GH waarde vijver verhogen: alles over hardheid

Je bekijkt nu GH waarde vijver verhogen: alles over hardheid
GH waarde vijver verhogen

De GH waarde wordt ook wel de totale, gezamenlijke of de Duitse hardheid genoemd. Het is een ontzettend belangrijke waterwaarde voor een vijver met waterplanten. Met een hoge GH waarde zorg je ervoor dat waterplanten goed kunnen groeien en mooi groen van kleur zijn, dat je vijverwater helder blijft en dat er amper draadalgen of zweefalgen kunnen groeien. Dat echter niet even gemakkelijk, gezien de GH waarde continu zal blijven dalen. Dat komt omdat een vijver een gesloten systeem is zonder invloed van buitenaf. Er is bijvoorbeeld geen contact met aarde en zand waardoor mineralen aangevuld kunnen worden. Ook verbruiken waterplanten, micro-organismen en bacteriën mineralen waardoor de GH waarde afneemt. Als laatste is er ook zacht regenwater wat invloed heeft op de GH waarde van de vijver. Om de GH waarde op niveau te houden, is het belangrijk om de GH waarde te onderhouden.

Wat is de GH waarde

De GH waarde is een maatstaaf die aangeeft hoeveel opgeloste metaalionen er in water zitten, daaronder vallen magnesium en calciumcarbonaat. Dit zijn ook beide belangrijke mineralen voor de vijver. Overigens zijn deze niet alleen belangrijk voor de vijver, maar ook voor iedere toepassing van water. Hoe hoger de GH waarde in leidingwater bijvoorbeeld is, hoe kalkrijker dit water is waardoor je waterkoker of wasmachine ook eerder verkalkt raakt. Voor de vijver is de GH waarde van groot belang. Vooral in vijvers waar zich ook waterplanten bevinden, doordat zij dit nodig hebben als bron van mineralen en voedingsstoffen om goed te groeien. In een vijver met harder water zie je dan ook dat de meeste waterplanten beter gedijen. Terwijl wanneer de hardheid te laag is planten vaak last hebben van klein en geel blad.

De ideale GH waarde in vijvers

Als GH waarde voor vijvers hanteren we een absolute ondergrens van 5 voor een stabiel ecosysteem. Dit is vooral van toepassing voor vijvers zonder planten maar met voornamelijk vissen, zoals in een Koivijver. Voor natuurlijke vijvers met grote hoeveelheden waterplanten dient een absolute ondergrens gehanteerd te worden van 8.

  • Plantenvijver: GH waarde van minimaal 8, optimaal bij 12 of 13 (hoger mag).
  • Natuurvijver met vissen: GH waarde van minimaal 8, optimaal bij 12 of 13.
  • Koivijver: GH waarde van minimaal 5.

Invloed op helderheid van vijverwater

De GH waarde heeft een directe invloed op de helderheid van vijverwater. Hoe hoger de GH waarde is, hoe lastiger dat draadalgen en zweefalgen kunnen groeien. Wanneer je een algenvrije vijver wilt is het daardoor verstandig om een hoge hardheid te hanteren. Ditzelfde geldt voor de KH waarde, hoe hoger je deze maakt hoe kleiner de kans op algengroei.

Hoe verhoog je de hardheid van vijverwater

De hardheid van vijverwater is op verschillende manieren te verhogen. De meest effectieve methode is door direct GH plus toe te voegen, dit is een betrouwbaar natuurlijk mineraal wat geheel veilig is voor vissen, planten en andere diertjes die leven in de vijver. Je merkt hierdoor direct resultaat, binnen een uur tijd kun je dit zelfs al meten in de waterwaarden. Een andere methode is door oesterschelpen te gebruiken, die langzaamaan calcium afgeven waardoor de waterwaarde stijgt. Deze methode werkt, maar het is een zeer trage methode om de hardheid omhoog te krijgen. Ook heb je hiervan een grote hoeveelheid nodig, waardoor het wat minder effectief is.

GH plus gebruiken om vijverwater harder te maken

Op basis van eigen ervaring met een aantal GH producten voor mijn vijver, samen met plantenfilter, vind ik zelf dit GH plus product heel goed werken. Toevoegen resulteert direct in een meetbaar effect op de GH waarde. Als dosering heb je 37,5 gram per 1000 liter vijverwater benodigd om de GH waarde met 1 punten te verhogen, 75 gram per 1000 liter om met 2 te verhogen, enzovoorts. Het is aan te beleven om de GH waarde niet sneller te verhogen dan met stappen van 2 tot 3 punten per keer. Je kunt daarna beter even een aantal dagen wachten alvorens je de volgende dosering toepast.

GH plus
GH plus

Hardheid op natuurlijke wijze verhogen

Je kunt de hardheid op natuurlijke wijze verhogen. Al moet je beseffen dat ook het toevoegen van GH plus een natuurproduct is op basis van calcium en magnesium. Er is dan ook niets mis aan het toevoegen van dit poeder. Een nog puurdere vorm van de GH verhogen kan door gebruik te maken van oesterschelpen. Deze leg je in een stromend stuk water, dat kan in het filter zijn of in een beekloop. Je hebt dan echter wel een hoge dosering nodig om dit te merken in de GH waarde. Bijkomend voordeel is dat je ook de KH waarde stabiel kunt houden.

Hardheid verhogen met Maerl

Maerl zou een uitstekend product moeten zijn om de groei van waterplanten te bevorderen. Hoewel ik de ervaring heb dat Maerl kan resulteren in explosieve algengroei terwijl de hardheid nauwelijks omhoog is gegaan. Daardoor ben ik er zelf geen groot voorstaan van, hoewel Maerl wordt gezien als een wondermiddel.

De waterhardheid controleren

De GH waarde kan het beste gemeten worden door gebruik te maken van een GH druppel test set. Druppeltesten geven een nauwkeurigere meting dan teststrips en is daarnaast redelijk snel. Je voegt steeds 1 druppel toe in de reageerbuis, waarbij iedere druppel staat voor een GH waarde van 1. Voeg je in totaal 8 druppels toe voordat de vloeistof van kleur veranderd, dan betekent dat een GH waarde van 8. Met deze testset kun je ongeveer 40 keer testen met betrouwbare resultaten. Vooral gedurende het voorjaar is het verstandig om de hardheid te monitoren, zodat je kunt volgen of deze voldoende hoog blijft voor de groei van je waterplanten. Juist in deze periode is het belangrijk om in te grijpen wanneer benodigd zodat de algen niet de overhand nemen.

GH druppel test
GH druppel test

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie