Probites Koivoer: ervaring, test en kenmerken

Je bekijkt nu Probites Koivoer: ervaring, test en kenmerken
Probites Koivoer

Probites Koivoer komt in 7 verschillende soorten Koivoer en wordt weggezet als een goed voer wat weinig vervuiling in het water achter laat. Over het algemeen kunnen we hier zien dat er goede en kwalitatieve ingrediënten gebruikt worden, waardoor het een zeer interessant Koivoer is om in ogenschouw te nemen. In dit artikel nemen we alle varianten onder de loep, vergelijken we in detail wat de verschillende tussen de voersoorten en delen we onze bevindingen en ervaringen in gebruik.

Probites kiest bewust voor aquatische eiwitten

Probites maakt uitsluitend gebruik van eiwitten afkomstig van aquatische afkomst, dat betekent geen warmbloedige dieren. Het voordeel daarvan is een hogere netto eiwit benutting. Hoewel dat goed is, is het in onze ogen niet speciaal uitzonderlijk of onderscheidend ten opzichte van ander hoog kwalitatief Koivoer. Aquatische eiwitten betekent in dit geval namelijk gebaseerd op vismeel, net als de meeste andere betere voersoorten.

7 Probites Koivoer varianten

Probites Spring-Autumn

De naam van dit voer doet al vermoeden voor welke seizoenen dit voer het meest geschikt is. Het voorjaar en het najaar, Spring-Autumn is een lichter voer met een lager eiwitgehalte en vetpercentage waardoor het beter geschikt is voor koudere temperaturen. Dit voer is dan ook bedoelt voor watertemperaturen van 10 tot 15 graden.

Het hoofdingrediënt vismeel en predigested vismeel, wat komt neer op vismeel zonder beenderen. Het aandeel predigested vismeel lijkt ons minder omdat het vetgehalte ook wat lager is en er toch een mooi eiwitgehalte ontstaat van ruim 35%. Voor lage watertemperaturen is dat meer dan hoog genoeg in combinatie met 7% vetten. In dit voer kunnen we ook krill en visolie ontdekken wat alleen maar positieve effecten heeft op onder andere de rode kleur. In ProBites Spring-Autumn is 15.000 IE/kg vitamine A aanwezig, dat is bovengemiddeld vergeleken met ander Koivoer. Maar zeker niet het hoogst haalbare, zelfs in onze analyse naar budget koivoer kun je varianten zien met 20.000 of zelfs 28.000 IE/kg.

Nog een belangrijk voordeel is dat dit voer erg weinig vervuilend is, dat is overigens met de andere varianten van Probites hetzelfde geval. Een belangrijke reden om in overweging te nemen wanneer je helder vijverwater belangrijk vind.

Belangrijkste samenstelling

 • Ruw eiwit 35% (netto eiwit benutting 67%)
 • Ruw vet 7%
 • Ruw as 11%
 • Koolhydraten: 34%
 • Ruwe celstof niet vermeld
 • Fosfor: niet vermeld

Probites Spring-Autumn is een mooi voer voor de herfst en het voorjaar. Voor de zomer is het eiwitgehalte en vetpercentage aan de lage kant, maar daar is het voer ook niet voor bedoelt. Er worden goede ingrediënten gebruikt en als hoofdingrediënt vismeel. Qua vitaminen spring dit voer er niet uit, maar wel is het bovengemiddeld. Verkrijgbaar bij bol.com en A2KOI.

Probites Spring-Autumn
Probites Spring-Autumn

Probites Summer

Probites Summer is zomervoer geschikt voor watertemperaturen boven de 15 graden. Dit Koivoer heeft een hoger eiwitgehalte van 43% en een vetgehalte van 10%, waardoor het prima gebruikt kan worden als basisvoer voor lichaamsopbouw gedurende de zomer. Het voer heeft meer dan genoeg eiwitten om voor opbouw van weefsel en stimulans voor groei te fungeren.

Dit voer is voordeliger dan de Chlorella variant en daarmee samen zijn het ook de enige twee soorten zomervoer. Het fijne is vooral dat het voor weinig vervuiling zorgt, ten opzichte van andere vergelijke voersoorten. In enkele weken tijd kun je met dit voer zelfs al resultaat boeken wanneer het om de helderheid van water gaat.

Ook Summer is geen uitschieter voor wat betreft vitaminen en kunnen we beschouwen als bovengemiddeld. Het gehalte vitamine A is 15.000 IE/kg, terwijl er genoeg Koivoer is met 20.000 tot 30.000 IE/kg.

Belangrijkste samenstelling

 • Ruw eiwit: 43% (netto eiwit benutting 70%)
 • Ruw vet: 10%
 • Ruw as: 11%
 • Koolhydraten: 28%
 • Ruwe celstof: niet vermeld
 • Fosfor: niet vermeld

Niet voor niets plaatsen wij Probites Summer op plaats 2 in onze analyse van de beste soorten koivoer, waarbij dit voer dat vooral te danken heeft aan de kwalitatieve ingrediënt die gebruikt worden. Verkrijgbaar bij bol.com en A2KOI.

Probites Summer
Probites Summer

Probites Summer-Mix

Probites Summer-Mix is eigenlijk niets meer dan een mengsel van 70% Summer en 30% Color-Boost. Het gaat om exact dezelfde korrel, zonder dat er een aanpassing gedaan is. Summer-mix is daardoor alleen geschikt voor watertemperaturen boven de 15 graden. Voor een diepere analyse van de ingrediënten van deze twee afzonderlijke soorten voer verwijzen we door naar de analyse van deze twee soorten. Over het algemeen kunnen we stellen er goede ingrediënten zijn gebruikt en het hoofdbestandsdeel vismeel in predigested vorm is. Ook zien we goede toevoegingen in de vorm van krill, astaxanthine, zeewier en microalgen die ieder bijdragen aan een verbetering aan de rode kleur.

Het eiwitgehalte en het vetpercentage zijn prima op niveau voor de zomerperiode. Er is een combinatie gebruikt van LT- en predigested vismeel, de eerstgenoemde is vismeel met beenderen en de laatstgenoemde zonder beenderen. Die laatste geeft daardoor een hogere eiwitbenutting om de gemiddelde netto eiwit benutting omhoog te brengen. Het aandeel predigested lijkt lager te liggen waardoor ook het vetpercentage relatief laag is.

Belangrijkste samenstelling

 • Ruw eiwit: 42% (netto eiwit benutting 69%)
 • Ruw vet: 10%
 • Ruw as 11%
 • Koolhydraten: 28%
 • Ruwe celstof: niet vermeld
 • Fosfor: niet vermeld

Summer-Mix is vooral interessant wanneer je een compleet voer wilt hebben voor de zomer. Zelf heb ik graag de controle over de hoeveelheid kleurvoer die ik gebruik, waar ik ervoor kies om het voer te mengen met kleurvoer. De verhouding in dit voer is overigens prima en zelfs voor wat betreft kleurvoer aan de lage kant. Summer-Mix is verkrijgbaar bij bol.com en A2KOI.

Probites Summer-Mix
Probites Summer-Mix

Probites Color-Boost

Dit Koivoer is speciaal bedoelt voor kleurverbetering, je moet dit voer niet beschouwen als een hoofdvoer wat je de gehele zomer puur kunt voeren, Probites zelf raad zelfs aan om niet langer dan gedurende 3 tot 4 weken te voeren, hoewel je het wel in een vermengde verhouding kunt voeren. In Probites Color-Boost worden de ingrediënten krill en astaxanthine gebruikt voor het kleur verstekende effect. Eigenlijk is krill indirect ook astaxanthine, gezien het kleine ongewervelde garnaalachtige zijn die hoge concentraties astaxanthine bevatten. Doordat andere dieren die garnaaltjes eten krijgen ze een mooie roze of roodachtige kleur, denk bijvoorbeeld aan de zalm of een flamingo.

die voor kleurverbetering zorgen? Wat wij uit de ingrediënten kunnen halen, komt het voornamelijk door het toegevoegde krill en astaxanthine. Indirect is krill eigenlijk ook een bron van astaxanthine, gezien het kleine ongewervelde garnaalachtigen zijn die hoge concentraties astaxanthine bevatten. Doordat andere dieren die garnaaltjes eten, krijgen ze een mooie roze of roodachtige kleur. Denk bijvoorbeeld aan de zalm maar ook de flamingo. De hoeveelheid toegevoegde astaxanthine wordt op de verpakking niet vermeld, ons vermoeden is echter wel dat deze dosering hoog is.

Belangrijkste samenstelling

 • Ruw eiwit: 40% (netto eiwit benutting 68%)
 • Ruw vet: 8%
 • Ruw as 11%
 • Koolhydraten: 32%
 • Ruwe celstof: niet vermeld
 • Fosfor: niet vermeld

Wij vinden dat Probites Color-Boost eigenlijk alleen geschikt is om te mengen door ander Koivoer, het is in ieder geval geen voer voor continu gebruik. Eventueel kan het voor korte periodes gebruikt worden om Koi voor te bereiden voor een Koi show en de rode kleur in korte tijd te stimuleren. Verkrijgbaar bij bol.com en A2KOI.

Probites Color-Boost
Probites Color-Boost

Probites Winter-Care

Zoals de naam al doet vermoeden is dit speciaal wintervoer geschikt voor watertemperaturen onder de 10 graden. Winter-Care is uitsluitend verkrijgbaar als een zinkend Koivoer, wat voor de winter natuurlijk niet erg is.

Dit voer is gebaseerd op lichaamseigen eiwitten, afkomstig van vis door het hoofdingrediënt vismeel. Naar ons idee zit er echter geen schrikbarend groot verschil tussen Winter-Care en Spring-Autumn, voor wat wij uit de ingrediënten en samenstelling kunnen halen. Het grootste verschil zit hem in de hoeveelheid koolhydraten en suikers, maar ook die verschillen gering. Winter-Care heeft 2% meer koolhydraten en 0,2% minder suikers. Wat dat betreft is er eigenlijk weinig reden om bij lagere temperaturen over te schakelen naar dit voer wanneer je reeds Spring-Autumn voert.

Belangrijkste samenstelling

 • Ruw eiwit 35% (netto eiwit benutting 69%)
 • Ruw vet 7%
 • Ruw as 10%
 • Koolhydraten: 36%
 • Ruwe celstof: niet vermeld
 • Fosfor: niet vermeld

Probites Winter-Care is een prima zinkend wintervoer voor hobbyisten die ook in de winter een goed voer willen gebaseerd op lichaamseigen eiwitten. Er zijn hoogwaardige ingrediënten gebruikt, met als hoofdingrediënt vismeel. Verkrijgbaar bij bol.com en A2KOI.

Probites Winter-Care
Probites Winter-Care

ProBites Recovery

Probites bracht Recovery uit als een Koivoer bedoelt voor herstel van Koi. Het voer zou de Koi moeten activeren en de eetlust stimuleren, waardoor ook verzwakte vissen getriggerd worden om voeding op zich te nemen en daardoor het lichaam beter kunnen herstellen. Ook dit voer is uitsluitend verkrijgbaar in zinkende vorm.

Buiten dat dit voer gebaseerd is op vismeel worden er diverse toevoegingen gebruikt om het herstel te ondersteunen. Zo wordt het voer verrijkt met glucosamine, wat bij mensen effect moet hebben op spierpijn, gewrichtspijn, problemen met de blaas en vele andere nare verschijnselen. Of het op vissen hetzelfde effect heeft kunnen wij zelf geen wetenschappelijke informatie over vinden. Verder worden propolis, knoflookpoeder en extra vitamine A en C toegevoegd. Voor wat betreft de Vitamine A zien we dat dit voer een dosering heeft van 17.000 IE/kg, wat 2.000 meer is ten opzichte van de andere varianten voer van Probiters. Nog steeds bovengemiddeld, maar niet uitzonderlijk hoog.

Belangrijkste samenstelling

 • Ruw eiwit 37% (netto eiwit benutting 70%)
 • Ruw vet 8%
 • Ruw as 10%
 • Koolhydraten: 35%
 • Ruwe celstof: niet vermeld
 • Fosfor: niet vermeld

Het is lastig om te beoordelen of Probites Recovery een werkelijk effect heeft. Aan de andere kant zal het zeker geen kwaad kunnen wanneer je problemen hebt met Koi of je vissen verzwakt zijn. Een goedkopere kuur is er waarschijnlijk niet te vinden en baat het niet schaad het niet. Aan de basis ingrediënten ligt het in ieder geval niet, die zijn uitstekend te noemen. Verkrijgbaar bij bol.com en A2KOI.

Probites Recovery
Probites Recovery

Probites Chlorella

Probites Chlorella is vooral geschikt voor groei met een hoog eiwitgehalte van 40% afkomstig van vismeel en predigested vismeel. Het voer is alleen bedoelt voor de zomer en watertemperaturen boven de 15 graden. Opvallend is overigens wel dat Probites Summer een hoger eiwitgehalte heeft met 43%, maar weliswaar ook een hoger gehalte vetten. In Summer zit waarschijnlijk meer predigested vismeel, dat is goed voor de netto eiwitbenutting maar brengt ook meer vetten met zich mee.

Dit voer heeft als toevoeging onder andere chlorofyl (bladgroen) wat van nature voorkomt in planten, bladeren, (groene) groenten, grassen, maar ook in algen. Chlorofyl heeft diverse effecten waaronder het reinigen van darm en lever, wat ook wetenschappelijk aangetoond is. Ook wordt aangegeven dat chlorofyl de aanmaak van rode bloedcellen zou moeten stimuleren, dat zorgt op haar beurt voor meer energie en een verbeterd immuunsysteem.

Belangrijkste samenstelling

 • Ruw eiwit: 40% (netto eiwit benutting 70%)
 • Ruw vet: 8%
 • Ruw as: 10%
 • Koolhydraten: 32%
 • Ruwe celstof: niet vermeld
 • Fosfor: niet vermeld

Chlorella is een voer met goede ingrediënten. Jammer genoeg zijn er geen wetenschappelijke artikelen te vinden over het effect van chlorofyl op vissen en karperachtigen. Ook qua kleurversterking is er helaas geen hard bewijs te vinden. Dit voer is verkrijgbaar bij bol.com en A2KOI.

Probites Chlorella
Probites Chlorella

Algemene beoordeling Probites Koivoer

Probites behoort niet tot de goedkopere merken Koivoer en is per kilo redelijk prijzig. Gelukkig worden er goede ingrediënten gebruikt en is het voer weinig vervuilend, waardoor je ook redelijk hoge verwachtingen mag hebben. De belangrijkste bevindingen op basis van ingrediënten, samenstelling en ervaring met dit voer zijn als volgt.

 • Probites geeft weinig vervuiling waardoor het in veel situaties zorgt voor helder water.
 • Probites gebruikt vismeel als hoofdingrediënt, wat de belangrijkste bron is van (lichaamseigen) eiwitten met het beste aminozurenprofiel wat karperachtigen nodig hebben voor groei.
 • Probites gebruikt extra toevoegingen waaronder kleurverbeteraars zoals krill en astaxanthine, deze beïnvloeden de rode kleur positief.

De korrelmaat van Probites Koivoer

Dit voer heeft een grootte van ongeveer 6mm, waardoor het net een fractie groter is dan de standaard maat voer van de meeste andere merken. het is daarmee niet aan te beleven voor Koi van kleiner dan 15 cm.

Zinkende en drijvende korrels

Niet alle varianten zijn verkrijgbaar in een zinkende korrel en andersom zijn niet alle varianten verkrijgbaar als drijvende korrel. Zo zijn Winter-Care en Recovery alleen verkrijgbaar in zinkende uitvoering. En is Color-Boost er alleen in een drijvende korrel.

Verkrijgbare verpakkingen

Probites Koivoer is standaard verkrijgbaar in verpakkingen van 3 en 9 kilo in drijvende variant. De zinkende variant in 3 of 5 kilo verpakkingen. Winter Care is de enige uitzondering en is ook verkrijgbaar in zakken van 1 kilo.

Welk Probites voer gebruik je in welk jaargetijde?

Omstandigheden en seizoenVoersoortVerkrijgbaar bij
Voorjaar tot 15 gradenProbites Spring-AutumnBol.com en A2KOI
Zomer: focus op groei boven 15 gradenProbites Summer
Probites Chlorella
Bol.com en A2KOI
Bol.com en A2KOI
Zomer: focus op groei en kleur boven 15 gradenProbites Summer-Mix
Probites Color-Boost
Bol.com en A2KOI
Bol.com en A2KOI
Herfst 8 tot 15 gradenProbites Spring-AutumnBol.com en A2KOI
Winter 4 tot 10 gradenProbites Winter-CareBol.com en A2KOI

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie