Beste keuze Trommelfilter voor Koi vijver

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Trommelfilter
 • Bericht reacties:2 Reacties
 • Laatste wijziging in bericht:15 oktober 2023
 • Leestijd:12 minuten gelezen
Je bekijkt nu Beste keuze Trommelfilter voor Koi vijver
Trommelfilter vijver

Trommelfilters vallen niet meer weg te denken. Iedereen die hedendaags een Koi vijver aanlegt of vernieuwd denkt wel na over een trommelfilter. Want wat is er makkelijker dan een filter wat ontzettend fijn kan filteren, automatisch spoelt en je glashelder water kan bezorgen? Kun je nog wel zonder trommelfilter op je vijver …?

In dit artikel leggen we je alle details uit over een trommelfilter. Mocht je benieuwd zijn welk trommelfilter of combi trommelfilter het beste past bij jouw vijver. Lees dan ook eens hier verder: Overzicht combi trommelfilters voor Koi vijver (informatie, modellen, tips en advies).

Waarom een trommelfilter voor je vijver gebruiken?

Wanneer je een vijver hebt wil je toch niets liever dan genieten van je vijver? Geen gedoe met spoelen, geen last van drijvende vlokjes alg in je vijver, brandschoon water: dat is wat je wil. Hedendaags is een trommelfilter voor je vijver meestal gewoon de beste optie. Daar valt bijna niet over te twisten.

Met een trommelfilter je vijver fijner filteren

Een trommelfilter is veel en veel fijner dan 99% van de andere filterkeuzes. De voorganger van een trommelfilter is een zeeffilter, sieve of zeefbocht. Gemiddeld genomen houden die vuil tegen groter dan 300 micron. Trommelfilters gaan nog een heel stuk fijner. Wel tot 60 of 70 micrometer, dat betekent alle vuildeeltjes groter dan 0,07 millimeter (ja dat lees je goed!) worden tegenhouden.

Vuil automatisch wegspoelen met een trommelfilter

Al die vuildeeltjes groter dan 0,07 millimeter worden aangevoerd via je bodemdrains en skimmer, of wellicht direct door de vijverpomp vanuit de vijver. Nog mooier wordt het doordat ze ook automatisch worden weggespoeld. Trommelfilters werken met een ingebouwd vlottersysteem. In een gravity systeem raakt het filterdoek steeds verder verzadigd met vuil, totdat het waterpeil te ver zakt waardoor de vlotter omspringt. De motor van de trommel slaat aan en spoelt door middel van nozzles of vlakstraal sproeiers het RVS doek schoon. Het vuil loopt via een goot direct weg.

Trommelfilter vijver nozzles
Trommelfilter vijver nozzles

Minder schoonmaken en een stabielere vijver

Geen gedoe meer met het wekelijks of zelfs vaker spoelen van je borstels, Japanse matten of dagelijks leegscheppen van je zeefelement. Met een trommelfilter los je dat in een keer op. En weet je wat eigenlijk misschien wel het grootste voordeel is? Je vijver is stabieler, juist doordat je minder hoeft schoon te maken. Hoe minder je aan je biologisch filter komt, hoe beter het is.

Beste keuze trommelfilter voor Koi vijver

Een goed trommelfilter hoeft zeker niet het duurste model te zijn. Integendeel, mijn ervaring met duurdere trommelfilters is slechter dan met één van de goedkoopste trommels in de markt. Waarom? Geen idee, qua materiaal was de duurdere wel duidelijk een stukje beter, volledig vervaardigd uit RVS en alle onderdelen van zeer degelijke kwaliteit. Maar de mechanische onderdelen en elektronica begaf het steeds binnen de kortste keren. En geloof me, in dat geval heb je heel weinig plezier aan een trommelfilter! Ondertussen weten we gelukkig beter.

Een goedkoop trommelfilter doet zijn werk als geen ander. Zo kwamen we op dit Filtreau trommelfilter uit, nog geen € 1000,- en compleet verzien met alle snufjes die je nodig hebt. Mechanisch is dit trommelfilter identiek aan de AEM Easy Drum, alleen de controller heeft hier een andere kleur. Dit artikel over het prijs technisch beste trommelfilter gaat dus om dit model, ongeacht of deze van AEM of Filtreau is.

AEM Easy DrumFiltreau Trommelfilter
AEM Easy Drum TrommelfilterFiltreau Trommelfilter
Bekijk actuele prijsBekijk actuele prijs

Ik zal je verder uitleggen waarom ik voorstander ben van dit type trommelfilter. Onderaan deze pagina kun je een overzicht vinden van de belangrijkste eigenschappen van dit trommelfilter.

Filtreau trommelfilter
Filtreau trommelfilter

De spoelfunctie is betrouwbaar

Trommelfilter vijver
Trommelfilter vijver

Juist doordat dit trommelfilter in het ‘lagere segment’ zit, verwacht je er misschien niet al teveel van. Ik wil benadrukken dat dit niet terecht is. Dit trommelfilter heeft alle functies die je nodig hebt, maar wat ik zelf veel belangrijker vindt is dat het trommeltje ook ontzettend betrouwbaar is. Ik heb meegemaakt dat bij trommelfilters de spoelfunctie blijft hangen, je kunt dan in korte tijd heel wat water kwijt zijn. Helemaal als het pompgevoed is trouwens (en je raadt het, dat was het geval) dan staat je vijver dus gewoon half leeg na één nacht.

Als dat je dan een paar keer overkomt, ben je er wel goed klaar mee. Nooit en dan ook nooit gehad met dit veel goedkopere trommelfilter. En overigens, er zit ook een droogloopbeveiliging ingebouwd, mocht je waterpeil voor wat dan reden ook te ver zakken, slaat de spoelfunctie gewoon uit totdat je manueel ingrijpt. Sinds ingebruikname is dit mij nog nooit overkomen.

Ik ben trouwens niet de enige. Ik ken zeker 30 mensen die een identieke trommel hebben (dat lijkt overdreven, maar is toch echt zo). Met heel erg weinig problemen. Ik weet wel gevallen waarbij de controle kast defect is geraakt, maar die worden netjes omgewisseld zonder enige kosten. En snel ook overigens, daar hoef je niet lang op te wachten.

Trommelfilter is uitgerust met ingebouwde amalgaam lamp

Al het water wat door je trommelfilter stroomt, moet ook langs een 40 Watt amalgaamlamp. Eigenlijk dus gewoon UV licht wat ervoor zorgt dat de vijver niet troebel wordt. Met die amalgaam UV lamp zou je in theorie een vijver van 30.000 liter helder kunnen krijgen, laten we van 25.000 in praktijk uit gaan.

Niet speciaal iets wat deze trommel uniek maakt, want bijna ieder trommelfilter heeft dit tegenwoordig. Maar vergeet niet dat een beetje amalgaam lamp rond de € 200,- of meer kost. En dat zit dus al gewoon bij de prijs van € 999,- in.

Gebruik liever 2 trommelfilters dan 1 grote voor grote vijvers

Grote vijver? Dan kun je veel beter twee van deze goedkopere trommelfilters gebruiken dan een grote en veel duurdere trommel. Ik hoor je al denken, hoe bedenk je het. Maar eigenlijk is het gewoon de beste keuze. Mocht er iets gebeuren met je trommelfilter, dan staat je filterlijn eigenlijk stil. Heb je twee losse trommelfilters, dan draait er altijd één door. Nu moet je er natuurlijk niet vanuit gaan dat ze defect gaan, maar toch.

En weet je dat twee van deze trommelfilters je minder gaan kosten in aanschafkosten? Zoek maar eens rond. Vind maar eens een trommelfilter waar 40.000 liter water per uur door kan, en waar in totaal 80 Watt aan amalgaam lampen in zit. Geen € 2000,-, maar eerder € 2500,- en dan nog zonder de amalgaam lampen ook.

Beste keuze pompgevoed trommelfilter systeem

Zoek je juist een trommelfilter geschikt voor pompgevoede opstelling? In dat geval zou ik zelf kiezen voor de AEM Easy Drum. Deze is zowel geschikt voor gravity als voor pompgevoede opstelling. Je kunt de vlotter namelijk eenvoudig verplaatsen van de voorkamer (pompgevoede opstelling) of naast de trommel zelf (in gravity opstelling). Het enige verschil is dus dat je de sensor voor de spoelfunctie op een andere plek dient te plaatsen.

Een trommelfilter in gravity moet de sensor achter het filterdoek hebben. Hoe minder water er wordt doorgelaten, hoe lager het waterpeil na het filterdoek wordt. De sensor moet aanslaan bij een te laag waterpeil om te spoelen.

Bij een pompgevoed trommelfilter werkt het net andersom. Daar moet de sensor juist voor het filterdoek zitten. Want stijgt het water daar te ver, dan betekent het dat het filterdoek vervuild is en niet snel genoeg water kan doorlaten. Signaal dus om de sproeiers aan te laten slaan.

Belangrijkste eigenschappen van dit trommelfilter

Met dit Filtreau of dit AEM trommelfilter haal je dezelfde eigenschappen in huis. Op een verschillende kleur controllerkast na, maar wie ligt daar wakker van?

 • Tot 20.000 liter waterflow per uur
 • Zeefpanelen van 70 micron (0,07 millimeter dus, super fijn)
 • Automatisch spoelen (met sterke vlakstraal sproeiers, spuit het ook echt schoon)
 • Niveaudetectie, mocht het waterpeil te ver zakken slaat de pomp en UV lamp vanzelf uit
 • 40 Watt amalgaam UV lamp is direct ingebouwd (daar filter je grofweg een vijver van 25/30.000 liter op)
 • Control box is IP44 en kan dus tegen regen.
 • 2 invoeren van 110mm (voor drains, skimmers of evt. pompgevoed)
 • 1 uitgang van 110mm
 • 2 jaar garantie

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Joop Kooijman

  Ik zoek iemand die voor mij de trommelfilter kan aanpassen. Er is gewerkt met 63 mm buis. Dat moet allemaal ingekort worden.

  1. Aboutkoi

   Hi, er zullen ongetwijfeld specialisten zijn die je daarmee kunnen helpen. Misschien kun je het proberen via een vijverbouwer, of een lokale winkel vragen om een adres of hulp?

Geef een reactie