Karperpokken herkennen, behandelen en voorkomen

Je bekijkt nu Karperpokken herkennen, behandelen en voorkomen
Karperpokken

Karperpokken of Koi karper pokken worden veroorzaakt door een virus dat aanwezig is in het water. Wees gerust, hoewel ze er schokkend uit zien, zijn ze niet vervelend voor vissen. Het gaat om een vrij onschadelijk virus, HPV-1, wat geen impact heeft op de Koi. Zie het als een koortslip waar je als mens ook last van kunt hebben wanneer je drager bent van het Herpes virus. Normaliter komen Koi er dan ook vanzelf weer vanaf wanneer de weerstand verbeterd, vaak wanneer de watertemperatuur stijgt. Koi zullen niet overlijden aan karperpokken.

De symptomen van karperpokken

  • Witte wratjes of wasachtige bultjes.
  • Troebele vlekjes op de huid.
  • Gelei achtige dotten op vissen en vinnen, grijs of wit van kleur.
  • Vaak beginnend op vinnen of staart.
  • Soms één pok, maar dit kunnen er ook velen bijeen geclusterd zijn.

Waaraan kun je karperpokken herkennen

Je herkend de ziekte vooral aan troebele vlekjes op de huid. Het lijkt alsof er gelei achtige dotten op de vis zitten. Een soort kleine gel achtige bultjes of puistjes, die overigens ook nog eens zacht aanvoelen. Voornamelijk zijn dit grijs of wit gekleurde vlekjes, die lijken op een soort wratten of wasachtige bultjes. Typisch voor karperpokken is dat Koi er weinig last aan lijken te ondervinden. Ze blijven rustig doorzwemmen, hebben nog steeds trek in voeding en zijn net als de rest van de vissen gewoon actief.

Op welke plaatsen komen karperpokken voor

Meest voorkomende plaatsen zijn op de vinnen, rugvin en de staart. Ook vlakbij de bek, en op of rondom het hoofd zijn plaatsen waar pokken snel te spotten zijn. In het ergste geval kan het gehele lichaam onder de karperpokken komen te zitten, dat is echter uitzonderlijk.

Op de meeste plekken van het lichaam zijn pokken onschuldig. Het kan voorkomen dat de complete bek onder pokken kan komen te zitten. In dat geval is het wijs om wel even in te grijpen, gezien de vis daardoor minder kan gaan eten.

Karperpokken op staart
Karperpokken op staart

Waardoor worden de pokken veroorzaakt?

Karperpokken ontstaan door een virus, het HPV-1 of herpesvirus 1 type. Het Herpes virus is niet alleen iets menselijks, maar komt ook bij vissen voor, voornamelijk bij karperachtigen (cyprinidae). Karperpokken ontstaan meestal na een koude periode. Vaak vlak na de winter en in het vroege voorjaar. Juist op dat moment is de weerstand van Koi of andere vijvervissen op zijn laagst, en kan het virus gemakkelijk toeslaan.

Karperpokken behandelen

Er is niet heel veel te doen aan het karperpokken virus. Het beste wat je kunt doen is geduldig zijn, het zal normaliter vanzelf weer herstellen. Koi zullen het snelst genezen wanneer ze naar een warmere omgeving gebracht worden. Het is niet verstandig om Koi in quarantaine te brengen om vervolgens de temperatuur op te stoken. Het is beter om te wachten tot de temperatuur in het voorjaar of zomer vanzelf zal oplopen. Vooral het voorkomen van een terugval in temperatuur in het voorjaar is wenselijk om karperpokken te behandelen.

Je kunt de weerstand van jouw Koi een boost geven door goede en vooral verse voeding te gebruiken. Verder kan het geen kwaad om een vitamine preparaat toe te voegen aan het voer.

Zijn karperpokken terugkerend?

Normaliter verdwijnen karperpokken vanzelf weer wanneer de temperatuur omhoog gaat. In de meeste gevallen zijn de karperpokken dan ook niet meer zichtbaar. Vaak zien we dat grotere volwassen Koi op een gegeven moment geen last meer hebben van het virus, alsof ze er ‘uitgegroeid’ zijn. Bij jongere Koi zien we dat het virus geregeld weer wil toeslaan, vaak eens per jaar in de koudste periode van het jaar.

Beste remedie tegen karperpokken

Het jaar rond hoogwaardige voeding gebruiken, bestaande uit alle nodige voedingsstoffen en vitaminen is de beste preventie. Hoge weerstand van vissen voorkomt dat het virus uitbreekt. Verder is weinig stress een van de beste remedies. Stress voorkom je door een goede waterkwaliteit, niet een al te grote visbezetting, en ja daar heb je hem opnieuw: goede voeding.

Pokken handmatig verwijderen

Met de negal of een scherp (maar niet al te scherp) object, kun je de pokken van het lichaam van een Koi wrijven. Ik raad dit af om te doen wanneer je onvoldoende kennis en ervaring hebt. Je kunt schade toebrengen aan de huid van de Koi. Wel moet je dit doen wanneer de bek van de Koi dichtgroeit door de karperpokken.

Gelukkig zijn ze niet besmettelijk

Andere vissen of Koi kunnen dit niet overkrijgen. Sommige Koi krijgen het eenmalig, terwijl andere er ieder jaar opnieuw last van hebben. Niet fraai, maar het is niet anders. De vis draagt het virus bij zich en zal over het algemeen ook blijven dragen.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie