Beste budget Koivoer – goed én goedkoop Koivoer

Je bekijkt nu Beste budget Koivoer – goed én goedkoop Koivoer
Beste budget koivoer

Wanneer je een mooie vijver met Koi hebt dan heb je ongetwijfeld kennis gemaakt met de hoeveelheid koivoer die je ieder jaar opnieuw gebruikt. Een paar kilo is werkelijk niets en met al dat Koivoer kan dat flink in de papieren gaan lopen. Laat staan als je 15 of meer van die knapen hebt die de halve meter gepasseerd hebben. Reden genoeg om je te oriënteren op een goedkoop Koivoer van goede kwaliteit. Wij helpen je een handje en hebben een lijst samengesteld met in onze ogen goed budget Koivoer met een goede en kwalitatieve samenstelling op basis van voedingswaarden.

Goed en goedkoop budget Koivoer

Wanneer voer goedkoop is, wil dat niet direct zeggen dat het ook niet goed is. Het betekent dat er bespaard is op de verpakking, marketing, maar regelmatig ook op de ingrediënten. Geen mooie emmers of zakken met een kleurenopdruk, waarvan je in kwaliteit overigens niets zal merken. Vaak zien we dat er bespaard word op lichaamseigen eiwitten, in plaats van vismeel zien we bijvoorbeeld dierlijke eiwitten van varken en vooral meer plantaardige ingrediënten. Ook daarin zitten eiwitten en aminozuren waar een koi op zal groeien, maar het is niet de gewenste set aan voedingsstoffen die een Koi nodig heeft.

Toch zijn er ook bulkverpakking die goedkoper geprijsd zijn van zeer hoogwaardige kwaliteit. Sterker nog, soms kun je het verschil in kwaliteit nauwelijks tot niet merken. We hebben voor jou een overzicht gemaakt op basis van ingrediënten en samenstelling om tot een lijst van goede soorten goedkoper Koivoer te komen. Zo kun je je Koi gezond houden voor een goede prijs. In dit artikel geven we per soort Koivoer een analyse en inzicht in de samenstelling.

 1. Coppens Top Koi, 15 kg
 2. Vivani Fish Food Japanse mix, 15 kg
 3. Allround Koi Grower ex, 15 kg
 4. Takazumi Friend, 10 kg
 5. Allround Koivoer mix, 15 kg
 6. Hikari Friend, 10 kg
 7. Coppens Pond Pellet, 15 kg
Koivoer pellet
Koivoer pellet

Het goedkoopste Koivoer vergelijken op basis van samenstelling

Onze lijst met budget Koivoer staat in volgorde van samenstelling. Hoe beter de samenstelling in onze ogen is, hoe hoger op de lijst. Je ziet ook direct dat de paar eerstgenoemde voersoorten net wat prijziger zijn dan merken die later in de lijst komen. Dat voer heeft een zeer hoog eiwitgehalte en is voornamelijk gemaakt van vismeel, precies wat we zo graag hebben. Naast de hoeveelheid vismeel letten we op toevoeging van vitamine A, spirulina of bijvoorbeeld astaxanthine om de kleur te bevorderen.

1. Coppens Top Koi 15 kg

Hoogwaardig Koivoer op vismeel basis wat daardoor zeer rijk is aan eiwitten. Eigenlijk is dit eerder een premium dan budget voer. Een eiwitpercentage van 49% met vetgehalte van 8% is niet te bereiken wanneer er niet veelvuldig gebruik wordt van hoge kwaliteit vismeel. Voor slechts € 6,00 per kilo is dit een zeer goed geprijsd Koivoer waaraan zelfs probiotica is toegevoegd.

Coppens Top Koi budget koivoer
Coppens Top Koi budget koivoer
 • Eiwit: 49%
 • Vet: 8%
 • Ruwe as: 10%
 • Vitamine A: 28.000 ie/kg – erg hoog!

2. Vivani Fish Food Japanse Mix, 15 kg

Ook bji dit voer is het hoofdingrediënt vismeel en daarmee eigenlijk automatisch een prima voer. Het bevat alles wat benodigd is, inclusief een hoge dosis aan toegevoegde vitamine A (ruim 20.000 ie/kg). Dit voer is verkrijgbaar voor een nette prijs van ongeveer € 5,00 per kilo. Ook dit voer is meer een premium voer dan een budget Koivoer.

Vivani Fish Food Japanse Mix
Vivani Fish Food Japanse Mix
 • Eiwit: 40%
 • Vet 7%
 • Ruwe as: 8%
 • Vitamine A: 20.000 ie/kg – goed!

3. Allround Koi Grower ex. 15 kg

Dit drijvende voer is met een rijk gehalte van 40% eiwit ruim op orde. Ook hier zien we dat vismeel het hoofdingrediënt is, al worden hier ook meer plantaardige ingrediënten gebruikt dan de eerdere twee genoemde soorten Koivoer. Allround Koi Grower ex kost minder dan € 3,00 per kilo.

Allround Koi Grower Ex
Allround Koi Grower Ex
 • Eiwit: 40%
 • Vet: 7%
 • Ruwe as: 6%
 • Vitamine A: 15.000 ie/kg – voldoende!

4. Takazumi Friend 10 kg

Dit voer heeft de juiste basis, maar is niet helemaal meer te vergelijken met de nummers 1, 2 en 3 in de lijst waar we zien dat vismeel het hoofdingrediënt is. Het eerstgenoemde ingrediënt in Takazumi Friend is ‘Groenten en plantaardige bijproducten’, oftewel het meest voorkomende ingrediënt is geen vismeel. Vismeel staat daarentegen op de derde plaats, waardoor we zien dat automatisch ook het eiwitgehalte en de hoeveelheid vetten in het voer teruglopen.

Takazumi Friend
Takazumi Friend
 • Eiwit: 33%
 • Vet: 4,5%
 • Ruwe as: 5,5%
 • Vitamine A: 15.000 ie/kg – Voldoende!

5. Allround koivoer mix 15 kg

Een prima voer is de Allround Koivoer mix, toch zien we ook hier ondanks dat het hoofdingrediënt vismeel is, dat de voedingswaarden teruglopen. Met slechts 33% eiwit en een wat lager, maar nog steeds voldoende, vitamine A gehalte is het voer wat aan de magere kant. Wel is ervoor gekozen om astaxanthine toe te voegen, wat een bevorderende werking heeft voor de rode kleur.

Allround Koivoer mix
Allround Koivoer mix
 • Eiwit: 33%
 • Vet: 4,5%
 • Ruwe as: 5%
 • Vitamine A: 14.750 ie/kg – Voldoende!

6. Hikari Friend 10 kg

Misschien wel het meest bekende Koivoer wanneer het om budget Koivoer gaat, Hikari Friend. Het is een van de meest verkochte voerproducten van Nederland en het doet ook precies wat het moet doen. Het voed je Koi voldoende zodat ze in een goede conditie blijven, maar het is zeker niet het beste voer uit deze lijst. Het eiwitpercentage is vrij laag en zit veel minder vismeel in dan bij de meeste eerdergenoemde voeders.

Hikari Friend
Hikari Friend
 • Eiwit: 31%
 • Vet: 5%
 • Ruwe as: 7%
 • Vitamine A: 5.900 ie/kg

7. Coppens Pond pellet 15 kg

We sluiten af met het goedkoopste Koivoer per kilo, namelijk de Pond Pellet van Coppens. Dit voer heeft prijs-technisch gezien nog een interessante samenstelling. Met 30% aan eiwitten en 10.000 ie/kg aan vitamine A is het eigenlijk zo slecht nog niet. Voor dit geld zijn er heel wat slechtere voeren in de markt verkrijgbaar, waar veel meer geld voor gevraagd wordt.

Coppens Pond Pellet
Coppens Pond Pellet
 • Eiwit: 30%
 • Vet: 6%
 • Ruwe as: 6,2%
 • Vitamine A: 10.000 ie/kg

Je bent niet altijd beter af met hoogwaardig voer

Wanneer je selectief bent en goed op de ingrediënten let, dan zie je dat goedkoop Koivoer niet altijd slecht hoeft te zijn. Sterker nog, de beste soorten koivoer in deze lijst met budget voer, doen niet eens onder voor een aantal bekende merken waar je de dubbele prijs voor betaald. Toch, wanneer je voor echte pure kwaliteit en maximale resultaten in groei, huidkwaliteit en kleur wilt gaan wint dit voer het niet. In dat geval raad ik je aan om even verder te lezen en op zoek te gaan naar een echt hoogwaardig koivoer in onze lijst met beste Koivoer.

Zijn er nadelen aan goedkoop Koivoer?

Vooral bij het goedkoopste Koivoer wordt gebruikt gemaakt van minder goede ingrediënten. We zien dat terug aan de lagere eiwitgehaltes, lage vetpercentages en de lagere waardes van vitaminen. Vaak is de hoeveelheid koolhydraten, die op de verpakking van koivoer niet genoemd hoeft te worden, hoog. En dat zijn eigenlijk suikers, waarvan Koi er maar heel weinig nodig hebben. Nadelen van goedkoop koivoer met goedkope ingrediënten:

 • Meer kans op verkleuring van het water (bruin, theekleur).
 • Teveel koolhydraten, met als gevolg teveel suikers en daardoor dikkere Koi.
 • De netto eiwit benutting is laag ten opzichte van hoogwaardig voer.
 • Voeding die niet wordt benut, vervuild het water onnodig.
 • Grotere kans op overschot aan fosfaten wat zorgt voor snelle algengroei.
 • Algehele gezondheid van Koi gaat achteruit bij onvoldoende vitaminen en mineralen.

Goedkoop budget Koivoer mengen met kwalitatief hoogwaardig voer

Om de kosten wat te drukken kun je ervoor kiezen om een goedkopere bulkverpakking Koivoer samen met een zak hoogwaardig kleurvoer te kopen. In kleurvoer zitten goede ingrediënten zoals spirulina en astaxanthine die vaak missen in goedkoper voer. Dit draagt bij aan goed kleurbehoud van de vissen. Om een kwalitetief kleurvoer te kiezen raad ik je aan om één van deze soorten te kiezen uit onze lijst met goed kleurvoer voor Koi.

Vijversticks zijn goedkoop maar ook gebakken lucht

Hoewel vijversticks ontzettend goedkoop zijn, koop je in kilo’s eigenlijk een ontzettend duur product. Vijversticks waaien haast weg wanneer je ze inde vijver probeert te gooien, er zitten haast geen voedingsstoffen in die door een Koi goed benut worden. Die 25 liter vijversticks komt overeen met nog geen 3 kilo Koivoer. Oftewel, duurkoop als je de kiloprijs berekend én slecht voor de gezondheid van je Koi.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie