Stille luchtpomp vijver: beste keuze top 5 (2023)

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Luchtpompen
 • Bericht reacties:4 Reacties
 • Laatste wijziging in bericht:14 oktober 2023
 • Leestijd:20 minuten gelezen
Je bekijkt nu Stille luchtpomp vijver: beste keuze top 5 (2023)
Stille luchtpomp vijver

Je bent op zoek naar een goede luchtpomp, slim! Dan is het al helemaal geen overbodige stap om ook rekening te houden met de geluidsproductie. Want als er iets irritant is, dan is het wel dat storende brommende geluid van een luchtpomp. Een luchtpomp is immers een stukje techniek dat continu aanstaat en je op de achtergrond hoort ratelen en brommen. Een goede stille luchtpomp voor de vijver is dus zeker geen overbodige luxe.

AboutKoi helpt jou graag een stapje op weg met een lijst van de meest stille luchtpompen voor de vijver van dit moment. Binnen deze lijst nemen we alleen écht stille luchtpompen op. Van alle merken en series luchtpompen die ik hier noem heb ik zelf praktijk ervaring.

Onderstaand de top 5 meest stille luchtpomp voor de vijver

1. Nitto Piston: meest stille luchtpomp voor de vijver

Dit zijn zogenaamde Piston pompen, luchtpompen die gebruik maken van een zuiger. Stiller dan membraanpompen, fluisterstil waar je met zekerheid geen last van geluidsoverlast gaat krijgen. Ideaal als de luchtpomp onder de vlonder staat waar in de zomer je zitje staat. Of last hebt van klagende buren… Een luchtpomp die stiller is dan een Nitto met dezelfde capaciteit moet nog uitgevonden worden.

Met een Nitto haal je een enorm stille luchtpomp voor de vijver in huis, die daarnaast energiezuinig zijn in vergelijking met veel andere luchtpompen. Geloof me maar dat deze luchtpomp zo stil is datje jezelf nog wel eens gaat betrappen een controle uit te voeren of deze wel aan staat!

Naast zo goed als geruisloos heb je het voordeel dat een Nitto Piston luchtpomp tegen een beetje water kan. Ik ken een gevalletje waarbij de pomp zelfs gezopen is in de filterput, na twee daagjes drogen deed de pomp het weer uitstekend.

Nitto LA-45
– 50 liter/min
– 3.000 liter/uur
– 47 Watt
– 2 meter druk
Nitto LA-60
– 60 liter/min
– 3.600 liter/uur
– 48 Watt
– 2 meter druk
Nitto LA-80
– 80 liter/min
– 4.800 liter/uur
– 72 Watt
– 2 meter druk
Nitto LA-45Nitto LA-60Nitto LA-80
Bestel bij: bol.com, A2KOI en ToppyBestel bij: bol.com, A2KOI en ToppyBestel bij: bol.com, A2KOI en Toppy

2. HiBlow HP luchtpomp: zeer stille luchtpomp

HiBlow (of Hi Blow) staat eigenlijk zo ongeveer gelijk aan een Secoh luchtpomp.  Voor membraan luchtpompen zijn HiBlow’s echt ontzettend stil. Garant voor jarenlang probleemloos en geruisloos plezier van je luchtpomp zonder het vervangen van membranen. Over jarenlang gesproken, een HiBlow luchtpomp kan zomaar eens minimaal 5 jaar meegaan op de originele membranen. Voor behoud van de luchtpomp en zo min mogelijk geluid is het wel wenselijk ze wat regelmatiger te vervangen. Jaarlijks zoals leveranciers aangeven vind ik zelf toch wel wat overdreven.

Onderschat de kracht van een relatief laag model uit de serie niet, zoals bijvoorbeeld een HiBlow HP-40, levert namelijk al gewoon een druk voldoende voor 2 meter diepte. En daarbij 40 liter per minuut, wat neer komt op 2.400 liter lucht per uur. Voor de gemiddelde Koivijver is dit al ruim voldoende, tot ongeveer 10.000 liter water.

Het zwaarste model, de HiBlow HP 200 geeft 13.800 liter lucht per uur. En ja, je hebt dan wel iets meer geluid als bij een licht model. Maar nog steeds een ongekend stille luchtpomp vergeleken met andere merken.

HiBlow HP-40
– 40 liter/min
– 2.400 liter/uur
– 38 Watt
– 2 meter druk
HiBlow HP-60
– 60 liter/min
– 3.600 liter/uur
– 40 Watt
– 2 meter druk
HiBlow HP-80
– 80 liter/min
– 4.800 liter/uur
– 71 Watt
– 2 meter druk
HiBlow HP-60HiBlow HP-60HiBlow HP-80
Bestel bij: bol.com, A2KOI en ToppyBestel bij: bol.com, A2KOI en ToppyBestel bij: bol.com, A2KOI en Toppy

3. Secoh JDK luchtpomp

Niet zo stil als een Nitto luchtpomp, maar de Secoh JDK luchtpompen behoren tot de top qua energiezuinige en stille luchtpompen. Secoh JDK zijn trouwens de nieuwste luchtpompen van Secoh, ze vervangen de Secoh SSL.

De reden waarvoor ik de Secoh JDK luchtpomp onder de HiBlow heb geplaatst, is niet zozeer het geluidsniveau. Dit is om het even, er is weinig verschil waar te nemen. Maar ik zou persoonlijk kiezen voor een HiBlow, puur omdat ik ervaren heb dat een Secoh wat problemen gaf. Niet bij mij zelf overigens, en het kan ook gewoon toeval geweest zijn. Neemt niet weg dat de luchtpompen zeer energiezuinig zijn en een hele goede keuze.

Wat betreft geluidsproductie is het zeer laag voor een membraanpomp, dat is als het goed is ook waar je naar op zoek bent: een stille luchtpomp voor de vijver. Secoh’s zijn verder nog uitgerust met een indicatielampje, deze gaat branden bij problemen. Dat kan zijn bij een vervuild luchtfilter, of wanneer de membranen vervangen moeten worden. Je zal dat lampje overigens niet vaak zien branden (of misschien zelfs wel nooit!).

Secoh JDK-30
– 58 liter/min
– 3.480 liter/uur
25 Watt
– 2 meter druk
Secoh JDK-40
– 65 liter/min
– 3.900 liter/uur
25 Watt
– 2 meter druk
Secoh JDK-60
– 120 liter/min
– 7.200 liter/uur
27 Watt
– 2 meter druk
Secoh JDK luchtpompSecoh JDK luchtpompSecoh JDK luchtpomp
Bestel bij: bol.com of A2KOIBestel bij: bol.com of A2KOIBestel bij: bol.com of A2KOI

4. SuperFish Air Blow 50 en 100 (voorheen Koi pro)

Het geluidsniveau gaat vanaf nu, plek 4 wel duidelijk omhoog. Het verschil tussen een HiBlow  en Secoh (plek 2 en 3) en een SuperFish Air Blow (plek 4) luchtpomp is zeer goed te merken. De echte meest stille luchtpomp voor de vijver moet je dus vinden op plek 1, 2 en 3.

Desalniettemin is een SuperFish Air Blow luchtpomp een interessante keuze. Dat komt dan vooral door de prijs in vergelijking met de nummers 1, 2 en 3. Nog steeds relatief weinig geluid, een hoorbare brom, maar een goed betaalbaar alternatief. Kwaliteit technisch is het prima, levert veel druk en is daardoor geschikt voor diepere vijvers. De Superfish Air Blow 100 kan zelfs tot 3 meter diepte, nu heb ik dat zelf in praktijk nog nooit gezien.

SuperFish Air Blow 50
– 50 liter/min
– 3.000 liter/uur
– 30 Watt
– 3 meter druk
SuperFish Air Blow 100
– 100 liter/min.
– 6.000 liter/uur
– 88 Watt
– 3 meter druk
Koi Pro Air Blow 50Koi Pro Air Blow 100
Bestel bij: bol.comBestel bij: bol.com

5. AquaForte AP stille luchtpomp voor de vijver

De AquaForte AP luchtpompen hebben wel wat meer bromgeluid in zich dan bovenstaande andere luchtpompen. Het verschil met de meest stille luchtpomp voor de vijver is aanzienlijk. Toch is dit een luchtpomp die nog relatief stil is en een vijfde plek op de lijst met stille luchtpompen behaald.

Ik moet er overigens wel bij zeggen dat de kleinste AquaForte AP luchtpompen minder geluid maken dan de zwaardere modellen. Een AquaForte AP 35 en AquaForte AP 45 zijn zeker stil te noemen. Een AquaForte AP 100 maakt duidelijk meer geluid. Zwaardere modellen heb ik in praktijk zelf nog nooit aangehoord, of een AquaForte AP 200 veel meer geluid maakt dan de AP 100 kan ik dus helaas niet zeggen.

AquaForte AP-35
– 30 liter/min
– 1.800 liter/uur
– 20 Watt
– 2 meter druk
AquaForte AP-45
– 46.67 liter/min
– 2.800 liter/uur
– 25 Watt
– 2 meter druk
AquaForte AP-60
– 73 liter/min
– 4.380 liter/uur
– 38 Watt
– 2 meter druk
AquaForte AP luchtpompAquaForte AP luchtpompAquaForte AP luchtpomp
Bestel bij: bol.com, A2KOI en ToppyBestel bij: bol.com, A2KOI en ToppyBestel bij: bol.com, A2KOI en Toppy

Nieuwe modellen die de top 5 wijzigen?

Het kan zomaar zijn dat er in de komende periode nieuwe pompen gaan komen die minder geluid produceren. Ik zorg dan ook dat deze lijst bijgewerkt wordt. De FujiMac Eco luchtpompen die in 2020 verkocht gaan worden in Nederland beloven bijvoorbeeld iets voor 2020, maar praktijkervaring heb ik nu nog niet. Je kunt alvast vooruit lezen in: Fujimac Eco luchtpompen, wat kunnen we verwachten?

Isoleren en trillingen opvangen voor een stille luchtpomp

Naast het brommen van een luchtpomp zelf is de hoofdreden dat er geluid ontstaat voornamelijk de trillingen die doorgegeven worden aan de omgeving. Staat de luchtpomp op een houten plankje of plastic ondergrond, dan zal het geheel een naar geluid produceren.

Wat goed werkt is zorgen voor een trilling dempende ondergrond, zoals een rubberen mat, een foam mat of je gebruikt gewoon een stuk isolatie. Dit gaat al een heleboel schelen om je luchtpomp nog stiller te krijgen.

Je luchtpomp in zijn geheel inpakken om deze minder geluid te laten produceren is een optie, alleen kom je in de problemen met de temperatuur. Het is wel vereist dat je luchtpomp goed kan ademen. Beter dus om een dempende ondergrond te gebruiken.

Iets meer werkt, maar effectief is het gebruik van elastieken. Je zorgt ervoor dat de luchtpomp vrij is van de grond door deze op te hangen in elastieken. Je hoort dan echt nog alleen het geluid die de luchtpomp zelf produceert.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Willi Roets

  Ik ben op zoek naar een luchtpomp voor een airlift. De stijgbuis van de airlift is 105 mm. binnendiameter.
  Ik heb rondom 3 rijen gaatjes geboord van 1 mm. diameter. Ik heb dat gezien op you tube bij de ” De Koivrienden.” Mijn vijver heeft een inhoud van 50.000 liter en ik gebruik een plantenfilter met ongeveer 100 gele lissen. Mijn vijverpomp is een Oase 16.000 l/h. Ik denk ook nog een zeeffilter als mechanische voorfilter voor mijn plantenfilter te kopen Ook moet ik nog eventueel een UV-lamp aanschaffen, maar welke wattage ???????

 2. Frank

  Niet alleen de pomp moet stil zijn maar de gehele methode van beluchting koivijver. (Ca 3,2 x2,1m diep1,5m)
  Het geluid van de “waterval” wat onderdeel is van de beluchting zorgt voor geluidsoverlast. Het watergeluid is 24 uur per dag te horen en in de omgeving erg storend.
  Ik zoek een alternatief voor de “waterval”/fontein.

  1. Aboutkoi

   Dat kan inderdaad erg storend zijn voor de omgeving. Je zou kunnen proberen om gebruik te maken van Japanse luchtslang. Wanneer je kwalitatieve slang hebt (échte Japanse i.p.v. goedkope imitatie variant) geeft dat zeer kleine belletjes die je haast niet meer hoort. Hoe langer het stuk Japanse luchtslang, hoe rustiger het water zal blijven.

Geef een reactie