Top 5 beste en meest stille luchtpomp voor je aquarium! (2024)

Je bekijkt nu Top 5 beste en meest stille luchtpomp voor je aquarium! (2024)
Stille aquarium luchtpompen

Een van de belangrijkste onderdelen van je aquarium is de luchtpomp. Een minimale eis aan een aquarium luchtpomp is dat deze zo stil mogelijk is, vooral wanneer deze in de huiskamer of slaapkamer staat. Want wat is er meer storend dan een continu brommend geluid? BRRRRrrrr… Dat bedoel ik, een stille luchtpomp voor je aquarium is geen overbodige luxe. We geven je hoogwaardige opties van de meeste stille luchtpompen voor je aquarium. Daarnaast een aantal tips om je luchtpomp nog stiller te maken. Laten we beginnen met de stilste aquarium luchtpompen.

Op basis van eigen onderzoek zijn onderstaande luchtpompen als aanraders naar voren gekomen. Dit is vastgesteld op basis van eigen expertise en gebruik. Daarnaast zijn expert reviews geraadpleegd om tot een zo gedegen mogelijk advies te kunnen komen.

De beste aquarium luchtpomp

De Eheim aquarium luchtpomp is duidelijk de beste keuze uit de reeks beschikbare aquarium luchtpompen. Met kop en schouders boven de rest uit overigens. De Eheim Air Pump 100, 200 en 400 zijn zo goed als geruisloos. Ik raad zelf de Eheim Air Pump 200 aan, gezien dit voor een gemiddeld aquarium meer dan genoeg beluchting geeft. Het grote voordeel wat je daarbij hebt is dat deze luchtpomp voorzien is van twee regelbare hendels waarmee je twee slangen van ieder 100 liter per uur kunt aansturen en regelen.

Deze luchtpomp is echt een zeer stille aquarium luchtpomp. Model 100 is overigens wel het stilste, maar het verschil met de 200 is niet merkbaar, en je hebt dan wel de dubbele capaciteit aan beluchting. Het 400 model maakt een fractie meer geluid, maar in essentie merk je hier weinig van. Zelfs wanneer je aquarium op een slaapkamer staat is deze Eheim luchtpomp geen probleem. Dat lijkt vooral te maken te hebben met de rubberen behuizing waarin de luchtpomp zich bevindt, dat lijkt alle trillingen van de pomp te dempen.

Eén nadeel aan deze luchtpomp is de prijs die hoger ligt dan de overige aquarium luchtpompen. Gelukkig valt die mee, waardoor wanneer we kwaliteit, prijs en geluidsniveau vergelijken dat deze pomp er toch echt een stap bovenuit springt.

Onze aanbevelingen stille luchtpomp voor een aquarium

1. Eheim Air Pump 200

3,5 Watt, 200 liter per uur.

Eheim Air Pump 200
Eheim Air Pump 200

2. JBL ProSilent a200

3,4 Watt, 200 liter per uur.

JBL ProSilent a200
JBL ProSilent a200

3. Tetra APS 100

2,5 Watt, 100 liter per uur.

Tetra APS 100
Tetra APS 100

1: Eheim luchtpompen zijn het meest geruisloos

Ik gaf al aan dat de Eheim Air Pump met kop en schouders boven de rest uitkomt. De luchtpompen zijn regelbaar en gewoonweg ontzettend stil. Stil? Ik kan bijna wel zeggen geruisloze luchtpomp. Ideaal om te gebruiken in de woonkamer of zelfs op de slaapkamer ga je er zo goed als geen last van ondervinden.

Klein nadeel, het prijskaartje is daardoor wel een stukje hoger dan andere luchtpompen in deze lijst. Maar dan krijg je dan wel niets voor terug, in termen van geluid bedoel ik dan. De luchtpomp zit in een soort rubberen behuizing, ik verwacht dat dat alle trillingen uit het apparaat haalt, waardoor deze alleen maar stiller wordt. Kleine compensatie voor de prijs is dat je in ieder geval een complete plug-en-play set krijgt. Inclusief luchtslang en Eheim uitstromers om direct te kunnen aansluiten.

De Eheim Air Pump 100 is voorzien van één Eheim uitstromer van 100 liter per uur, die met een draaiknop te verstellen is. De Eheim Air Pump 200 en 400 hebben ieder twee uitstromers die afzonderlijk in te stellen zijn. Je kunt de beluchting daarmee een klein beetje dimmen mocht dat nodig zijn.

Ik zelf vind de Air Pump 200 het meest interessante Het meest geruisloze als je afgaat op opbrengst tegen geluid. En je kunt twee luchtdiffusers gebruiken die je verspreid over je aquarium of zelfs over twee bakken kunt gebruiken.

Eheim Air Pump 100
– 100 liter/uur
– 4 Watt
Eheim Air Pump 200
– 200 liter/uur
– 3.5 Watt
Eheim Air Pump 400
– 400 liter/uur
– 4 Watt
Eheim Air Pump 100Eheim Air Pump 200Eheim Air Pump 400
Bekijk actuele prijsBekijk actuele prijsBekijk actuele prijs

2: JBL ProSilent luchtpomp

De naam van de JBL ProSilent luchtpompen doet in ieder geval vermoeden dat ze zeer stil moeten zijn. Maar zijn ze dat ook echt in praktijk? De JBL ProSilent a100, a200, a300 en a400 beginnen bij ongeveer € 30,-. Het zijn absoluut redelijk stille luchtpompen. De onderzijde is voorzien van rubberen voetjes voor geluidsdemping. En toch hoor je ze nog lichtjes brommen net als de meeste andere aquarium luchtpompen overigens. Als je deze luchtpompen naast de Eheim hebt staan merk je duidelijk verschil. Eerst de ProSilent a200 in het stopcontact en daarna de Eheim Air Pump 200 lijkt wel de helft te schelen.

Redelijk stille luchtpomp voor een aquarium, maar geruisloos zijn ze beduidend zeker niet. Je hoort een soort brom met een hol geluid. Lastig te omschrijven, maar het is een soort “BRRRR” geluid wat je kunt waarnemen. Wel goed om te vermelden, is dat de laagste JBL Pro Silent luchtpomp, de a100 dus, wel het minste geluid maakt uit de reeks. Hoe hoger in de serie, hoe meer geluid. Verschil (trilling) is minimaal merkbaar.

JBL ProSilent a100
– 100 liter/uur
– 2.9 Watt
– Incl. toebehoren
JBL ProSilent a200
– 200 liter/uur
– 3.4 Watt
– Incl. toebehoren
JBL ProSilent a300
– 300 liter/uur
– 3.9 Watt
– Incl. toebehoren
JBL ProSilent a100JBL ProSilent a200JBL ProSilent a300
Bekijk actuele prijsBekijk actuele prijsBekijk actuele prijs

3: Tetra Tec APS 50, 100 en 150 aquarium luchtpompen

Tetra heeft een reeks van drie luchtpompen die zowel prijs als qua geluidsniveau interessant zijn. De Tetra Tec APS 50, 100 en 150 luchtpompen. Hoewel deze luchtpompen niet zo geruisloos zijn als de Eheim, zijn het prima luchtpompen. De rubberen voetjes weten de trillingen goed te dempen wat een flinke hoeveelheid geluid scheelt. Echter op een houten ondergrond hoor de de luchtpomp nog steeds duidelijk wat geluid maken, geruisloos is het zeker niet. Je kunt het geluid nog wat verder dempen door een schuimmatje of rubberen mat onder de luchtpomp neer te zetten.

Wellicht grappiger voor de liefhebber is dat de luchtpomp een soort design object is geworden met de ronde vorm met vier poten. Zelf heb ik er niet heel veel mee moet ik zeggen, want een luchtpomp zet ik nooit in het zicht, maar ieder zijn smaak natuurlijk.

Tetra APS 50
– 50 liter/uur
– 2 Watt
Tetra APS 100
– 100 liter/uur
– 2.5 Watt
Tetra APS 150
– 150 liter/uur
– 3.1 Watt
Tetra APS 50Tetra APS 100Tetra APS 150
Bekijk actuele prijsBekijk actuele prijsBekijk actuele prijs

4: SuperFish Smart Air luchtpomp

SuperFish Smart Air moet een stille luchtpomp serie zijn voor je aquarium geschikt voor kleinere tot middelgrote aquariums. Ze geven 19 en 38 liter per uur en zijn daarmee geen hele krachtige luchtpompen. Dat is vermoedelijk ook de reden waarom deze luchtpompen toch redelijk stil kunnen zijn. De kleinste Eheim geeft bijvoorbeeld al 100 liter per uur. Dat is een factor 5 van de kleinste SuperFish Smart Air. Op zich hoeft dat niet uit te maken natuurlijk.

Ik moet toegeven dat ze ook echt stil zijn. Zeker wanneer je de Smart Air 1 en 2 vergelijkt met de SuperFish Air Flow Mini, 1 en 2, wat de voorgangers van deze serie zijn. De prijscategorie is ook zeker niet hoog, maar de opbrengst is da took niet. Vergelijk je in hoeveelheid luchtverplaatsing dan zijn ze eigenlijk prijzig te noemen. Stil zijn ze zeker wanneer je ze gelijkt met de voorgangers. En toch kun je ze nog wel een beetje horen, echt geruisloos zijn ze dus niet te noemen, jammer genoeg! Geen competitie voor de Eheim Air Pump 100, die 5 keer meer lucht geeft en ook nog eens stiller is.

SuperFish Smart Air 1
– 19 liter/uur
– 1 Watt
SuperFish Smart Air 2
– 38 liter/uur
– 1.8 Watt
SuperFish Smart Air 1SuperFish Smart Air 2
Bekijk actuele prijsBekijk actuele prijs

5: SuperFish Air Flow Mini, 1 en 2

Qua prijs zijn de SuperFish Air Flow Mini, 1 en 2 het meest interessante. Maar, wat betreft geluid zijn ze de minste uit de reeks van 5, je kunt jammer genoeg een duidelijk bromgeluid horen. Niet voor niets zijn daarom natuurlijk ook de Smart Air 1 en 2 uitgebracht. Voordeel wat je wel hebt is dat deze luchtpompjes veel meer lucht geven en een heel stuk goedkoper zijn. Voor net iets meer dan € 10,- heb je al een Air Flow Mini die toch al 78 liter per uur aan lucht geeft.

Je kunt het geluid van deze luchtpomp best stiller krijgen. Maar, dan moet je wel zelf aan de slag met foam en een rubberen mat onder de luchtpomp. Wil je specifiek voor de meest stille luchtpomp gaan, dan zijn er duidelijk betere modellen verkrijgbaar.

SuperFish Air Flow Mini
– 78 liter/uur
– 1.8 Watt
SuperFish Air Flow 1
– 96 liter/uur
– 2 Watt
SuperFish Air Flow 2
– 240 liter/uur
– 4 Watt
SuperFish Air Flow MiniSuperFish Air Flow 1SuperFish Air Flow 2
Bekijk actuele prijsBekijk actuele prijsBekijk actuele prijs

Je stille luchtpomp nog stiller maken?

Helemaal stil en geruisloos zal zelfs de meest stille aquarium luchtpomp niet zijn. Gelukkig kun je daar zelf nog het een en ander aan verbeteren door een fijn rubberen matje onder de luchtpomp te zetten. Dat effect is direct merkbaar. Het gaat er daarbij om dat de trillingen zo goed mogelijk opgevangen worden, zodat ze niet doorgegeven worden. Vooral op een houten ondergrond ga je veel verschil merken met weinig moeite.

Ook rubberen doppen onder een luchtpomp gebruiken werkt effectief. Bij sommige luchtpompen kun je zo de voetjes nog extra inpakken om nog meer geluid weg te nemen. Ook met anti-kras vilt wat onder meubels geplakt wordt kun je het geluid nog een fractie extra dempen. Voor een paar euro heb je bijvoorbeeld dit anti-kras vilt van Benson. Alle beetjes helpen weer om een aantal decibels te minderen.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Rob Vroegop

  Toch mis ik ook hier het aantal dBA dat de pompjes produceren.
  Pas met dat gegeven hb je een objectieve vergelijking.
  Al het andere is een persoonlijke vergelijking

  1. Aboutkoi

   Hi Rob, je hebt gelijk dat het aantal geproduceerde dB een toevoeging zal zijn. Ik heb echter bewust het aantal dB’s door de leverancier opgegeven weggelaten. Een beetje hetzelfde als aangegeven Watt bij vijverpompen, een exacte meting geeft altijd iets anders dan de leverancier opgeeft…
   Stop de Eheim in de stekker, gevolgd door bijvoorbeeld de JBL ProSilent (op 2), en je merkt ook zonder meting een significant verschil. Hoeveel exact durf ik niet te zeggen, 5 dB? 10dB? De JBL ProSilent a200 zou <37 dB moeten zijn. Dan moet de Eheim 200 daar nog duidelijk onder zitten!

  1. Aboutkoi

   Ik vermoed wel dat dit kan helpen. Ik heb er echter zelf geen ervaring mee waardoor ik er geen uitspraak over durf te doen. Mocht je het testen zijn wij reuze benieuwd!

 2. Ynse

  Hallo,
  Ik ben op zoek naar een sponzenfilter voor een nieuw aquarium dat we willen opstarten.

  Is de Eheim 200 een luchtpomp die geschikt is om op een sponzenfilter aan te sluiten?

Geef een reactie