Vissen happen naar lucht in de vijver: is er zuurstoftekort?

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Luchtpompen
 • Bericht reacties:2 Reacties
 • Laatste wijziging in bericht:14 oktober 2023
 • Leestijd:4 minuten gelezen
Je bekijkt nu Vissen happen naar lucht in de vijver: is er zuurstoftekort?
Beluchting vijver

Heb je vissen die happen aan de oppervlakte van het water? Dat is een teken van een zuurstoftekort. In de zomer zie je wel vaker dat vissen zwemmen boven in de vijver. Maar als je echt een zuurstoftekort hebt zie je duidelijk dat de vissen happen naar lucht. De vissen hangen dan aan het wateroppervlak, zijn inactief en happen sneller dan normaal aan het wateroppervlak.

Vissen happen naar lucht
Vissen happen naar lucht

Tekenen van te weinig zuurstof in je vijver

 • Vissen hangen aan wateroppervlak en zijn inactief
 • Vissen happen naar lucht aan de oppervlakte
 • Je vissen hangen vooral in de buurt van een uitloop of waterval in de vijver, waar enige beweging is in het water
 • De kieuwen gaan snel op en neer in combinatie met versneld happen
 • Vaak in combinatie met warm weer en een hoge watertemperatuur

Zuurstoftekort bij warm weer

De grootste kans op een laag zuurstofgehalte is in de zomer bij warme dagen. De hoeveelheid zuurstof wat water kan dragen is afhankelijk van de watertemperatuur. Hoe warmer water is, hoe minder zuurstof het kan vasthouden. Terwijl vissen bij warm weer juist meer zuurstof vereisen, aangezien ze actiever zijn. Water met een temperatuur van 30 graden Celsius kan grofweg 40% minder zuurstof vasthouden dan water met een temperatuur van 10 graden.

Vissterfte door zuurstoftekort

Heb je echt een zwaar zuurstoftekort, dan heb je kans op vissterfte. Aan vissen die gestorven zijn aan een zuurstoftekort zie je geen verschijnselen. Ze zien er puntgaaf uit. Bij zuurstoftekort in de vijver gaan vaak de grootste vissen als eerste dood. Aangezien zij de meeste zuurstof vereisen. Ook steuren zijn zeer gevoelig voor zuurstof.

Zuurstof in water brengen

Beluchting
Beluchting

Er is één structurele goede oplossing om voldoende zuurstof in je water te brengen. Vooral bij warm weer is het belangrijk om je vijver te beluchten met een luchtpomp. Heb je geen bewegend water, dan ontkom je er niet aan om in combinatie met vissen te beluchten.

In een andere blog gaan we in op welke luchtpomp je het beste kunt gebruiken in combinatie met jouw type en inhoud of omvang van de vijver. Lees meer: Advies luchtpomp voor ieder type en grootte vijver

Veel waterplanten en toch zuurstoftekort in de vijver

Ook wanneer je vijver vol staat met vijverplanten kun je nog kans hebben op een zuurstoftekort, vooral bij warm weer in de zomer. Dat komt doordat waterplanten in de nacht zuurstof omzetten in koolstofdioxide. Het zuurstofgehalte in de nacht zal dus aanzienlijk lager zijn. Vaak treedt vissterfte door zuurstoftekort op laat in de nacht of vroeg in de ochtend, wanneer de waterplanten haast al het zuurstof omgezet hebben. Veel waterplanten, warm weer en geen beluchting is risicovol in combinatie met vissen. Wij raden altijd aan om te beluchten wanneer je vissen in de vijver hebt.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. sarah

  Hallo wat kan je hieraan doen aub? Wij hebben dit helaas voor in onze vijver 🙁

  1. Aboutkoi

   De antwoorden staan in het artikel… het belangrijkste: beluchten!

Geef een reactie