Vissterfte in de vijver gedurende de winter is iets wat we vaak terug zien komen. Dat heeft vaak te maken met een te lage kH waarde, de carbonaathardheid. Er zijn echter andere oorzaken, zoals buikwaterzucht of een te hoge ammoniak waarde. In de artikel leggen we je de meest voorkomende oorzaken uit van vissterfte in de winter.
Mogelijke oorzaak een te lage kH waarde
Wat we vaak zien is dat een te lage kH waarde, de carbonaathardheid, de oorzaak is van vissterfte in de vijver. Dit probleem treedt vooral vaak op wanneer de temperaturen in de winter redelijk hoog zijn. Vissen zijn dan nog actief, en je kunt ze kleine beetjes blijven voeren waardoor afvalstoffen zoals ammoniak ook in de vijver achterblijven. Dat is op zich het probleem niet, want bacteriën in de vijver zorgen ervoor dat dit wordt omgezet. In dit laatste zit echter het probleem. Bacteriën hebben carbonaathardheid nodig, en juist dat halen ze uit de kH waarde.
Juist daardoor blijft geleidelijk aan de kH waarde verder doorzakken. Totdat deze zo laag wordt, dat er onvoldoende buffer is om de pH (zuurgraad) te ondersteunen. En dat wil je niet meemaken. Je hebt dan te maken met een pH crash! En dat betekent in bijna alle gevallen vissterfte.
En hoe komt dat dan? 9 van de 10 keer is het gewoon onze eigen schuld. In de winter zijn we wat minder actief bezig met de vijver, we verversen geen of nauwelijks water (want ja, de kraan hebben we dichtgedraaid tegen de vorst). We controleren de waterwaarden niet, en we voegen al helemaal niets toe om de hardheid op peil te houden. Ook mede doordat regenwater zuur is, zakt de kH en pH waarde geleidelijk.
Direct oplossen? Bekijk: KH waarde vijver verhogen.
Controleer daarom altijd je waterwaarde!
En bekijk dan niet alleen de ammoniak, nitriet en nitraat waarde. Maar sta juist stil bij de kH (carbonaathardheid) en de pH (zuurgraad) van het water. Juist die waarden willen we nog wel eens vergeten, ‘want hoe belangrijk zijn die nou’.
Als kH waarde kom je beter niet onder een waarde van 5. De pH waarde heb je het liefste tussen de 7 en 8. Een pH waarde onder de 7 betekent zuur vijverwater, waardoor microbiologie niet meer goed functioneert, geen afvalstoffen meer omzet. Daarnaast is het voor vissen te zuur, en daardoor hoge kans op vissterfte.
Vissterfte in de vijver door te hoog ammoniak gehalte
De oorzaak van vissterfte in de vijver kan komen door een te hoog ammoniak gehalte. Ammoniak is een giftige stof en kan bij grote hoeveelheden vissen vergiftigen. Je kunt dit eenvoudig testen met een simpele druppeltest set.
Normaal wanneer je niet veel meer voert is de kans op ammoniak in de winter erg klein. Maar wel wanneer je je filter afsluit of een hoge visbezetting hebt is die kans aanwezig. De voornaamste reden is een lage kH waarde en zuurgraad (pH). Als gevolg hiervan sterven bacteriën en biologie af in de vijver, met als gevolg dat er geen omzetting van ammoniak plaatsvind. Langzaamaan vergiften vissen zichzelf.
Ammoniak en ammonium wordt giftiger naarmate de zuurgraad hoger wordt. Verhoog je de kH waarde in de winter na een pH crash, dan ga je zien dat wanneer je een grote hoeveelheid ammoniak in het water hebt je vissen gaat vergiftigen. Het gehalte ammoniak en ammonium wordt plots zeer giftig. Het is daarom van groot belang om, wanneer je de kH waarde verhoogt na een pH crash, je er rekening mee houdt of de ammoniak waarde niet te hoog is.
Ververs grote hoeveelheden, dat mag best 25% zijn de eerste en de tweede dag. Minder daarna met verversen, maar het liefste blijf je nog minimaal één à twee weken 10% van de vijver per dag verversen.
Opgezette vis met een dikke buik: buikwaterzucht
De kans op buikwaterzucht bij lage temperaturen is groot. Je merkt dat snel aan een vis of Koi doordat dit goed zichtbaar is aan de vis zelf. Een dikke opgezette buik, uitpuilende ogen, schubben die openstaan als een dennenappel, vaak gepaard met een vis die compleet stil licht in de vijver met amper beweging.
Je mag van één voordeel spreken, en dat is dat buikwaterzucht niet besmettelijk is voor je andere vijvervissen. Mocht je denken dat dit het probleem is, raad ik je aan om verder te lezen in dit artikel: buikwaterzucht behalen.
Vissterfte door onvoldoende zuurstof in de vijver
Zuurstof kan een boosdoener zijn voor vissterfte. Echter moet ik erbij vermelden dat dit vaak in de winterperiode niet de oorzaak is. Dat komt doordat hoe lager de watertemperatuur is, hoe gemakkelijker het zuurstof kan vasthouden. Een zuurstoftekort is dus niet het eerste waar ik zelf naar op zoek zou gaan. Maar controleren of je luchtpomp, vijverpomp en dergelijke goed functioneert is een kleine moeite.