Een natuurvijver combineren met Koi, is dat eigenlijk mogelijk? Het zou een prachtige combinatie zijn wanneer je in een mooie rijk met waterplanten gevulde vijver ook Koi hebt zwemmen! Voor veel mensen veel mooier dan een kale Koivijver zonder enig groen.
Natuurvijvers vol met waterplanten
Een natuurlijke vijver is veelal opgebouwd uit verschillende dieptes en lagen. Om op die manier met diepteverschillen in staat te zijn om verschillende waterplanten een goed leefklimaat te bieden. Een natuurvijver is zelf in staat om een stabiel ecosysteem te creëren. De combinatie met waterplanten zorgt voor zuivering van het vijverwater. En de visbezetting in een natuurvijver is veelal relatief laag, om zo de hoeveelheid afvalstoffen te beperken.
In de ondiepe lagen worden moerasplantenen en overplanten geplaatst. In de diepste lagen waterlelies die het midden van de vijver bekleden met mooie bladeren en grote bloemen. De tussenlagen kunnen aangekleed worden met verschillende waterplanten en zuurstofplanten.
Zo’n diversiteit aan waterplanten met daarnaast een aantal vissen zorgt voor prachtig leven in de tuin. Nog mooier is het wanneer je een combinatie kunt maken van Koi in een natuurlijke vijver. Maar kan dat ook?

Verschil tussen een natuurvijver en een Koivijver
Het grootste verschil tussen een natuurlijke vijver en een Koivijver is de aanwezigheid van waterplanten. Bij een natuurvijver probeer je een stabiel ecosysteem te creëren door waterplanten te gebruiken. Waterplanten nemen afvalstoffen op die vissen produceren, en voorkomen dat algen gaan groeien. Het doel is een natuurlijk ecosysteem te creëren wat zichzelf in stand kan houden.
Bij een Koivijver is dat net even anders. In een Koivijver staan meestal geen waterplanten, puur doordat Koi nogal eens de kans willen pakken om de waterplanten compleet omver te woelen. Een Koivijver is niet meer dan een kale bak met daarin water. Aangezien het wel cruciaal is om het water biologisch op orde te krijgen, dient er op een andere manier gefilterd te worden. Dat gebeurt dan met vijverpompen, externe mechanische en biologische filters, UV lampen, enzovoorts.
Natuurvijver met Koi combineren

Bij het houden van Koi gaat het vooral om de Koi karper zelf. Koi zijn de parels van de vijver, er is verder niets nodig om de vijver mooi en compleet te maken. In de ogen van een Koi liefhebber dan natuurlijk. Ze willen veelal gaan voor optimale groei en daarvoor de beste omstandigheden creëren.
Terwijl het bij een natuurlijkvijver gaat om het geheel, de combinatie van water, waterplanten, vissen en dierlijk leven in en rondom de vijver. En juist daarom kan het prachtig zijn om ook een aantal Koi in een natuurvijver te plaatsen. Koi kunnen immers een stuk tammer worden dan andere vijvervissen, zijn mooier, laten zich gemakkelijk bekijken en zijn zelfs nieuwsgierig.
Is het af te raden om Koi in een natuurvijver te houden?
Om nu direct te zeggen dat het af te raden is om Koi in een natuurvijver te plaatsen gaat wat ver. Laten we zeggen dat het over het algemeen niet de beste keuze is. Hoewel het geheel afhangt van wat voor natuurvijver je hebt.
Met kleine Koi loop je in eerste instantie weinig risico. Die zullen niet snel gaan wroeten tussen de vijverplanten en de waterkwaliteit sterk doen vervuilen. Bij grotere Koi kan dat echter wel anders zijn. Zeker wanneer je deze als grote Koi introduceert in de vijver.
Zijn er situaties waarbij Koi wel in een natuurvijver kunnen?

Ik begrijp dat je reuze enthousiast bent en gewoon graag Koi in de vijver wilt plaatsen. Ik wil je er zeker niet van overtuigen dat dit niet mogelijk is. Sterker nog, ik geloof er zelf in dat dit prima mogelijk is. Mits je je houdt aan een aantal randvoorwaarden en zorgt dat je de waterkwaliteit op orde houdt.
Een goede waterkwaliteit is echt de basis voor het houden van Koi. Wat voor type vijver je dan ook hebt. Ik ken zelf iemand die een vijver compleet filtert met alleen een plantenfilter en een gigantisch aantal waterplanten in zijn vijver. En nog een grote vijver ook, ruim 45.000 liter water met Koi van ruim over de 80 cm. Zijn bezetting Koi is overigens wel laag, dat zal zeker niet boven de 15 Koi uit komen. Al jaren gaat dit voorspoedig en zonder problemen.
Randvoorwaarden om Koi in een natuurlijke vijver te plaatsen
- Vijverinhoud is minimaal 10.000 liter, liever groter.
- Ga altijd voor een lage visbezetting, niet meer dan 1 Koi per 2.000 liter water (zeker zonder extern filter en pomp).
- Het liefst maak je gebruik van een los gedeelte waar Koi niet bij kunnen komen, een ondiep gedeelte waar waterplanten in staan en waar constant water in gepompt wordt.
- Koi in een natuurlijke vijver zonder extra pomp, plantenfilter of filter is niet aan te beleven.
Wat kan er gebeuren met Koi in een natuurvijver?
Zo zie je maar dat Koi in een natuurlijke vijver gewoon mogelijk is. Zolang je maar zorgt dat de waterkwaliteit in orde blijft. Dat is echt het belangrijkste, en zolang dat lukt kun je er vanuit gaan dat je Koi gezond blijven.
Echter zijn er wel een aantal risico’s waar je kans op hebt door Koi te introduceren in een natuurlijke vijver met waterplanten.
Wroeten tussen de waterplanten en manden
Koi houden van wroeten, het liefste doen ze dat de gehele dag door. Tussen het substraat, vijveraarde en natuurlijke manden met waterplanten. Bij kleine Koi zal het allemaal nog wel meevallen, die zwemmen gewoon rustig tussen de waterplanten door en zijn nog te klein om er echt iets mee te kunnen. Maar grote Koi kunnen waterplanten uit elkaar trekken, omwroeten en compleet verwoesten. Grotere Koi proberen daadwerkelijk alles los te wroeten op zoek naar voedsel. Ik heb je in ieder geval gewaarschuwd.
Lastiger om de waterkwaliteit goed te houden
In een natuurlijke vijver is het wat lastiger om in combinatie met Koi de waterkwaliteit goed te houden. In de zomer zelf, wanneer waterplanten volgroeid zijn, zal het allemaal prima gaan. Maar het probleem zit hem daarvoor en daarna.
In het vroege voorjaar vragen Koi al wel om voedsel, maar de waterplanten zijn slechts nog groene sprietjes die nauwelijks zorgen voor filtering. Zonder extern of losstaand filter kan het met waterplanten daarom lastig zijn om de waterkwaliteit in combinatie met Koi goed te houden. Een oplossing is een los biologisch filter in combinatie met je natuurvijver.
Je kunt hier meer lezen over vijverwater testen: vijverwater testen, testsets en test strips.
Gevolg van een slechte waterkwaliteit
Waterkwaliteit is het belangrijkste om op te letten. Vooral in het voorjaar bij een natuurvijver met Koi moet je de waterkwaliteit regelmatig even monitoren.
Waterkwaliteit heeft direct effect op je Koi. Koi worden minder vitaal of zelfs aangetast door slechte waterwaarden. Denk dan aan een hoog ammoniak gehalte of een lage zuurgraad. De slijmlaag biedt minder bescherming en de huid kan gemakkelijker aangetast worden. Koi worden vatbaarder en parasieten en bacteriën zien kansen om toe te slaan.
Meer kans op parasieten en ziektes door bodemvuil en slib
In een natuurvijver heb je meer kansen op ziekteverwekkers, bacteriën en parasieten. Waarom meer? Doordat er op de bodem meer afvalstoffen en slib achter blijft dan in een echte Koi vijver. Koi vijvers zijn strak en bieden voor vuil geen mogelijkheden om op te hopen.
Tussen de laag slib zullen ongewenste bacteriën en ziekteverwekkers nestelen. Zolang Koi een goede conditie hebben zal dit niet direct voor problemen zorgen. Maar enige verzwakking (vooral dus door waterkwaliteit!) en er wordt keihard toegeslagen.
Onderhoud aan een natuurvijver zal in combinatie met Koi dus intensiever moeten worden. Regelmatig bodemafvuil weghalen. Onze tips daarvoor kun je lezen in: slib uit de vijver verwijderen en de vijver reinigen.