Waterhardheid kan een eeuwige strijd zijn, zeker in vijvers die talrijk zijn met vijverplanten. De GH waarde in de vijver stabiel houden is cruciaal om een goed vijvermilieu te hebben. Daar groeien waterplanten goed en zijn mooi groen van kleur, is vijverwater helder en groeien amper draadalgen of zweefalgen. Juist dat is niet altijd even makkelijk, de GH zakt namelijk continu. Dat komt omdat een vijver een gesloten systeem is, zonder invloed van buitenaf. Er is bijvoorbeeld geen contact met aarde en zand, doordat er vijverfolie tussen zit. Daarnaast verbruiken waterplanten, micro-organismen en bacteriën mineralen waardoor de GH waarde afneemt. Ook regenwater heeft een invloed met haar lage hardheid. Al met al moet je een vijver helpen om stabiel te blijven, en moet je waar nodig de GH waarde van de vijver moeten verhogen.
Wat is de GH waarde precies
De GH waarde is de totale hardheid of gezamenlijke hardheid van water. het is een maatstaaf van de hoeveelheid opgeloste metaalionen in water. Onder andere magnesium en calciumcarbonaat. Die ook direct het belangrijkste zijn om te kennen voor vijverwater.
Deze waarde is relevant voor al het water, dus ook drinkwater en leidingwater. Hoe hoger de GH waarde in leidingwater bijvoorbeeld, betekent vaak een teken van zeer kalkrijk water. Je waterkoker bijvoorbeeld is dan veel sneller verkalkt.
Voor de vijver is de GH van groot belang, zeker in vijvers waar ook waterplanten staan is het een bron van mineralen en voedingsstoffen. Daarnaast ook voor micro-organismen en bacteriën in je vijver.
Ideale hardheid water in je vijver
Als GH waarde voor vijvers hanteren we een absolute ondergrens van 5 voor een stabiel systeem. Dit is vooral voor vijvers zonder planten, maar wel met een visbestand. Heb je meer een natuurlijke vijver, of rijke hoeveelheid waterplanten? Dan raden we een absolute ondergrens van 8 aan.
- Plantenvijver: optimale GH waarde van 12 of 13 (hoger mag)
- Natuurvijver met vissen: minimaal 10, liever 12 of 13.
- Vijver met forse visbezetting of Koivijver: GH van minimaal 5.
GH waarde en helderheid van vijverwater
De Duitse hardheid of GH waarde heeft ook invloed een indirecte invloed op de helderheid van vijverwater. Hoe hoger de GH waarde namelijk is, hoe lastiger draadalgen en zweefalgen het krijgen om te groeien. Wanneer je een algenvrije vijver wilt is het verstandig om daarom een hoge hardheid aan te houden. Ditzelfde gaat op voor de KH waarde. Zeker in combinatie met waterplanten is het verstandig om het water harder te maken.
Hoe kun je vijverwater harder maken?
De hardheid van vijverwater verhogen kan op een aantal verschillende manieren. De meest effectieve is door direct GH plus toe te voegen. Als je een betrouwbaar middel gebruikt is dat geheel veilig voor vissen, planten en overige dieren. Er zijn ook methoden die in praktijk helemaal niet zo goed werken, we lichten er een aantal toe.
GH waarde vijver verhogen
De beste manier om vijverwater harder te maken is door direct GH plus toe te voegen in het water. Je hebt direct resultaat, een uur later kun je alweer testen en meten hoeveel de GH waarde gestegen is. We raden je aan om de GH waarde niet sneller te verhogen dan met stappen van 2 tot 3 punten. Als de waarde dan nog niet genoeg is, is het verstandig even een weekje te wachten alvorens opnieuw te doseren met GH plus.
GH plus gebruiken om vijverwater harder te maken
Met eigen ervaring met een aantal GH plus producten voor mijn vijver (met plantenfilter) vind ik zelf dit GH plus product heel goed werken, zie ook onderstaande verschillende formaten. Resultaat is gelijk meetbaar in je GH waarde. Met de hoeveelheden die ik nodig heb blijft de prijs zo ook nog goed te doen. Ik koop gewoon een grote bak waar ik een jaar lang mee vooruit kan.
- 1.000 gram verpakking, +/- 9.000 liter water met 3 punten verhogen
- 2.500 gram verpakking, +/- 23.000 liter water met 3 punten verhogen
- 5.000 gram verpakking, +/- 46.000 liter water met 3 punten verhogen
Als dosering kun je 37,5 gram per 1000 liter vijverwater aanhouden om de GH waarde met 2 te verhogen. Of 75 gram per 1000 liter om de Gh waarde met 2 te verhogen, enzovoorts.
Niet alle GH producten zijn even effectief
Niet alle GH producten zijn overigens even effectief. Afgelopen jaar heb ik een testje gedaan met 4 merken, in vier verschillende emmers met dezelfde doseringen. Wat bleek? Er was één merk bij waarbij geen veranderingen in de GH waarde was opgetreden. Het poeder loste overigens ook niet goed op, misschien is dat de verklaring.
Hardheid vijverwater natuurlijk verhogen
Op natuurlijke wijze de hardheid van vijverwater verhogen kan. Vraag is wel wat je verstaat onder natuurlijk. GH Plus zijn gewoon natuurproducten (calcium, magnesium), in feite is er niets verkeerds aan het toevoegen van dit poeder.
De KH waarde kun je op natuurlijke wijze verhogen met oesterschelpen. Die leg je dan in een stromend stuk water, bijvoorbeeld een beekloop. Je hebt echter wel heel wat kilo’s nodig om een beetje vijver stabiel te houden in de KH waarde. De GH waarde kun je op die manier niet verhogen.
Vijver als gesloten systeem met minimale invloed van buitenaf
Overigens moeten we wel beseffen dat een vijver een gesloten systeem is door vijverfolie. Het water zit opgesloten en kan geen kant op, er is geen invloed van grond, zand, stenen, enzovoorts. De waarde kan dus niet op natuurlijke wijze verhoogd worden. We moeten zelf invloed uitoefenen om de waarde op peil te houden.
Naast verbruik van waterplanten, micro-organismen en bacteriën, neemt de GH waarde ook af doordat regenwater in de vijver terecht komt. Regenwater heeft een lage hardheid.
De hardheid van vijverwater verhogen met Maerl
Vaak wordt gesproken over het toevoegen van Maerl om vijverwater harder te maken. Ook zou Maerl een uitstekend middel moeten zijn om de groei van waterplanten te verbeteren. Ik draag die mening niet helemaal. Ik ken wat mensen die Maerl hebben geprobeerd, wat alleen maar geresulteerd heeft in een explosie van algengroei. De hardheid ging daarbij ook nog eens nauwelijks omhoog. Ik zelf ben er daardoor niet zo’n voorstander van. Maar goed, er zijn ook andere verhalen over dit wondermiddel.
Waterplanten groeien slecht bij een lage hardheid of GH waarde
Goed om te weten is dat waterplanten erg slecht groeien wanneer de GH waarde laag is. Slechte groei, klein en geel blad kan zichtbaar zijn. Waterplanten hebben behoefte aan magnesium, calcium en kalk, die aanwezig zijn in hard vijverwater.
In zacht water zien draadalgen en zweefalgen echter wel kans om te groeien. Vaak wanneer waterplanten het slecht doen, en er wel veel algengroei of je last hebt van een groene vijver, is de hardheid te laag.
De waterhardheid controleren
De GH waarde kun je het beste testen met een druppeltest. Druppeltesten geven een nauwkeurigere meting dan teststrips, en zoveel werk hoeft het niet eens te zijn. Met deze GH druppel test kun je ongeveer 40 keer testen, en geeft een betrouwbare waarde af. Je blijft net zolang druppelen totdat de vloeistof van kleur veranderd.
Vooral in het voorjaar is het verstandig om je hardheid af en toe te monitoren, om zo te zien of de GH waarde voldoende hoog blijft voor goede groei van je waterplanten. Juist in deze tijd is het belangrijk je waterplanten optimaal te laten groeien, anders nemen algen de overhand.