Takazumi Koivoer: ervaring, test en kenmerken

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Koivoer
 • Bericht reacties:0 Reacties
 • Laatste wijziging in bericht:14 oktober 2023
 • Leestijd:42 minuten gelezen
Je bekijkt nu Takazumi Koivoer: ervaring, test en kenmerken
Takazumi Koivoer

Takazumi koivoer is een voer wat al jaren bestaat in de wereld van Koi voeding. Deze voerlijn vinden we haast terug in iedere Nederlandse en Belgische winkel gespecialiseerd in Koi.

In dit artikel laten we je alle soorten Takazumi Koivoer zien, bespreken we ze in detail en geven we jou advies over welke soort Takazumi voer je het beste kunt gebruik voor welke situaties, Koibestand en jaargetijde. Daarnaast geven wij een analyse over de ingrediënten en delen we je de belangrijkste bevindingen en ervaringen van Takazumi Koivoer.

Heb je zelf ervaring met dit Koivoer? Voel je dan vrij om een reactie achter te laten en je mening te delen.

Takazumi koivoer soorten

Takazumi heeft 10 soorten voer voor Koi beschikbaar. Wij geven per voersoort een verdere analyse en onze mening in dit artikel.

Takazumi Easy Koivoer

Takazumi Easy
Takazumi Easy

Dit zinkende Koivoer is op de markt gebracht als voeding voornamelijk bedoelt voor de perioden waarin Koi minder actief zijn. Het heeft dan ook een laag vetgehalte en de hoeveelheid eiwitten zijn laag, zie het meer als minimale voeding in plaats van als onderhoud of groeivoer. Takazumi Easy is daardoor vooral aan te raden voor de herfst en winterperiode of het vroege voorjaar om weer op te starten na een voerstop.

Het voer bevat 33% eiwitten en 6% vet, dat is beide zeer laag en ook het laagste uit de serie Takazumi voer. Zoals aangegeven is het dan ook voornamelijk bedoelt voor de koudere perioden van het jaar. De ingrediënten die Takazumi gebruikt zijn wel goed te noemen. Vaak zie je dat in goedkoper Koivoer, en Takazumi Easy is één van de goedkoopste uit de serie die ze aanbieden, flink wordt bespaard op de samenstelling. Maar in tegendeel, het meest gebruikte ingrediënt in dit voer is vismeel, laat dat nu net één van de belangrijkste ingrediënten zijn voor goede en gezonde voeding. Lichaamseigen eiwitten dus.

Wat ook niet tegen valt, zijn de heoveelheid (toegevoegde) vitaminen. Vitamine A bijvoorbeeld is met 15.000 IE/kg redelijk goed, het kan overigens wel stukken beter. Er zijn genoeg voersoorten die wel 20.000 of zelfs 30.000 IE/kg Vitamine A bevatten.

Belangrijkste samenstelling:

 • Ruw eiwit 33%
 • Ruw vet 6%
 • Ruw as 8,3%
 • Koolhydraten: niet vermeld
 • Ruwe celstof 4,2%
 • Fosfor 1,1%

Afgaande op samenstelling is Takazumi Easy een oké Koivoer, maar wat ons betreft alleen voor de koudere perioden van het jaar. Voor in de zomer is Easy, ongeacht dat Takazumi aangeeft dat dit voer een uitgebalanceerd Koivoer is voor ieder jaargetijden, gewoonweg niet geschikt. Het bevat onvoldoende lichaamseigen eiwitten en vetten. Wat ons betreft zijn er betere alternatieven.

Takazumi Easy is verkrijgbaar bij bol.com, A2KOI en Toppy.

Takazumi Easy Mix Koivoer

Takazumi Easy Mix
Takazumi Easy Mix

Easy Mix is in 2020 toegevoegd aan de Takazumi voerlijn als enige voer in de lijn met deels zinkende en deels drijvende korrels. In dit voer zit 30% Takazumi Easy als zinkende korrel en 70% Takazumi Gold Plus als drijvende korrel. Het voer is vooral geschikt voor de koudere perioden van het jaar, gezien de licht verteerbare samenstelling.

Takazumi geeft aan dat dit Koivoer geschikt is voor actieve en minder actieve Koi, het zinkende voer kan mooi opgesnoept worden door minder actieve Koi en het drijvende voer door actieve Koi. Daar valt natuurlijk wel wat van te zeggen, maar wat ons betreft is er een andere reden waarom het wenselijk kan zijn om gemengd zinkend en drijvend koivoer te voeren. Vooral bij een hoge visbezetting kan dat wenselijk zijn, doordat de Koi meer verdeeld kunnen eten in plaats van over elkaar zwemmen met meer kans op beschadigen.

Gezien dit Koivoer eigenlijk een samenstelling is van Takazumi Easy en Takazumi Gold, verwijs ik je graag door naar de uitgebreide analyse per Koivoer in deze lijst.

Overall over Takazumi Easy Mix vinden wij dit voer alleen interessant voor in de winterperiode of het vroege voorjaar na een voerstop. Wij kiezen liever zelf welk voer we willen mengen en de hoeveelheid daarvan. Gezien wij voor de zomer geen grote fan zijn van Takazumi Easy, raden we dit voer van Takazumi dan ook wat minder aan.

Takazumi Easy Mix is verkrijgbaar bij bol.com, A2KOI en Toppy.

Takazumi Friend

Takazumi Friend
Takazumi Friend

Takazumi Friend is het budget Koivoer uit de Takazumi Koivoer lijn, het is dan ook de voordeligste aankoop uit de lijn. Maar betekent een voordelige aankoop dat het ook een goed Koivoer is?

Wanneer je onze analyse voor het beste budget koivoer bekijkt, dan kun je zien dat het als budget koivoer prima uit de bus komt. Maar we geven daar ook aan dat je voor minder geld ook beter Koivoer kunt aankopen, wat dat betreft zijn er dus wel betere varianten verkrijgbaar.

Dit voer bevat 33% eiwitten en 4,5% vetten, beide aan de lage kant en daarmee voor ons wat minder een Koivoer voor de zomerperiode. In die periode hebben Koi gewoon net wat meer nodig. Qua vitaminen zit dit voer wel weer aan de hoge kant, vooral wanneer vergeleken met ander budget koivoer. Met 15.000 IE/kg is dit prima voor de prijs die je voor dit voer betaald.

Belangrijkste samenstelling:

 • Ruw eiwit 33%
 • Ruw vet 4,5%
 • Ruw as 5,5%
 • Koolhydraten: niet vermeld
 • Ruwe celstof 3,5%
 • Fosfor 0,66%

Takazumi Friend is geen verkeerd voer, maar behoort zeker niet tot de betere uit de voerlijn van Takazumi. Een echt budget voer met voor het geld prima verhoudingen. Wat ons betreft net wat te ‘licht’ voor de zomer, de lijn van Takazumi zitten zeker weten betere voertjes.

Takazumi Friend is verkrijgbaar bij bol.com, A2KOI en Toppy.

Takazumi Friend Mix

Takazumi Friend Mix
Takazumi Friend Mix

De Takazumi Friend Mix is qua samenstelling redelijk gelijk aan de samenstelling van Takazumi Friend. Er zitten 2% meer eiwitten in en net een fractie minder vet. Het staat niet op papier, maar wij vermoeden dat er in de Friend Mix meer LT-vismeel is gebruikt dan predigested vismeel. Het gaat echter om zeer kleine verschillen, of dit echt de reden is zullen we helaas nooit weten.

Takazumi geeft aan dat dit koivoer geschikt is voor behoud van kleur, kracht, gezondheid en groei. We vinden het in de samenstelling niet terug, maar wellicht is er iets toegevoegd wat bijdraagt aan ontwikkeling van de kleuren. Hierover kunnen wij echter niets vinden, mocht dat zo zijn nemen wij toch wel aan dat dit vermeld zou worden gezien het iets positiefs is

Belangrijkste samenstelling:

 • Ruw eiwit 35%
 • Ruw vet 4,1%
 • Ruw as 6,0%
 • Koolhydraten: niet vermeld
 • Ruwe celstof 3,2%
 • Fosfor 0,90%

Net als Takazumi Friend vinden wij de Friend mix een Koivoer wat ‘oké’ is, maar ook hier weer vinden wij toch dat de samenstelling, hoeveelheid eiwitten en vetten wat aan de lage kant zijn voor in de zomer. Hoewel het een budget voer is, zijn wij er niet helemaal weg zijn. Wat ons betreft zijn er betere alternatieven.

Takazumi Friend Mix is verkrijgbaar bij bol.com, A2KOI en Toppy.

Takazumi Gold Plus

Takazumi Gold Plus
Takazumi Gold Plus

Ik vind het persoonlijk best wel jammer dat in de Nederlandse en Belgische markt kleurvoer vaak al direct bestempel als overbodig. Veel hobbyisten zweren er bij dat de kleur in de vis moet zitten, de kwaliteit goed moet zijn, en de kleur er dan vanzelf uit zou komen. Daar ben ik het deels mee eens, maar ik praktijk heb je toch echt kleurvoer nodig om de kleuren goed te doen ontwikkelen. In Japan weten ze dat als geen ander en heb ik met eigen ogen gezien dat kleurvoer veelvuldig wordt toegepast op zelfs de beste Koi (Tategoi) van de kwekers. Dat kan oplopen tot wel 60 of 70% kleurvoer wat gedurende periodes wordt gevoerd.

Kleurvoer is geen puur kleurvoer, het is gewoon hetzelfde als ander Koivoer maar dan zit er een toevoeging in die bijdraagt aan intensifiëren van voornamelijk de rode kleur. Oftewel evenveel vetten, eiwitten, vitaminen, enzovoorts als ieder ander Koivoer. Ik geef je daarover een uitgebreide toelichting in dit artikel over kleurvoer.

En dat zien we terug in Takazumi Gold Plus, ik denk persoonlijk een van de beste voertjes van Takazumi waar een toevoeging in zit van Astaxanthine van 10 mg per 1000 gram voer. Astaxanthine is een kleurversterkende carotenoïden wat bijdraagt aan het verbeteren van voornamelijk de rode kleur. En daar is niets mis mee, het kan de kleuren zichtbaar bevorderen.

Belangrijkste samenstelling:

 • Ruw eiwit 35%
 • Ruw vet 7%
 • Ruw as 6,0%
 • Koolhydraten: 41%
 • Ruwe celstof 2,5%
 • Fosfor 0,90%

Takazumi Gold Plus heeft een mooie gezonde samenstelling met als hoofdingrediënt vismeel en visoliën. Wij denken zelf een van de betere soorten Koivoer van Takazumi voor een betaalbare prijs. Met 35% eiwitten en 7% vetten een prima verhouding.

Takazumi Gold Plus is verkrijgbaar bij bol.com, A2KOI en Toppy.

Takazumi High Growth

Takazumi High Growth
Takazumi High Growth

Het lijkt er op dat er in Takazumi High Growth vooral gebruik gemaakt wordt van predigested vismeel, dat heeft over het algemeen een hoger vetgehalte en een lager gehalte ruwe as dan LT-vismeel. De netto eiwitbenutting van dit voer ligt vermoedelijk daardoor hoger dan alle andere soorten Koivoer van Takazumi. En helemaal wanneer we dan kijken naar het gehalte aan eiwitten van maar liefst 45% in combinatie met 12% vet mag er inderdaad wel gezegd worden dat dit een groeivoer is. Takazumi High Growth is dan ook het meest eiwitrijke Koivoer uit de reeks van Takazumi.

Belangrijkste samenstelling:

 • Ruw eiwit 45%
 • Ruw vet 12%
 • Ruw as 7,0%
 • Koolhydraten: 21,3%
 • Ruwe celstof 2,3%
 • Fosfor 1,40%

Zoek je iets waar je Koi snel op zullen groeien, dan is Takazumi High Growth per definitie een goede keuze. De hoeveelheid eiwitten zijn zeer hoog vergeleken met vaak veel duurdere merken. Het lijkt alsof er gekozen is voor een groot aandeel predigested vismeel, wat alleen maar goed is. Onze eigen ervaring met dit voer is daarnaast goed, voorheen hebben wij jonge Koi in één seizoen met 20 tot 30 cm groei kunnen opgroeien gedurende één jaar onze goede omstandigheden.

Takazumi High Growth is verkrijgbaar bij bol.com, A2KOI en Toppy.

Takazumi Junior Premium

Takazumi Junior Premium
Takazumi Junior Premium

Takazumi Junior Premium zul je normal gesproken niet nodig hebben voor jou Koi. Dit betreft een fijn Koivoer wat niet bedoelt is voor Koi die je aankoopt in de winkel, maar echt puur voor pasgeboren babykoi tot maximaal grofweg 10 cm groot. Junior Premium is een hele fijne zinkende korrel, met een granulaat, wat bestaat uit een zeer hoog gehalte vismeel en visoliën.

Er is weinig voer in de markt waarmee je dit voer kunt vergelijken. Maar wanneer we dit voer vergelijken met normaal Koivoer zien we dat de ingrediënten in ieder geval zeer goed zijn. Het eiwitgehalte is met 63% gigantisch hoog. En dat is puur te danken aan het hoge gehalte vismeel en visoliën. Het voer is daarmee vooral geschikt voor jonge babykoi en ook echt puur voor de opkweek daarvan. Na de eerste zomer is het beter om over te gaan op een ander voer, ook voor die jonge Koi.

Belangrijkste samenstelling:

 • Ruw eiwit 63%
 • Ruw vet 13%
 • Ruw as 11,6%
 • Koolhydraten: 6,0%
 • Ruwe celstof 0,8%
 • Fosfor 1,60%

Junior Premium is geen normaal Koivoer, maar puur bedoelt voor de opkweek van jonge babykoi van slechtst enkele maanden oud. Er is niet veel vergelijkingsmateriaal, gezien er in Europa gewoon weinig baby Koivoer verkocht wordt.

Takazumi Junior Premium is verkrijgbaar bij bol.com, A2KOI en Toppy.

Takazumi Mix

Takazumi Mix
Takazumi Mix

Takazumi Mix is een veelzijdig Koivoer wat bedoelt is voor normale omstandigheden, goede groei, een goede body opbouw maar ook intensifiëring van de kleuren. Takazumi Mix bevat dezelfde samenstelling van Gold Plus en van High Growth. Die combinatie zorgt voor kleurverbetering dankzij het toegevoegde Astaxanthine en daarnaast een hoog eiwitgehalte voor groei.

Ook Takazumi Mix bestaat gelukkig voor het grootste gedeelte uit vismeel, wat ons betreft het belangrijkste basis ingrediënt voor een hoogwaardig Koivoer. Mede dankzij dat vismeel is de hoeveelheid eiwit 40% en het aandeel vetten 9,5% beide prima percentages voor een gemiddelde of volwassen Koi. Wij vermoeden zelf dat Takazumi Mix de mooiste keuze is om te maken voor een gemiddelde vijver met een gevarieerd visbestand qua leeftijd van de aanwezige Koi.

Belangrijkste samenstelling:

 • Ruw eiwit 40%
 • Ruw vet 9,5%
 • Ruw as 6,5%
 • Koolhydraten: 31,1%
 • Ruwe celstof 2,4%
 • Fosfor 1,20%

Wanneer je op zoek bent naar een goed basisvoer voor het voorjaar, zomer en najaar voor een gemiddeld visbestand is Takazumi Mix een goede keuze. Wat ons betreft de beste keuze uit de lijst met Takazumi Koivoer voor een gevarieerd visbestand van alle leeftijden.

Takazumi Mix is verkrijgbaar bij bol.com, A2KOI en Toppy.

Takazumi Vital

Takazumi Vital
Takazumi Vital

Takazumi Vital is het drijvende voorjaar en najaar Koivoer van Takazumi. Takazumi benoemt dat dit voer het immuunsysteem zal stimuleren, wat ook de afweer tegen parasieten zou moeten verbeteren. Wat ik jammer vind, is dat niet duidelijk aangegeven wordt wat voor ingrediënten er gebruikt worden om dat voor elkaar te krijgen. De samenstelling laat namelijk weinig bijzondere producten zien buiten de aangegeven ‘premix’ waarvan we helaas alsnog niet weten wat dit exact zal zijn.

Voor die reden hechten wij geen waarde aan de termen stimulering van het immuunsysteem wat aangegeven wordt op de verpakking. Waar we naar hebben gekeken, is de verdere samenstelling van dit Koivoer.

Daaruit blijkt dat het hoofdingrediënten, zoals eigenlijk alle andere soorten Koivoer van Takazumi in deze lijst, vismeel is. En dat is goed, vismeel moet in onze gewoon het hoofdingrediënt zijn van een goed Koivoer. Lichaamseigen eiwitten zijn belangrijk en bevat het juiste aminozurenprofiel voor gestaagde groei en opbouw van het lichaam. Vital heeft 35% eiwitten en 7% vetten, en is daarmee meer een voer bij lagere temperaturen in het najaar, de winter en het voorjaar.

Belangrijkste samenstelling:

 • Ruw eiwit 35%
 • Ruw vet 7,0%
 • Ruw as 6,0%
 • Koolhydraten: 41,0%
 • Ruwe celstof 2,5%
 • Fosfor 0,90%

Takazumi Vital is een prima voer voor lagere temparturen. De hoeveelheid koolhydraten zijn wel redelijk hoog, waaruit blijkt dat er in dit voer een hoog aandeel plantaardige producten producten met suikers gebruikt worden. Op zich niets mis mee, maar afgaande op de ingrediënten vinden wij dit een minder geschikt koivoer als hoofdvoeding gedurende de zomer.

Takazumi Vital is verkrijgbaar bij bol.com, A2KOI en Toppy.

Takazumi Yugen

Takazumi Yugen
Takazumi Yugen

Takazumi Yugen is het duurste voer wat Takazumi in haar collectie heeft. De voeding is een ware stimulans op het immuunsysteem van Koi. Na het voeren van Yugen voor gedurende 5 dagen zou het immuunsysteem zichzelf flink moeten opwaarderen. En ik moet eerlijk zeggen dat ik met dit voer goede resultaten heb mogen zien. Zelfs bijvoorbeeld tegen karperpokken die snel leken te verdwijnen. Of dat volledig te doen had met Yugen weten we natuurlijk nooit, maar ik heb meermaals gezien dat dit effect heeft in vijvers.

Yugen is zeker geen hoofdvoer, gelukkig maar want daar is het in mijn ogen ook veel te prijzig voor, maar een voer wat je bij voorkeur in het voorjaar en najaar gebruikt voor slechts 5 dagen of hooguit een week. Je geeft het voer dan dagelijks eventueel aanvullend op je normale basisvoeding die je voert, of puur. Puur om de weerstand te versterken in de periodes van het jaar wanneer dat het meest nodig is.

Belangrijkste samenstelling:

 • Ruw eiwit 35%
 • Ruw vet 7,0%
 • Ruw as 6,0%
 • Koolhydraten: 41,0%
 • Ruwe celstof 2,5%
 • Fosfor 0,90%

Zelf heb ik goede verhalen gehoord maar ook gezien over Takazumi Yugen. Of het echt de bijzondere samenstelling is die extra wordt toegevoegd aan dit voer durf ik niet te zeggen, maar bij probleemgevalletjes of voor de zekerheid vermengen door je voer kan dit natuurlijk nooit kwaad.

Takazumi Yugen is verkrijgbaar bij bol.com, A2KOI en Toppy.

Takazumi Koivoer in het algemeen

Prijstechnisch gezien is Takazumi Koivoer helemaal niet zo slecht geprijsd, het is eigenlijk best wel een interessant voer vergeleken met andere bekende merken. Alle soorten Takazumi Koivoer hebben als hoofdingrediënt vismeel, en dat is sowieso al fijn gezien dat simpelweg het belangrijkste ingrediënt is en de belangrijkste bron van lichaamseigen eiwitten vormt voor Koi.

In mijn ogen doe je met de meeste voertjes van Takazumi geen miskoop. De prijs in verhouding met wat je krijgt ligt goed. Wat minder overigens bij de 1 kg verpakkingen, per kilo betaal je dan best wat geld. De 4,5 en 10 kg verpakkingen zijn interressanter.

In mijn ogen zijn de meest interessante voeren de volgende per jaargetijden

SeizoenVoedingVerkrijgbaar bij
VoorjaarTakazumi Vital
Takazumi Gold Plus
Bol.com, A2KOI en Toppy
Bol.com, A2KOI en Toppy
ZomerTakazumi High Growth
Takazumi Mix
Bol.com, A2KOI en Toppy
Bol.com, A2KOI en Toppy
HerfstTakazumi Mix
Takazumi Vital
Bol.com, A2KOI en Toppy
Bol.com, A2KOI en Toppy
WinterTakazumi Vital
Takazumi Gold Plus
Bol.com, A2KOI en Toppy
Bol.com, A2KOI en Toppy

Voornamelijk vismeel: dat is heel goed!

Eigenlijk in al het Koivoer van Takazumi wordt als hoofdingrediënt vismeel gebruikt. Een goed Koivoer is sowieso samengesteld uit vismeel als belangrijkste bron. Lichaamseigen eiwitten zijn daarbij essentieel. We zien in het meest eiwitrijke voer, Takazumi High Growth, dat het lijkt dat er voornamelijk predigested vismeel gebruikt wordt. Dat heeft over het algemeen een hogere netto eiwitbenutting, wat betekent dat de opname en omzetting naar weefsel hoger ligt. Voor de prijs die je voor deze voerlijn betaald lijkt het vismeel gehalte wel goed te zitten.

(Toegevoegde) vitaminen

Het lijkt niet alsof Takazumi een uitschieter is qua vitaminen of toegevoegde vitaminen. Of dat goed of slecht is laat ik aan jou, maar wat betreft dosering behoort het zeker niet tot de top. Takazumi Easy bijvoorbeeld bevat 15.000 IE/kg, en dat terwijl het beste budget Koivoer zelfs 28.000 IE per kilo koivoer bevat. Zie voor die vergelijking onze lijst met beste budget Koivoer.

De korrelmaat van Takazumi Koivoer

Al het Takazumi voer heeft dezelfde korrelmaat, van ongeveer 4,5mm. Waarom Takazumi maar één maat heeft durf ik niet te zeggen. Maar eerlijk gezegd maakt dat ook niet zo heel veel uit en vermoed ik dat het helpt om de prijs lager te houden. Want minder varianten in grootte, betekent gemakkelijkere productie, minder verpakkingen en labels ervoor, enzovoorts. En 4,5mm is gewoon een prima maat voor jongere Koi vanaf 10 cm tot en met oudere Koi.

Verkrijgbare verpakkingen

Takazumi Koivoer is verkrijgbaar in verpakkingen van 1, 2,5, 4,5 en 10 kg.

Takazumi Koivoer is er in zinkende en drijvende korrels

Afhankelijk van de soort, is het voer beschikbaar in alleen een zinkende of alleen een drijvende variant. De enige zinkende korrel die Takazumi heeft is Takazumi Easy. En dan natuurlijk de Takazumi Easy Mix, doordat daar 30% Easy in verwerkt zit. Verder is al het voer drijvend.

Een stukje historie over Takazumi Koivoer

Takazumi Koivoer is een merk wat al sinds 2003 is de Koiwereld actief is. Takazumi heeft vele verschillende producten, waarvan Koivoer wel duidelijk het hoofdproduct uit het assortiment is. Het merk is actief in meer dan 10 landen binnen Europa met een netwerk van ruim 100 Koiwinkels en dealers. Het totale assortiment van Takazumi bestaat uit ruim 150 producten.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie