Vissen voeren in de winter: Tips en advies

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Voertips
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Laatste wijziging in bericht:15 oktober 2023
  • Leestijd:5 minuten gelezen
Je bekijkt nu Vissen voeren in de winter: Tips en advies
Vissen voeren in de winter

Vijvervissen worden in de winter steeds minder actief, de vraag die dan naar voren komt moet je vissen voeren in de winter? In deze blog gaan we in op een aantal hoofdzaken waarom en hoe je omgaat met het voeren van vissen in de winter. We proberen je wat kennis bij te brengen en nuttige tips te geven!

Moet je vissen voeren in de winter?

6 graden Celsius watertemperatuur is zo ongeveer de vuistregel om te stoppen met voeren. En onder de 12 graden dien je toch echt aan te passen naar meer geschikte voeding voor de winter. Dat laatste is trouwens vooral relevant als je Koi hebt. Het antwoord op de vraag of je vissen moet voeren in de winter is dus nee, niet meer als de watertemperatuur onder de 6 graden Celsius komt.

Maar hoe komt dat nu, dat je mag stoppen met voeren?

Vissen kunnen in de winter geheel inactief worden. Ze kunnen zelfs bijna gaan stilliggen op de bodem, ze verbruiken daardoor weinig energie. Overigens zijn vissen ook koudbloedig, het hoort gewoon bij het natuurlijke proces. Als we goed nadenken eigenlijk ook wel logisch. Kijk eens naar de waterwereld in de winter, alle waterplanten sterven af, er zijn veel minder insecten, etc. Best logisch dat de natuur heeft bepaald dat vissen in de winter geen voeding nodig hebben. Want wat zouden vissen onder water nog moeten vinden? Geen larfjes, plantdeeltjes, insecten, watervlooien, noem het maar op.

Koi voeren in de winter?

Je merkt dat Koi bij lagere watertemperaturen een stuk minder actief worden. Dat is best logisch te verklaren, ze zijn namelijk koudbloedig. Ook hebben ze geen maag maar een darmkanaal. Het gehele verteringsproces van voeding staat nagenoeg stil in de winter. Tussen de 12 en 6 graden Celsius watertemperatuur kun je het beste een licht verteerbaar Koivoer gebruiken. En voor die reden moet je bij erg lage temperaturen onder de 6 graden Celsius dan ook stoppen met voeren. We hebben een blog waarin we alles vertellen over wintervoeding voor Koi.

Wanneer kun je het beste stoppen met het voeren van vissen?

Zelf heb ik Koi, ik kies er in de winter voor om op een gegeven moment compleet te stoppen met voeren. Dat doe ik wel pas wanneer ik zie dat de Koi echt inactief beginnen te worden. Overigens is het helemaal niet erg om compleet te stoppen met voeren, wist je bijvoorbeeld dat kwekers in Japan ook gewoon stopte met voeren? En dat een voerstop voor Koi zelfs goed kan zijn? Ik leg daar meer over uit in deze blog: Koi voeren in de winter of niet?

Steur in de winter voeren?

Steuren zijn misschien wel een uitzondering op de regel. In tegenstelling tot bijna alle andere vijvervissen hebben steuren in de winter wel gewoon voeding nodig. Je merkt dan ook dat steuren in de winter gewoon actief zijn, ze zwemmen langs de bodem van je vijver al speurende naar voeding en lekkernijen.

Vooral jonge kleine steuren hebben met enige regelmaat voer nodig. Zelf kies ik ervoor om een jongere steur dagelijks in de winter te blijven voeren. Ook volwassen steuren kun je het beste met regelmaat, al is het maar om de dag, voer geven. Doordat ze actief blijven heeft het lichaam gewoon voeding nodig om goed te kunnen functioneren. Let wel op, want dat vettere steurvoer is niet zo goed voor andere vijvervissen die eventueel wat proberen op te eten in de koude winter. Probeer de steur daarom zo goed mogelijk apart voeding te geven, misschien kun je wel een pvc buis gebruiken om daarin het voeding te laten zakken direct voor zijn neus.

Windes en goudvissen voeren in de winter

Ook windes of goudwindes, goudvissen, sarasas, shubunkin en andere van die mooi gekleurde siervissen hoeven in de winter onder de 6 graden Celsius niet gevoerd te worden. Pas weer na de winter start voorzichtig met kleine beetjes voeren.

Vissen voeren na de winter

Laat in de winter kunnen de temperaturen alweer op gaan lopen. Vragen die dan naar voren komt zijn wanneer mag ik weer gaan voeren? En welke soorten voer kun je het beste gebruiken in de late winter of het vroege voorjaar, wanneer de watertemperatuur nog vrij laag is. Goed dat je hieraan denkt, want inderdaad je moet vooral erg rustig opbouwen met voeren. De spijsvertering van een vis moet nog op gang komen, rustig beginnen is dus essentieel. We leggen je alles uit in dit artikel over vissen voeren in het voorjaar.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie