Beste luchtpomp voor de vijver, alles over beluchting!

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Luchtpompen
 • Bericht reacties:4 Reacties
 • Laatste wijziging in bericht:14 oktober 2023
 • Leestijd:17 minuten gelezen
Je bekijkt nu Beste luchtpomp voor de vijver, alles over beluchting!
Beste luchtpomp vijver

Het belangrijkste om op te letten bij het aankopen van een luchtpomp voor de vijver, is de capaciteit. De hoeveelheid lucht die een pomp per minuut afgeeft, dat is echter geheel afhankelijk van de grote van jouw vijver.

Verder kun je natuurlijk letten op het Wattage, hoe lager in verhouding met de capaciteit, hoe energiezuiniger natuurlijk. Dat scheelt weer wat in de stroomkosten. Al moet ik zeggen dat het verschil in Watt bij luchtpompen niet enorm is.

Ruime beluchting in binnen vijver
Ruime beluchting in binnen vijver

Luchtpomp vijver capaciteit berekenen

Je luchtpomp stem je altijd af op basis van de inhoud van je vijver. Als vuistregel voor de hoeveelheid beluchting in je vijver kun je gebruik maken van deze twee standaarden:

 • 5 liter per minuut als vuistregels voor Koivijvers per 1000 liter water
 • 3 liter per minuut als vuistregel voor visvijvers per 1000 liter water, ook met beplanting!

Zorg echt voor voldoende capaciteit, liever overcapaciteit. En waarom dan? Dat is heel simpel, heb je ooit gehoord van problemen met vijvers met vissen met teveel zuurstof in het water? Normaal niet, maar wel dat vijvers te weinig zuurstof hebben met vissterfte tot gevolg! Dat is wel het laatste wat je wilt.

Keuze luchtpomp of zuurstofpomp voor jouw vijver

Een overzicht van de beste luchtpompen die geschikt zijn voor 3.000, 5.000, 10.000 en grotere vijvers. De lijst is geordend op volgorde van Wattage.

Luchtpomp voor vijvers tot 3.000 liter water

Zit je ruim onder de 3.000 liter water, ga dan voor de AquaForte V10 luchtpomp. Zit je echter meer tegen de bovengrens van 3.000 liter, kies dan liever voor zijn broer de V20 of Koi Flow 20.

Luchtpomp Liter/uur Liter/minuutWattage
AquaForte V106001010W
AquaForte V2012002015W
Superfish Koi Flow 2012002015W

Luchtpomp vijver tot 5.000 liter water

Ook hier gaat onze voorkeur uit naar de AquaForte, het V30 model luchtpomp. Deze luchtpompjes zijn echt ontzettend sterk. Het zijn redelijk voordelige luchtpompen, de levensduur is echt enorm goed. Zelfs de membranen gaan jarenlang mee. Je bent zeker niet de eerste die misschien wel 8 jaar met dit simpele pompje doet.

Luchtpomp Liter/uur Liter/minuut Wattage
Hozelock 150015002517W
AquaForte V3018003025W
SuperFish KoiFlow 3018003025W

Zuurstofpomp vijver tot 10.000 liter water

De AquaForte AP45 is de beste keuze, kijk maar eens naar het Wattage in vergelijking met liters lucht. Heb je veel Koi? Je kunt dan overwegen om de AquaForte AP60 te kiezen, overcapaciteit schaadt niet.

LuchtpompLiter/uurLiter/minuutWattage
AquaForte AP45280046,6725W
SuperFish Airblow 5025005030W
AquaForte V6036006035W

Vijvers van 10.000 liter en groter

Ook hier springt de AP serie van AquaForte er weer uit. Wattage en prijs in verhouding met capaciteit is gewoon een stuk beter dan veel andere merken. Voor een normale visbezetting is de AP60 prima.

LuchtpompLiter/uurLiter/minuutWattage
AquaForte AP6043807338W
AquaForte AP100636010665W
SuperFish AirBlow 100600010088W

Beste stille luchtpomp voor de vijver

Geluid is een belangrijkste criteria om een luchtpomp op te selecteren. Eigenlijk maakt iedere luchtpomp wel een brommend geluid. Een goede stille luchtpomp voor de vijver is vaak net wat duurder.

Onderstaande lijst geeft suggesties voor een zeer stille luchtpomp bij de vijver. Beste keuze zeer stille luchtpomp:

Hiblow HP-40
2400 liter/uur
38 Watt
Hiblow HP-80
4800 liter/uur
71 Watt
HiBlow HP-40HiBlow HP 60
AquaForte AP45
2800 liter/uur
25 Watt
AquaForte AP60
4380 liter/uur
38 Watt
AquaForte AP45AquaForte AP60

Wanneer heb je een luchtpomp nodig in je vijver?

Het maakt niet uit wat voor type vijver je hebt, een luchtpomp is geen overbodige luxe. Zeker in de zomermaanden erg belangrijk. Hoe warmer water namelijk wordt, hoe lastiger het zuurstof kan vasthouden.

In combinatie met steuren is een zuurstofpomp of luchtpomp een vereiste. Steuren zijn erg gevoelig voor het zuurstofgehalte in het water.

En in de winter kun je de luchtpomp mooi gebruiken om een wak te houden. Zo zorg je ervoor dat de vijver goed kan ontluchten.

Vijver luchtpomp gebruiken in combinatie met planten?

Ja, je gebruikt ook een luchtpomp in vijvers met planten. Veel waterplanten zetten overdag door zonlicht koolstofdioxide (CO2) om in zuurstof. Dat is prima voor je vijver. Maar in de nacht zetten ze zuurstof om in koolstofdioxide. Heb je erg veel waterplanten, dan zakt het zuurstofgehalte daardoor in de nacht.

Datzelfde gebeurt overigens door algen in je vijver, pas daarom op. Een zuurstofpomp of vijverluchtpomp in plantenvijvers is daardoor aan te raden.

Luchtpomp voor de vijver, 24 uur per dag aan?

Dat hangt compleet van de omstandigheden af. Hoe hoger de watertemperatuur is, hoe minder makkelijk water zuurstof kan vasthouden. Zelf loop ik daardoor geen risico in de zomer. Mijn luchtpomp draait dan gewoon 24 uur per dag. Vanaf het voorjaar tot het najaar staat mijn luchtpomp dus gewoon aan. Baad het niet dan schaad het niet zeg ik maar.

Als het kouder wordt is dat niet meer nodig, het water is dan wel in staat om voldoende zuurstof vast te houden voor je vissen. De stroming van je vijverpomp zorgt ook voor zuurstof. Als het écht koud is en er is vorst kun je hem juist weer aanzetten om een laag ijs te voorkomen. Zo zorg je ervoor dat je vijver goed kan blijven ontluchten en er een wak blijft.

Wat moet het zuurstofgehalte in mijn vijver zijn?

Water kan een maximaal gehalte zuurstof dragen, dat is afhankelijk van de watertemperatuur. Bij 10 graden watertemperatuur, kan water 11,3 mg zuurstof per liter water vasthouden. Bij 20 graden is dit nog maar 9,2 mg. En bij 30 graden maximaal 7,8 mg. Dat is de theorie, maar in praktijk wordt er in je vijver constant zuurstof verbruikt. Je snapt daardoor dat dit gehalte in je vijver altijd lager is.

Het zuurstofgehalte in je vijver moet voldoende op pijl blijven, voor normale vijvers is dat ongeveer 6 mg zuurstof per liter water. Voor Koivijvers gaan we liever naar de 8 mg zuurstof per liter.

Dat verschil kun je best merken overigens, hoe hoger het zuurstofgehalte wordt, hoe actiever je vissen worden. Helemaal in de zomermaanden is het verschil met een luchtpomp aan of uit te merken!

Zuurstof testen in de vijver

Het zuurstofgehalte in je vijver testen is niet ingewikkeld. Je kunt dit redelijk goed testen met de druppeltest voor zuurstof van Sera. Je neemt een monster van je vijverwater in het bijgeleverde buisje. Voegt hier vervolgens met twee druppelflesjes vloeistoffen aan toe die op het water en de aanwezige zuurstof reageren. Even schudden en afhankelijk van de dichtheid van de vlokken heb je een betrouwbare indicatie voor het zuurstofgehalte.

Te weinig zuurstof in de vijver

Wat kan er gebeuren wanneer je te weinig zuurstof in je vijver hebt? In het ergste geval zal vissterfte optreden. Voor het zover is kun je vaak de eerste symptomen herkennen:

 • Vissen zwemmen aan het oppervlak
 • De vissen liggen vrij stil en happen aan het oppervlak
 • Vissen gaan naar de plek waar de meeste zuurstof in jouw vijver is, vooral in de buurt van bewegend water en beluchting. Bijvoorbeeld bij een zuurstofsteen, wateruitloop of waterval.
 • De kieuwen gaan snel op en neer
 • Vissen zijn lusteloos en hangen stil

Kun je deze symptomen herkennen? Wacht dan zeker niet te lang met een luchtpomp voor je vijver.

Brommend geluid van je luchtpomp tegengaan

Het beste kun je beginnen met een rubberen matje onder de voetjes van het luchtpompje. Als dat nog niet genoeg is om het brommende geluid tegen te gaan, kun je eventueel de luchtpomp compleet isoleren met bijvoorbeeld vilt. Zorg wel voor ruimte tussen het vilt en de luchtpomp zelf, en controleer even of de luchtpomp daardoor niet te warm wordt. Dat is ook weer niet goed voor de levensduur.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. L. Bleeker

  Brommend geluid van je luchtpomp tegengaan door de luchtpomp hangend aan een touw op te hangen. Let wel op dat de luchtpomp waterpas opgesteld is. Zo ook de waterpomp heb ik hangend opgesteld geen brom geluid meer, welke door de houten constructie wel hoorbaar was.

 2. Arno

  Heb vrij recent een V30 aangeschaft met een luchtsteen rond 20.
  We hebben een vijvertje van 3 bij 1 bij 1.3, normaliter zou dit een geschikte pomp zijn echter ik vind dat de luchtopbrengst behoorlijk aan de hoge kant is. Kan ik de luchtstroom reduceren op 1 of andere manier zodat ik minder schuim op mijn water heb en weer vissen kan zien.

  1. Aboutkoi

   Hallo Arno, ja hoor – dat is geen probleem. Een V30 is naar ons idee geschikt voor een vijver van maximaal 10.000 liter water, met Koi. Het makkelijkste is om een klein T-stukje in de luchtslang te zetten, met één zijde die naar de luchtsteen gaat van 20cm, en bij het andere uiteinde een klein luchtkraantje die je op een kiertje zet. Je kunt dan zelf bepalen hoeveel lucht er naar de luchtsteen stroomt. Succes!

Geef een reactie