Moet je Koi voeren in de winter of niet?

Je bekijkt nu Moet je Koi voeren in de winter of niet?
winter vijver

Hoe kouder de temperaturen worden, hoe minder actief Koi worden. Het is belangrijk om rekening te houden met een aantal punten bij het voeren in de winter, vooral wanneer de watertemperatuur onder de 10 graden Celsius zakt. Koi zullen dit ook direct aangeven, wanneer de watertemperatuur lager wordt zal de eetlust verminderen.

Spijsvertering in koude periodes minder actief

Koi zijn koudbloedige vissen die alleen over een darmkanaal beschikken, ze hebben geen maag. De spijsvertering van het darmkanaal reageert op de temperatuur van het water. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de spijsvertering. In de zomer kan er daardoor fors worden gevoerd, maar in de winter is de spijsvertering erg traag.

Stoppen met voeren in de winter?

Het grootste deel van de vijverbezitters voert in de winter met een “speciaal’ wintervoer. Vaak zijn dit de “Wheatgerm” varianten, meestal in drijvende maar ook verkrijgbaar in zinkende vorm. Veel hobbyisten denken dat het belangrijk is om de gehele winter te voeren, zodat de Koi sterk en met een hoge weerstand de winter doorkomen. Koikwekers in Japan hoor je hier eigenlijk niet over. Zij voeren bij temperaturen onder de 6 of zelfs onder de 8 graden Celsius al niet meer.

Doorvoeren bij hele lage temperaturen levert eerder problemen op, dan dat het daadwerkelijk iets toevoegt. Het voer kan niet goed meer worden verteerd door het darmkanaal, wat kan zorgen voor nadelige gevolgen. Onze voorkeur heeft het om bij een watertemperatuur onder de 6 graden Celisus definitief te stoppen met voeren.

Koivoer winter

Wat kun je wel voeren in de winter?

Bij een watertemperatuur onder de 12 graden Celsius gebruik je aangepast voer, wat gemakkelijk verteert. Haast ieder merk voer heeft wel een speciale variant voor lagere temperaturen. Let bij jouw keuze voor voer vooral op de afkomst van de eiwitten. Dierlijke (lichaamseigen) eiwitten worden namelijk het gemakkelijkst verteerd bij koudere temperaturen. Denk daarbij aan garnaaltjes, mosselen en lichaamseigen eiwitten, oftewel vis en vismeel.

Denk je daarover na, dan is dat ook logisch. In de natuur bij zeer lage temperaturen groeien er geen waterplanten meer, alleen kleine hoeveelheden schaaldiertjes en andere beestjes die karperachtigen kunnen oppeuzelen. Een alternatief wat je af en toe eens als extra kunt geven zijn verse garnaaltjes, ook in de winter. Vol met dierlijke eiwitten welke een uitstekende keuze zijn om in de winter te gebruiken en daarnaast ook nog eens een lekkernij voor Koi! Lees hier waarom garnalen ideaal zijn voor de winterperiode.

Geschikt wintervoer voor Koi

Het belangrijkste voor de winter is aanpassen met de voeding die je geeft. Jouw Koi zijn afhankelijk van de voeding die jij geeft en deze dient licht verteerbaar te zijn. Met een “Wheatgerm” variant zit je altijd goed, één van de bekendste is Hikari Wheat Germ. Dit voer is drijvend en zeer goed verteerbaar. Mocht je liever een zinkend voer willen gebruiken, kies dan voor ProBites Winter Care. Dit voer vervuilt nauwelijks en heeft een grote hoeveelheid dierlijk eiwit. Andere betrouwbare voersoorten die je kunt gebruiken kun je bekijken in dit overzicht met de beste soorten wintervoer voor Koi.

Belangrijkste vuistregels voor het voeren in de winter

 • Kies in het najaar voor een licht verteerbaar voer.
 • Schakel onder de 12 graden Celsius over op wintervoer.
 • Stop onder de 6 graden Celsius volledig met voeren.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Peter de Graaf

  Ik verwarm mijn vijver 9-10 graden nu, maar kan nergens vinden hoeveel ik mag/kan voeren, deed het elke dag een klein beetje maar heb nu een voerstop, graag uw mening, het Peter

  1. Aboutkoi

   Hi Peter, bij een watertemperatuur van rond de 9 á 10 graden kan er nog prima doorgevoerd worden. Zeker wanneer je weet dat de temperatuur niet verder zal zaken, wat in dit geval aan de hand lijkt de zijn doordat er verwarming aanwezig is. Wel kun je het beste voorzichtig voeren, met kleine beetjes. De vissen (Koi?) zullen niet veel energie verbruiken bij deze temperatuur.
   Bij een temperatuur van 9 á 10 graden hoeft niet veel gevoerd te worden, een percentage van 0,25% van het lichaamsgewicht of zelfs wat minder volstaat al. Dit komt overeen met +/- 50 gram voeding bij 10 kilo aan Koi. Wel is het lastig hier een antwoord op te geven. Zie dit percentage als een ruime vuistregel bij deze temperatuur. Er spelen een groot aantal factoren een rol. Zo kun je bijvoorbeeld ook de leeftijd in beschouwing nemen.
   Grote kans dat wij aan dit onderwerp binnenkort wat aandacht schenken, in de vorm van een artikel.

Geef een reactie