Klaar voor de winter: Zo bereid je jouw Koivijver voor

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Winter
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Laatste wijziging in bericht:17 maart 2024
Je bekijkt nu Klaar voor de winter: Zo bereid je jouw Koivijver voor
Koivijver in de winter

Wanneer de winter nadert en de temperaturen dalen is het van cruciaal belang om je Koivijver voor te bereiden op de koude maanden die gaan komen. Dit is essentieel om de gezondheid van de Koi te waarborgen. We geven je in dit artikel stappen met tips en suggesties om je vijver klaar voor de winter te maken.

1. Reinig de vijver

Het is aan te raden om voordat de kou toeslaat ervoor te zorgen dat je de vijver grondig reinigt. Denk hierbij aan het verwijderen van bladeren en ander organisch afval om te voorkomen dat dit gaat rotten en de waterkwaliteit verslechtert.

2. Snoei de waterplanten

Heb je waterplanten? Dan kun je deze het beste afknippen. Als vuistregel kun je hier nemen dat je alle waterplanten die boven het water uitgroeien snoeit tot boven het waterniveau. Doordat je de waterplanten snoeit en het snoeiafval weggooit, neem je het grootste deel van de planten weg die uiteindelijk gaan rotten in het vijverwater en daarmee voorkom je veel vervuiling.

3. Pas het voer aan en stop met voeren onder de 6 graden

Hoe kouder het wordt, hoe minder je de vissen hoeft te voeren. In de winter is het belangrijk om te kiezen voor een goed wintervoer voor Koi. Koi verteren namelijk minder gemakkelijk naarmate de watertemperatuur zakt. Je mag volledig stoppen met voeren wanneer de watertemperatuur onder de 6 graden komt. Doe je dit niet, dan kan dat zelfs zorgen voor darmproblemen. Wellicht is het interessant om dit filmpje te lezen, om beter te begrijpen wat je in de winter kunt voeren (Engelstalig)

4. Controleer de waterkwaliteit

Het is verstandig om de waterkwaliteit in de winter toch in de gaten te houden. Je zult niet de eerste zijn die last heeft van een te lage zuurgraad. Dit ontstaat vaak doordat er minder water wordt ververst. Het effect van een lage zuurgraad is dat er abrupt vissterfte kan optreden. Wanneer je stopt met voeren hoef je je overigens niet druk te maken om afvalstoffen als ammoniak, nitriet en nitraat. Deze blijven bij een gezonde vijver prima onder controle. De belangrijkste om in de gaten te houden is wat ons betreft de zuurgraad (pH-waarde) in deze tijd van het jaar. Deze moet tussen de 7 en 8 liggen.

5. Voorkom bevriezing en daarmee schade aan je vijver en vijverfilter

Strenge vorst kan funest zijn voor je leidingen en vijverfilter. Je zult niet de eerste zijn die door bevriezing een gescheurde leiding of UV lamp heeft. Pak het daarom goed in met bijvoorbeeld bubbeltjesfolie, of gebruik een klein verwarmingselement in je filterbak. Kijk ook uit met bevriezing van watervallen of beeklopen, daardoor kan je vijver in een mum van tijd leeggepompt worden.

6. Installeer een luchtpomp om een wak te houden

Door gebruik te maken van een luchtpomp zorg je ervoor dat er altijd een wak blijft in de vijver. Je kunt hiervoor een luchtpomp combineren met een luchtsteen of luchtmembraan. Het wak zal ervoor zorgen dat er gassen en dampen kunnen ontsnappen uit de vijver.

7. Ververs water, ook in de winter

Ook in de winter is het essentieel om de waterkwaliteit goed op orde te houden. De basis hiervoor is voldoende waterverversing. Een vuistregel hiervoor is 10% water verversen per week. In de winter mag dat net wat minder zijn, het liefste minimaal 5% in de week doordat er minder afvalstoffen in het water terecht komt. Door het verversen van water zorg je er ook voor dat de zuurgraad (pH Waarde) niet te laag zal worden.

Zonder zorgen jouw Koivijver de winter door

Het winterklaar maken van je Koivijver is van vitaal belang voor de gezondheid van je Koi en het behoud van je vijver. Door deze stappen te volgen zorg je ervoor dat je vijver goed voorbereid is op de winter en dat je Koi veilig en gezond blijven. Zo kun je met vertrouwen de winter tegemoet gaan.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie