Er zijn ontzettend veel soorten voer, je ziet gewoon de bomen door het bos niet meer. Welk koivoer is nu echt goed, en waarom zou je voor een bepaald Koivoer kiezen? Kiezen voor een goed Koivoer is overigens ontzettend belangrijk. We helpen je met informatie over ingrediënten en geven je onze top 5 beste Koivoer.
Dit is het beste Koivoer
Op basis van ingrediënten, samenstelling en voedingswaarden zijn dit de 5 beste soorten Koivoer van dit moment. Verderop in dit artikel staat een uitgebreide analyse per voer.
Goed Koivoer is de basis voor een gezond Koibestand
Een feit is dat goede voeding ervoor zorgt dat je veel minder problemen zal hebben met je Koi. Goede ingrediënten zijn nodig voor opbouw van het lichaam. Eiwitten bijvoorbeeld zorgen voor gezond weefsel, terwijl vitamine E nodig zijn voor een goede werking van de lever.
Goed voer kan echt een verschil maken. Dat is ook goed te zien aan mijn eigen omgeving, veel medehobbyisten die ik ken gebruiken een hoogwaardig voer. Bijna nooit zijn er ergens problemen met de gezondheid van vissen of bijzondere parasieten. Goed, nu weet ik dat een goed Koivoer een eigen prijskaartje heeft, maar heb je wel eens gedacht wat het kost wanneer je één keer een behandeling moet doen tegen parasieten? Juist, dat is 1 een hoop gedoe, 2 je weet niet eens of al je Koi het wel gaan overleven en 3 uiteindelijk gewoon even duur als gewoon direct beter Koivoer gebruiken. Veel makkelijker toch?
Waar moet een goed Koivoer aan voldoen
Een goed Koivoer moet vooral kwalitatieve ingrediënten bevatten waar je Koi ook echt iets aan hebben. Het zou weinig verkleuring moeten aanbrengen in het water. En als laatste vooral moeten bestaan uit een basis van vismeel met voldoende eiwitten voor opbouw van weefsel en een gezond lichaam.
Goede ingrediënten als basis voor goed Koivoer
Het begint echt allemaal in de basis, goed Koivoer bestaat uit de juiste ingrediënten. Onderstaand een mini cursus ingrediënten voor Koivoer.
Eiwitten: voor groei en nieuw weefsel
De belangrijkste bron van Koivoer zijn eiwitten. Ze zijn van groot belang voor een goede opbouw van het lichaam, groei en aanmaak van nieuw weefsel. Een hoogwaardig voer bevat zoveel mogelijk dierlijke eiwitten, dat afkomstig is van lichaamseigen eiwitten: vissen dus! Of bijvoorbeeld onderwaterdieren zoals kreeftachtige en garnalen.
Koivoer kan ook eiwitten bevatten die uit plantaardige ingrediënten komen. Die zijn een stuk minder goed in staat om lichaamsopbouw te ondersteunen. Dat komt door het lagere profiel van aminozuren wat in planten aanwezig is.
Eiwitten vormen de duurste grondstof van Koivoer. Er wordt dan ook veel mee gespeeld door fabrikanten om de prijzen van hun Koivoer zo laag mogelijk te krijgen. Er zijn genoeg fabrikanten die vooral plantaardige eiwitten gebruiken, wat niet bevorderend is voor de kwaliteit van het voer, maar wel goedkoop is om te produceren. Verkijk je hier niet op, zelfs duur voer kan vooral op basis van bijvoorbeeld graan of maismail zijn, controleer de verpakking maar eens.
Koolhydraten: bindmiddel voor de korrel
Koolhydraten kun je zien als opvulling van het Koivoer. Dat klinkt raar, maar is toch echt zo. Het wordt vooral gebruikt als binding voor de overige ingrediënten, we willen nu eenmaal een mooi rond korreltje. In de natuurlijke omgeving van karperachtigen zijn koolhydraten maar lastig te vinden. Tarwe, soja of mais vind je onder water niet. Vaak in goedkoper voer zie je koolhydraten raak aanwezig, in vorm van tarwemeel, sojameel of maismeel.
Jammer genoeg heeft een Koi niets aan koolhydraten om zijn lichaam op te bouwen, het is alleen een bron van energie. Koolhydraten brengen suikers, die het liefste zo traag mogelijk afgegeven dienen te worden aan het lichaam. Daarnaast wil je er ook zo min mogelijk van voeren. Teveel koolhydraten betekent dat Koi eerder vet zullen aanzetten.
Vetten en oliën: energiebron voor het lichaam
De beste vetten worden koud geperst, terwijl goedkopere vetten vaak warm vervaardigd worden. Koud verwerkte vetten zorgen voor de meeste zuivere vetzuren, die het gezondste zijn voor jouw Koi. Maar hoe kom je er achter of het voer koud geperste vetten bevat?
Vaak staat dit op de zak aangegeven, op enkele uitzonderingen na. Wat nog veel belangrijker is, is dat je zorgt dat het voer vers is. Vetten die te lang staan worden namelijk ranzig en worden steeds slechter verteerd naarmate het voer ouder wordt.
Ruwe as: wat je Koi niet zal verbruiken
Een vreemde term die gebruikt word is ruw as. Eigenlijk gaat het hier om alles wat overblijft na verbranding. Het geeft ongeveer aan hoeveel mineralen er in voer zitten, voornamelijk gaat het om een indicatie dan een exact gegeven. Vaak wordt gezegd dat het gehalte ruwe as zo laag mogelijk moet zijn. Daar zijn wij het niet volledig mee eens, dat zou namelijk betekenen dat de Koi weinig mineralen binnenkrijgt. En dat heeft een Koi wel nodig voor een gezond lichaam, denk hierbij aan fosfor en calcium.
Vitaminen: essentieel voor alle functies van het lichaam
In goed Koivoer zit het wel goed met de hoeveelheid vitaminen. Veel fabrikanten voegen los nog vitaminen toe, dat doen ze tijdens de productie van het voer. Dat gebeurt dan in vorm van een coating die over het voer wordt gespoten. Vitaminen zijn een belangrijk onderdeel voor een gezond lichaam met voldoende weerstand, onderstaand de belangrijkste vitaminen voor Koi:
- Vitamine A: belangrijk voor de huid en zicht.
- Vitamine B-complex: zenuwfunctie, spijsvertering, kleur, zuurstofopname van het bloed, een tekort verslechtert de groei, werking van het metabolisme en aanmaken van nieuwe bloedcellen.
- Vitamine C: structuur en opbouw van kraakbeen en collageen (bindweefsel)
- Vitamine E: een antioxidant, algemeen voor het lichaam. Een tekort is slecht voor het skelet en minder goede werking van de lever.
- Vitamine K: een tekort kan leiden tot bloedarmoede.
Wanneer je voer langer staat, zullen vitaminen afbreken. Het liefste maak je het voer op gedurende het seizoen, en koop je het seizoen erna weer met verse voeding. Dat heeft twee voordelen, de vetten zullen niet ranzig worden en je voert altijd de maximale hoeveelheid vitaminen.
De winnaars in categorie beste Koivoer
Dit zijn de vijf beste soorten Koivoer inclusief onze analyse.
1: Saki Hikari Growth
De top uit de Koiwereld groeit op met Saki Hikari, we kunnen dan ook moeilijk om dit voer heen. Alles in Saki Hikari is gebaseerd op lichaamseigen eiwitten. Dat betekent zeer hoogwaardig vismeel. Prijstechnisch is het wellicht een minder interessant voer, maar kwaliteit heeft een prijs.
Zelf voer ik al ruim 10 jaar met Saki Hikari, een mengsel van Growth en Color en soms ook wat Balance in de zomer. Daarnaast voer ik zelf Multi Season in het voorjaar en najaar. Hiermee heb ik goede resultaten. Een goede groei, nette glans op de huid, brede body en in al die jaren nog geen enkele keren problemen gehad met mijn Koi. De reden dat ik mijn voer meng is puur doordat ik kleurvoer erg belangrijk vind om toe te voegen.
Voedingswaarden van Saki Hikari Growth: Minimaal 40% eiwit, 9% vet, en maximaal 17% ruwe as.
Saki Hikari Growth is verkrijgbaar bij bol.com en A2KOI.
2: ProBites Summer
Het hoofdbestandsdeel van ProBites Summer bestaat uit vismeel, precies wat wij zo ontzettend op prijs stellen. En daarnaast een minimale criteria om in de lijst met beste Koivoer te komen. Dit voer is ontzettend schoon, je hebt hast geen verkleuring of vevuiling in je water. Dat zie je dan ook direct terug aan de waterkwaliteit. Ik heb al heel wat mensen zien overstappen naar dit voer, nadat ze een minder kwalitatief voer hebben gevoerd. En die overstap zie je heel duidelijk, de algehele helderheid van het water gaat in haast alle gevallen flink omhoog.
Voedingswaarden van Probites Summer; 44% eiwit, 10% vet, 12% ruwe as
ProBites Summer is verkrijgbaar bij bol.com en A2KOI.
3: SaniKoi Gold Protein plus
Dit Koivoer heeft een erg hoog gehalte aan vitamine A (280001 IE/kg) en daarnaast een hoog percentage eiwitten. Dit is het beste voer uit de lijn van SaniKoi, die wij over het algemeen in alle eerlijkheid wat minder goed vinden. Dat komt omdat Gold Protein Plus de enige is waarbij vismeel het hoofdbestandsdeel is, en je ziet dat terug in de voedingswaarden. Bij alle overige voeren uit deze lijn is tarwe het hoofdbestandsdeel, wat zeker niet onze voorkeur heeft en met zekerheid ook niet die van jouw Koi.
Voedingswaarden van SaniKoi Gold Protein Plus: Erg veel eiwit, maar liefst 52%, 8% vet en 9,6% ruwe as.
SaniKoi Gold Protein plus is verkrijgbaar bij bol.com en A2KOI.
4: Kusuri Premium
In dit voer zijn de juiste ingrediënten gebruikt met als hoofdbestandsdeel vismeel waar ook nog eens spirulina aan toegevoegd is. Mocht je daar niet bekend mee zijn, spirulina draagt bij een behoud van de rode kleur maar bevordert daarnaast ook de groei. Dit is zelfs wetenschappelijk bewezen. Kusuri Premium is een drijvend voertje met een korrelgrootte van ongeveer 6mm, Een mooi visvoer wat voor weinig vervuiling zorgt.
Voedingswaarden van Kusuri Premium: 37% eiwit, 7% vet en 10,7% ruwe as
Kusuri Premium koivoer is verkrijgbaar bij bol.com en A2KOI.
5: Takazumi Mix
Met als hoofdbestandsdeel vismeel, checkt Takazumi Mix de box als het gaat om de minimale criteria. Wat wij jammer vinden, is dat er wel gebruik wordt gemaakt van een hoog percentage koolhydraten (ruim 31% in dit voer). Hierdoor plaatsen wij het Koivoer op de laatste plek van onze top 5. Prijstechnisch is Takazumi Mix erg interessant. Een betaalbaar voer met de juiste eigenschappen voor een gezond lichaam, opbouw van het skelet en goede groei.
Voedingswaarden van Takazumi Mix: 40% eiwit, 9,5% vet en 6,5% ruwe as.
Takazumi Mix is verkrijgbaar bij bol.com en A2KOI.
Belangrijkste eigenschappen voor goed Koivoer
Wij beschouwen een Koivoer als goed voer wanneer het voldoet aan de volgende richtlijnen:
- Het eerste ingrediënt op de verpakking is vismeel! (Het eerst vermelde ingrediënt is het rijkst aanwezig in een voer).
- Eiwitgehalte rond de 35%, het gebruikte eiwit is zoveel mogelijk van lichaamseigen eiwitten (vis, garnalen en kreeftachtige).
- Ruwe as percentage zo laag mogelijk.
- Zo min mogelijk koolhydraten aanwezig, en juist wat meer ruwe vetten.
- Er zijn vitaminen toegevoegd, dit staat duidelijk los vermeld op de verpakking.
In de winter hebben je vissen een andere voedingsbehoefte
Het voer voor Koi wat we hier bescrhijven, is vooral geschikt voor het voorjaarm, zomer en het najaar. In de winter hebben Koi een andere voedingsbehoefte, om daar meer over te weten kun je het artikel keuze wintervoer voor Koi lezen.
Is kleurvoer goed voor Koi?
Er is altijd veel discussie over het onderwerp kleurvoer. Denk aan argumenten als ‘het moet in de vis zitten!‘ die vaak de revue passeren. Vaak suggesties om geen kleurvoer te gebruiken. Maar wist je dat er gewoon aantoonbaar wetenschappelijk onderzoek is dat kleurstoffen zoals spirulina een positief effect hebben op zowel de kleur als groei van een Koi?
Hierover hebben we een uitgebreid artikel met informatie geschreven, inclusief de onderbouwing. Dat kun je hier lezen: Alles over kleurvoer en het beste kleurvoer voor Koi.