Probites Koivoer: ervaring, test en kenmerken

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Koivoer
 • Bericht reacties:0 Reacties
 • Laatste wijziging in bericht:14 oktober 2023
 • Leestijd:32 minuten gelezen
Je bekijkt nu Probites Koivoer: ervaring, test en kenmerken
Probites Koivoer

Van Probites koivoer heeft iedereen met een Koivijver wel eens gehoord. Het voer heeft vooral in eigen land een goede naam en wordt veelal weggezet als een goed Koivoer wat weinig vervuiling in achter laat. Probites maakt vooral gebruik van goede en kwalitatieve ingrediënten, waardoor het een interessant Koivoer is om in ogenschouw te nemen wanneer je kwalitatief goed voer wilt gebruiken.

In dit artikel laten we je alle soorten Probites Koivoer zien en bespreken we met jou in detail wat de verschillen zijn tussen de soorten voer en in welke situatie deze soorten voer het best tot hun recht komen. Per Probites Koivoer geven wij een analyse over de ingrediënten en delen we met jou onze menging over de belangrijkste bevindingen en ervaringen van dit Koivoer.

Probites kiest ervoor voornamelijk aquatische eiwitten te gebruiken

Probites maakt uitsluitend gebruik van eiwitten die afkomstig zijn van aquatische eiwitten. Dat betekent geen warmbloedige dieren. Het voordeel daarvan is dat de netto eiwit benutting hoger ligt. Hoewel dat goed is, is het in onze ogen niet speciaal uitzonderlijk of onderscheidend ten opzichte van ander hoog kwaliteit Koivoer. Het meeste andere voer is namelijk ook gebaseerd op vismeel, wat de bron van aquatische eiwitten vormt.

Probites Koivoer soorten

Saki Hikari heeft een breed scala aan voer voor Koi beschikbaar. Wij zullen per voersootr een verdere analyse geven en onze mening met jou delen in dit artikel. Die mening is gebaseerd op onze eigen ervaring uit Japan maar ook op basis van ervaringen in eigen land.

Probites Spring-Autumn

Probites Spring-Autumn
Probites Spring-Autumn

De naam van dit voer, Probites Spring-Autumn, doet al vermoeden voor welke seizoenen dit voer het meest geschikt hoort te zijn. Het voorjaar en het najaar, een lichter voer met een net wat lager eiwitgehalte en vetpercentage beter geschikt voor koudere temperaturen. Spring-Autumn is bedoelt voor de range van ongeveer 10 tot 15 graden watertemperatuur.

Het hoofdingrediënt van Probites Spring-Autumn is vismeel en predigested vismeel (vismeel zonder beenderen). Het aandeel predigested vismeel lijkt ons minder, waardoor het vetgehalte ook lager blijft en er toch een mooi eiwitgehalte ontstaat van 35%. Dat is meer dan prima voor lagere temperaturen in combinatie met het vetgehalte. Over de ingrediënten valt verder overigens niets aan te merken, we kunnen ook krill en visolie ontdekken, alleen maar positief voor onder andere de kleur.

In ProBites Spring-Autumn is 15.000 IE/kg vitamine A aanwezig, dat is bovengemiddeld vergeleken met ander Koivoer. Maar zeker niet het hoogst haalbare, zelfs in onze lijst met beste budget koivoer kun je varianten zien met 20.000 of zelfs 28.000 IE/kg.

Nog een belangrijk voordeel is dat dit Koivoer echt heel erg weinig vervuild. Dat is trowuens zo met bijna alle varianten voer van Probites bij mijn weten. Een belangrijke reden om in overweging te nemen wanneer je helder water belangrijk vind. Ik ken en zie met eigen ogen bij meerdere mensen dat dit echt verschil lijkt te maken.

Belangrijkste samenstelling:

 • Ruw eiwit 35% (netto eiwit benutting 67%)
 • Ruw vet 7%
 • Ruw as 11%
 • Koolhydraten: 34%
 • Ruwe celstof niet vermeld
 • Fosfor: niet vermeld

Probites Spring-Autumn is een mooi voer voor de herfst en het voorjaar. Voor de zomer is het eiwitgehalte en vetpercentage aan de lage kant, maar daar is het voer ook niet voor bedoelt. Er worden goede ingrediënten gebruikt en als hoofdingrediënt vismeel. Qua vitaminen spring dit voer er niet uit, maar wel is het bovengemiddeld.

Probites Spring-Autumn is verkrijgbaar bij bol.com, Vijverbenodigdheden en A2KOI.

Probites Summer

Probites Summer
Probites Summer

Probites Summer is het standaard zomervoer van Probites, bedoelt voor watertemperaturen boven de 15 graden. In deze variant Koivoer zit meer een hoger gehalte eiwit van 43% en een hoger vetgehalte van 10%. Dat is prima geschikt voor de zomer als een basisvoer wat opbouw van het lichaam stimuleert en voldoende bron is van eiwitten voor groei.

Ik vermoed dat Probites Summer de meest verkochte variant Probites voer is voor de zomer. Het is net wat voordeliger dan Chlorella en daarmee zijn dat eigenlijk de enige twee soorten zomervoer. Het fijne van dit voer is dat het weinig vervuilend is voor je water. Wanneer je het belangrijk vind dat het water zo helder mogelijk blijft, dan is gebruik maken van Probites Summer echt een aanrader. Ik heb met eigen ogen gezien hoe mensen switchen naar dit voer en binnen enkele weken hier de resultaten al van zien.

Ook Summer is geen uitschieter voor wat betreft vitaminen en kunnen we beschouwen als net bovengemiddeld wat betreft dit onderdeel. Vitamine A is 15.000 IE/kg als vergelijking, terwijl er genoeg Koivoer is met 20.000 tot 30.000 IE/kg.

Belangrijkste samenstelling:

 • Ruw eiwit: 43% (netto eiwit benutting 70%)
 • Ruw vet: 10%
 • Ruw as: 11%
 • Koolhydraten: 28%
 • Ruwe celstof: niet vermeld
 • Fosfor: niet vermeld

In ons artikel over het beste koivoer plaatsen wij Probites Summer op plek 2, wat dit voer vooral te danken heeft aan kwalitatieve ingrediënten, veel vismeel en weinig vervuiling. Een ideaal zomervoer boven de 15 graden watertemperatuur.

Probites Summer is verkrijgbaar bij bol.com, Vijverbenodigdheden en A2KOI.

Probites Summer-Mix

Probites Summer-Mix
Probites Summer-Mix

Probites Summer-Mix is eigenlijk niets meer dan een mengsel van 70% Summer en 30% Color-Boost. Het gaat om exact dezelfde korrel, zonder dat daar een verdere ingreep aan gedaan is. Summer-mix is daardoor alleen geschikt voor watertemperaturen boven de 15 graden.

Voor een diepere analyse van de ingrediënten van deze twee afzonderlijke soorten voer (Color-Boost en Summer) verwijzen we naar de analyse van die twee soorten voer. Maar over het algemeen kunnen we over Summer-Mix stellen dat er goede ingrediënten zijn gebruikt en het hoofdbestandsdeel vismeel is en predigested vismeel. We zien wat mooie toevoegingen die voor stimulering van voornamelijk de rode kleur zorgen. In de vorm van krill, astaxanthine maar ook zeewier en microalgen. Allen natuurlijke kleurversterkers, zo vind je astaxanthine bijvoorbeeld terug in roodgekleurde schaal en schelpdieren, waar flamingo’s zich bijvoorbeeld mee voeden. Vandaar die mooie roze kleur.

Het eiwitgehalte en het vetpercentage zijn prima op peil voor de zomerperiode. Er is een combinatie gebruikt van LT-vismeel en predigested vismeel, de eerstgenoemde is vismeel met beenderen en de laatstgenoemde zonder beenderen. Die laatste geeft daardoor een hogere eiwitbenutting om de gemiddelde netto eiwit benutting omhoog te brengen. Het aandeel predigested lijkt lager te liggen, waardoor ook het vetpercentage relatief mee valt. Daarmee een prima voer voor boven de 15 graden.

Belangrijkste samenstelling:

 • Ruw eiwit: 42% (netto eiwit benutting 69%)
 • Ruw vet: 10%
 • Ruw as 11%
 • Koolhydraten: 28%
 • Ruwe celstof: niet vermeld
 • Fosfor: niet vermeld

Summer-Mix is vooral een mooi voer wanneer je een compleet voertje wilt voor boven de 15 graden. Zelf heb ik graag de controle over de hoeveelheid kleurvoer die ik gebruik. Daardoor kies ik er persoonlijk liever voor om het voer zelf te mengen met kleurvoer. Maar er is zeker een prima verhouding kleurvoer gebruikt, zelfs nog aan de lage kant wat ons betreft.

ProBites Summer-Mix is verkrijgbaar bij bol.com, Vijverbenodigdheden en A2KOI.

Probites Color-Boost

Probites Color-Boost
Probites Color-Boost

Dit Koivoer is speciaal bedoelt voor kleurverstering, het is dan ook het enige Koivoer in het assortiment van ProBites wat puur bedoelt is voor kleurbevordering. Probites Color-Boost moet je niet beschouwen als een hoofdvoer wat je gedurende de gehele zomer kan voeren. ProBites zelf raad zelfs aan om niet langer dan 3 a 4 weken met puur Color-Boost te voeren. In vermengde verhouding mag dat echter wel.

Wat zijn die ingrediënten in Probites Color-Boost die voor kleurverbetering zorgen? Wat wij uit de ingrediënten kunnen halen, komt het voornamelijk door het toegevoegde krill en astaxanthine. Indirect is krill eigenlijk ook een bron van astaxanthine, gezien het kleine ongewervelde garnaalachtigen zijn die hoge concentraties astaxanthine bevatten. Doordat andere dieren die garnaaltjes eten, krijgen ze een mooie roze of roodachtige kleur. Denk bijvoorbeeld aan de zalm maar ook de flamingo.

De hoeveelheid toegevoegde astaxanthine wordt door Probites niet op de verpakking vermeld. Maar wij vermoeden wel dat dit voldoende zal zijn om kleurverbetering te stimuleren, gezien de kwaliteit waar het merk Probites voor staat.

Belangrijkste samenstelling:

 • Ruw eiwit: 40% (netto eiwit benutting 68%)
 • Ruw vet: 8%
 • Ruw as 11%
 • Koolhydraten: 32%
 • Ruwe celstof: niet vermeld
 • Fosfor: niet vermeld

Wij vinden dat Probites Color-Boost eigenlijk alleen geschikt is om te mengen door ander Koivoer. Het is in ieder geval geen Koivoer voor continu gebruik. Eventueel kan het voor korte periodes gebruikt worden om Koi voor te bereiden voor een Koi show en de rode kleur in korte tijd te stimuleren.

Probites Color-Boost is verkrijgbaar bij bol.com, Vijverbenodigdheden en A2KOI.

Probites Winter-Care

Probites Winter-Care
Probites Winter-Care

Probites Winter-Care is, zoals de naam al doet vermoeden, het wintervoer van Probites. Het voer is geschikt voor een watertemperatuur onder de 10 graden, ons advies is om te stoppen met voeren bij ongeveer 5 à 6 graden watertemperatuur. Winter-Care is uitsluitend verkrijgbaar als een zinkend Koivoer.

Dit voer is gebaseerd op lichaamseigen eiwitten, eiwitten die afkomstig zijn van vis door het hoofdingrediënt vismeel en predigested vismeel. Naar ons idee zit er echter geen schrikbarend groot verschil tussen Winter-Care en Spring-Autumn, voor wat wij uit de ingrediënten en samenstelling kunnen halen. Het grootste verschil zit hem in de hoeveelheid koolhydraten en suikers, maar ook die verschillen zijn zeer gering. Winter-Care heeft 2% meer koolhydraten en 0,2% minder suikers. Wat dat betreft zou je ook prima Spring-Autumn bij lagere temperaturen kunnen voeren.

Belangrijkste samenstelling:

 • Ruw eiwit 35% (netto eiwit benutting 69%)
 • Ruw vet 7%
 • Ruw as 10%
 • Koolhydraten: 36%
 • Ruwe celstof: niet vermeld
 • Fosfor: niet vermeld

Probites Winter-Care is een prima zinkend wintervoer voor hobbyisten die hun Koi een goed voer, ook in de winter, gebaseerd op lichaamseigen eiwitten willen geven. Er zijn hoogwaardige ingrediënten gebruikt, met als hoofdingrediënt vismeel.

ProBites Winter-Care is verkrijgbaar bij bol.com, Vijverbenodigdheden en A2KOI.

ProBites Recovery

Probites Recovery
Probites Recovery

Probites bracht Recovery uit als een Koivoer bedoelt voor herstel van Koi. Het voer zou de Koi moeten activeren en de eetlust stimuleren, waardoor ook verzwakte vissen getriggerd worden om voeding op zich te nemen en daardoor het lichaam beter kunnen herstellen. Probites Recovery is uitsluitend verkrijgbaar als een zinkend koivoer.

Buiten dat Probites Recovery gebaseerd is op vismeel en predigested vismeel, worden er diverse toevoegingen gebruikt die het herstel moeten ondersteunen. Zo wordt het voer verrijkt met glucosamine, wat bij mensen effecten zou moeten hebben op spierpijn, gewrichtspijn, problemen met de blaas en vele andere nare verschijnselen. Of het op vissen hetzelfde effect heeft kunnen wij zelf geen wetenschappelijke informatie over vinden. Verder worden propolis, knoflookpoeder en extra vitamine A en C toegevoegd.

Voor wat betreft de Vitamine A, zien we dat dit voer uit de voerlijn van Probites een dosering heeft van 17.000 IE/kg, wat 2.000 meer is ten opzichte van de andere voertjes in deze lijst. Nog steeds bovengemiddeld, maar niet uitzonderlijk hoog.

Wij vinden het lastig om vast te stellen of dit voer echt een effect heeft. Maar aan de andere kant, wanneer je problemen hebt met Koi of je vissen verzwakt zijn, waarom zou je dit niet proberen? Een goedkopere kuur is er waarschijnlijk niet te vinden. En baat het niet dan schaadt het niet. De basisingrediënten van dit voer zijn namelijk verder prima zoals we van Probites mogen verwachten!

Belangrijkste samenstelling:

 • Ruw eiwit 37% (netto eiwit benutting 70%)
 • Ruw vet 8%
 • Ruw as 10%
 • Koolhydraten: 35%
 • Ruwe celstof: niet vermeld
 • Fosfor: niet vermeld

Probites Recovery is een zinkend koivoer bedoelt voor herstel van Koi. Of het echt die effecten heeft is voor ons lastig vast te stellen. Maar de hoofdingrediënten zijn prima in orde met als hoofdingrediënten vismeel en predigested vismeel. Baat het niet dan schaadt het niet wat ons betreft.

Probites Recovery is verkrijgbaar bij bol.com, Vijverbenodigdheden en A2KOI.

Probites Chlorella

Probites Chlorella
Probites Chlorella

Probites Chlorella is een voer wat vooral geschikt zou moeten zijn voor groei met een eiwitgehalte van 40%, voornamelijk afkomstig van vismeel en predigested vismeel. Het voer is alleen bedoelt voor de zomer, boven een watertemperatuur van 15 graden.

Wat wij opvallend vinden, is dat Probites Summer een hoger gehalte eiwitten (43%) heeft, weliswaar ook een hoger gehalte vetten. Summer lijkt meer predigested vismeel in zich te hebben, wat goed is voor de netto eiwit benutting, maar ook wat meer vetten met zich meebrengt. Hoewel ook Chlorella een ware bron voor eiwitten en lichaamsopbouw is, vermoeden wij toch dat Summer qua ingrediënten beter aansluit voor goede groei.

Dit voer heeft als toevoeging onder andere chlorofyl (bladgroen) en komt van nature voor in planten, bladeren, groene groenten, grassen, maar ook in algen! Chlorofyl heeft diverse effecten, waaronder het reinigen van darm en lever, wat wetenschappelijk aangetoond is. Ook wordt aangegeven dat chlorofyl de aanmaak van rode bloedcellen zou moeten stimuleren, voor meer energie zorgt en het immuunsysteem verbeterd, voor deze drie is echter niet vastgesteld dat dit effect op mensen daadwerkelijk zo is.

Belangrijkste samenstelling:

 • Ruw eiwit: 40% (netto eiwit benutting 70%)
 • Ruw vet: 8%
 • Ruw as: 10%
 • Koolhydraten: 32%
 • Ruwe celstof: niet vermeld
 • Fosfor: niet vermeld

Overall is Chlorella een prima voer met goede ingrediënten. Wat dat betreft is er niets mis mee. Jammer genoeg kunnen wij zelf geen wetenschappelijke artikelen vinden over het effect van chlorofyl op vissen of karperachtigen. Ook qua kleurversterking kunnen we helaas geen hard bewijs vinden.

Probites Chlorella is verkrijgbaar bij bol.com, Vijverbenodigdheden en A2KOI.

Probites Koivoer in het algemeen

De meeste onder ons zullen het merk Probites al wel kennen of gezien hebben. Het behoort niet tot de goedkopere merken en is omgerekend per kilo toch best een prijzig voer. Nu is dat naar onze mening in dit geval geen duurkoop wanneer je goed wilt zijn voor je vissen. Het is duidelijk dat Probites het beste naar boven wil halen bij Koi en haar best doet om goede ingrediënten te gebruiken.

Probites geeft weinig vervuiling

Wanneer je het belangrijk vind dat je water zo helder mogelijk is, is Probites koivoer wat ons betreft een hele goede keuze. We kunnen je geen hard bewijs geven, maar kunnen wel degelijk aangeven dat heel wat mensen blij worden van dit voer voor wat betreft de geringe vervuiling die het voer met zich meebrengt. Vind je helder water belangrijk, probeer dan eens voor een seizoen Probites. Je zult er geen spijt van krijgen.

Welk Probites voer gebruik je in welk jaargetijde?

Omstandigheden/seizoenVoedingVerkrijgbaar bij
VoorjaarProbites Spring-AutumnBol.com en A2KOI
Zomer: focus op groeiProbites Summer
Probites Chlorella
Bol.com en A2KOI
Bol.com en A2KOI
Zomer: focus op groei en kleurProbites Summer-Mix
Probites Color-Boost
Bol.com en A2KOI
Bol.com en A2KOI
HerfstProbites Spring-AutumnBol.com en A2KOI
WinterProbites Winter-CareBol.com en A2KOI

Al het Probites voer heeft vismeel als hoofdingrediënt

Speuren we de samenstelling en ingrediënten van dit voer af, dan kunnen we op alle verpakkingen zien dat Probites overal vismeel als hoofdingrediënt gebruikt. Laat dat nu net de belangrijkste bron van (lichaamseigen) eiwitten zijn, wat zorgt voor het beste aminozurenprofiel wat karperachtigen nodig hebben voor groei.

De korrelmaat van Probites Koivoer

Probites voer is net wat groter dan de meeste ‘medium’ korrels van andere merken, en net wat kleiner dan ‘large’ korrels van anderen. De korrelmaat is ongeveer 6mm, en daarmee vooral geschikt voor vissen van 15 cm en groter.

Extra toevoegingen

In dit Koivoer worden redelijk wat extra’s toegepast, die potentieel kunnen zorgen voor gezondere vissen of verbetering van de kleuren. Zo wordt onder andere montmorillonietklei toegevoegd, maar ook kleurversterkers zoals astaxanthine. Persoonlijk vind ik dat we dit ook mogen verwachten voor de prijs die je betaald voor dit Koivoer.

Probites is er in zinkende en drijvende korrels

Niet alle varianten zijn verkrijgbaar in een zinkende korrel, en andersom zijn niet alle varianten verkrijgbaar als drijvende korrel. Zo zijn Winter-Care en Recovery alleen verkrijgbaar in zinkende uitvoering. En is Color-Boost er alleen in een drijvende korrel.

Verkrijgbare verpakkingen

Probites Koivoer is standaard verkrijgbaar in verpakkingen van 3 en 9 kilo in drijvende variant. De zinkende variant in 3 of 5 kilo verpakkingen. Winter Care is de enige uitzondering en is ook verkrijgbaar in zakken van 1 kilo.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie