Koi voeren in de winter of niet?

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Voertips
 • Bericht reacties:2 Reacties
 • Laatste wijziging in bericht:15 oktober 2023
 • Leestijd:5 minuten gelezen
Je bekijkt nu Koi voeren in de winter of niet?
winter vijver

Temperaturen onder de 10 graden Celsius zorgen ervoor dat Koi steeds minder actief worden. Het is belangrijk rekening te houden met een aantal punten bij het voeren in de winter. Eigenlijk geven Koi dit zelf al aan, ze tonen veel minder eetlust. Dit laatste is eigenlijk best logisch, de koude watertemperatuur zorgt ervoor dat er minder energie wordt verbruikt dan in de zomer.

Spijsvertering in koude periodes

Koi zijn koudbloedige vissen welke geen maag hebben, ze beschikken slechts over een darmkanaal. De spijsvertering van het darmkanaal reageert op de temperatuur van het water. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de spijstering. Hierdoor kan er in de zomer dus fors worden gevoerd! Bij koude temperaturen is dit geheel omgedraaid, de spijsvertering is dan erg traag.

Inlassen van een voerstop

Koivoer winter

Nog steeds voert een groot deel van de vijverbezitters de hele winter door met “speciaal” zinkend wintervoer, meestal zogenaamde wheatgerm. Vaak worden argument gebruikt als dan komen ze goed en wel de winter door. De vraag is of dit daadwerkelijk zo bevorderend is, kwekers in Japan hoor je hier namelijk niet over. Zij voeren bij temperaturen onder de 6 of zelfs onder de 8 graden Celsius allang niet meer!

Doorvoeren bij hele lage temperaturen levert eerder problemen op, dan dat het daadwerkelijk iets toevoegt. Het voer kan niet meer goed worden verteerd en verbrand door het lichaam van de Koi, wat voor nadelige gevolgen kan zorgen. Kies er dan ook voor om bij een watertemperatuur onder de 6 graden Celsius definitief te stoppen met voeren.

Maar wat kan ik dan wel voeren in de winter?

Zorg bij temperaturen onder de 12 graden Celsius voor aangepast voer. Kies voor voeding welke gemakkelijk verteert. Haast ieder merk voer heeft een speciale variant voor lage temperaturen. Let bij jouw keuze voor het voer ook op de afkomst van de eiwitten. Wist je namelijk dat dierlijke eiwitten van schaaldieren het gemakkelijkst worden verteerd bij koudere temperaturen? Dat zijn dan bijvoorbeeld garnaaltjes, mosselen maar ook lichaamseigen eiwitten. Als we nadenken is dit best logisch, in de natuur groeien bij lage temperaturen immers geen waterplanten in de aqua-wereld. Schaaldiertjes en andere kleine beestjes zijn daarentegen nog wel beschikbaar om op te peuzelen voor karperachtigen.

Een goede optie om in de winter te voeren zijn verse garnaaltjes. Vol met dierlijke eiwitten welke een uitstekende keuze zijn om in de winter te gebruiken en daarnaast ook nog eens een lekkernij zijn voor Koi! Lees hier waarom garnalen ideaal zijn voor de winterperiode. Pas vanzelfsprekend ook het voergedrag aan en voer met mate.

Geschikt wintervoer voor Koi

In de winter voer je dus echt anders dan in de zomer. En er zijn nogal wat soorten voer verkrijgbaar. het kiezen van een wintervoer is in veel gevallen niet moeilijk, eigenlijk zit je (bijna) altijd goed met “Whatgerm” varianten. Bijvoorbeeld Hikari Wheat Germ, wat ik zelf een heel geschikt voer vind voor de winter. Dit is een drijvend voer wat goed verteerbaar is. Mocht je liever een zinkend voer willen gebruiken, kies dan voor ProBites Winter Care. Vervuilt nauwelijks en heeft een grote hoeveelheid dierlijk eiwit. Wanneer de temperatuur in mijn eigen vijver onder 10 graden komt, voer ik de Wheat Germ variant van Hikari. Lees ook eens deze blog: Beste wintervoer voor Koi.

Vuistregels voor het voeren in de winter

Om alles samen te vatten, dien je rekening te houden met de volgende punten.

 • Kies in het najaar voor een licht verteerbaar voer.
 • Schakel onder de 12 graden Celsius over op wintervoer.
 • Stop onder de 6 graden Celsius met voeren.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Peter de Graaf

  Ik verwarm mijn vijver 9-10 graden nu, maar kan nergens vinden hoeveel ik mag/kan voeren, deed het elke dag een klein beetje maar heb nu een voerstop, graag uw mening, het Peter

  1. Aboutkoi

   Hi Peter, bij een watertemperatuur van rond de 9 á 10 graden kan er nog prima doorgevoerd worden. Zeker wanneer je weet dat de temperatuur niet verder zal zaken, wat in dit geval aan de hand lijkt de zijn doordat er verwarming aanwezig is. Wel kun je het beste voorzichtig voeren, met kleine beetjes. De vissen (Koi?) zullen niet veel energie verbruiken bij deze temperatuur.
   Bij een temperatuur van 9 á 10 graden hoeft niet veel gevoerd te worden, een percentage van 0,25% van het lichaamsgewicht of zelfs wat minder volstaat al. Dit komt overeen met +/- 50 gram voeding bij 10 kilo aan Koi. Wel is het lastig hier een antwoord op te geven. Zie dit percentage als een ruime vuistregel bij deze temperatuur. Er spelen een groot aantal factoren een rol. Zo kun je bijvoorbeeld ook de leeftijd in beschouwing nemen.
   Grote kans dat wij aan dit onderwerp binnenkort wat aandacht schenken, in de vorm van een artikel.

Geef een reactie