Vijvervissen worden in de winter steeds minder actief, de vraag die dan naar voren komt moet je vissen voeren in de winter? We leggen je uit waarom het belangrijk is om voeding gedurende de winter aan te passen en geven aan wanneer je daadwerkelijk kunt stoppen met voeren.
Moet je vissen en Koi voeren in de winter?
Bij lagere watertemperaturen worden vissen een stuk minder actief, dat geldt ook voor Koi. Het zijn namelijk koudbloedige dieren die geen maag hebben maar een darmkanaal. De spijsvertering in het darmkanaal werkt naarmate het kouder wordt steeds minder snel, waardoor je onder de 12 graden ook aanpassingen in de voeding dient door te voeren. Dat is vooral relevant wanneer je Koi in de vijver hebt, waarbij je tussen de 6 en 12 graden een licht verteerbaar wintervoer dient te gebruiken. Je merkt dit overigens ook aan de activiteit van de vissen, hoe lager de temperatuur hoe langzamer ze door het water voortbewegen.
Waarom het belangrijk is om te stoppen met voeren
Onder de 6 graden watertemperatuur mag je stoppen met voeren. Koi zullen bij die temperatuur bijna volledig inactief zijn. Het darmkanaal functioneert bijna niet meer, waardoor je zelfs moet oppassen met het geven van voeding. Ze kunnen gaan stilligen op de bodem en daardoor verbruiken ze weinig tot geen energie. Ook eigenlijk best wel logisch als we daarover nadenken. In de onderwaterwereld sterven alle planten af en is er haast geen aanbod meer van larven, plantdeeltjes, insecten, watervlooien, enzovoorts. Alle voeding die je geeft wordt daardoor niet of nauwelijks verteerd, wat weer alle gevolgen van dien kan hebben mocht je wel blijven voeren.
Je kunt in het uitgebreide artikel Koi voeren in de winter of niet verdere toelichting hierover lezen.
Moet je een steur in de winter voeren?
Steuren zijn een uitzondering op de regel. In tegenstelling tot bijna alle andere vijvervissen hebben steuren in de winter wel gewoon voeding nodig. Je merkt dan ook dat steuren in de winter gewoon actief zijn, ze zwemmen langs de bodem van je vijver al speurende naar voeding en lekkernijen.
Vooral jonge steuren hebben met regelmaat voer nodig. Zelf kies ik ervoor om een jongere steur dagelijks in de winter te blijven voeren. Ook volwassen steuren kun je het beste met regelmaat voer geven, bijvoorbeeld om de dag. Doordat ze actief blijven heeft het lichaam energie nodig om goed te kunnen functioneren. Let wel op, dat vettere steurvoer is niet gezond voor andere vijvervissen die eventueel wat proberen op te eten in de koude winter. Probeer de steur daarom zo goed mogelijk apart voeding te geven, misschien kun je wel een pvc buis gebruiken om daarin het voeding te laten zakken direct voor zijn neus.
Windes en goudvissen voeren in de winter
Ook windes of goudwindes, goudvissen, sarasas, shubunkin en andere van die mooi gekleurde siervissen hebben in de winter onder de 6 graden watertemperatuur niet meer gevoerd te worden. Pas wanneer de temperatuur boven de 6 graden komt mag je weer voorzichtig kleine beetjes gaan voeren.
Vissen voeren wanneer de temperatuur weer stijgt
Zo tegen het voorjaar aan kunnen de temperaturen alweer gaan oplopen. Vragen die dan naar voren komt zijn wanneer je weer mag voeren en welke soorten voer dan het beste gebruikt kunnen worden. Het is vooral belangrijk om hier vooral rustig op te bouwen met de hoeveelheid voer. De spijsvertering van een vis moet nog op gang komen. We leggen je alles uit in het artikel vissen voeren in het voorjaar.