect te straf voor.

Saki Hikari Deep Red is een kleurversterker voor de rode kleur (het Hi) op Koi. Dit voer bevat een hoge dosering spirulina, wat de rode kleur qua intensiteit snel doet verbeteren. Waarbij het wit nauwelijks wordt aangetast. Het voer kan het beste gebruikt worden bij een watertemperatuur boven de 20 graden.

Aanbeloven wordt om Deep Red 2 maanden voor de show te gebruiken, eventueel mag het dan gemengd worden met Saki Hikari Color, voor gedurende 4 weken. De twee weken daarna dient Saki Hikari Pure White gegeven te worden zodat naast de witte kleur ook de witte kleur zo helder wit mogelijk kan worden en er een glans op de vis ontstaat. Daarna dient gestopt te worden met voeren.

Belangrijkste samenstelling:

 • Ruw eiwit minimaal 45%
 • Ruw vet minimaal 5%
 • Ruw as maximaal 15%
 • Koolhydraten: niet aangegeven
 • Ruwe celstof maximaal 2%
 • Fosfor minimaal 1,20%

Saki Hikari Deep Red is puur bedoelt voor de voorbereiding van vissen voor een Koi Show. Het is niet geschikt als een dagelijks voer, daarvoor is teveel spirulina toegevoegd.

Saki Hikari Deep Red is verkrijgbaar bij bol.com en Vijverbenodigdheden.

Saki Hikari Deep Red
Saki Hikari Deep Red

Saki Hikari Koivoer in het algemeen

We weten allemaal dat Saki Hikari niet het goedkoopste Koivoer is, maar wel behoort tot de absolute top. Het merk Saki Hikari gaat voor het allerbeste, het is dan ook de toplijn van Hikari die niet alleen gebruikt wordt door hobbyisten maar ook door professionals in Japan. En dat laatste heb ik met eigen ogen mogen aanschouwen, in Japan heb ik zelfs heel wat zakken Saki Hikari mogen verslepen bij meerdere kwekers. Ze voeren het maar al te graag op betere Koi en dan voornamelijk de Kohaku, Sanke en Showa.

Lastig vind ik het om te zeggen of de prijs van Saki Hikari het nu echt waard is. Mijn persoonlijke mening is van wel, ik voer dit voer al voor ruim 10 jaar en ik heb werkelijk waar in die periode nog nooit een kuur hoeven doen voor parasieten. En dat komt in mijn ogen maar door een beperkt aantal factoren. De belangrijkste twee daarin zijn waterkwaliteit en goed Koivoer. Want goed Koivoer betekent een goede conditie en gezondheid, oftewel hoe minder gevoelig een Koi is voor bacteriën en parasieten.

Welk Saki Hikari voer gebruik je in welk jaargetijde?

Omstandigheden/seizoenVoedingVerkrijgbaar bij
VoorjaarSaki Hikari Multi SeasonBol.com, A2KOI en Vijverbenodigdheden
Zomer: jonge KoiSaki Hikari GrowthBol.com, A2KOI en Vijverbenodigdheden
Zomer: focus op groei en kleurSaki Hikari Growth
Saki Hikari Color
Bol.com, A2KOI en Vijverbenodigdheden
Bol.com, A2KOI en Vijverbenodigdheden
Zomer: volwassen KoiSaki Hikari Balance
Saki Hikari Color
Bol.com, A2KOI en Vijverbenodigdheden
Bol.com, A2KOI en Vijverbenodigdheden
HerfstSaki Hikari Multi SeasonBol.com, A2KOI en Vijverbenodigdheden
WinterSaki Hikari Multi SeasonBol.com, A2KOI en Vijverbenodigdheden

In al het Saki Hikari voer is vismeel het hoofdingrediënt

In alle Saki Hikari voeding in deze lijst is vismeel altijd het hoofdingrediënt. En dat is heel erg goed, eiwitten afkomstig uit lichaamseigen eiwitten zorgen voor het juiste aminozurenprofiel. Dat kan een Koi optimaal gebruik om om te zetten in weefsel en groei. De bron van eiwitten is in al het Saki Hikari voer ontzettend hoog, maar niet overdreven hoog zoals we ook wel eens zien in groeivoer. De verhouding zijn gewoon optimaal, en dat is heel erg goed. Voor de prijs die je betaald mag je dit natuurlijk ook verwachten.

De korrelmaat van Saki Hikari Koivoer

Al het Saki hikari voer is verkrijgbaar in drie korrelmaten. In het algemeen raad ik je aan om gewoon voor de M korrel te gaan, ook bij grote vissen van 80 cm en groter. Voor kleinere Koi onder de 15 cm zou je kunnen overwegen om de S korrel te gebruiken. Maar de M korrel wordt al gegeten door Koi met een lengte van 10 cm.

 • S korrel: 2,7 tot 3mm
 • M korrel: 5 tot 5,5mm
 • L korrel: 6,5 tot 7,5mm

Verkrijgbare verpakkingen

Saki Hikari voer is verkrijgbaar in verpakking van 500 gram, 2 kilo, 3 kilo (zinkend), 5 kilo, 15 kilo en 20 kilo verpakkingen. Prijstechnisch zijn de 15 kilo verpakking vanzelfsprekend het meest interessant. Voer je wel 15 kilo op in een jaar, dan is dat zeker de moeite waard om te overwegen. Het scheelt namelijk aanzienlijk in de kosten. En bijvoorbeeld Saki Hikari Balance valt in 15 kilo verpakking qua prijs best wel mee omgerekend per kilo. Zelfs goedkoper dan diverse andere merken, en in veel gevallen kwalitatiever.

Saki Hikari Koivoer is er in zinkende en drijvende korrels

Niet alle varianten zijn er in zinkende korrel, mar bijvoorbeeld de Balance en Growth zijn verkrijgbaar in 3 kilo en 20 kilo verpakkingen. Verder zijn alle soorten Saki Hikari voer alleen verkrijgbaar in de drijvende variant.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie