Water verversen in de vijver

Je bekijkt nu Water verversen in de vijver
Water verversen in de vijver

Waterkwaliteit is de echte basis voor een vijver met gezonde Koi. Je kunt de vijver hierbij goed helpen door simpelweg kleine beetjes water te verversen. In veel gevallen is water verversen veel effectiever dan het toevoegen van dure middeltjes of andere producten.

Japanse kwekers en water verversen?

In de binnenbassins bij Japanse kwekers wordt zeker ververst. En niet zomaar een beetje, in Japan wordt er veel en dan ook echt véél meer water ververst als bij de gemiddelde hobbyist hier in Nederland of België. Bij sommige kwekers loopt dit op tot meer dan 100% van de vijver per week! Dat is wel 15% dag. De meeste kwekers hebben een constante stroom van vers water, zoals bijvoorbeeld bij Isa, Dainichi, Oya Koi Farm en Marudo. Zo zijn er bij Marudo bassins waarbij het water in de ochtend 20 cm onder de rand staat en s ’avonds de vijvers vol staan!

Water afkomstig uit natuurlijke bronnen

In ons land zijn talrijke hoeveelheden water te vinden. Denk aan meren, rivieren, regenwater en grondwater. Doordat dit water vaak verzadigd is met grote hoeveelheden nitraat, fosfaat en ijzer, is het niet mogelijk dit te gebruiken om water te verversen in de vijver. Als je het water uit de natuur of uit een bron dan toch wilt gebruiken, zorg er dan voor dat er een watermonster wordt genomen zodat je zeker bent van geschikte waterwaarden. Mocht je water toevoegen aan de vijver wat rijk aan nitraat en fosfaten blijkt te zijn, dan is de hoeveelheid algengroei vaak niet meer te overzien.

Waarom vijverwater verversen?

De belangrijkste reden om te verversen is om je vijver en waterkwaliteit op pijl te houden. Doordat je een laagje oud water uit de vijver haalt en er vers water voor terug brengt, verdun je eigenlijk je water. En dat is goed, want in de meeste vijvers blijft er altijd een deel nitriet, nitraat, fosfaat dan wel ammonium/ammoniak over. Je verdunt ook de aanwezige hormonen. Dit zorgt ervoor dat de groei van Koi gestaagd door blijft gaan. Vers water zorgt er ook voor dat er steeds wat mineralen worden toegevoegd aan je water. Leidingwater in Nederland heeft op de meeste locaties een prima kH waarde, bijna altijd wel boven de 5. Hierdoor kun je de kH waarde in je vijver meestal goed op niveau houden.

Samenvattend, waarom vijverwater verversen:

 • Waterkwaliteit op peil houden
 • Schadelijke stoffen verdunnen: ammoniak, nitriet, nitraat, fosfaten
 • De KH waarde verhogen, en daarmee ook:
 • De zuurgraad (PH waarde) stabiliseren

Met regenwater verversen

Genoeg vragen komen er van mensen die zich afvragen of ze de regenafvoer niet kunnen aansluiten op de vijver, waardoor er bij flinke plensbuien gelijk een laag vers water in de vijver bijkomt. Dit is niet aan te raden, regenwater is namelijk zuur. De pH waarde van een vijver dient stabiel te zijn en zo rond de 7 á 8 te liggen. Regenwater kan een pH hebben ruim onder deze waarden, soms wel 5 of lager. Als je dan ook nog eens al het regenwater in je vijver krijgt wat afkomstig is van het dak van je huis, is het vragen om problemen.

De beste optie… leidingwater

Water verversen
Water verversen

Er blijft één laatste optie over welke je het beste kunt gebruiken om je vijver te verversen, en dat is vers leidingwater. Dit water is strikt gecontroleerd en beschikt over gezonde waterwaarden waarmee Koi prima om kunnen gaan. Vanzelfsprekend moet je geen leidingwater gebruiken waaraan chloor is toegevoegd. Gelukkig wordt er in Nederlands leidingwater standaard geen chloor toegevoegd. Dit mag alleen gebeuren bij hoge uitzondering wanneer er sprake is van vervuild water. Denk bijvoorbeeld aan bacteriële problemen of schimmels in het leidingwater.

Vuistregels water verversen in de vijver

Kort maar krachtig dus: aan die kraan! In iedere Koivijver, onafhankelijk van de inhoud of diepte, dient minimaal 10% water per week ververst te worden. Heb je een forse visbezetting, kies dan liever voor wat meer. Zorg er wel voor dat je niet meer dan 10 á 15% water in één keer ververst, anders creëer je schommelingen in je watertemperatuur en waterwaarden.

Neem als vuistregel voor vijverwater verversen 10% per week.

Water testen voor extra zekerheid

Om nog meer zekerheid te hebben over de kwaliteit van je water, is het nuttig om regelmatig een watertest uit te voeren. Zelf gebruik ik daar druppelsets voor, die zijn redelijk betrouwbaar en dat testen is zo gepiept. Zelf let ik vooral op onderstaande waarden. Dat vind ik zelf de belangrijkste en zijn ook de reden waarom ik wekelijks water ververs! Dat testen geeft mij wat meer zekerheid om inzicht te krijgen over de stabiliteit van de waarden.

 • Ammoniak (NH3/4)
 • Nitriet (NO2)
 • Zuurgraad (PH)
 • Carbonaathardheid (KH)

Ik gebruik zelf deze testkoffer van Colombo, daar zit alles in wat je nodig hebt om je vijver te testen voor de belangrijkste waarden. Volgens mij zit er niet veel verschil in al die test sets, maar deze is prijstechnisch gewoon interessant en lijkt betrouwbaar.

Colombo testlab
Colombo testlab

Automatisch water verversen in de vijver

Beter nog, is een systeem gebruiken waarbij er constante water verversing plaatsvindt. Hierdoor heb je een constante stroom van vers water waardoor je alle vormen van schommelingen in watertemperatuur of waterwaarden weg neemt. Een Automatisch systeem is eigenlijk heel eenvoudig, het enige wat je nodig hebt is een overloop in je vijver waardoor het overschot aan water vanzelf wordt weggevoerd. Het aanvullen van water kan met een simpel PVC buisje vanaf de waterkraan die op een kiertje staat.

Gebruik maken van een watercomputer

Nog eenvoudiger wordt het wanneer je gebruik maakt van een watercomputer. Er zijn diverse apparaten voor beschikbaar. Een simpele timer die op de waterkraan aangesloten kan worden en op een vooraf bepaald tijdstip opengaat en weer afsluit is al voldoende. Deze timers zijn eenvoudig in te stellen, met tussen de 2 en vaak 5 momenten per dag. Zo kun je eenvoudig bijvoorbeeld 2 keer per dag de kraan 30 minuten opzetten.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Smits

  Al jaren wordt hier in de vijver ververst. Ieder weekend laat ik het water met 15 centimeter zakken op 1,5 meter diepte. Precies 10% dus. Al deze jaren geen problemen gehad en een sublieme waterkwaliteit. Gewoon doen dus!

 2. Zilly

  Ik hebt altijd dag en nacht mijn kraan open en van rond 1.00 t/m 8.00 s’morgens 2 kranen openstaan.
  En ik denk dat dit heel goed is, omdat de vissen krijgt altijd elke dag genoeg verse water en altijd op de zelfde tijdstip.

Geef een reactie