Beste vijverstofzuiger voor een brandschone vijver

Je bekijkt nu Beste vijverstofzuiger voor een brandschone vijver
Oase Pondovac 4

Tot de (vijver)bodem voor jou uitgezocht, wat zijn nu eigenlijk de beste soorten vijverstofzuigers? Hoe doorzoek je de grote verscheidenheid aan maten, vormen, merken, types en vooral ook prijsklassen van vijverstofzuigers die verkrijgbaar zijn? We zetten de voor- en nadelen per vijverstofzuiger voor je op rij, zodat jij een wijs besluit kunt maken.

De beste vijverstofzuigers van 2024

Wij hebben een overzicht gemaakt van de meest verkochte vijverstofzuigers en hebben daarbij rekening gehouden met onze eigen ervaring en jarenlange kennis over vijverproducten samen met de meningen van honderden andere vijverbezitters. Dit zijn de beste 5 vijverstofzuigers van dit moment.

 1. Oase PondoVac 4 vijverstofzuiger
 2. Oase Pondovac 5 vijverstofzuiger
 3. Aquaforte vijverstofzuiger nat en droog te gebruiken
 4. Ubbink VacuProCleaner Maxi
 5. Hozelock – Pond Vac vijverstofzuiger
 6. Ubbink VacuProCleaner Compact

1. Oase PondoVac 4 vijverstofzuiger

Wanneer je op zoek bent naar de beste, dan ontkom je er niet aan om te gaan voor een Oase vijverstofzuiger. Naast dit model, is er ook nog een duurder model die wij voor die reden dan ook op plek 5 hebben geplaatst. Beredeneren we prijs kwaliteit, dan is de PondoVac 4 toch echt een stap beter. En verhoudingsgewijs bespaar je daarmee een aanzienlijk bedrag.

Oase Pondovac 4
Oase Pondovac 4

Deze stofzuiger is gemaakt om continu te zuigen zonder dat er onderbrekingen optreden. Juist dat maakt deze vijverstofzuiger zo onderscheidend. Dankzij de dubbele wateropslag schakelt de stofzuiger automatisch over wanneer de eerste kamer vol is naar de tweede kamer. De eerste wordt in de tussentijd dat de tweede wordt volgepompt geleegd via de afvoerslang. Daarnaast is dit een ontzettend krachtige stofzuiger van maar liefst 1800 Watt. Daardoor zuig je zonder problemen al het slib, bladeren maar zelfs ook takjes en steentjes mee naar binnen.

De steel bestaat uit een set van vier aluminium buizen. De aanzuigbuis zelf is transparant, waardoor je ook goed kan zien of er nog vuil wordt meegezogen. Bij de set komen verschillende mondstukken mee. Zoals een draadalgen-monstuk en verschillende borstel- en zuigstukken. De zuigslang is 5 meter en de afvoerslang 2,5 meter. Ook zijn er van Oase losse verlengsets verkrijgbaar.

Voordelen

 • Zeer krachtige 1800 Watt motor, 5000 liter per uur, die daadwerkelijk alles naar binnen slurpt.
 • Zuigt zonder onderbrekingen, middels een dubbele kamer.
 • Geschikt voor grote vijvers
 • Draadalgen zijn goed op te zuigen.
 • Droog- en nat toepassing mogelijk.
 • 4 jaar garantie.

Nadelen

 • Aanschafprijs is hoog, maar je krijgt wel kwaliteit en degelijkheid.
 • De waterafvoer is niet pompgevoed, het water loopt uit de stofzuiger.

Oase PondoVac 4 is te bestellen bij bol.com, A2KOI of Toppy.

2. Oase PondoVac 5 vijverstofzuiger

Zonder twijfel is dit de beste vijverstofzuiger die je op dit moment kunt verkrijgen. Echter is het wel een prijzige aanschaf, voor deze reden geen plek 1. Eigenlijk krijg je ongeveer dezelfde vijverstofzuiger als de PondoVac 4 maar dan met één hele handige toevoeging. Dat is de extra geïntegreerde vuilwaterpomp die ervoor zorgt dat het reservoir van de stofzuiger geleegd wordt met druk. Hierdoor is het reservoir sneller lees en ben je in staat het water af te voeren wanneer je last hebt van hoogteverschil tot maximaal 2 meter.

Oase Pondovac 5
Oase Pondovac 5

Heb je eenmaal gebruik gemaakt van een PondoVac stofzuiger dan wil je nooit meer anders. Wat dat betreft een investering maar wel een ontzettend kwalitatief product waar je veel plezier aan gaat beleven.

Voordelen

 • Zeer krachtige 1700 + 900 Watt motor, 8000 liter per uur.
 • Zuigt zonder onderbrekingen, middels een dubbele kamer.
 • Geschikt voor (zeer) grote vijvers.
 • Draadalgen zijn goed op te zuigen.
 • Waterafvoer mogelijk met hoogteverschil (pompgevoed).
 • Droog- en nat toepassing mogelijk.
 • 4 jaar garantie.

Nadelen

 • Hoge aanschafprijs, maar wel kwaliteit en degelijkheid.

Oase PondoVac 5 is verkrijgbaar bij A2KOI en Toppy.

3. Aquaforte vijverstofzuiger nat en droog te gebruiken

Per definitie zijn de twee eerder genoemde producten beter dan deze Aquaforte vijverstofzuiger. Maar wat je krijgt voor slechts een kwart van het geld is ontzettend veel. Je krijgt een prima basis vijverstofzuiger geschikt voor het vijver en zwembad, die met 1400 Watt en 3000 liter per uur meer dan krachtig genoeg is. Je kunt zuigen tot een diepte van 1,72 meter, dat is wel een punt om rekening mee te houden mocht je een diepe vijver hebben.

Goed om te weten is dat deze vijverstofzuiger is uitgevoerd met een enkele watercontainer. Wanneer deze vol is gezogen zal deze eerst geleegd moeten worden. De vijverstofzuiger zal automatisch afslaan en leeglopen. De kamer heeft een inhoud van 35 liter, waardoor je steeds even moet wachten. Dat prima te overkomen wanneer je bedenkt dat je de vijverstofzuiger waarschijnlijk niet wekelijks maar eerder enkele keren per seizoen zult gebruiken.

De handgreep met mondstuk is 2 meter lang en voorzien van 4 meter zuigslang. Houdt er rekening mee dat de afvoerslang aan de korte kant is met 1,5 meter, maar deze kun je verlengen met een stuk vijverslang of een PVC buis. Wij raden deze vijverstofzuiger aan voor kleine tot middelgrote vijvers tot ongeveer 10.000 liter inhoud.

Aquaforte Vijverstofzuiger
Aquaforte Vijverstofzuiger

Voordelen

 • Prijs kwaliteit verhouding zeer goed.
 • Krachtige 1400 Watt motor welke 3000 liter per uur stofzuigt.
 • Zuigt op diepte tot 1,72 meter
 • Draadalgen opzuigen lukt enigzins, verwacht echter geen wonderen.
 • Droog- en nat toepassing mogelijk.

Nadelen

 • Onderbrekingen tijdens het stofzuigen door de enkele kamer.
 • Afvoerbuis is met 1,5 meter lengte erg kort (kan verlengd worden).

De AquaForte vijverstofzuiger is verkrijgbaar bij bol.com, A2KOI, Toppy en Vijverbenodigdheden.

4. Ubbink VacuProCleaner Maxi

Het prijsverschil tussen vijverstofzuigers is groot, zo is ook deze Ubbink VacuProCleaner Maxi een stuk voordeliger geprijsd ten opzichte van een aantal andere vijverstofzuigers in deze lijst. Vergelijk je echter de specificaties, prestaties maar ook de recensies, dan presteert dit apparaat verrassend goed. Dit model is prima geschikt om de vijver mee stof te zuigen tot een diepte van 150 cm en is daarnaast ook in staat om droog te stofzuigen.

De watercontainer is 35 liter en bestaat slechts uit één kamer, waardoor je niet continu kunt stofzuigen. Wanneer de kamer vol is moet deze eerst leeglopen waarbij de stofzuiger tijdelijk afslaat. Je kunt ongeveer 30 seconden stofzuigen voordat de container vol is. Hierdoor is de vijver alleen geschikt voor kleinere vijvers tot 10.000 liter, of je moet over een stevige portie geduld beschikken.

De zuigkracht is zeer goed met een motor van 1250 – 1400 Watt. Ook is het apparaat redelijk luidruchtig, hoewel dat voor een kwartier of half uur stofzuigen te overzien is. De motor is krachtig genoeg om slib, bladeren en alg naar binnen te zuigen. Wel is het belangrijk om langzaam te stofzuigen, waardoor het vuil de kans krijgt om afgevoerd te worden vanaf de bodem. In de set zit ook een vloerzuigmond waarmee je bijvoorbeeld terrastegels of veranda’s kunt schoonzuigen.

Ubbink VacuProCleaner Maxi
Ubbink VacuProCleaner Maxi

De lengte van de zuigslang is 4,5 meter. Meer dan genoeg om de vijver rond te gaan. De afvoerslang is 1,5 meter lang. Prima, maar wel weer wat aan de korte kant. Je kan eventueel verlengen met een stuk regenbuis of door PVC buis te gebruiken.

Voordelen

 • 1250 – 1400 Watt zuigcapaciteit tot 1,5 meter diepte
 • Lengte zuigslang 4,5 meter en steel.
 • Prijstechnisch veel stofzuiger voor weinig geld.
 • Zuigkracht is prima voor slib en blad, of zelfs draadalgen.
 • Droog- en nat toepassing mogelijk.

Nadelen

 • Beperkte waterverplaatsing van 1800 liter per uur.
 • Onderbrekingen tijdens het stofzuigen door enkele kamer.
 • Afvoerslang is met 1,5 meter aan de korte kant (is te verlengen).

De Ubbink VacuProCleaner Maxi is verkrijgbaar bij Vijverbenodigdheden.

5. Hozelock Pond Vac vijverstofzuiger

Wanneer je op zoekt bent naar een eenvoudige vijverstofzuiger geschikt voor continu gebruik, dan is de Pond Vac vijverstofzuiger aan te beleven. Deze vijverstofzuiger verpompt namelijk aan één stuk door water. Je kunt tot 2 meter diepte de vijverbodem reinigen. De pomp zit in de steel van de stofzuiger verwerkt, waardoor er ook veel minder krachtverlies is. Normale vijverstofzuigers staan namelijk op het droge, waardoor er een veel sterkere motor benodigd is. Het nadeel van dit type is dat je continu de vijver leegpompt met 2000 liter per uur. Eventueel is daar een oplossing voor door de daarvoor bedoelde Pond Vac vuilwaterfilter toe te passen. Deze filtert het water waarna het teruggevoerd kan worden de vijver in.

De rotor die in dit systeem zit is in staat om bladeren en algen weg te zuigen zonder daarop vast te lopen. Toch is het wel verstandig om eerst het grofste vuil met een schepnet weg te halen voordat je aan de slag gaat. Slib daarentegen is geen probleem. Bij de set zitten drie verschillende zuigmonden inbegrepen. De steel is 2 meter lang middels tussenstukken van ieder 40 cm. De stofzuiger is daardoor ook compact te bewaren. De meegeleverde vuilwaterslang is aan de korte kant met slechts 3 meter, al kun je deze eventueel verlengen met een andere slang.

Hozelock Pond Vac vijverstofzuiger
Hozelock Pond Vac vijverstofzuiger

Voordelen

 • Krachtig om tot 2 meter diepte te stofzuigen, met slechts 60 Watt.
 • Geen onderbrekingen tijdens het stofzuigen.

Nadelen

 • Pompt al het water uit de vijver, losse filterzak kan eventueel aangekocht worden om dit te voorkomen.
 • Vijverstofzuiger beweegt zwaarder door het water dan andere stofzuigers (pomp zit aan steel vast).
 • Met 3 meter is de meegeleverde vuilwaterslang aan de korte kant.

De Hozelock Pond Vac is verkrijgbaar bij bol.com en Toppy.

6. Ubbink VacuProCleaner Compact

Dit is het goedkopere broertje van de VacuProCleaner Maxi, de stofzuiger heeft nog steeds meer dan voldoende zuigkracht en een stuk handzamer. De Ubbink VacuProCleaner Compact heeft een watertank van 10 liter, waardoor deze in 12 seconde vol zit en daardoor zal de vijverpomp ook afslaan. De tank zal eerst leeglopen alvorens de vijverpomp weer opnieuw gaat stofzuigen. De stofzuiger is daardoor alleen geschikt voor kleinere vijvers met een inhoud tot 5000 liter.

De stofzuiger is voorzien van wielen, waardoor deze ook met een volle watertank nog steeds wendbaar is om langs de vijver te bewegen. De zuigslang is 4 meter lang en de afvoerbuis heeft een lengte van 1,5 meter.

Ubbink VacuProCleaner Compact
Ubbink VacuProCleaner Compact

Voordelen

 • Compacter en handzamer dan bijna alle andere vijverstofzuigers.
 • Prijstechnisch interessante vijverstofzuiger bij een kleine vijver.
 • Meer dan genoeg zuigkracht om de bodem goed schoon te krijgen.

Nadelen

 • De watercontainer met een inhoud van 10 liter is te klein. Alleen geschikt voor echte kleine vijvers (tot 3000 liter).
 • Continu zuigen niet mogelijk door enkele kamer.

De Ubbink VacuProCleaner Compact is verkrijgbaar bij bol.com en Vijverbenodigdheden.

Waarom een vijverstofzuiger gebruiken?

Er zijn verschillende voordelen waarom je een vijverstofzuiger zou willen gebruiken

 • Verwijderen van slib en vuil: Er is geen gemakkelijkere manier om de bodem vrij te maken van slib, vuil, bladeren, algen en ander organisch vuil wat zich op de bodem ophoot.
 • Verbeteren van de waterkwaliteit: Minder vuil op de bodem, zorgt ervoor dat de waterkwaliteit van de vijver beter op orde gehouden blijft.
 • Voorkomen van algengroei: Door organisch materiaal te verwijderen voordat het kan ontbinden, helpt de vijverstofzuiger jou voorkomen dat algen de kans krijgen overmatig te groeien.
 • Gemakkelijker onderhouden van de vijver: Je krijgt meer gemak, waardoor je sneller de mouwen opstroopt om de vijver schoon te maken. Daarnaast ververs je ook direct water nadat je gestofzuigd hebt, wat goed is voor de waterkwaliteit.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Ronald Zwart

  Beste. Ik heb een Ubbink VacuProCleaner Maxi. De filterzak aan het eind van de afvoerslang heeft echter grote gaten waardoor slib niet wordt afgevangen maar direct de vijver weer in stroomt. Zijn er speciale slib filterzakken?

  1. Aboutkoi

   Probeer eens te zoeken naar ‘Mu zakken’, deze zijn er in verschillende maten. Bijvoorbeeld zakken van 100, 200 of 300 micron. Hoe lager, hoe fijner. Met 100 micron houdt je echt ontzettend veel vuil tegen.

Geef een reactie