Wanneer vijverpomp uitzetten? Mag een vijverpomp uit?

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Vijverpompen
 • Bericht reacties:11 Reacties
 • Laatste wijziging in bericht:27 oktober 2023
 • Leestijd:5 minuten gelezen
Je bekijkt nu Wanneer vijverpomp uitzetten? Mag een vijverpomp uit?
Wanneer vijverpomp uitzetten?

Je vijverpomp is het echte hart van je vijver. Het zorgt voor circulatie en zal je filtersysteem voeden met water. Maar mag je een vijverpomp zomaar uitzetten? En is er een periode in het jaar wanneer de pomp gewoon uitgeschakeld mag worden? Belangrijk om te weten is dat je filter vol goede bacteriën zit, die zuiveren schadelijke stoffen uit het water waaronder ammoniak en nitriet. Dit zijn directe afvalstoffen van vissen. Zet je de vijverpomp uit, dan heeft dit impact op je filter en die bacteriën. Wij geven je een duidelijk en onderbouwd advies wat je het beste met je vijverpomp kunt doen.

Moet een vijverpomp altijd aan staan?

Het tijdelijke uitzetten van de vijverpomp is niet erg. Wel mag deze periode niet te lang zijn. Gaat het om een periode van een half uur om het filter of de vijverpomp schoon te maken, dan is er geen enkel probleem. Hoe korter, hoe beter.

Structureel moet een vijverpomp echter altijd aan staan!

Energie besparen door je vijverpomp uit te zetten

Hoewel in de nachtelijke uren de vijverpomp uitzetten klinkt als een prima oplossing om energie te besparen, is het dat niet. Wanneer je ‘s-Nachts je vijverpomp uitzet, belemmert dit per direct het filter. Bacteriën zullen in de nacht geen versie zuurstof en voeding aangeleverd krijgen. Dat heeft als gevolg dat het filter niet goed zal functioneren.

’s Nachts vijverpomp uitzetten: de enige uitzondering

Wanneer je de vijverpomp alleen gebruikt als sierelement, bijvoorbeeld als fontein, dan mag deze in de nacht natuurlijk uit staan. Is dit de enige manier waardoor je verse zuurstof in het water krijgt, is het aan te raden deze ook in de zomer aan te laten staan. Zeker in het geval van vijvers met veel beplanting en visbezetting.

Heb je last van geluid en wil je daardoor de vijverpomp uitzetten? Denk dan eens na over een goede luchtpomp. Deze brengen zuurstof in de vijver en zijn veel stiller. Lees eens: goede luchtpomp voor de vijver en alles over beluchting.

Mag de vijverpomp in de winter uit?

Zelfs in de winter raden we je aan je vijverpomp en het filter gewoon door te laten draaien. Ondanks de kou blijft een groot gedeelte van de bacteriën gewoon leven. Dat zorgt ervoor dat je in het voorjaar een vliegende start hebt met je vijver. Dat zorgt weer voor minder algengroei, geen groen water en een betere waterkwaliteit.

Waterval vijver
Waterval vijver

Wanneer mag je de vijverpomp dan wel uitzetten?

Aan te beleven is om de vijverpomp nooit uit te zetten. Het apparaat staat 24/7 aan en circuleert het water in je vijver. Uitzetten doe je hooguit om schoon te maken en aan je filterlijn te werken. Eventueel bij extreme kou als zelfs isoleren van je filter niet meer voldoende is, heb je geen andere keus om de vijverpomp uit te zetten. Dan moet het echter wel zeer heftig vriezen.

Conclusie: Je vijverpomp uitzetten is geen goed idee

Ons advies is om de vijverpomp nooit uit te zetten. Het vormt het hart van de vijver, die je altijd in stand wilt houden. Alleen wanneer je wat dient schoon te maken, mag deze tijdelijk uit.

Toe aan een nieuwe vijverpomp?

AboutKoi staat vol met nuttige tips en interessante weetjes over alles wat te maken heeft met vijvers, vissen en Koi. Zo schreven we eerder een advies over de meest energiezuinige vijverpompen. Wellicht is dat interessant voor jou! Lees meer: Top 10 meest energiezuinige vijverpompen.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Dit bericht heeft 11 reacties

 1. j van den bink

  Als ik mijn uv lamp eruit haal, veroorzaak in dan geen kortsluiting?
  Dit omdat normaal gesproken het vijverwater langs de uv lamp gaat, en nu er geen lamp meer inzit er volgens mij het water makkelijk in de behuizing van de lamp kan komen, of ben ik nu erg blond?

  1. Aboutkoi

   Dat ligt er een beetje aan wat voor model filter je hebt. Normaal gesproken is het geen probleem om de UV lamp eruit te halen. De lamp zit zelf namelijk in een afgesloten glazen of kunststof buis die ervoor zorgt dat er geen water bij de elektrische apparatuur komt. Kun je de lamp niet gewoon met een losse stekker uitschakelen? Vaak heeft de lamp namelijk een eigen stekker. Let er wel op dat het voorjaar er weer aan begint te komen, de UV lamp aanzetten is dan vaak geen overbodige luxe om je water mooi helder te houden!

  2. Patricia

   Hallo,

   Ik heb een vijver van 5×4 met 3 koikarpers en een aantal kleine goudvissen.
   Het is ‘ nachts aan het vriezen ( 1 tot 2 graden) en ik heb de filter en pomp nog lopen, maar nu gaat het dinsdag woensdag en donderdag 2,3 en 4 graden vriezen. Kan ik de pomp en filter toch nog aanlaten..
   Wordt het dan niet te koud voor de vissen..

   1. Aboutkoi

    De vijverpomp mag je in de winter gewoon aan laten staan. Dit heeft zelfs de voorkeur, omdat je dan minder snel bevriezing hebt. Het belangrijkste is dat het filter zelf niet kan bevriezen, bij strenge nachtvorst is het wel verstandig om het filter een klein beetje te isoleren. Bijvoorbeeld met simpel bubbelfolie of vliesdoek. Het zal niet heel veel kouder worden afhankelijk of je pomp aan of uit staat. Dat laatste kan wel het geval zijn wanneer je het water bijvoorbeeld door een ondiepe beek laat stromen.

 2. Maurice Dankers

  Hallo filter heb ik met noppenfolie beschermd en er zit nu een mooi sneeuwdekje overheen. De pomp draait nog door, maar de vijver lijkt wel langzaamaan aan het dichtvriezen. Nu zijn er mensen die zeggen pomp pas uitzetten bij volledig dichtvriezen zolang water nog stroomt niets aan doen. Maar wat als de pomp toch uit moet. Deksel vd filter lichten om bevriezing te voorkomen?

  1. Aboutkoi

   Hoogstwaarschijnlijk zal de noppenfolie en de sneeuwlaag ervoor zorgen dat het filter niet zal bevriezen. Houdt het wel dagelijks goed in de gaten, want met de temperaturen die we op dit moment hebben kan er wel ijsvorming ontstaan wanneer de stroming laag is. Is de uitloop van het filter ook geïsoleerd, zodat het water altijd vrij terug kan stromen naar de vijver? Ik zou er zelf niet snel voor kiezen om de vijverpomp uit te zetten. Je loopt het risico dat het stilstaande water in het filter gaat bevriezen. Je kunt het filter dan beter leeg laten lopen zodat het niet kapot kan vriezen.

 3. Maurice Dankers

  Hallo de filter zit in de grond ingegraven. Alleen de deksel komt er nog bovenuit. Leidingen zitten ondergronds behoudens de stukjes slangen die op de filter zijn aangesloten die zie je nog een stukje. De pomp zelf draait nog maar die staat diep onder het hoornblad verstopt. De uitstroom van het water naar de vijver komt vanuit onder water. Begint nu een slush achtige laag op de vijver te ontstaan aan de andere kan van waar het water de vijver inkomt.

 4. Maurice Dankers

  Onze tuinman gaf aan als de pomp uit moet de deksel loskoppelen van de filter voldoende zou zijn?

  1. Aboutkoi

   Ik zou zelf liever op zeker spelen, dit lijkt me nog steeds vrij risicovol gezien het hele pakket gemakkelijk kan bevriezen bij lage temperaturen.

 5. wally

  Ik las net dat je in de winter de pomp uit moest zetten om de rust in de vijver te houden. En hier word gezegd de pomp wel mag laten lopen. Als ik de pomp uit zet kan ik de pomp beter in de vijver laten liggen.

  1. Aboutkoi

   Het beste is om de vijverpomp inderdaad aan te houden in de winter. Mocht je toch besluiten deze uit te zetten, is het inderdaad beter om de vijverpomp in het water te laten liggen. Mocht je hem er toch er uit halen, maak hem dan heel goed schoon, ook de binnenzijde bij de rotor (magnetisch gedeelte).

Geef een reactie