Beste vijverstofzuiger voor een brandschone vijver

Je bekijkt nu Beste vijverstofzuiger voor een brandschone vijver
Vijverstofzuigers

Vijverstofzuigers, en ze zijn er echt in allerlei maten, vormen, merken, types en vooral ook prijsklassen. Voor een klein bedrag kun je al een vijverstofzuiger kopen, maar dit kan ook voor honderden euro’s in meerprijs. Aangezien je een vijverstofzuiger vaak helemaal niet zo heel vaak gebruikt, is het dan wel nodig om een hele dure stofzuiger aan te schaffen? Kan het ook niet met een goedkopere? En wat zijn dan de nadelen of juist de voordelen?

AboutKoi helpt jou vooruit en zet de beste vijverstofzuigers voor jou op een rijtje.

De beste vijverstofzuigers van 2023

Vijverstofzuigers zijn er in vele soorten en maten, je ziet door de bodem het bos niet meer. Wat zijn nu vijverstofzuigers die betaalbaar zijn en te vertrouwen zijn? Dit zijn de beste 5 vijverstofzuigers van dit moment.

  1. Oase PondoVac 4 vijverstofzuiger
  2. Aquaforte vijverstofzuiger nat en droog te gebruiken
  3. Ubbink VacuProCleaner Maxi
  4. Hozelock – Pond Vac vijverstofzuiger
  5. Ubbink VacuProCleaner Compact

1. Oase PondoVac 4 vijverstofzuiger

Wil je gewoonweg het beste van het beste? Dan ontkom je er niet aan om voor deze Oase vijverstofzuiger te kiezen. Deze vijverstofzuiger is zeker geen nieuwkomer en bestaat daadwerkelijk al jaren, natuurlijk wel steeds een vernieuwd en verbeterd model.

Oase PondoVac 4 vijverstofzuiger
Oase PondoVac 4

Met deze stofzuiger kun je de bodem van de vijver heel gemakkelijk reinigen. De motor is krachtig, maar liefst 1800 Watt, daardoor zuigt dit apparaat zonder probleem echt al het slib, bladeren maar zelfs ook takjes en steentjes naar binnen.

Deze stofzuiger is gemaakt om continu te zuigen zonder onderbrekingen, juist dat maakt deze stofzuiger onderscheidend ten opzichte van alle overige waterstofzuigers in dit overzicht. De stofzuiger is voorzien van een dubbele wateropslag kamer. Wanneer de eerste kamer vol is, gaat de stofzuiger zelf over op de tweede kamer. De eerste wordt dan in de tussentijd geleegd via de afvoerslang.

De steel bestaat uit een set van vier aluminium buizen. De aanzuigbuis zelf is transparant, waardoor je ook goed kan zien of er nog vuil wordt opgezogen. Bij de set komen verschillende mondstukken mee. Zoals een draadalgenmonstuk en verschillende borstelzuigstukken. De zuigslang is 5 meter en de afvoerslang 2,5 meter. Er zijn losse verlengsets verkrijgbaar.

Voordelen

  • Zeer krachtige 1800 Watt motor, 5000 liter per uur, die daadwerkelijk alles naar binnen slurpt.
  • Zuigt zonder onderbrekingen, middels een dubbele kamer. Hierdoor geschikt voor grote vijvers.
  • Draadalgen zijn goed op te zuigen.
  • Maar liefst 4 jaar garantie.

Nadelen

  • De aanschafprijs is hoog, maar je krijgt wel kwaliteit.
  • De waterafvoer is niet pompgevoed, het water loopt uit de stofzuiger. Geen groot probleem, maar goed om te weten.

Oase PondoVac 4 is te bestellen bij bol.com, A2KOI of Toppy.

2. Aquaforte vijverstofzuiger nat en droog te gebruiken

Een kwart van de prijs van de Oase Pondovac 4 stofzuiger, die per definitie gewoonweg beter is dan deze stofzuiger. Maar wat je krijgt voor dat geld is gewoon ontzettend veel. De Aquaforte vijverstofzuiger is goed te noemen, een prima type basismodel wat zeer geschikt is voor de vijver en het zwembad.

Aquaforte Vijverstofzuiger
Aquaforte Vijverstofzuiger

Als je bedenkt dat je een vijverstofzuiger vaak maar een aantal keren per jaar de schuur uit haalt, is dit apparaat echt gewoon prima in gebruik. De stofzuiger kan voldoende diep zuigen, tot 1,72 meter. Heeft een zuigkracht van 1400 Watt met 3000 liter per uur, en zuigt daarmee het slib en bladeren zonder problemen mee naar boven.

Het enige nadeel wat deze vijverstofzuiger heeft, is de enkel uitgevoerde watercontainer. Op het moment dat die kamer vol zit, moet deze eerst geleegd worden. Dat gaat verder wel automatisch, maar toch betekent het dat je eventjes niet kunt zuigen. Gelukkig is die kamer wel 35 liter, waardoor je niet om de paar tellen staat te wachten.

De handgreep met het mondstuk zelf is 2 meter lang en voorzien van 4 meter zuigslang. Ruim voldoende voor een kleine tot middelgrote vijver (zeg tot +/- 10.000 liter). De afvoerslang is met 1,5 meter wel aan de korte kant, maar dat kan prima verlengd worden met een stuk vijverslang of een stuk PVC buis.

Voordelen

  • Zeer voordelige vijverpomp en toch top resultaten.
  • Krachtige 1400 Watt motor, 3000 liter per uur.
  • Draadalgen opzuigen lukt enigszins, maar verwacht geen wonderen.

Nadelen

  • Onderbrekingen tijdens het stofzuigen door de enkele kamer.
  • Afvoerbuis is met 1,5 meter lengte erg kort.

De AquaForte vijverstofzuiger is verkrijgbaar bij bol.com, A2KOI en Toppy.

3. Ubbink VacuProCleaner Maxi

De Ubbink VacuProCleaner Maxi is prima te gebruiken vijverstofzuiger voor zowel vijver als het zwembad. Je kunt deze stofzuiger ook boven water gebruiken, bijvoorbeeld op een vochtige of natte ondergrond. Of om bijvoorbeeld vloeistoffen op te zuigen.

Ubbink VacuProCleaner Maxi
Ubbink VacuProCleaner Maxi

De watercontainer van deze stofzuiger is 35 liter. Deze bestaat uit slechts één kamer, dat is wel enigszins jammer. Want juist hierdoor is het niet mogelijk om continu door te stofzuigen. Wanneer de kamer vol is, dan moet deze eerst leeglopen en slaat de stofzuiger tijdelijk af. Je kunt ongeveer 30 seconden zuigen totdat de container vol is met water. Juist hierdoor is dit type stofzuiger niet geschikt voor grotere vijvers.

De zuigkracht is prima te noemen, het vermogen van de motor is 1250-1400 Watt. Maakt wel wat veel lawaai, maar of dat nu zo erg is voor die paar keer per jaar? Het belangrijkste is dat hij het slib en bladeren gewoon meezuigt. Aan te raden is om vooral langzaam te bewegen onder water, anders ‘waait’ het vuil op. In de set zit ook een vloerzuigmond, daarmee kun je bijvoorbeeld terrastegels of veranda’s schoonzuigen.

De lengte van de zuigslang is 4,5 meter. Meer dan genoeg om de vijver rond te gaan. De afvoerslang is 1,5 meter lang. Prima, maar wel weer wat aan de korte kant. Je kan eventueel verlengen met een stuk regenbuis of door PVC buis te gebruiken.

Voordelen

  • Prijstechnisch veel stofzuiger voor weinig geld.
  • Zuigkracht is prima voor slib en blad, of zelfs draadalgen.

Nadelen

  • Onderbrekingen tijdens het stofzuigen door de enkele kamer.
  • Wanneer de 35 liter watercontainer vol is, stopt de stofzuiger tijdelijk met pompen om deze eerst leeg te laten lopen.
  • Afvoerslang is met 1,5 meter aan de korte kant.

De Ubbink VacuProCleaner Maxi is verkrijgbaar bij bol.com.

4. Hozelock – Pond Vac vijverstofzuiger

Wil je gewoon een simpele stofzuiger, die geschikt is voor continu gebruik? Met deze Pond Vac vijverstofzuiger van 60 Watt kun je tot 2 meter diepte de vijverbodem reinigen. Dit is een hele simpele vorm van een stofzuiger, zonder watertank of container. De pomp zelf verbruikt slechts 60 Watt, en toch is er voldoende zuigkracht om al het vuil van de bodem op te zuigen. Dat komt doordat de pomp in de steel verwerkt zit, waardoor deze niet zelf hoeft aan te zuigen zoals andere vijverstofzuigers dat wel moeten doen. Nadeel is dat hierdoor de steel zwaarder en lastiger door het water beweegt.

Hozelock Pond Vac vijverstofzuiger
Hozelock Pond Vac

De rotor in de pomp zal niet direct vast slaan op grotere bladeren. Toch is het wel aanbevolen om hele grote bladeren eerst met een net weg te halen. Slib daarentegen is geen probleem. Er zijn drie zuigmonden inbegrepen, van smal voor een krachtige werking tot een bredere mond voor fijn slib.

Een nadeel van deze stofzuiger is dat al het water wat opgepompt wordt, afgevoerd zou worden wanneer je de afvoerslang bijvoorbeeld bij een putje legt. Dit zou je wel op kunnen lossen door een fijne filterzak aan het uiteinde te binden. Of de speciaal daarvoor bedoelde Pond Vac vuilwaterfilter, al moeten we zeggen dat dit ook weer niet super optimaal werkt. Maar goed, wat mag je verwachten voor deze prijs.

De set heeft een steel van in totaal 2 meter, middels tussenstukken van 40 cm. Je kan de stofzuiger dus eventueel weer uit elkaar halen, al gaat dat wel wat stroef. De meegeleverde vuilwaterslang is eigenlijk wat te kort, slechts 3 meter. Je zou deze eigenlijk moeten verlengen met een andere slang.

Voordelen

  • Laag Wattage, en toch meer dan genoeg kracht om op 2 meter diepte te stofzuigen.
  • Geen onderbrekingen tijdens het stofzuigen.

Nadelen

  • Al het water wat opgepompt wordt, verlaat de vijver. Of je moet zelf een filterzak creëren of bijkopen.
  • De vijverstofzuiger beweegt wat zwaarder door het water dan andere stofzuigers.
  • Eerst door het water met een net om de grootste bladeren weg te halen, alvorens te gaan stofzuigen.
  • Meegeleverde vuilwaterslang aan de korte kant.

De Hozelock Pond Vac is verkrijgbaar bij bol.com en Toppy.

5. Ubbink VacuProCleaner Compact

Dit is het kleine broertje van de VacuProCleaner Maxi. Daardoor ook net weer wat goedkoper, maar vooral ook handzamer. Desondanks heeft dit kleine stofzuigertje wel gewoon voldoende kracht om de bodem van je vijver schoon te zuigen.

Ubbink VacuProCleaner Compact
Ubbink VacuProCleaner Compact

De Ubbink VacuProCleaner Compact heeft wel gewoon voldoende kracht om de bodem van je vijver schoon te zuigen. De inhoud van de watertank is 10 liter. Dat is niet heel enorm veel, waardoor de stofzuiger snel vol water zit en dan ook direct afslaat. In slechts 12 seconde is de container vol. Daarna moet de tank leeglopen, alvorens je weer kunt zuigen. Deze vijverstofzuiger is dus zeker niet geschikt voor middelgrote of zelfs grote vijvers. Echt alleen voor kleinere vijvers tot grofweg 3000 liter, anders kom je er al snel achter dat waterstofzuigen een dagtaak is.

De zuigslang heeft een lengte van 4 meter. De afvoerbuis is 1,5 meter. De stofzuiger zelf is voorzien van wielen, waardoor deze ook met een volle watertank nog steeds wendbaar is om langs de vijver te bewegen.

Voordelen

  • Compacter en handzamer dan bijna alle andere vijverstofzuigers.
  • Prijstechnisch interessante vijverstofzuiger bij een kleine vijver.
  • Meer dan genoeg zuigkracht om de bodem goed schoon te krijgen.

Nadelen

  • De watercontainer met een inhoud van 10 liter is te klein. Alleen geschikt voor echte kleine vijvers (tot 3000 liter).
  • Continu zuigen niet mogelijk door enkele kamer.

Waarom een vijverstofzuiger gebruiken?

Dat is eigenlijk heel simpel. Met vijverstofzuigers kun je de bodem erg gemakkelijk schoon maken. Heb je ooit met een vijverstofzuiger gewerkt, dan snap je precies wat ik bedoel. Je bodem krijg je brandschoon, dat scheelt enorm in de helderheid van je vijverwater. Juist al dat slib op de bodem zorgt ervoor dat verkleuring in je water optreed, en is een voedingsbron voor algen.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Ronald Zwart

    Beste. Ik heb een Ubbink VacuProCleaner Maxi. De filterzak aan het eind van de afvoerslang heeft echter grote gaten waardoor slib niet wordt afgevangen maar direct de vijver weer in stroomt. Zijn er speciale slib filterzakken?

    1. Aboutkoi

      Probeer eens te zoeken naar ‘Mu zakken’, deze zijn er in verschillende maten. Bijvoorbeeld zakken van 100, 200 of 300 micron. Hoe lager, hoe fijner. Met 100 micron houdt je echt ontzettend veel vuil tegen.

Geef een reactie