Slib uit de vijver verwijderen en de bodem reinigen

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Onderhoud
 • Bericht reacties:5 Reacties
 • Laatste wijziging in bericht:14 oktober 2023
 • Leestijd:13 minuten gelezen
Je bekijkt nu Slib uit de vijver verwijderen en de bodem reinigen
Als je zoveel vijverslib hebt, dan is het wel écht nodig tijd om schoon te maken

Vijverslib ontstaat doordat er materiaal afzakt naar de bodem wat daar langzaam zal wegrotten. Denk aan bladeren, afgestorven waterplanten, takjes, organisch afval van vissen, enzovoorts. Dat bodemvuil en bodemslib in de vijver moet je tijdig verwijderen. Het liefste maak je de vijver jaarlijks schoon om slib uit de vijver te verwijderen.

Maak je te lang de vijver niet schoon, dan loop je het risico dat je tegen problemen aanloopt. Vooral wanneer er vissen in de vijver zwemmen, de kans op bacteriële problemen of parasieten is veel groter. Daarnaast is er meer kans op een troebele vijver.

Bodemslib vijver verwijderen met een vijverstofzuiger

Bodemslib en bezinksel uit de vijver verwijderen kun je heel effectief aanpakken met een vijverstofzuiger. Die zijn er hedendaags in allerlei prijsklassen, het mooiste is overigens dat goedkopere vijverstofzuigers ook prima kunnen presteren. Zeker voor incidenteel of één keer per jaar gebruik kun je beter voor een goedkoper model vijverstofzuiger kiezen.

Met een stofzuiger kun je vijverslib zo wegzuigen. Het is de snelste manier van schoonmaken voor je vijver. Het grote voordeel van het gebruik van een vijverstofzuiger is dat je geen gedoe hebt met de vijver leeghalen. Je kan het slib gemakkelijk tussen de waterplanten door opzuigen. Wacht liever niet te lang, en reinig liever de vijver een keertje extra in het jaar, bijvoorbeeld voorjaar en najaar.

Tip voor het stofzuiger is om de zuiger langzaam over de bodem te bewegen. Beweeg je te snel, dan zal het slib gaan dwarrelen. Gebeurt dat, dan wordt je water snel troebel en zal je zien dat je beter eerst een uurtje kan wachten voordat je weer verder gaat met stofzuigen. Langzaam bewegen dus en de zuigkracht het werk laten doen.

Onze aanbevelingen vijverstofzuiger

Onderstaand de beste en de beste keuze vijverstofzuiger uit onze review. Uitgebreide review lezen over ieder van deze vijverstofzuiger modellen? Lees de reviews in Beste vijverstofzuigers.

Oase Pondovac 4 vijverstofzuiger AquaForte vijverstofzuiger
Onze best geteste vijverstofzuiger.
– Continue gebruik mogelijk door dubbele kamer.
– Krachtige 1800 Watt motor
– 5000 liter per uur
– 4 jaar garantie
Beste keuze incidenteel gebruik, onder de € 100,-.
– Enkele kamer: 35 liter
– 1400 Watt motor
– 3000 liter per uur
– 2 jaar garantie
Oase vijverstofzuigerAquaForte vijverstofzuiger
Bekijk actuele prijsBekijk actuele prijs

Bodemvuil vijver verwijderen met een dompelpomp

Een andere methode is de vijver gewoon leegpompen met een dompelpomp. Heb je veel last van slib op de bodem, zorg dan wel dat je een degelijke dompelpomp gebruikt. Een zwakke (goedkope) dompelpomp wil nog wel eens vastlopen op algenresten, blad, enzovoorts.

Een sterke dompelpomp zal het vijverslib wegpompen, je koppelt er een slang aan en loost het water in de tuin. Het vijverwater wat je uit de vijver pompt met het deel vijver slib bevat goede voeding voor tussen de planten.

Met een zachte bezem kun je de bodem van de vijver reinigen en aanvegen. Het beste doe je dat wanneer er nog een klein laagje water in de vijver staat. Zo meng je het laatste deel vijverslib op de bodem door het water, en kun je het vijverslib beter oppompen. Een snellere manier om slib uit de vijver te verwijderen is er niet.

Je kunt het beste gebruik maken van een goede vlakzuiger. Een vlotter is niet speciaal nodig, want je bent zelf in de buurt van de dompelpomp mocht deze drooglopen tijdens het leegpompen van de vijver. Ondanks dat het overbodig is voor deze doeleinden, is er bij de meeste dompelpompen al gewoon een vlotter ingebouwd, alleen maar handig.

Onze aanbevelingen dompelpomp om de vijver te reinigen

Wil je een ontzettend krachtige dompelpomp die je niet teleur zal stellen, zeker wanneer je deze minimaal eens in het jaar wil gaan gebruiken. Dan is de Einhell dompelpomp van 18.000 liter per uur geen verkeerde keuze. De pomp is zeer krachtig met een vermogen van 1000 Watt. Daarmee kun je vijver slib zo verwijderen, voor je het weet is de vijver leeggepompt.

Ga je uit van een eenmalige operatie dat je de vijver leegpompt en het slib gaat verwijderen, dan is de laatstgenoemde pomp van Einhell met 9.000 liter/uur ook geen verkeurde keuze. Op alle pompen kun je een stuk vijverslang koppelen. Een tuinslang gebruiken is overigens af te raden, dit is vrij smal en verlaagt de doorstroom en druk van de dompelpomp.

PowerPlus 7.500 l/hEinhell 18.000 l/hEinhell 9.000 l/h
Beste keuze dompelpomp voor incidenteel gebruik.
– 7.500 liter/uur
– 400 Watt
– INOX behuizing
– 2 jaar garantie
Beste keuze dompelpomp en meest krachtige dompelpomp.
– 18.000 liter/uur
– 1000 Watt
– Aluminium behuizing
– 2 jaar garantie
Beste budget dompelpomp voor incidenteel gebruik.
– 9.000 liter/uur
– 370 Watt
– Kunststof behuizing
– 2 jaar garantie
PowerPlus 7500 liter/uurEinhell 18000 liter/uurEinhell 9000 liter/uur
Bekijk prijsBekijk prijsBekijk prijs

Vijverslib verwijderen en de vijver reinigen, waarom eigenlijk?

Een klus is het wel, maar waarom is het verstandig om tijdig het vijverslib te verwijderen en je vijver goed te reinigen?

Vijverslib heeft negatieve gevolgen voor vissen en het algehele biologisch evenwicht in de vijver. Een te dikke laag slib op de bodem van de vijver kan resulteert erin dat zuurstof de laag niet meer kan doordringen. Hier leven bacteriën in die je niet graag wilt hebben, al helemaal niet in combinatie met vissen. Je loopt een grotere kans op wondjes en plekjes bij vissen en een grotere kans op parasieten.

Hoe meer slib in de vijver, hoe meer kans je hebt op een troebele vijver. Een bruine kleur in de vijver doordat vissen in de sliblaag wroeten. En meer kans op groen water, zweefalgen, door de aanwezige voeding in het slib.

Bacteriën en sludge away gebruiken om slib te verwijderen

Er zijn niet heel veel “sludge away, sludge busters, sludge verwijderaars, slib verwijderaars” producten die echt doen wat ze moeten doen. Ik ben zelfs van mening dat er eigenlijk maar één product en merk is wat wel effect heeft. En dat merk je overigens niet binnen een paar dagen, er gaat wel wat meer tijd overheen. Een paar weekjes en je kunt inderdaad resultaat zien. Dat testte ik in de plantenvijver – met een gekregen sample.

Daar moet ik dan wel bijzeggen dat ik niet alle producten in de markt getest heb die er bestaan voor dit doeleinde, want dat zijn er nogal wat.

Ik geef je graag mijn eerlijke mening. En om slib te verwijderen heb ik zelf het idee dat je beter kunt investeren in een goede vijverstofzuiger in plaats van steeds aan de gang te gaan met slib verwijderaars. Twee keer een product zoals deze gebruiken en je had een vijverstofzuiger kunnen kopen…

Toch aan de gang om slib te verwijderen met bacteriën? Het product waar ik over sprak is van Microbe. De startdosering is 100 ml per 1250 liter vijverwater om de week herhalen gedurende 4 weken.

Microbe Sludge Away 1 literMicrobe Sludge Away 4 liter
Microbe Sludge Away 1 literMicrobe Sludge Away 4 liter
Bekijk actuele prijsBekijk actuele prijs

Wanneer kun je slib het beste verwijderen?

De beste tijd om slib in de vijver te verwijderen is in het najaar. Het grote voordeel daarvan is dat je in het voorjaar de vijver ongeroerd kan laten, en je met een schone vijver het jaar start. Dat laat de vijver veel beter opstarten en een biologisch evenwicht creëren.

Ga je het in het voorjaar doen, dan stoor je het opstartproces toch wel een beetje. Ik wil niet zeggen dat het niet kan, maar het verstoort de biologie in de vijver meer dan in het najaar.

Als je in het najaar gaat schoonmaken, doe het dan het liefste wel nadat al het blad van de bomen is gevallen en de zuurstofplanten al zijn afgestorven. Knip en snoei bij voorkeur de waterplanten die er nog staan weg. Anders zal dit alleen maar nieuw bezinksel in de vijver vormen wat je later weer moet verwijderen en zal vormen tot vers vijverslib.

Veel succes met deze tips! Mocht je vragen hebben, laat het ons gerust even weten. We proberen graag met je mee te denken.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Simon

  Bedankt voor dit artikel. Ik heb nog wel een specifieke vraag. Onlangs ben ik verhuisd naar een huis met een vijver. Zelf heb ik overigens nooit eerder een vijver/vissen gehad (vandaar dat ik nu op deze website ben). Hier zwemmen enkele koi in (plus een heleboel kleine visjes op het moment, geen idee wat, zouden dat kleine koi kunnen zijn of planten die zich niet zo hard voort?), staan wat waterplanten, hangen veel insecten rond en zitten nu ook weer kikkers. Maar het is tevens gevuld met bladeren, takken en slib. Heel veel slib. Zo veel dat op sommige plekken ik nog maar 10 centimeter waterdiepte zie. De stok die ik er in stak ging minstens een halve meter de sliblaag in voordat ik op de bodem kwam. Nu heb ik persoonlijk geen zin om een vijver stofzuiger te halen, heb al elektrische apparaten genoeg. Ik weet ook niet wat voor bodem het is. De vijver leeg laten lopen is niet mogelijk, want het zit aangesloten op een smalle, ondiepe aftakking van een rivier die door onze tuin loopt (er is dus ook geen filter o.i.d.), dus dat blijft wel doorstromen. Het enige dat ik zelf kon verzinnen was leegscheppen, maar daar zag ik nogal tegenop gezien de hoeveelheid van het werk. Hier lees ik voor het eerst over het product ‘Sludge away’, dat zou kunnen helpen in het verwijderen van het slib op een minder arbeidsintensieve wijze. Nu is mijn vraag of dat spul kwaad kan als het in de natuur terechtkomt (aangezien het water ook de vijver weer uitstroomt, het stroompje in)? Ik zou het natuurlijk niet op m’n geweten willen hebben dat ik bijdraag aan verdere vervuiling van het rivierwater (ook al is het maar een beetje), of dat ik hiermee riskeer een natuurlijk evenwicht te verstoren (voorzover er nog natuurlijke evenwichten zijn binnen de door de mens gedomineerde natuur). Weet u toevallig of er mogelijke negatieve gevolgen zouden kunnen zijn van het gebruik van dit spul in een vijver zoals de onze? (Zowel voor de rivier, of überhaupt voor de vele dieren/planten in onze vijver en tuin).
  Onze vriendelijke vissen zouden u erg dankbaar zijn voor uw hulp 🙂

  1. Aboutkoi

   Hi, dank voor uw reactie! De kleine visjes zouden eventueel wel Koi kunnen zijn. Koi kunnen zich voortplanten wanneer ze ouder zijn dan 3 jaar. Maar die kans is niet zo groot, en hooguit één keer per jaar. De kans is groter dat het om goudvisjes zal gaan. Die zijn wanneer ze klein zijn nog zwart, wat later krijgen ze kleur.

   Het beste zou toch wel zijn om de takken en bladeren met de hand te verwijderen. Ik ben bang dat dit de enige manier is om de flinke laag slib, takken en bladeren weg te krijgen, gezien de hoeveelheid die u aangeeft. Sludge Away zal zeker wel helpen, maar dat zal enkel effect hebben op het fijne vuil wat eigenlijk al gevormd is tot slib. Ook de helderheid gaat er meestal flink op vooruit. U hoeft zichzelf geen zorgen te maken of het product kwaad kan voor de natuur. Het is een veilig product voor dier en natuur. Wel betwijfel ik of het effect gaat hebben, gezien uw vijver in open verbinding staat. Het middel zal zich dus sterk verdunnen en zo meespoelen via het riviertje, waardoor het effect gering zal zijn verwacht ik. Proberen zal geen kwaad kunnen, maar het zou enigszins zonde zijn wanneer het daardoor geen effect zou hebben.

   Wellicht kunt u met een grof en stevig schepnet al een flinke laag blad en grover vuil uit de vijver halen? Dan bent u daar in ieder geval al vanaf. Veel succes en geniet van uw vijver!

 2. Michael Grahame

  Beste
  Ik zit met een natuurvijver geen idee hoe veel liter water hier in zit wel weet ik dat hij ongeveer 20 m breed is en ongeveer 50 meter lang en het diepste punt is 180 m min 30 cm slib. Dit is van dat zwart stinkende slib.
  Nu is mijn vraag hoe verwijder is dit zo snel mogelijk voor het verkeert loopt ?
  Ik stak er mijn vissen in en wist toen nog niet van het slib. Mijn nonkel
  Zij toen dat het al 10 jaar geleden was dat hij de vijver had laten uitbaggeren
  Met kraan. Maar nu zitten er vissen in mijn koi en ik kan ze nergens anders steken. Dus wat is de beste en snelste oplossing ?

  Mvg

  1. Aboutkoi

   Dat is een flinke vijver, stel de diepte is gemiddeld 1 meter, dan is dit al snel 1000 kubieke meter. Ik heb een vermoeden dat het niet mee gaat vallen om dit met de hand te verwijderen. De methoden die hier geschetst zijn, zijn meer geschikt voor een ‘normale’ tuinvijver. Als het om een laag slib gaat van 30 cm is het mijn inziens wel de hoogste tijd om de vijver uit te laten baggeren. Een kraan is dan voor zo’n gigantische vijver wellicht geen overbodige luxe. Kun je de vissen er eventueel uithalen voordat je echt aan de slag gaat met een kraan? Het lijkt mij een gigantisch oppervlak waardoor het niet meevalt de vissen terug te vangen. Succes!

  2. ikke

   Beste Michael, ik lees nu jouw verhaal en ik denk dat uitbaggeren inderdaad nogal duur is. Mits dat slip geen aangekoekte vaste zooi is, waarom niet een gierdompelpomp met een voorsnijder gebruiken? Zo’n pomp trekt net als in een giertank bij de boer, alle slib weg. De voorsnijder is een roterend mes voor de rotor, al de takken en bladeren worden nu vermalen zodat de kans op het vastslaan van de gierpomp sterk wordt verminderd. Selecteer een model met voldoende opvoerhoogte & flow, slang erop, echt ideaal om je hof in deze warme tijd te voorzien van water/ plantenvoedsel. Let wel op het gewicht van de gierpomp, eentje van 60kg is beetje moeizaam te hanteren.

Geef een reactie