Regelbare luchtpomp voor de vijver

Je bekijkt nu Regelbare luchtpomp voor de vijver
Regelbare luchtpomp vijver

Het kan wenselijk zijn om een luchtpomp te kunnen regelen en te verstellen. Want soms geeft een luchtpomp gewoonweg teveel lucht dan er benodigd is. Je hebt dan als het ware een paddenstoel of een bult in de vijver waar de luchtschotel geplaatst is. Hoewel er geen regelbare luchtpompen verkrijgbaar zijn, zijn er wel genoeg alternatieven om ervoor te zorgen dat je een luchtpomp kunt regelen. Denk daarbij aan een extra kraantje, lucht laten ontsnappen, een extra luchtschotel, enzovoorts.

Teveel beluchting op een kleine luchtschijf

Wanneer je last hebt van een paddenstoel aan lucht in de vijver of een bult die boven water uit gedrukt wordt? Of je ziet de vissen niet meer zwemmen doordat er teveel rimpeling in het water is? Dan kan het zo zijn dat je luchtpomp net wat te krachtig is in combinatie met de omvang van de luchtschijf of luchtbal die je gebruikt. Wanneer je een soort van ‘blub’ geluidseffect krijgt is de kans overigens groot dat de luchtschotel is ingescheurd. Er komen dan af en teo wat grotere bellen uit de luchtschotel waardoor er flink wat roering aan het wateroppervlak ontstaat.

Luchtpomp knijpen met een kraan

De gemakkelijkste manier om een luchtpomp te remmen is door een klein kraantje of kogelkraantje om een luchtpomp te regelen. Hoewel dat goed werkt, is het niet goed voor de luchtpomp doordat deze zijn lucht niet goed meer kwijt kan raken. Er ontstaat veel druk in de luchtslang en de luchtpomp zal steeds warmer worden. In sommige gevallen zal de slang dan zelfs losschieten van de luchtpomp.

Een betere manier is om een T-stuk te gebruiken in de slang vlak na de luchtpomp. De normale slang laat je gewoon doorlopen naar de luchtschijf of luchtbal en aan het andere uiteinde van het T-stuk zet je een klein stukje luchtslang met daarop een kraantje. Of die manier kun je iets aan lucht laten ontsnappen en voorkom je dat er veel druk wordt opgebouwd of dat de luchtpomp zal warmlopen.

Ruime beluchting in binnen vijver
Ruime beluchting in binnen vijver

Geluidsoverlast van een luchtpomp verminderen

Het bromgeluid van een luchtpomp kan als storend worden ervaren. Je kunt dit het beste tegengaan door een isolerend materiaal onder de luchtpomp te plaatsen. Denk aan een stuk vilt of een rubberen mat. Dit voorkomt dat de luchtpomp staat te trillen en reduceert het geluid sterk. Houdt er wel rekening mee dat bepaalde luchtpompen ook gewoonweg veel decibel veroorzaken dan andere modellen. Daardoor is het beter om te kiezen voor een zo stil mogelijke luchtpomp.

Kun je teveel beluchten?

Het is niet mogelijk om teveel lucht toe te voegen aan de vijver. Wel is het zo dat er een maximale hoeveelheid zuurstof is die opgelost kan zijn in water. Zeker wanneer het kouder is zal je dit niveau eerder bereiken. Het heeft dan geen effect wanneer je een zwaardere luchtpomp gebruikt. In de zomer is dat niveau echter moeilijker te behalen. Er wordt dan immers ook meer zuurstof verbruikt in de vijver. Belucht je teveel, dan ontsnapt alle extra lucht simpelweg direct het water.

Extra beluchten in het vijverfilter

In plaats van lucht laten ontsnappen via een T-stuk en een kraan, is het beter om alle overbodige lucht voor de vijver te gebruiken in het vijverfilter. Bacteriën in het filter gebruiken immers ontzettend veel zuurstof. Hoe meer zuurstof er aanwezig is in je filtermedium, hoe dikker de laag biofilm kan worden wat weer resulteert in meer afvalstoffen die verwerkt kunnen worden. Overigens kun je in het vijverfilter niet teveel beluchten. Je zult zelfs zien wanneer je belucht in het vijverfilter en vervolgens het zuurstofniveau meet van het water wat het filter verlaat, dat dit gehalte niet het maximale niveau is wat water aan zuurstof kan dragen.

Een regelbare luchtpomp voor de vijver

Een regelbare luchtpomp voor de vijver mag dan wel niet bestaan, maar je kunt met een aantal kleien aanpassingen toch je eigen regelbare luchtpomp installeren.

  • Gebruik een T-stuk met kraan om lucht te laten ontsnappen.
  • Gebruik een T-stuk om lucht te verdelen met een extra luchtschijf in het vijverfilter.
  • Je kunt niet teveel beluchten

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie