Beste aquariumfilter intern of extern voor jouw aquarium

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Aquarium
 • Bericht reacties:8 Reacties
 • Laatste wijziging in bericht:14 oktober 2023
 • Leestijd:18 minuten gelezen
Je bekijkt nu Beste aquariumfilter intern of extern voor jouw aquarium
Beste keuze aquariumfilter

Er is een mega groot assortiment aan verschillende soorten en merken aquariumfilter in omloop. En daarbij kun je jezelf heel wat vragen stellen. Wat voor soort filter heb ik eigenlijk nodig? Een binnenfilter of een buitenfilter, extern of interne filtering? Hoeveel capaciteit heb ik nodig met mijn filtermateriaal? In dit artikel helpen we je op weg en geven we je opties om het beste aquariumfilter en het beste filtermateriaal voor je aquarium te kiezen.

Beste keuze aquariumfilter
Beste keuze aquariumfilter

Waarom een aquariumfilter gebruiken?

We gaan ervanuit dat je al enig idee hebt waarom je een aquariumfilter nodig hebt wanneer je deze informatie leest. We leggen hier dan ook niet in detail uit waarom een aquariumfilter essentieel is.

In het kort gaat het erom dat de geproduceerde hoeveelheid afvalstoffen verwerkt en gereinigd kunnen worden. Ontlasting van vissen zorgt voor ammoniak in het water, dit is een giftige stof die bij te hoge concentraties zelfs vissterfte tot gevolg kan hebben. Ammoniak zet een filter om in nitriet, vervolgens in nitraat. Het restproduct is veel minder schadelijk. Dit proces noemen we de stikstofkringloop, die ervoor zorgt dat vissen veilig kunnen leven in je aquarium.

Welk filter voor mijn aquarium heb ik nodig?

We onderscheiden twee groepen aquariumfilters. De eerste groep zijn de binnenfilters of interne aquarium filter. Dit zijn vaak wat kleinere interne filters die aan de binnenzijde van het aquarium geplaatst worden, vaak tegen de wand.

De tweede groep zijn de externe filters voor een aquarium, die we ook wel buitenfilter noemen. En dan bedoelen we natuurlijk een filter dat ‘buiten’ het aquarium staat. In dit artikel leggen we verder uit welke externe filter voor je aquarium je het beste kunt kopen.

Eigenschappen, voordelen en nadelen van een intern aquariumfilter

Voordelen

SuperFish AquaFlow 200
SuperFish AquaFlow 200
 • Goedkoper in aanschaf.
 • Gemakkelijk te bevestigen binnen het aquarium, bijvoorbeeld met zuignapjes tegen de wand.
 • De pomp zit in het aquarium, er is daardoor geen kans op lekkage.

Nadelen

 • Lastig te verhullen in het aquarium en daardoor zichtbaar.
 • Klein en minder oppervlak filtermateriaal.

Ben je van plan gebruik te maken van een interne aquariumfilter, dan moet je er rekening mee houden dat je bij het spoelen vaak het pompje moet loshalen van de wand. Er zijn ook modellen waarbij je alleen het filtergedeelte kunt losklikken. Ik moet wel zeggen dat dit vaak niet heel soepel gaat, en daardoor er soms al wat vuil de filtercassette ontsnapt direct in je aquarium.

Ik kies er daarom voor om het filter gewoon in zijn gehele even los te halen van de wand. Boven een emmertje te houden en dan bij de wasbak uitspoelen.

Eigenschappen, voordelen en nadelen van een externe aquariumfilter

Voordelen

EHEIM eXperience externe aquariumfilter
EHEIM eXperience externe aquariumfilter
 • Staat naast of onder het aquarium, daardoor weg te werken en niet zichtbaar.
 • Loskoppelen en schoonmaken is eenvoudig.
 • Niet aanwezig in het aquarium zelf.

Nadelen

 • Duurder in aanschaf.
 • Kans op lekkages, systeem is met slangen vanuit het aquarium verbonden.
 • Meer werk om aan te sluiten dan een binnenfilter.

Externe aquariumfilters kun je gewoon loskoppelen. De connectors bij de slangen losmaken en vervolgens het gehele filter meenemen naar bijvoorbeeld de wasbak. Je kunt de materialen er dan uithalen en afspoelen onder de kraan.

Interne of externe aquariumfilter kiezen?

Afhankelijk van het type aquarium en inrichting, visbezetting en je budget kies je voor een interne of externe aquariumfilter.

Externe aquariumfilters zijn duurder, met een beperkt budget of starter aquarium kies je daarom wellicht beter voor een interne.

Wil je dat je aquarium er zo goed mogelijk uitziet? Dan kun je beter voor externe filtering kiezen, dat kun je veel beter wegwerken en je hebt nooit last van een filter waar je constant tegenaan kijkt.

Grote visbezetting en gegarandeerd van super helder water? een extern aquariumfilter is dan vaak de beste keuze. Wil je toch liever een intern filter, kies dan voor een exemplaar groter dan je eigenlijk nodig hebt voor de omvang van je aquarium. Zo heb je toch extra overcapaciteit.

Wat zijn goede merken voor een aquariumfilter?

In de aquariumwereld en zijn heel wat merken die verschillende soorten filters uitbrengen en zich richten op interne en externe aquariumfilter en filtermaterialen. Ik noem een aantal merken die het overwegen waard zijn.

Eheim aquariumfilter, als je écht voor kwaliteit wil kiezen

De beste filters komen vaak van het merk Eheim, of eigenlijk ‘EHEIM. Eheim is een Duits bedrijf wat zich richt op aquarium producten, het bestaat al sinds 1949. Ze behoren met zekerheid tot de beste filters. Een klein nadeeltje is dat ze wel in de wat kostbaardere prijscategorie vallen. Daar krijg je echter wel een lange levensduur, laag energieverbruik en kwaliteit voor terug.

JBL, biedt verschillende modellen en is een mooie ‘middenklasser’

Middenklasser is misschien een wat vreemde benaming, begrijp me niet verkeerd dat JBL echt prima filters maakt. Als je op zoek bent naar een extern filter zou ik zelf sowieso kiezen voor een Eheim of JBL. Net iets krapper budget? Kijk dan eens naar JBL externe filters. Goed, betrouwbaar en vaak een stuk beter geprijsd.

SuperFish, beste budget aquariumfilters

Eheim mag dan wel vooraan staan wat betreft kwaliteit. Maar prijs technisch gezien zijn SuperFish aquariumfilters heel erg interessant. Ze bieden een breed scala aan verschillende soorten filters, voorzien van pomp. De prijs kan aanzienlijk schelen, en je haalt prima pompjes in huis.

Ik zelf heb twee AquaFlow filters van SuperFish (oud type), ongeveer vier jaar oud en ze werken beide nog perfect. Ik moet wel zeggen dat ik ze niet constant hebt gebruikt. Ik denk dat ze nu zo’n 2,5 tot 3 jaar draaitijd hebben, mijn ervaring met deze pompen is goed. Voldoende kracht, het enige wat wel duidelijk hoorbaar is dat mijn SuperFish interne filters met pompje meer geluid maken van die van Eheim! Bij mij gaat het om kweekbakjes in de schuur, dus dat is in die situatie geen probleem.

Hoeveel liter per uur verpompen in je aquarium?

Voldoende filtratie en voldoende stroming in je aquarium een basisbehoefte om het systeem gezond te laten draaien. Dan bedoel ik geen stroomversnelling overigens.

De voornaamste reden om voldoende stroming te hebben in een standaard aquarium, is voorkomen van vuilophoping. Alle restjes en organisch afval stroomt daardoor mee en kan niet rustig neerdwarrelen op de bodem. Verder natuurlijk de omzetting van afvalstoffen van vissen.

Heb je een zwaar bezet of beplant aquarium?

Kies dan voor een aquariumfilter wat een debiet heeft van minimaal 4 keer de inhoud van het aquarium. Is je aquarium 50 liter, ga dan voor een filter met een debiet van minimaal 200 liter. Bij een aquarium van 100 liter, kies je voor een aquariumfilter met een debiet van minimaal 400 liter. Meer is zelfs nog wenselijk.

4 keer de inhoud van je aquarium is de absolute ondergrens. Ga liever voor een model zwaarder dan wat je eigenlijk nodig hebt.

Tip is in om in ieder geval het advies van de fabrikant wat op de verpakking van filters staat aangegeven te negeren. Het klinkt fantastisch als een filter een aquarium aan kan van wel 900 liter, maar in praktijk gaat dat vaak niet op. Een fabrikant overdrijft blijkbaar maar wat graag over de maximale capaciteit. Neem altijd de ondergrens als uitgangspunt wat de fabrikant aangeeft.

Voorbeeld: De fabrikant geeft op 300 tot 600 liter filtering. Ga er dan vanuit dat het filter geschikt is voor een aquarium van 300 liter, en dus niet 500 of zelfs 600 liter.

Bedenk ook dat je de stroming altijd iets kunt verminderen door te knijpen. Maar meer stroming creëren met dezelfde pomp is lastig. Liever iets te groot dus, dan te weinig!

Beste externe aquariumfilter voor je aquarium

De EHEIM eXperience filters hebben we op plaats 1 gezet als beste externe aquariumfilter. Als buitenfilter raden we aan om niet te veel te besparen op een ‘budget’ model. De kans op lekken en gebreken bij externe filters is wat groter, en die voorkom je liever. Als alternatief hebben we voor alle categorieën aquariums een tweede iets voordeliger alternatief genoemd.

EHEIM buitenfilters zijn ontzettend betrouwbaar en kwalitatief. De filters zijn erg stil waardoor je geen last van ze hebt. Bovendien ook nog eens energiezuinig in vergelijking met andere merken met dezelfde categorie filters. Ik gaf eerder in dit artikel aan dat je de omschrijving van de fabrikant niet te serieus moest nemen wat betreft capaciteit. Maar EHEIM geeft bij deze filters de capaciteit erg netjes op, ervaringen tonen aan dat dit ook realistische opgaven zijn.

Bedenk wel dat je beter één categorie zwaarder kunt gaan. Valt je aquarium bijvoorbeeld in de categorie tot 150 liter, dan kun je beter 20 à 30 euro meer uitgeven voor een filter uit onderstaande lijst uit de categorie tot 250 liter. Valt het aquarium in 250 liter, ga dan voor één uit 350 liter, enzovoorts.

Beste keuze aquariumfilter voor aquarium tot 150 liter

Beste keuze voor aquarium tot 250 liter

Beste keuze voor aquarium tot 350 liter

Beste interne aquariumfilter voor je aquarium

Zoals je ziet zijn de interne aquariumfilters wat minder geschikt voor grote aquaria. Wat je eventueel kan doen is meerdere interne filters combineren om een groter aquarium te filteren. Ik raadt je echter sterk aan om bij een groter aquarium toch te kiezen voor een buitenfilter of extern filter, in de lijst hierboven.

De SuperFish AquaFlow binnenfilters zijn erg goed, ik gaf al aan dat ik deze zelf gebruikte in mijn kweekbak. Ze draaien daar al zeker 2,5 jaar gebruikstijd zonder probleem, dat is heel wat uurtjes voor een goedkoop filter. Enige nadeel is dat ze duidelijk meer geluid produceren, ze brommen een beetje. Handig is ook dat alle navullingen van filtermateriaal, sponzen e.d. in cartridge vorm verkrijgbaar zijn.

Daarnaast heb ik een aantal interne filters van Tetra toegevoegd. Dit heb ik vooral gedaan op basis van ervaringen van anderen, zelf heb ik er namelijk geen ervaring mee. Op internet lees ik in reacties dat de pompen vooral toch wel wat stiller zijn dat de SuperFish filters.

Aquarium tot 25 liter interne aquariumfilter

Aquarium tot 50 liter interne aquariumfilter

Aquarium tot 100 liter interne aquariumfilter

Aquarium tot 150 liter interne aquariumfilter

Interne aquariumfilters kunnen op het begin, wanneer er nog lucht in het filtermateriaal zit, wat meer geluid maken. Na een dag is dit normaal gesproken verdwenen. Dit probleem kan zich na het spoelen van het filter opnieuw voordoen.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Fisho

  Ik heb een 265 liter aquarium. Is de JBL CristalProfi dan geschikt?
  Omdat er staat 900 l/h en je het eerder over het inhoud liter aquarium x 5 had.

  1. Aboutkoi

   Ja hoor, dat moet prima lukken. Bij een wat groter aquarium mag de doorstroom in verhouding wat minder worden. Wij gaan het liefste uit van grofweg 4x de inhoud van de bak. Met 265 liter kom je aardig in de buurt met het genoemde filter van JBL.

 2. wim koring

  hallo kijk ook eens naar de filters van aquel 1000 -1500-2000 vreselijk goed is eheim helemaal niks bij en dan het filtermedia van biohome in de aquel geweldig kijk maar naar de filmpjes op you tube hoor het graag van je groet wim

  1. Aboutkoi

   Ook dat zijn leuke filters inderdaad, ik zou ze persoonlijk niet speciaal aanbevelen. Maar verder prima filters.

 3. David

  Goede morgen ik heb een vraag.
  Ik héb een aqaurium van 800 liter inhoud .
  Welke pomp kan ik daar voor het beste gbruiken

  1. Aboutkoi

   Dat is een flinke afmeting, gaaf! Dat ligt een beetje aan het type aquarium. Wat voor visbezetting komt er in, wat voor biotoop is het, enzovoorts

 4. Amanda

  Dag, ik ga binnenkort een juwel trigon 350 starten. Hier is geen standaard kast bij en daardoor ook geen ruimte onder het aquarium voor een extern filter. Wel zit er een binnenfilter bij.

  Wat zou hierin de beste oplossing zijn voor het filteren van het water?

  1. Aboutkoi

   Dat hangt natuurlijk geheel af van de visbezetting. Eventueel kun je ook meerdere interne filters gebruiken. Kies in ieder geval voor één van de grootste uit dit overzicht!

Geef een reactie