Beste aquarium kiezen: de complete gids (2023)

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Aquarium
 • Bericht reacties:2 Reacties
 • Laatste wijziging in bericht:14 oktober 2023
 • Leestijd:20 minuten gelezen
Je bekijkt nu Beste aquarium kiezen: de complete gids (2023)
Het beste aquarium kiezen. Wat is de beste keuze?

In dit artikel besteden we aandacht aan het selecteren van een aquarium wat voldoet aan jouw wensen en criteria. We geven de belangrijkste tips om op te letten bij aanschaf van jouw aquarium en geven de beste aquaria van 2023.

Boordevol informatie waar jij je keuze op kunt baseren en waar je rekening mee dient te houden. Wat voor iedereen relevant is, ongeacht of je een ervaren aquariaan of wilt starten met je eerste aquarium.

De belangrijkste aspecten bij de aankoop van een aquarium

Kiest het liefst een zo groot mogelijk aquarium. Hoe groter het aquarium, hoe gemakkelijker het is om de waterkwaliteit stabiel te houden. En dus hoe gemakkelijker het zal zijn om vissen gezond te houden.

Kies het juiste type aquarium wat past bij jouw wensen. De belangrijkste type aquaria om te onderscheiden zijn het koudwater aquarium, tropisch (warm water) aquarium en zoutwater aquarium. De keuze kan het best beperkt worden tot een koudwater aquarium op kamertemperatuur of een tropisch aquarium voor startende en minder ervaren aquarianen. Een tropisch aquarium is de mooiste keuze om voor te gaan, je kunt dan een groot scala aan tropische vissen houden en je hebt meer mogelijkheden met planten.

Het beste aquarium kiezen

De uitstraling en omvang is niet het enige waar je op let bij de keuze van een aquarium. Het mooiste is een goed afgestemde set, waar de filtratie en pomp in verhouding staat met de hoeveelheid liters van het aquarium. Dit laatste is eigenlijk het belangrijkste, gezien dat ervoor gaat zorgen dat de stikstofkringloop goed zijn werking kan doen. Waardoor ammoniak en ammonium, wat directe afvalstoffen van vissen zijn, afgebroken kan worden en daarmee de waterkwaliteit in orde blijft voor jouw vissen.

Om een goede keuze voor een aquarium te maken, hebben we een opdeling gemaakt in verschillende categorieën aquaria. De aquaria zijn gekozen op basis van verschillende criteria, die ieder een verschillende weging kunnen hebben per categorie.

 • Omvang van het aquarium (aantal liters)
 • Lengte van het aquarium (langste zijde)
 • Inbegrepen filter (totaal filtercapaciteit)
 • Inbegrepen pomp (waterverplaatsing)
 • Hoeveelheid verlichting en type verlichting
 • Verwarming (capaciteit in verhouding tot liters)
 • Compleetheid (nuttige toebehoren)

Beste keuze groot aquarium

Een groot aquarium is ten allen tijden beter voor de huisvesting van vissen. Hoe groter de inhoud, hoe stabieler de waterwaarden en temperatuur. Hoe vreemd het wellicht klinkt, een groot aquarium brengt minder onderhoud en vooral minder gedoe met zich mee. Wil je echt genieten van een aquarium, dan is een grote bak de beste keuze.

Wij adviseren om te kijken naar een Juwel Rio 450 of de Juwel Rio 240. Juwel bied sinds 1966 topkwaliteit aquaria aan en was het eerste merk wat geïntegreerde verlichting in vorm van een lichtkap introduceerde. Zowel in 2018 als in 2019 werd Juwel verkozen tot ‘Brand of the Year’ (merk van het jaar) in categorie dieren.

De Juwel Rio 450 is een prachtig groot aquarium van 151 cm lengte en een inhoud van maar liefst 450 liter (!). Die enorme omvang zorgt voor een stabiel systeem, waardoor weinig onderhoud benodigd is. De gehele set is goed op elkaar afgestemd met een Bioflow XL filter aan de binnenzijde, waardoor lekken uitgesloten is. Bioflow filters zijn uitgerust met goed filtermateriaal en de vorm zorgt er voor dat water ook daadwerkelijk langs al het filtermateriaal kan stromen. Het filter heeft een 1000 liter per uur Ecoflow circulatiepomp, wat meer dan voldoende is voor een tropisch aquarium. In de set zit ook een verwarmingselement van 300 Watt.

De verlichting in Rio aquariums is erg aangenaam en verlicht het geheel mooi zoals je wilt. De MultiLux LED unit is 150 en valt precies over de gehele breedte van het aquarium. De lampen zijn echt heel erg krachtiger voor de hoeveelheid Wattage (31 Watt) die ze hebben.

Van een Juwel Rio aquarium ga je echt geen spijt krijgen, ook niet van een iets kleiner model overigens, zoals bijvoorbeeld de Juwel Rio 180. Maar dat vinden wij net een stapje te klein voor de categorie ‘groot aquarium’.

Juwel Rio 450
Juwel Rio 450

Beste keuze prijs kwaliteit aquarium

Misschien ben je het merk Juwel al wel eerder tegen gekomen. Een van de bekendste en betrouwbaarste merken in de aquarium wereld. Veel aquaria van Juwel zijn prijzig, en dat is overigens ook wel terecht, want de aquaria zijn gewoon erg goed, gaan lang mee en hebben een prachtige uitstraling en bijpassende meubels. Maar wist je dat Juwel ook een hele mooie betaalbare lijn heeft, in de vorm van de Primo aquaria modellen?

Een Juwel Primo 110 is absoluut het beste aquarium wat je kunt kopen voor een mooie prijs en wat alles in zich heeft wat je nodig hebt. Het aquarium is vrij groot met 81 cm lengte, een Bioflow ONE binnenfilter, 300 liter per uur waterverplaatsing, geïntegreerde verwarming, goede Novolux verlichting die het erg goed doet in combinatie met planten.

Als alternatief kun je kijken naar de Start 70 Tropical Kit van het merk Superfish.

Juwel Primo 110
Juwel Primo 110

Beste keuze voor een serieus starter aquarium

Deze categorie heeft wel wat weg van de categorie ‘Beste keuze prijs kwaliteit aquarium’. Toch is er één duidelijk verschil. In deze categorie zoek je naar kwaliteit, maar je hebt zelf nog niet alle zekerheid of een aquarium houden nu echt honderd procent jouw ding is. Je wil kwaliteit, voldoende inhoud en omvang, maar het moet nog wel binnen de perken blijven. Ook hier geldt weer dat het aquarium voldoende omvang moet hebben, zodat er een mooi visbestand in gehouden kan worden.

Het aquarium is wat duurder, maar je krijgt wel degelijkheid en oersterk materiaal. De Juwel Rio 125 is eigenlijk gewoon de topper onder de aquaria in het ‘normale’ segment. Alles is net wat degelijk uitgevoerd als de Juwel Primo 110, die overigens ook hier nog steeds een prima tweede keuze is.

De Rio 125 heeft betere verlichting dan de Primo 110. Namelijk MultiLux LED verlichting, die ook bevordering van plantengroei stimuleert met een breder lichtspectrum. Nu gaan we misschien de details in, maar hoe breder het lichtspectrum is, hoe beter planten dat licht kunnen opvangen en benutten.

Ook het filtersysteem van de Rio 125 is een stapje groter en krachtiger. Het filter is degelijker en robuuster en de ingebouwde pomp is 600 liter per uur in plaats van 300 liter per uur. Die extra filtercapaciteit is echt de moeite waard en zorgt ervoor dat je weer wat minder hoeft schoon te maken. En nogmaals, hoe minder je hoeft schoon te maken, hoe stabieler je aquarium zal blijven.

Juwel Rio 125
Juwel Rio 125

Beste middelgrote aquarium

Een middelgroot aquarium wat geschikt is voor vissen. Deze categorie aquaria zijn de meest verkochte aquaria, aangezien ze betaalbaar zijn en een omvang hebben die altijd wel ergens een plekje kan krijgen. Houdt er wel rekening mee dat een middelgroot aquarium net een stapje kleiner is, minder waterinhoud heeft en daardoor net wat minder stabiel is. Hoe vreemd het ook klinkt, is dit aquaria dus lastiger om goed te houden. Overigens kan het heel goed met vissen, zorg voor een kleine visbezetting en kies slechts 2 of 3 soorten.

Onze beste keuze voor een middelgroot aquarium gaat uit naar de Juwel Primo 70. Een mooi en compleet aquarium van een gerenommeerd merk. Voorzien van een betrouwbaar Bioflow ONE filter, pomp van 300 liter per uur en natuurlijk  de betrouwbare NovoLux verlichting van Juwel die heel goed is voor je planten!

Als alternatieven de Superfish Start 70 Tropical kit en SuperFish Home 110. Let er op dat de Home 110 niet is voorzien van verwarming. Hiervoor kun je deze bijpassende Combi Heater 200W gebruiken.

Juwel Primo 70
Juwel Primo 70

Beste kleine aquarium

Wanneer je vissen in een aquarium wilt houden, is er wel een minimale ondergrens. Zelfs voor de kleinste (nano) vissen is het niet wenselijk om opgesloten te worden in een klein aquarium van bijvoorbeeld 30 x 20 x 20 cm. Wij hanteren zelf de ondergrens van minimaal 40 cm, daar kunnen prima kleinere aquariumvissen in gehouden worden.

Iedere genoemde set is compleet voorzien van filtering, pomp en verlichting en kan gebruikt worden voor tropische vissen. Let wel op dat de Superfish Home 40 niet geleverd wordt inclusief een verwarmingselement. Wel zijn deze los te verkrijgen, precies passend voor dit aquarium: Superfish Nano heater 50 Watt.

Juwel Primo 60
Juwel Primo 60

Beste aquarium voor Corydoras bodemvissen

Corydoras zijn zeer actieve bodemvissen, die erg nieuwsgierig zijn en constant op zoek zijn al wroetende door een zandbodem of zeer fijne kiezels. Het is een populaire aquariumvis die makkelijk te houden is. Belangrijk voor deze soort is voldoende zwemruimte, diepte is daarbij minder van belang, zolang het aquarium maar voldoende lengte heeft.

Om corydoras gezond en fit te houden is 80 cm wel de minimale vereist. Liever nog een aquarium met een lengte van 100 cm. Daarmee willen wij niet stellen dat corydoras gehouden kunnen worden in een kleiner aquarium, maar optimaal zal dit niet zijn. Voor een aquarium met Corydoras raden wij één van de volgende drie opties aan.

Wist je overigens dat het voor sommige corydoras varianten prima is wanneer ze op kamertemperatuur gehouden worden, of zelfs ietsje daaronder? De Corydoras Aeneus en Corydoras Paleatus bijvoorbeeld kunnen prima op lagere temperaturen gehouden worden! Je verwarming kun je voor die twee varianten dus zelfs uit laten.

Juwel Primo 110
Juwel Primo 110

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. J.P. Jansen

  Goede morgen,
  Ik heb nu een Jewelste 260
  Al jaren trouwens, door omstandigheden raadde de winkeltje aan om de pomp te veranderen van een 1000 naar een 1500 .
  Of dat goed was weet ik niet hoor.

  In elk geval zat ik nu rond te zoeken naar de bakken en mogelijkheden.
  Zag de verschillende lijnen, en wilde weten wat de verschillen in die lijnen zijn.
  Ik zie fijne, duidelijke, interessante, verhalen.
  En namen met maten erbij, geweldig.

  Maar de verschillen in de Line gaat toch vast niet om de maten !
  Dus wil ik weten wat de verschillen in de bakken zijn, zoals bv vorm.
  Mijn bak, Vision, heeft bv een gebogen voorkant, dus hij heeft 4 maten ipv 3 maten.
  Toevallig zag ik ook ergens een 3 hoekige bak, dat zal ook een line zijn.

  Dus:
  Wat zijn de verschillen van de lijnen.

  Alvast dank.

  1. Aboutkoi

   Het makkelijkste is om eens binnen te wandelen bij verschillende grote aquaria zaken. Vaak kun je daar mooie opstellingen / showbakken zien en ook ervaren wat het verschil is tussen een gebogen glas of strakke vierkante bak.

Geef een reactie