Beste keuze Trommelfilter voor Koi vijver

Je bekijkt nu Beste keuze Trommelfilter voor Koi vijver
Trommelfilter vijver

Trommelfilters bieden de mogelijkheid om ontzettend fijn te filteren en volledig automatisch te spoelen, resulterend in glashelder en gezond vijverwater. Vandaag de dag is er geen gemakkelijkere oplossing om het vijverwater goed te filteren. We gaan in op de werking van een trommelfilter en laten je de verschillende mogelijkheden zien.

Wanneer je meer wilt weten over de verschillende modellen combi trommelfilters en benieuwd bent welke geschikt zijn voor jouw vijver, kun je hier een overzicht vinden van de modellen inclusief tips en advies.

De voordelen van een trommelfilter

Trommelfilters brengen vooral gemak en ze zorgen ervoor dat de waterkwaliteit verbeterd doordat ze in staat zijn om zeer fijn te filteren. wanneer vervuild zullen ze automatisch spoelen door een ingebouwd vlottersysteem. Dit zorgt ervoor dat ontlasting, blad en resten van algen direct worden weggespoeld.

 • Fijner filteren doordat een trommelfilter is voorzien van 60 tot 120 micron filterdoek, wat neer komt op 0,06 tot 0,12 mm vuildeeltjes die afgevangen kunnen worden.
 • Automatisch spoelen van vuil wat door het filterdoek wordt tegengehouden op het moment dat het filter vervuild raakt. Dit gebeurt op basis van een vlottersysteem waarbij de motor van de trommel zal ronddraaien en vlakstraal sproeiers het doek schoonspuiten.
 • Minder schoonmaken van het biologisch vijverfilter doordat al het vuil reeds wordt afgevangen door het trommelfilter
 • Stabielere waterwaarden doordat het filtermedium zelf niet tot nauwelijks gereinigd hoeft te worden, waardoor ook een betere biofilm laag ontstaat.
Trommelfilter vijver nozzles
Trommelfilter vijver nozzles

Beste keuze trommelfilter voor Koi vijver

Goede trommelfilters zijn niet per definitie de meeste dure modellen. In tegendeel zelfs presteren de goedkoopste trommelfilters zelfs al ontzettend goed. Een van de bekendste modellen is dit Filtreau trommelfilter van rond de € 1000,- en compleet voorzien van alle benodigdheden waaraan ook een duurder model voldoet. Overigens is dit hetzelfde model als de AEM Easy Drum, alleen de controller heeft een andere kleur.

Filtreau trommelfilter
Filtreau trommelfilter

Betrouwbare spoelfunctie

Doordat dit trommelfilter in het lagere segment valt, zijn de verwachtingen er ook wat lager door. Dit is overigens niet terecht aangezien het trommelfilter alle benodigdheden heeft die je mag verwachten. Het trommelfilter overstijgt wat dat betreft verwachtingen en de spoelfunctie is ontzettend betrouwbaar. Dat is ook het belangrijkste waar je op moet kunnen bouwen. Stel het trommelfilter staat in pompgevoede opstelling, dan kan een haperende spoelfunctie ervoor zorgen dat de vijver half leeg gepompt wordt in slechts enkele uren tijd.

De vlotterfunctie van dit trommelfilter bestaat uit twee delen, net zoals het geval is bij de meeste trommelfilters. Wanneer de bovenste vlotter droog komt te staan zal het spoelmoment ingeschakeld worden. De hoge drukpomp zal de vlaksproeiers inschakelen woorden het filterdoek gereinigd wordt. Wanneer ook de onderste vlotter boven water uit komt zal de droogloopbeveiliging ervoor zorgen dat de vijverpomp, UV lamp en het trommelfilter uitgeschakeld worden om drooglopen te voorkomen.

Trommelfilter vijver
Trommelfilter vijver

Ingebouwde amalgaam UV lamp

Aan de onderzijde van het trommelfilter, nog onder het filterdoek, zit een 40 Watt amalgaam UV lamp ingebouwd. In theorie is dit voldoende om een vijver tot 30.000 liter water vrij te houden van zweefalgen. Er is echter nog een voordeel doordat de UV lamp direct op het filterdoek van het trommelfilter schijnt. Dat zorgt ervoor dat de vettige laag (biofilm) die ontstaat weggebrand wordt, waardoor het filterdoek schoner blijft. De vettige laag zorgt er anders namelijk voor dat het doek dicht gaat zitten, waardoor het steeds regelmatig zal gaan spoelen.

2 trommelfilters toepassen in plaast van één grote

Wanneer je een grote vijver hebt kun je ervoor kiezen om twee van deze goedkopere trommelfilters te gebruiken in plaats van één duurdere trommelfilter. Het voordeel wat je daarvan hebt is mocht er iets met één van de twee trommelfilters mis zijn, dat het andere filter zonder problemen door kan draaien. Op die manier is je water altijd in beweging en staat het systeem nooit stil. Wanneer je er echter één hebt staat alles stil mocht er een probleem optreden. De aanschafprijs is gelijk aan elkaar, een groter trommelfilter loopt namelijk fors op in de kosten.

Goed trommelfilter voor pompgevoede opstelling

Voor een pompgevoede opstelling kun je gebruik maken van de AEM Easy Drum of de Filtreau trommelfilter. Beide kunnen gebruikt worden in gravity of in pompgeveode opstelling. De vlotter is namelijk eenvoudig te verplaatsen naar de voorkamer voor een pompgevoede opstelling, of juist naar de achterste kamer om de gravity opstelling toe te passen. Het enige verschil zit hem in het verplaatsen van de sensor voor of achter het filterdoek.

Belangrijkste eigenschappen van dit trommelfilter

Met het Filtreau of AEM trommelfilter haal je twee identiek dezelfde trommelfilters in huis. De eigenschappen zijn exact gelijk aan elkaar, buiten dat er verschil zit in de kleur van de controller kasten.

 • Tot 20.000 liter waterflow per uur
 • Zeefpanelen van 70 micron (0,07 millimeter)
 • Automatisch spoelen (met sterke vlakstraal sproeiers)
 • Niveaudetectie, mocht het waterpeil te ver zakken slaat de pomp en UV lamp uit
 • 40 Watt amalgaam UV lamp is direct ingebouwd (daar filter je grofweg een vijver van 25/30.000 liter op)
 • Control box IP44
 • 2 invoeren van 110mm (voor bodemdrain, skimmer of evt. pompgevoed opstelling)
 • 1 uitgang van 110mm
 • 2 jaar garantie

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Joop Kooijman

  Ik zoek iemand die voor mij de trommelfilter kan aanpassen. Er is gewerkt met 63 mm buis. Dat moet allemaal ingekort worden.

  1. Aboutkoi

   Hi, er zullen ongetwijfeld specialisten zijn die je daarmee kunnen helpen. Misschien kun je het proberen via een vijverbouwer, of een lokale winkel vragen om een adres of hulp?

Geef een reactie