Wanneer de winter nadert en de temperaturen beginnen te dalen, is het van cruciaal belang om je Koivijver voor te bereiden op de koude maanden. De vijver in paraatheid voor de winter brengen, is essentieel om de gezondheid van je Koi te waarborgen. In dit artikel geven we jou de belangrijkste tips om je vijver winterklaar te maken.
Stappen voor het Winterklaar Maken van je Koivijver
1. Reinig de vijver
Het is aan te raden om voordat de kou toeslaat, en het echter winter zal worden. Ervoor te zorgen dat je de vijver grondig reinigt. Denk hierbij aan het verwijderen van bladeren en ander organisch afval om te voorkomen dat dit gaat rotten en de waterkwaliteit verslechtert.
2. Stop met voeren onder 6 graden
Zakt de watertemperatuur onder de 6 graden Celsius, dan dien je te stoppen met voeren. Pas ook de voeding gedurende de koudere maanden aan. Kies een voer wat ideaal is om te voeren in de winter, in dit overzicht geven we je tips voor een goed wintervoer voor Koi. Houdt er rekening mee dat Koi minder gemakkelijk verteren naarmate de watertemperatuur minder wordt. Dit kan zelfs zorgen voor darmproblemen. Pas daarom je voeding goed aan en stop onder de 6 graden met voeren.
Wellicht is het interessant om dit filmpje te lezen, om beter te begrijpen wat je in de winter kunt voeren (Engelstalig)
3. Controleer de waterkwaliteit
Het is verstandig om de waterkwaliteit in de winter toch in de gaten te houden. Je zult niet de eerste zijn die last heeft van een te lage zuurgraad, doordat er in de winter vaak wat minder water wordt ververest. Het effect van een lage zuurgraad is dat er abrupt vissterfte kan optreden. Wanneer je stopt met voeren hoef je je overigens niet druk te maken om afvalstoffen als ammoniak, nitriet en nitraat. Deze blijven bij een gezonde vijver prima onder controle. De belangrijkste om in de gaten te houden is wat ons betreft de pH-waarde in deze tijd van het jaar.
4. Voorkom bevriezing en schade aan de vijver
Strenge vorst kan funest zijn voor je leidingen en filtersysteem. Je zult niet de eerste zijn die door bevriezing een gescheurde leiding of UV lamp heeft. Pak het daarom goed in met bijvoorbeeld bubbeltjesfolie, of gebruik een klein verwarmingselement in je filterbak. Kijk ook uit met bevriezing van bijvoorbeeld watervalletjes of beekloopjes. Daardoor kan je vijver in een mum van tijd leeggepompt worden.
5. Installeer een beluchtingssysteem om een wak te houden
Een slimme manier om een opening te behouden wanneer bevriezing optreed, is gebruikmaken van een luchtpomp die ervoor zorgt dat er altijd een wak blijft. Je kunt hiervoor een luchtpomp in combinatie met een luchtsteen of luchtmembraan gebruiken. Het wak zal ervoor zorgen dat er gassen en dampen kunnen ontsnappen uit de vijver.
6. Ververs water
Ook in de winter is het essentieel om de waterkwaliteit goed op orde te hebben. Zorg daarom voor voldoende waterverversing. Een vuistregel hierbij is ongeveer 10% per week. In de winter mag dit net wat minder zijn, minimaal 5% in de week is in orde doordat er minder afvalstoffen in het water terecht komen. Je voert immers een stuk minder. Doordat je water ververst, ben je er ook zeker van dat de pH waarde niet te laag zal worden.
Zonder zorgen jouw Koivijver de winter door
Het winterklaar maken van je Koivijver is van vitaal belang voor de gezondheid van je Koi en het behoud van je vijver gedurende de koude maanden. Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat je vijver goed voorbereid is op de winter en dat je Koi veilig en gezond blijven. Zo kun je met vertrouwen de winter tegemoet gaan en blijft je Koivijver in topconditie.