Koi vijver verwarmen, stabiel en zonder problemen de winter door

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Winter
 • Bericht reacties:0 Reacties
 • Laatste wijziging in bericht:14 oktober 2023
 • Leestijd:10 minuten gelezen
Je bekijkt nu Koi vijver verwarmen, stabiel en zonder problemen de winter door
winter vijver

Koi vijver verwarmen, ja of nee? En stel je gaat jouw vijver verwarmen in de winter, met wat voor verwarmingselement kun je dat het beste doen om toch nog enigszins goedkoop de vijver te verwarmen. Dat zijn grote vragen voor velen. We geven jou de belangrijkste informatie mee waarmee je zelf kunt bepalen of jij het nodig vind je vijver te verwarmen.

Vijver verwarmen, waarom nuttig?

Waarom eigenlijk zou je ervoor kiezen om je vijver te verwarmen? Waarschijnlijk een van de vragen waarom je hier bent uitgekomen. De belangrijkste reden moet zijn de vitaliteit van je vissen en Koi, je weet haast zeker dat ze de winter goed doorkomen. De kans is veel lager om in het voorjaar problemen te krijgen door parasieten of bacteriën.

We sommen de belangrijkste voordelen die je krijgt door je vijver te verwarmen op:

 • Je vissen komen vitaler de winter door;
 • De weerstand is beter, de kans op parasieten in het voorjaar is veel kleiner;
 • Je kunt de gehele winter lichtjes door blijven voeren;
 • Je filter blijft ingedraaid, micro-organismen en biologie blijft in leven;
 • Een stabiele temperatuur voor je vissen;
 • Geen bevriezing van leidingen of filters;
 • Geen ijs in de vijver, wat voor zuurstofproblemen kan zorgen;

Koi vijver verwarmen is dat echt nodig?

Als je de vijver verwarmt ga je zeker merken dat je vissen veel vitaler zijn. Maar echt nodig is het niet. Zie het meer als een extra. Oh, en gelijk ook een zekerheid dat niets kapot kan vriezen. Je zult niet de eerste zijn die een stuk ijs in zijn filter heeft waardoor alles overstroomt…

Zijn Koi kwetsbaar in de winter?

Dat valt reuze mee. Ja, eerijk waar Koi kunnen best wat verdragen. Zolang er maar geen lange vorstperiode is. Het enige wat je moet doen is op tijd afbouwen met het geven van voer. En vooral aanpassen door de juiste wintervoeding te geven. Als het écht koud wordt stop je gewoon met voeren. Zie ook: Beste keuze wintervoer voor Koi

Eigenlijk wordt het pas gevaarlijk bij een watertemperatuur onder de 4 graden. Vissen gaan dan in de overleving stand, en dat is langdurig niet bevorderend. Ze gaan stilliggen, bewegen nauwelijks en kunnen zelfs plat vallen op de bodem. Dat zorgt niet voor directe problemen, maar wel voor ellende in het voorjaar. Ze zijn verzwakt en vatbaar, parasieten en bacteriën zien hun kans.

Zijn er nadelen aan het verwarmen van je vijver?

Door je water te verwarmen komen zwakke vissen beter de winter door. Sjah, en of dat een nadeel is? Eigenlijk niet. Maar misschien wel als je de natuur zijn ding wil laten doen in een grote siervijver. Als je er zo over denkt moet je zeker niet gaan verwarmen.

Ik ken ook vijvers die jaren lang volledig verwarmd waren. Zelfs in de winter verwarmd tot stabiele temperaturen van boven de 15 graden. De eerste winter dat er niet meer verwarmd werd, was meer dan een kwart van het Koibestand weggevaagd. Enorm zonde, en dat waren echt grote vissen. Waarschijnlijk doordat de vissen nog nooit kou meegemaakt hadden.

Kleine vijvers schommelen meer in temperatuur

Vooral voor kleine vijvers is het zinvol om te verwarmen. Ze gaan meer mee met de temperatuur van de omgeving en bevriezen eerder. Een koude nacht kan ervoor zorgen dat de temperatuur zo een paar graden zakt. De dag erna kan het met een winterzonnetje ook weer zo een paar graden oplopen. Die schommelingen zijn funest, zorg voor een stabiele temperatuur.

Vijver verwarming aanschaffen, wat is de beste keuze?

Wat voor verwarmingselement kun je het beste gebruiken om je vijver te verwarmen? Onze suggesties per type vijver op een rij.

Een kleine vijver ijsvrijhouden en een klein beetje verwarmen

Prima om met een kleine ijsvrijhouder met ingebouwde heater te werken voor kleine vijvers. Dit werkt voor kleine siervijvers tot grofweg 2500 liter. Het zal lukken om de vijver ijsvrij te houden. De heater heeft een vermogen van 150 Watt. Staat dit elementje 3 maanden lang aan, verbruik het ongeveer € 60,- aan stroom (bij € 0,20 per kilowatt).

Middelgrote tot grote vijver verwarmen

Middelgrote tot grote vijvers verwarmen kan nog prima. We raden je alleen aan om de temperatuur laag in te stellen. Bijvoorbeeld 6 of 8 graden. Je voorkomt dan vorst, maar je heater slaat wel af als de temperatuur iets omhoog loopt.

Aansluiten van deze verwarmingselementen is eenvoudig, je doet dat in de lijn van je pomp. Precies hetzelfde zoals je dat doet met een UVC lamp.

Kosten vijver verwarmen

Verwarmingselement vijver
Verwarmingselement vijver

Elektrisch verwarmen van een vijver is niet goedkoop. Ga je dat doen, overkap dan altijd de vijver! Polycarbonaatplaten zijn daar perfect voor. Isoleert enorm en zal heel wat kosten besparen. Als de zon schijnt kun je ervoor kiezen om een luik of de één plat er vanaf te halen zodat er wat extra warme in komt.

De kosten om een vijver te verwarmen kunnen best oplopen. Gebruik je een verwarmingselement, kies er dan voor om de thermostaat op bijvoorbeeld 6 graden in te stellen. De heater slaat dan alleen aan als het ook echt nodig is. Want 10.000 liter verwarmen bij nachtvorst naar een temperatuur van 10 graden is niet te doen, je bent dan zo € 100,- aan kosten kwijt voor een maand verwarmen

Goed geïsoleerde kleine vijvers zijn beter te doen. Een quarantaine bak verwarmen is al helemaal prima te doen. Zolang je maar goed isoleert, dat scheelt enorm.

Verwarmingselement vijver gebruiken om temperatuurschommelingen tegen te gaan

Je koi vijver verwarmen is misschien wel wat duur, maar als je hem enkel gebruikt om bevriezing te voorkomen is het relatief goedkoop en voorkomt het veel ellende. Je verwarming kun je daarnaast heel goed gebruiken in het voorjaar. Je zorgt er dan voor dat je de temperatuur zo geleidelijk mogelijk mee omhoog laat lopen. Komen er een paar warme dagen aan maar nog wel koude nachten? Dan gebruik je de heater om in de nacht de temperatuur niet snel te laten terugzakken. Je probeert niet de tempratuur op te laten lopen, maar juist de schommelingen wat kleiner te maken.

Meer tips om met je vijver de winter door te komen

Misschien ook interessant voor jou, zodat jouw vijver goed de winter door komt:

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie