Drijvende skimmer voor de vijver: tips en advies

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Vijverfilter
  • Bericht reacties:7 Reacties
  • Laatste wijziging in bericht:15 oktober 2023
  • Leestijd:12 minuten gelezen
Je bekijkt nu Drijvende skimmer voor de vijver: tips en advies
Drijvende skimmer in de vijver

Een vettige laag op het water, schuim wat op het oppervlak drijft, blad wat van de bodem af komt of grassprieten na het maaien. Allemaal oppervlakte vuil wat we liever niet in de vijver hebben, want al dat blad en afval zal uiteindelijk naar de bodem zakken. Puur belasting voor het filter. Om nog maar te zwijgen over dat viezige gele schuim op het vijveroppervlak. Een skimmer of losse drijvende skimmer voor de vijver biedt uitkomst.

Hadden we maar een vaste skimmer in de vijver

Geloof me, je bent niet de enige die achteraf wellicht een klein beetje baalt om toch niet gewoon een skimmer aangelegd te hebben. Daar houden we nou eenmaal maar weinig rekening mee bij het aanleggen van een nieuwe vijver. Jammer, maar weinig aan te veranderen. Je kunt maar slecht de vijver openbreken om alsnog een vaste skimmer aan te sluiten.

Maar het is niet te laat. Want problemen zijn er om opgelost te worden, niet? Er zijn losse drijvende skimmers die je zo rechtstreeks de vijver in kan plaatsen. De vraag is wel een beetje of die losse oppervlakte skimmers ook echt goed werken.

Welke skimmer varianten zijn er?

Skimmers zijn er in allerlei verschillende varianten. Inbouw skimmers worden met leidingwerk door de zijkant van de vijver ingebouwd, dit zijn over het algemeen de beste skimmers met een goede flow. Ze zuigen het oppervlakte water goed aan, oppervlakte vuil drijft goed mee de skimmer in, en het vuil wordt meestal direct naar een filter gebracht. Vaak in tussenkomst met een zeef of trommelfilter, waardoor je direct van grof vuil af bent voordat het je biologisch filter in gaat.

Heb je met het inbouwen geen rekening gehouden, dan zijn er alternatieven. Zoals drijvende oppervlakte skimmers met pomp, maar drijvende skimmers en skimmers op standaard. Er is altijd wel een type skimmer geschikt voor jouw vijver.

Drijvende skimmer met pomp

De makkelijkste skimmers in gebruik zijn drijvende oppervlakte skimmers met een eigen ingebouwde pomp. Deze losse drijfskimmers plaats je zo de vijver in, zonder dat je hiervoor slangen of pompen hoeft aan te sluiten.

Ze zijn voorzien van 3 of 4 drijvers met in het midden een bakje met opstaande rand. In dat bakje zit een zeef of fijne filtermat met daaronder een kleine vijverpomp. De rand van die bak blijft vlak onder waterniveau door de drijvers, dit vormt een zuigend effect waardoor oppervlaktewater naar de skimmer toe wordt getrokken. Drijvend vuil wordt daarbij meegezogen. Een prima concept, maar niet alle modellen drijvende skimmers met ingebouwde pomp werken even goed. We zullen verderop in deze blog een aantal types noemen met voor- en nadelen.

Drijvende oppervlakte skimmer zonder pomp

Heel veel modellen die drijven aan het oppervlak zonder een ingebouwde pomp zijn er niet. Ik ken maar één model wat ook echt goed werkt. Dat is deze drijvende skimmer. Het is een skimmer die erg goed werkt, maar als nadeel wel veel ruimte in beslag neemt. Daardoor is de skimmer niet geschikt voor kleine vijvers (onder de 15 m² oppervlak).

Messner skimmer met drijvers
Messner skimmer met drijvers

Deze skimmer met filterkorf werkt op drie grote drijvers, en dient aangesloten te worden aan een vijverpomp die op de bodem van de vijver zelf ligt. Je kunt ervoor kiezen om de pomp los in de vijver te laten uitblazen, of er ook nog een filter tussen te zetten. Of je sluit hem aan op je bestaande filterlijn.

Door die grote drijvers ligt de skimmer erg stabiel op het water en is niet gevoelig voor wind. Dat is wel anders met de meeste kleine exemplaren met ingebouwde pomp. Ook kan deze skimmer veel meer water per uur aan, tot 18.000 liter waardoor je een groot oppervlak schoon krijgt.

  • Maximale vijveroppervlakte 100m²
  • Capaciteit tot 18.000 liter per uur
  • Diameter 200 mm (zonder drijvers)
  • Minimale diepte vijver 60 cm
  • Slangtule aansluiting 32 mm
  • Te koop bij bol.com

Skimmer op standaard

Voor grote vijvers met veel oppervlak kun je gebruik maken van een skimmer op standaard. Eigenlijk gewoon een voet die op de bodem van de vijver staat met een drijvende skimmer eraan vast. Zo staat de rand altijd precies gelijk met het oppervlak van je vijver. De Messner Skimmer 200 is een goed werkend voorbeeld voor dit type skimmer. Heeft een goede aanzuiging, brengt het oppervlakte water goed in beweging en kan veel waterverplaatsing aan. Nadeel is dat je dus altijd die voet ergens in de vijver moet plaatsen, moet verzwaren of moet bevestigen zodat hij niet om kan vallen. Goede methode is een stoeptegel gebruiken voor bevestiging. De voet zelf heeft gaatjes die je kan gebruiken voor bevestiging.

  • Maximale vijveroppervlak 100m²
  • Capaciteit tot 18.000 liter per uur
  • Diameter 200 mm
  • Vijver dient minimaal 43 cm diep te zijn
  • Skimmer zelf schuift mee en staat daardoor altijd gelijk met wateroppervlak
  • Aansluiting met slangtule van 32mm (of schroefkoppeling)
  • Verkrijgbaar bij bol.com

Heeft een losse drijvende skimmer nut in de vijver?

Die losse drijvende skimmers met een eigen ingebouwde pomp hebben zijn erg handig, ze pakken blad en ander vuil wat direct in de vijver valt zo op. Je moet wel erg goed opletten met het model drijvende skimmer wat je koopt. Er zijn er best wat die gewoon niet goed werken. Ze zuigen niet goed aan, hebben bijna geen waterflow of de sponzen die erin zitten zijn veel te snel vol waardoor ze binnen één dag al lucht aanzuigen.

Maar gebruik je een goed model, dan heeft het zeker goede voordelen en ga je er plezier aan beleven:

  • Direct oppervlaktevuil opzuigen: blad, grassprieten, drijvend vuil.
  • Geen gedoe met aansluiten, gewoon de vijver in en klaar.
  • Makkelijk schoon te spoelen, zeefje of spons uitspoelen binnen een paar minuten.

Wat zijn de beste drijvende skimmers met pomp?

Wanneer je een losse drijvende skimmer wilt gebruiken, lees dan even aandachtig door wat ik aangeef. Zoals ik eerder al aangaf zijn er veel losse skimmers die gewoon niet goed werken, niet stabiel zijn of om teveel onderhoud vragen. Laat staan dat ze een paar vierkante meter oppervlak schoon kunnen houden. Overigens delen de twee skimmers onderstaand ook dezelfde nadelen, dat is dat ze beide minder geschikt zijn voor grote vijvers. Dat probleem heb je eigenlijk met alle soorten losse drijfskimmers.

Superfish Pond Skim 3000 (3.000 liter/uur)

Pond Skim 3000
Pond Skim 3000

Dit model vinden wij interessant bij veel grof oppervlakte vuil. Er zit een uitneembare mand in, en geen fijne filtersponzen die vuil moeten tegenhouden. Grote voordeel is dat de skimmer daardoor vooral geschikt is voor groter materiaal, en dus niet om de haverklap vol zit zoals wel het geval is bij types met sponzen.

Er is trouwens ook een 2000 model, gezien prijsverschil kun je beter voor het 3000 model gaan. Heb je een betere pomp en dus meer zuigkracht om vuil op afstand naar de skimmer te trekken. Deze skimmer is te koop bij bol.com.

  • Omschrijving geeft aan tot 40 m², wij raden aan tot max 20 m² oppervlak.
  • Verpompt 3.000 liter/uur
  • Handig (grof) mandje om te spoelen, zit niet snel dicht en daardoor handig bij veel blad overlast.

Velda Pomp Skimmer (2.000 liter/uur)

De skimmer van Velda doet wat hij moet doen, zuigt goed aan, heeft een betrouwbare pomp die goed werkt en ligt stabiel aan het oppervlak van de vijver. Maar nu komt de grote maar, de filterspons die hierin zit heel erg snel vol. Als je last van vuil, vooral blad, hebt dan sta je om de haverklap te spoelen. Niet veel werk, maar toch. Begrijp me niet verkeerd, het is een prima apparaat maar is erg intensief voor onderhoud. Deze skimmer is te koop bij bol.com.

  • Omschrijving geeft aan tot 20 m², wij raden aan tot max. 10 m² oppervlak.
  • Verpompt 2.000 liter/uur
  • Filterschuim zit snel dicht, intensief onderhoud (dagelijks bij veel vuil!)
Velda Pond Skimmer
Velda Pond Skimmer

Is een drijvende skimmer de oplossing tegen schuim op de vijver?

Ja, drijvende skimmers pakken ook schuim weg. Maar bedenk wel dat een losse drijvende skimmer niet de oplossing is tegen schuim. Alleen wanneer ze aanstaan ga je zien dat het schuim na enige tijd verdwenen is, puur doordat het oppervlaktewater wordt aangezogen en door de skimmer naar binnen wordt gehaald. Maar blaast het er net zo goed weer gewoon uit… Als je de skimmer uit zet merk je binnen korte tijd alweer dat het schuim terug is. Schuim heeft meestal een biologische oorzaak: eiwitten die niet goed genoeg worden afgebroken door je filter.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Dit bericht heeft 7 reacties

  1. Ikke

    Enige ervaring of mening met de Oase Swimskim 50 tov de Pondskim 3000?

    1. Aboutkoi

      Hi, de Oase SwimSkim 50 is een hele stabiele drijvende skimmer voor in je vijver. Die skimmer ligt wel in een wat hoger segment, de prijs is dan ook fors hoger. Ik heb deze zelf in actie gezien in meerdere vijvers, doet zijn werk prima! De SwimSkim 50 is ook net een slag groter.

  2. Ikke

    Ik heb deze Oase Swimskim 50 gekocht, mij leek deze gewoonweg de beste.
    Hij is op dit moment trouwens €232,- bij Amazon.nl ipv €279,- zoals bij de meeste .nl vijverweb shops.

  3. Jack van de Velde

    Mijn vijver is 15 x 12 mtr en 1,80 diep. Dichtbij staat een notenboom die veel blad verliest in het najaar. Wat voor skimmer beveelt u aan in mijn geval?

    1. Aboutkoi

      Dat is een flink oppervlak, z’n 180 m². Wanneer het een losse skimmer betreft die komt te drijven in de vijver, dan is de genoemde Messner skimmer in dit artikel een prima keuze. Houdt er wel rekening mee dat deze eigenlijk te klein is voor het oppervlak van de vijver. Dat is dan eventueel weer op te lossen door, wanneer je tevreden bent er een tweede bij te plaatsen. Je kunt op die manier ook afzuigen op twee locaties.

  4. RENE DE KONING

    Mijn Velda Skimmer komt telkens uit het water omhoog. Hoe komt dit.

    1. Aboutkoi

      Grote kans dat de skimmer boven komt drijven doordat het filter verzadigd is.

Geef een reactie