Schuim op de vijver: oorzaken en schuim verwijderen

Je bekijkt nu Schuim op de vijver: oorzaken en schuim verwijderen
Waterval met schuim op de vijver

Vaak zie je dat schuim op de vijver zich ophoopt op één bepaald punt, vaak in de buurt van een waterval of andere locatie waar veel beweging is van het water. Ook is het zo dat je schuim vaak eerder kunt waarnemen in de ochtend. Er zijn allerlei redenen waardoor schuim ontstaat, zoals onder andere door het voer wat je aan Koi geeft. We geven je alle informatie waardoor schuim op de vijver ontstaat en hoe je ervoor kunt zorgen dat schuim weer verdwijnt.

De belangrijkste oorzaken van schuim op de vijver

 1. Opgelost organische materialen.
 2. Hevige stroming of borrelend water.
 3. Hoge hoeveelheden eiwit in het water door voer.
 4. Een niet goed ingedraaid filter.
 5. Er heeft paai plaatsgevonden in de vijver.
 6. Vijver uit balans door medicatie of algenkuur.

Oorzaak van schuim op de vijver

De voornaamste reden waardoor schuim op vijverwater ontstaat is door opgeloste organisch materiaal, oftewel teveel afvalstoffen aanwezig in het water. Bacteriën en micro-organismen die aanwezig zijn in de vijver kunnen niet alle overtollige afvalstoffen in het afbreken. Daaronder vallen ook de eiwitten die niet afgebroken worden en als schuim op het oppervlak gaan drijven.

Je ziet dit dan ook vooral gebeuren op locaties waar eiwitten worden opgeklopt, bijvoorbeeld bij een waterval, uitloop van een vijverfilter of een plek waar beluchting in de vijver zit. Het water borrelt daar stevig en heeft veel contact met lucht waardoor schuim gevormd wordt.

Voer en eiwitten zijn de nummer één oorzaak waardoor schuim op de vijver ontstaat bij koi vijvers. Onderstaande en toelichting van 6 belangrijke oorzaken waardoor schuim op de vijver ontstaat.

Drijvende schuim vlokken op vijver
Drijvende schuim vlokken op vijver

1. Voeding en eiwitten op de vijver

Koivoer bevat een hoge concentratie eiwitten, vooral in zomervoer en groeivoer kan dit oplopen tot ruim boven de 40%. Hoe meer eiwitten in het voer zitten, hoe meer daarvan ook in het vijverwater terecht komt. Alle eiwitten die niet goed worden afgebroken door het filter resulteren in wit schuim op de vijver.

Onderschat hier het kwaliteitsverschil in voeding niet. Probeer maar eens een goed Koivoer te gebruiken wat voornamelijk bestaat uit dierlijke ingrediënten. Saki Hikari Balance en Probites zijn hier uitstekende voorbeelden van waardoor ook minder schuimontwikkeling zal ontstaan.

2. Niet goed ingedraaid filter

Hoe beter de bacteriën en laag biofilm in het filtermateriaal van jouw vijverfilter ontwikkeld zijn, hoe beter het filter in staat zal zijn om eiwitten af te breken. Dit is de reden waardoor je vaak in het vroege voorjaar meer last hebt van schuim op het wateroppervlak, immers is het filter op dat moment nog niet goed ontwikkeld en zijn er onvoldoende bacteriën opgebouwd. Je kunt het filter wat op weg helpen door goede bacteriën toe te voegen aan het vijverwater.

3. Bezinksel in de vijver als oorzaak van schuim

Alle organische materailen die in de vijver aanwezig zijn, zijn een reden waardoor sneller schuim zal ontstaan. Denk daarbij aan slib en ontlasting op de bodem, maar ook bladeren, afgestorven waterplanten en algenresten dragen bij. De oplossing is eenvoudig, zorg voor een schone bodem.

4. Veel beluchting zorgt voor wit schuim op de vijver

Hoe meer er belucht wordt, hoe meer beweging er is aan het oppervlakte van de vijver. Eiwitten worden daardoor extra goed opgeklopt, het resultaat is schuim op de vijver. Je kunt ervoor kiezen om wat minder te beluchten, hoewel dit natuurlijk geen optie is wanneer het warm weer is in de zomer.

5. Paaigedrag in de vijver

Paaiende Koi en kuit in de vijver zorgen voor een gigantische hoeveelheid aan eiwitten en organisch materiaal in de vijver. Vaak ontstaat hierdoor ook een ammoniakpiek. Het voordeel is dat deze eiwitten slechts tijdelijk aanwezig zijn, want je Koi paaien vaak maar één keer per jaar. Met flink verversen verdun je het gehalte aan eiwitten al flink.

6. Vijver uit balans gebracht door medicatie of kuur

Wanneer je recent hebt moeten behandelen tegen parasieten of je hebt een anti algenmiddel gebruikt, dan is de kans aanwezig dat je vijver enigszins verstoord is in biologisch evenwicht. Er is minder microbiologie overgebleven wat in staat is om de eiwitten goed af te breken. Het is verstandig om in deze situatie wat goede bacteriën toe te voegen om het afbreekproces weer sneller te starten.

Oplossing tegen schuim op de vijver

Het belangrijkste is het terugdringen van de hoeveelheid opgeloste organische materialen en eiwitten in de vijver om schuim te voorkomen. Er zijn een aantal methoden om rekening mee te houden wanneer je schuim op de vijver wilt verwijderen.

1. Stabiel ecosysteem en goed ingedraaid filter

Hoe beter een filter is ingedraaid, hoe dikker de laag biofilm is en hoe minder bacteriën er aanwezig zijn in het filter die in staat zijn om eiwitten en ander organisch materiaal af te breken. Het helpt hierbij om goede bacteriën toe te voegen die bijdragen aan het biologisch evenwicht. Help je filter op weg door Microbe-Lift Clean & Clear toe te voegen.

2. Water verversen

De hoeveelheid organisch afval en daarmee ook eiwitten kun je verdunnen door water te verversen. Neem als vuistregel dat je minimaal 10% water per week ververst. Wanneer je veel last hebt van schuim kun je ervoor kiezen om tijdelijk wat regelmatiger te verversen, tijdelijk om de dag 10% verversen kan geen kwaad.

3. Onderhoud aan het filter

Probeer je filter een tijdje niet schoon te maken. Of maak één gedeelte per keer schoon bij een meerkamerfilter. Het regelmatig schoonmaken van het filter zorgt ervoor dat je continu de laag biofilm met goede bacteriën in je filtermateriaal beschadigd waardoor er minder eiwitten en schuim afgebroken kunnen worden. Wanneer je last hebt van schuim is het raadzaam om na het schoonmaken een kleine dosering verse bacteriën toe te voegen.

4. Middel gebruiken tegen schuim op de vijver

Er zijn verschillende middelen verkrijgbaar om snel van je schuim af te komen. Zo heb je Kusuri Defoamer waarvan je 100 ml per 5000 liter vijverwater nodig hebt, je kunt dit bestellen bij bol.com of Toppy. Dit helpt direct, maar bedenk wel dat je de andere genoemde oplossingen goed moet toepassen om te voorkomen dat het schuim weer terug zal keren.

5. Eiwitafschuimer toepassen om schuim weg te nemen

De allerbeste manier om van schuim af te komen is door een eiwitafschuimer te gebruiken. Dit zijn filtersystemen die ontworpen zijn om schuim te scheiden van water. Eigenlijk klop je de eiwitten op en dankzij beluchting in het systeem zal het schuim naar buiten toe geperst worden. Lees hier meer over de werking en voordelen van een eiwitafschuimer.

Is schuim op de vijver slecht voor Koi?

Vaak zien we dat vooral Koivijvers last hebben van schuim. De reden hiertoe is vooral omdat daar met eiwitrijker voer gevoerd wordt. Hoe meer eiwitten aanwezig, hoe groter de kans op schuim. Dit type schuim wat op het wateroppervlak drijft is volledig onschadelijk voor alle vissen en Koi. Al is het wel wijs om water te controleren wanneer je veel last hebt. Het kan namelijk zo zijn dat er een hoog gehalte ammoniak en nitriet aanwezig is wat weldegelijk schadelijk is.

Vooral in de ochtend last van schuim

Wellicht is het je al eens opgevallen dat er vooral veel schuim te vinden is in de ochtend. Vaak kun je danc omplete schuimkragen vinden in de buurt van een waterval of uitloop van het filter. Later op de dag kan alles verdwenen zijn en de volgende ochtend kun je opnieuw te maken hebben met een dikke laag schuim. Dit is een natuulijk proces waar je niets aan kunt veranderen, buiten de oorzaak aanpakken waardoor schuim ontstaat.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. D'Haese Edwig

  Interessante info. Er is s’morgens wat schuim aanwezig maar niet zo veel. Ook in de beekloop gevuld met keien en granulaat. Nog zo vroeg op het jaar, maart en reeds groen. Zal mijn uv lamp moeten terug installeren. Geen koos maar wel enkele grote karpers en twee heel grote graskarper. Rietvoorn en enkele goedvinden. Natuurlijke grondvloer van 100.000. Liter.
  Ninove, Vlaanderen

  1. Aboutkoi

   Is het ondertussen verbeterd met de hoeveelheid schuim? Vroeg in het voorjaar, wanneer er weer wat meer gevoerd wordt, resulteert vaak in wat schuim wat zich langzaamaan weer afbouwt.

Geef een reactie