Drijvende skimmer voor de vijver: tips en advies

Je bekijkt nu Drijvende skimmer voor de vijver: tips en advies
Drijvende skimmer in de vijver

Met een skimmer voorkom je een vettige laag op het water, schuim wat op het oppervlak drijft of blad en zelfs grassprieten na het maaien. Hoe meer oppervlaktevuil er uitgefilterd kan worden, hoe minder er uiteindelijk zal afzinken naar de bodem wat onnodig het filter zal belasten. Zowel een ingebouwde of een drijvende skimmer kan uitkomst bieden om dit te voorkomen.

Welke skimmer varianten zijn er?

Inbouw skimmers worden met leidingwerk door de zijkant van de vijver ingebouwd. Deze skimmers zijn in staat om een goede flow te krijgen en zijn over het algemeen de best werkende. Ze zuigen oppervlaktewater aan waardoor drijvend vuil meegezogen wordt de skimmer in. De filters zitten aangesloten op de normale filterlijn, vaak in tussenkomst met een zeef of trommelfilter waardoor grof vuil direct uitgefilterd wordt.

Daarnaast zijn er drijvende oppervlakte skimmers met ingebouwde pomp of zonder ingebouwde pomp en skimmers op standaard die in iedere vijver geplaatst kunnen worden en waar geen inbouwen vereist is. Dit type skimmer kan altijd gebruikt worden in ieder type vijver, zelfs wanneer de vijver er al langer ligt. In deze drijvende skimmers dit een vijverpomp ingebouwd, ze zijn zelf aanzuigend en vangen oppervlaktevuil direct af in een filtercompartiment vaak voorzien van een mandje en filtermateriaal. Je hoeft daardoor niets aan te sluiten, zelfs geen vijverslangen of vijverpompen.

Drijvende oppervlakte skimmer zonder pomp

Er is niet veel keus wanneer het gaat om een goede drijvende oppervlakte skimmer zonder ingebouwde vijverpomp. Er is maar één model wat ook echt goed werkt, dat is deze drijvende skimmer van Messner. Deze skimmer is voorzien van die grote drijvers met daarbinnen de skimmer met filterkorf. Dit systeem is vooral geschikt voor grotere vijvers waarbij de vijverpomp op de bodem wordt geplaatst en met een vijverslang gekoppeld wordt aan de skimmer. Het voordeel is dat je het water vervolgens kunt voeden naar een filterlijn, waardoor je ook de mogelijkheid hebt om fijner vuil af te vangen. Deze skimmer is geschikt voor grotere vijvers met een oppervlak vanaf 15 m².

  • Maximale vijveroppervlakte 100m².
  • Capaciteit tot 18.000 liter per uur.
  • Diameter 200 mm (zonder drijvers).
  • Minimale diepte vijver 60 cm.
  • Slangtule aansluiting 32 mm.
Messner skimmer met drijvers
Messner skimmer met drijvers

Skimmer op standaard

Een alternatief voor grotere vijvers is om gebruik te maken van een skimmer op standaard die op de bodem van de vijver geplaatst wordt. De Messner Skimmer 200 is hier een goed voorbeeld voor en heeft een zeer goede aanzuiging geschikt tot 18.000 liter per uur pompcapaciteit. Het nadeel van een skimmer op een standaard is dat deze ergens in de vijver geplaatst dient te worden, je dient hem te verzwaren of te bevestigen zodat deze niet kan opvallen. Een methode hiervoor is door het standaard te bevestigen op een tegel en deze langzaam af te laten zinken naar de bodem.

  • Maximale vijveroppervlak 100m².
  • Capaciteit tot 18.000 liter per uur.
  • Diameter 200 mm.
  • Vijver dient minimaal 43 cm diep te zijn.
  • Skimmer zelf schuift mee en staat daardoor altijd gelijk met wateroppervlak.
  • Aansluiting met slangtule van 32mm (of schroefkoppeling).

Wat zijn de beste drijvende skimmers met pomp?

Wanneer je een losse drijvende skimmer wilt gebruiken, lees dit dan aandachtig door. Je moet namelijk erg opletten met het model drijvende skimmer wat je aankoopt, er zijn veel modellen die niet goed werken. Ze zuigen niet goed aan, hebben bijna geen pompcapaciteit en de filtersponzen die gebruikt worden zijn erg snel verzadigd waardoor de skimmers binnen één dag tijd al lucht aanzuigen. Sommige zijn ook niet stabiel en drijven scheef in het water.

Toch zijn er gelukkig ook diverse drijvende skimmers met ingebouwde pomp die wel goed functioneren en stabiel zijn. Er is één nadeel wat ze allemaal hebben en dat is dat ze om regelmatig onderhoud vragen gezien het reservoir met filtermateriaal beperkt is. Wanneer je een goede keuze maakt ga je daar echter wel veel plezier aan beleven.

  • Direct oppervlaktevuil zal opgezogen worden, blad, grassprieten, drijvend vuil.
  • Geen aansluiting benodigd, direct in de vijver en inschakelen.
  • Makkelijk schoon te spoelen door filtermand of filtersponzen.

1. Superfish Pond Skim 3000 (3.000 liter/uur)

De Pond Skim is voorzien van een uitneembare mand waardoor het eenvoudig is de skimmer snel schoon te maken. Even het mandje eruit, omdraaien in de container en eventueel even naspoelen onder de kraan. Deze skimmer is vooral geschikt voor groter materiaal en zal niet om de haverklap vol zitten met fijn vuil zoals het geval is wanneer er filtersponzen gebruikt worden. Het grote voordeel is dat de skimmer niet snel lucht hapt en lang blijft doorfilteren. Van dit model is zowel een 2000 als 3000 liter per uur skimmer verkrijgbaar.

  • Capaciteit tot 40 m² oppervlak vijver, wij raden aan tot 20 m² oppervlakte.
  • Verpompt 2.000 of 3.000 liter per uur.
  • Handig (grof) mandje om te spoelen, zit niet snel dicht en daardoor handig bij veel overlast van blad.
Pond Skim 3000
Pond Skim 3000

2. Velda Pomp Skimmer (2.000 liter/uur)

Deze skimmer van Velda doet wat het hoort te doen, zuigt zeer goed aan, heeft een betrouwbare pomp en ligt stabiel aan het oppervlak van de vijver. Echter is er wel een nadeel voor deze skimmer doordat er filtersponzen gebruikt worden die vrij snel vol zitten. Als je last hebt van blad dan zal het nodig zijn om vrij regelmatig te spoelen. Hoewel dat niet veel werk is, dien je het wel onderhouden om te voorkomen dat de skimmer droog gaat lopen.

  • Omschrijving geeft aan tot 20 m², wij raden aan tot max. 10 m² oppervlak.
  • Verpompt 2.000 liter/uur
  • Filterschuim zit snel dicht, intensief onderhoud (dagelijks bij veel vuil!)
Velda Pond Skimmer
Velda Pond Skimmer

Is een drijvende skimmer de oplossing tegen schuim op de vijver?

Een skimmer zal ook schuim weg nemen van de vijver. Bedenk echter wel dat een losse drijvende skimmer niet de oplossing zal zijn tegen schuim. Al het water wat de skimmer namelijk naar binnen toe zuigt, wordt aan de onderzijde er weer uit geperst. Binnen korte tijd zal het schuim daardoor weer gewoon terug. Schuim heeft meestal een biologisch oorzaak doordat eiwitten niet goed worden afgebroken door het vijverfilter. Een skimmer is daar geen oplossing tegen, de eiwitten worden door de skimmer niet uit het water gefilterd. Je kunt hier meer lezen over de oorzaken en oplossingen voor schuim op de vijver.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Dit bericht heeft 7 reacties

  1. Ikke

    Enige ervaring of mening met de Oase Swimskim 50 tov de Pondskim 3000?

    1. Aboutkoi

      Hi, de Oase SwimSkim 50 is een hele stabiele drijvende skimmer voor in je vijver. Die skimmer ligt wel in een wat hoger segment, de prijs is dan ook fors hoger. Ik heb deze zelf in actie gezien in meerdere vijvers, doet zijn werk prima! De SwimSkim 50 is ook net een slag groter.

  2. Ikke

    Ik heb deze Oase Swimskim 50 gekocht, mij leek deze gewoonweg de beste.
    Hij is op dit moment trouwens €232,- bij Amazon.nl ipv €279,- zoals bij de meeste .nl vijverweb shops.

  3. Jack van de Velde

    Mijn vijver is 15 x 12 mtr en 1,80 diep. Dichtbij staat een notenboom die veel blad verliest in het najaar. Wat voor skimmer beveelt u aan in mijn geval?

    1. Aboutkoi

      Dat is een flink oppervlak, z’n 180 m². Wanneer het een losse skimmer betreft die komt te drijven in de vijver, dan is de genoemde Messner skimmer in dit artikel een prima keuze. Houdt er wel rekening mee dat deze eigenlijk te klein is voor het oppervlak van de vijver. Dat is dan eventueel weer op te lossen door, wanneer je tevreden bent er een tweede bij te plaatsen. Je kunt op die manier ook afzuigen op twee locaties.

  4. RENE DE KONING

    Mijn Velda Skimmer komt telkens uit het water omhoog. Hoe komt dit.

    1. Aboutkoi

      Grote kans dat de skimmer boven komt drijven doordat het filter verzadigd is.

Geef een reactie