Beste Koivoer Top 5, koivoer info en ingrediënten (2024)

Je bekijkt nu Beste Koivoer Top 5, koivoer info en ingrediënten (2024)
Beste Koivoer

Er zijn ontzettend veel soorten Koivoer, maar welk Koivoer is nu echt goed? Een goede keuze maken is overigens een ontzettend belangrijke keuzes wanneer je goede resultaten wilt behalen met jouw Koi. We helpen je met informatie over de belangrijkste ingrediënten en samenstelling en geven je suggesties voor de beste soorten Koivoer op basis van samenstelling en ervaring.

De beste soorten Koivoer op basis van samenstelling en voedingswaarden

 1. Saki Hikari Growth
 2. Probites Summer
 3. SaniKoi Gold Protein Plus
 4. Kusuri Premium
 5. Takazumi Mix

De basis voor een gezond Koibestand is goede dagelijkse voeding

Het is een feit dat wanneer je goede voeding gebruikt je ook veel minder problemen zal hebben met je Koi. Goede ingrediënten zijn nodig voor de opbouw van het lichaam. Zo zorgen eiwitten voor gezond weefsel, terwijl vitamine E juist weer nodig zijn voor een goede werking van de lever. Goed voer kan hierbij echt het verschil maken. Dat is ook goed te zien aan mijn eigen omgeving, met vele medehobbyisten die gebruik maken van hoogwaardig voer. Bijna nooit zijn er ergens problemen met de gezondheid van vissen. Nu heeft goed Koivoer een prijskaartje, maar heb je wel eens nagedacht wat het kost wanneer je een behandeling moet doen tegen parasieten? Juist, dat is allereerst een hoop gedoe, ten tweede weet je niet of je Koi het gaan overleven en als derde is het uiteindelijk misschien nog wel duurder dan direct beter Koivoer gebruiken.

Waar een goed Koivoer aan moet voldoen

Het belangrijkste zijn kwalitatieve ingrediënten waar Koi ook echt iets aan hebben. Verder moet het weinig verkleuring en vervuiling in het water aanbrengen, het moet weinig suikers bevatten en als laatste is het ook belangrijk dat het hoofdingrediënt afkomstig is van lichaamseigen eiwitten voor opbouw van weefsel en een gezond lichaam. We geven je een toelichting op de verschillende ingrediënten en de eigenschappen daarvan in een Koivoer.

Eiwitten zorgen voor groei en nieuw weefsel

Eiwitten zijn het belangrijkste onderdeel in een Koivoer en zorgen voor een goede opbouw van het lichaam, groei en aanmaak van nieuw weefsel. Een hoogwaardig voer bevat zoveel mogelijk dierlijke eiwitten die afkomstig zijn van lichaamseigen eiwitten. Vissen of bijvoorbeeld onderwaterdieren zoals kreeftachtige en garnalen. Deze eiwitten vormen ook direct de duurste grondstof. Waardoor er veel mee gespeeld wordt door fabrikanten om de prijzen zo laag mogelijk te krijgen. Daardoor zijn er genoeg fabrikanten die ook plantaardige ingrediënten gebruiken die relatief veel eiwitten hebben. Dat is niet bevorderend voor de kwaliteit van het voer, maar wel goedkoop om te produceren. Plantaardige ingrediënten zijn een stuk minder gunstig voor Koi door het lage profiel van aminozuren. Verkijk je er niet op dat zelfs in duurder voer veel graan of maismail aanwezig kan zijn, controleer de verpakking maar eens.

Koolhydraten zijn het bindmiddel voor de korrel

Koolhydraten kun je zien als opvulling. Het wordt puur gebruikt als bindmiddel voor de overige ingrediënten, we willen nu eenmaal een mooi rond korreltje. In de natuurlijke omgeving van karperachtigen zijn koolhydraten maar lastig te vinden. Tarwe, soja of mais kun je onder water immers niet vinden. In goedkoper voer zie je koolhydraten veelvuldig in vorm van tarwemeel, sojameel of maismeel. Een Koi heeft niets aan koolhydraten om zijn lichaam mee op te bouwen, het is alleen een bron van energie. Koolhydraten brengen suikers die het liefste zo traag mogelijk afgegeven dienen te worden aan het lichaam. Daarnaast wil je er ook zo min mogelijk van voeren, teveel koolhydraten betekent dat Koi eerder vet zullen aanzetten.

Vetten en oliën vormen een energiebron voor het lichaam

De beste vetten worden koud geperst terwijl goedkopere vetten vaak warm vervaardigd worden. Koud verwerkte vetten zorgen voor de meeste zuivere vetzuren en die zijn het gezondst voor Koi. Maar hoe kom je er achter of het voer koud geperste vetten bevat? Vaak staat dit op de zak aangegeven op enkele uitzonderingen na. Nog belangrijker is zorgen dat het voer vers is. Vetten die te lang staan worden ranzig en worden steeds slechter verteerd naarmate het voer ouder wordt.

Ruwe as zal je Koi niet verbruiken

Alles wat overblijft na verbranding wordt het ruwe as genoemd. Het geeft een indicatie over hoeveel mineralen er in voer zitten, maar het is nooit een exact gegeven. Vaak wordt gezegd dat het gehalte ruwe as zo laag mogelijk moet zijn. Hoewel dat betekent dat een Koi maar weinig mineralen binnenkrijgt, en die heeft een Koi juist nodig voor een gezond lichaam. Denk bijvoorbeeld aan fosfor en calcium.

Vitaminen zijn essentieel voor alle functies van het lichaam

Bij goed Koivoer moet er een rijke hoeveelheid vitaminen in het voer zitten. Veel fabrikanten voegen los nog extra vitaminen doen wat ze tijdens het productieproces aanbrengen. Dat doen ze in de vorm van een coating die op het voer wordt gespoten. Vitaminen zijn een belangrijk onderdeel voor een gezond lichaam met voldoende weerstand, onderstaand de belangrijkste vitaminen die een Koi nodig heeft:

 • Vitamine A: belangrijk voor de huid en zicht.
 • Vitamine B-complex: zenuwfunctie, spijsvertering, kleur, zuurstofopname van het bloed, een tekort verslechtert de groei, werking van het metabolisme en aanmaken van nieuwe bloedcellen.
 • Vitamine C: structuur en opbouw van kraakbeen en collageen (bindweefsel).
 • Vitamine E: een antioxidant voor het lichaam. Een tekort is slecht voor het skelet en kan zorgen voor een minder goede werking van de lever.
 • Vitamine K: een tekort hiervan kan bloedarmoede als gevolg hebben.

Wanneer je voer langer staat zullen vitaminen afbreken. Het liefste maak je het voer op gedurende het seizoen en start je het seizoen erna weer met verse voeding. Dat heeft als voordelen dat de vetten niet ranzig worden en dat je altijd de maximale hoeveelheid vitaminen benut.

1: Saki Hikari Growth

De top uit de Koiwereld groeit op met Saki Hikari, we kunnen dan ook moeilijk om dit voer heen. Alles in Saki Hikari is gebaseerd op lichaamseigen eiwitten. Dat betekent zeer hoogwaardig vismeel en daarmee goede eiwitten met het juiste aminozurenprofiel. Een duurder voer, maar kwaliteit heeft een prijs.

Zelf voer ik al ruim 10 jaar met Saki Hikari, een mengsel van Growth en Color en soms ook wat Balance in de zomer. Daarnaast voer ik zelf Multi Season in het voorjaar en najaar. Daarmee haal ik goede resultaten. Een goede groei, nette glans op de huid, brede body en in al die jaren nog geen enkele keren problemen gehad met mijn Koi. De reden dat ik mijn voer meng is puur doordat ik kleurvoer erg belangrijk vind om toe te voegen.

Saki Hikari Growth
Saki Hikari Growth

Voedingswaarden van Saki Hikari Growth: Minimaal 40% eiwit, 9% vet, en maximaal 17% ruwe as.

Saki Hikari Growth is verkrijgbaar bij bol.com en A2KOI.

2: ProBites Summer

Het hoofdbestandsdeel van ProBites Summer bestaat uit vismeel, precies wat wij zo ontzettend op prijs stellen. Dit voer is ontzettend schoon, je hebt haast geen verkleuring of vervuiling in je water. Dat zie je dan ook direct terug aan de waterkwaliteit. Ik heb al heel wat mensen zien overstappen naar dit voer nadat ze een minder kwalitatief voer hebben gevoerd. En die overstap zie je heel duidelijk, de algehele helderheid van het water gaat in haast alle gevallen flink omhoog. Met de voedingswaarden en ingrediënten zit het helemaal goed. Ontzettend veel dierlijk materiaal en weinig opvulling met plantaardige producten, oftewel weinig suikers.

ProBites Summer
ProBites Summer

Voedingswaarden van Probites Summer; 44% eiwit, 10% vet, 12% ruwe as

ProBites Summer is verkrijgbaar bij bol.com en A2KOI.

3: SaniKoi Gold Protein plus

Dit Koivoer heeft een erg hoog gehalte aan vitamine A (280001 IE/kg) en daarnaast een hoog percentage eiwitten. Dit is het beste voer uit de lijn van SaniKoi, die wij over het algemeen in alle eerlijkheid wat minder goed vinden. Dat komt omdat Gold Protein Plus de enige is waarbij vismeel het hoofdbestandsdeel is. Dat zie je dan ook direct terug in de voedingswaarden. Bij alle overige voeren uit deze lijn is tarwe het hoofdbestandsdeel, wat zeker niet onze voorkeur heeft en met zekerheid ook niet die van jouw Koi.

SaniKoi Gold Protein Plus
SaniKoi Gold Protein Plus

Voedingswaarden van SaniKoi Gold Protein Plus: Erg veel eiwit, maar liefst 52%, 8% vet en 9,6% ruwe as.

SaniKoi Gold Protein plus is verkrijgbaar bij bol.com en A2KOI.

4: Kusuri Premium

In dit voer zijn de juiste ingrediënten gebruikt met als hoofdbestandsdeel vismeel waar ook nog eens spirulina aan toegevoegd is. Mocht je daar niet bekend mee zijn, spirulina draagt bij een behoud van de rode kleur maar heeft daarnaast ook een wetenschappelijk bewezen effect op groei. Kusuri Premium is een drijvend voertje met een korrelgrootte van ongeveer 6mm, Een mooi visvoer wat voor weinig vervuiling zorgt.

Kusuri premium
Kusuri premium

Voedingswaarden van Kusuri Premium: 37% eiwit, 7% vet en 10,7% ruwe as

Kusuri Premium koivoer is verkrijgbaar bij bol.com en A2KOI.

5: Takazumi Mix

Met als hoofdbestandsdeel vismeel, checkt Takazumi Mix de box als het gaat om de minimale criteria. Wat wij jammer vinden is dat er wel gebruik wordt gemaakt van een hoog percentage koolhydraten (ruim 31% in dit voer). Hierdoor plaatsen wij het Koivoer op de laatste plek van onze top 5. Prijstechnisch is Takazumi Mix erg interessant. Een betaalbaar voer met de juiste eigenschappen voor een gezond lichaam, opbouw van het skelet en goede groei.

Takazumi Mix
Takazumi Mix

Voedingswaarden van Takazumi Mix: 40% eiwit, 9,5% vet en 6,5% ruwe as.

Takazumi Mix is verkrijgbaar bij bol.com en A2KOI.

Belangrijkste eigenschappen voor goed Koivoer

Wij beschouwen een Koivoer als goed voer wanneer het voldoet aan de volgende richtlijnen:

 • Het eerste ingrediënt op de verpakking is vismeel. (Het eerst vermelde ingrediënt is het rijkst aanwezig in een voer).
 • Eiwitgehalte minimaal op 35%, het gebruikte eiwit is zoveel mogelijk van lichaamseigen eiwitten (vis, garnalen en kreeftachtige).
 • Zo min mogelijk koolhydraten aanwezig en juist wat meer ruwe vetten.
 • Er zijn vitaminen toegevoegd, dit staat duidelijk los vermeld op de verpakking.
 • Ruwe as percentage liefst zo laag mogelijk.

In de winter hebben je vissen een andere voedingsbehoefte

Het voer voor Koi wat we hier beschrijven is vooral geschikt voor het voorjaar, zomer en het najaar. In de winter hebben Koi een andere voedingsbehoefte, om daar meer over te weten kun je het artikel keuze wintervoer voor Koi lezen.

Is kleurvoer goed voor Koi?

Er is veel discussie over het onderwerp kleurvoer. Vaak wordt de suggestie gewekt dat kleurvoer beter niet gebruikt kan worden. Maar wist je dat er aantoonbaar wetenschappelijk onderzoek is dat een kleurstof zoals spirulina een positief effect heeft op zowel de kleur als groei van een Koi. Hierover hebben we een uitgebreid artikel met informatie geschreven, inclusief de onderbouwing: Alles over kleurvoer en het beste kleurvoer voor Koi.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie