Beste aquarium LED verlichting en alles over LED verlichting

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Aquarium
 • Bericht reacties:0 Reacties
 • Laatste wijziging in bericht:14 oktober 2023
 • Leestijd:28 minuten gelezen
Je bekijkt nu Beste aquarium LED verlichting en alles over LED verlichting
Beste aquarium verlichting

Aquarium LED verlichting is een belangrijke keuze voor je aquarium. Niet alleen wekt de manier waarop je aquarium verlicht is direct een indruk over hoe mooi dat aquarium wel niet is, maar ook de plantengroei wordt flink beïnvloed door goede LED verlichting. Een belangrijke reden om goed na te denken over de keuze van je LED verlichting voor het aquarium. Ik geef je in dit artikel eerst een uitgebreide toelichting op LED lampen, waar je op moet letten, de voordelen, enzovoorts. Daarna ga ik in op de beste aquarium LED verlichting

Aquarium LED lampen hebben verschillende voordelen ten opzichte van conventionele (TL) lampen. Zo produceren ze minder hitte en zijn ze energie efficiënter dan normale lampen. Daarnaast gaan LED lampen veel langer mee. Plus conventionele TL lampen dien je zelfs jaarlijks te vervangen voor optimale plantgroei, aangezien de lichtintensiteit snel afneemt. Met LED lampen heb je daar veel minder last van.

Direct naar het overzicht beste LED verlichting? Scroll direct naar beneden!

De beste LED verlichting voor aquariums

Deze lijst laat je alvast de beste keuze aquarium LED verlichting van dit moment zien. Verderop in dit artikel leggen wij per soort LED verlichting uitgebreid uit waarom dit de beste lampen zijn.

 1. Juwel Helialux Spectrum LED verlichting (beste keuze)
 2. Eheim Classic LED (kwaliteit en eenvoud)
 3. SuperFish Retro LED (top budget keuze)
 4. Aquarium LED verlichting (budget keuze)

Goede aquarium LED verlichting kiezen

Waar let je nu op bij het aanschaffen van aquarium LED verlichting? Dat is deels afhankelijk van je eigen wensen, daarnaast zijn er wel een aantal belangrijke factoren om op te letten. Dat is onder andere de geschikte hoeveelheid licht voor de omvang en diepte van je aquarium, de juiste lichtkleur voor optimale plantgroei en rust voor het oog, natuurlijk een stukje kwaliteit en vertrouwen.

Het merk doet er niet altijd toe, maar kan soms wel de doorslag geven wegens jarenlange kwaliteit die reeds bewezen is ten opzichte van een nieuw merk. Toch kan juist een onbekender merk wel interessant zijn, prijstechnisch bekeken wanneer de eigenschappen gelijk zijn.

Juiste kleurtemperatuur van LED verlichting

Bij het aanschaffen van LED verlichting dien je op de kleurtemperatuur te letten. Bij de meeste speciaal geschikte aquarium LED verlichting is dit wel in orde. Toch komen afwijkingen van een te lage kleurtemperatuur voor. De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin. De ‘K’ waarde aangegeven op lampen staat heir voor de hoeveelheid Kelvin.

Kleurwaarde van verlichting
Kleurwaarde van verlichting

6500K wordt gezien als koel daglicht. Hoe lager de waarde, hoe warmer de kleur, dat begint met geel, maar loopt door tot warm rood licht van kleur. Zoals bij zonopkomst. Hoe hoger de waarde wordt, hoe kouder de kleur zal worden, richting een blauwe tint.

Voor aquaria met veel planten wordt koel daglicht van 6000K tot 7000K aanbevolen. Ik raad je aan om in ieder geval niet lager te gaan dan 4000K. Je gaat merken dat je vissen en onderwaterwereld veel mooier over komt zo rond de 6500K aan verlichting. En dat is ook en stuk beter voor je aquariumplanten.

Lichtopbrengst uitgedrukt in Lumen (en niet Wattage!)

De belangrijkste eigenschap om op te letten bij de aanschaf van LED verlichting voor je aquarium is de hoeveelheid Lumen die de lamp produceert. Hoe hoger dit is, hoe meer lichtopbrengst de lamp geeft. Het gaat niet op om bij LED verlichting te kijken naar het Wattage, zoals we dat deden bij normale TL lampen. LED verlichting met een lager Wattage, kan alsnog een hogere opbrengst hebben dan andere LED lampen die meer verbruiken.

Dit is overigens de reden waarom LED verlichting zo interessant is. Het gaat veel efficiënter om met stroom. Daarnaast wordt de lichtspreiding ook nog eens gebundeld naar onderen toe. TL licht schijnt namelijk alle kanten op, rondom en dus ook naar boven. Bij TL licht heb je daardoor weer een goed reflecterende kap nodig, terwijl LED standaard naar beneden in de goede richting wordt gebundeld.

De belangrijkste vraag is hoeveel licht je benodigd hebt voor je aquarium. Dat doe je voornamelijk op basis van de afmetingen en de diepte.

Hoeveelheid LED licht voor aquarium met planten

Hoe dieper het aquarium, hoe lastiger het is dat licht de bodem van het aquarium bereikt. Vooral bij diepere aquaria is het belangrijk om net iets meer Lumen te gebruiken dan voor het aquarium benodigd is. Onderstaand geeft ik een ruwe indicatie voor de benodigde hoeveelheid Lumen per liter water. Gebruik de bovengrens van de aangegeven indicaties bij aquaria dieper dan 50 tot 60 cm.

In de meeste gevallen kun je het beste gaan voor ongeveer 15 tot 20 lumen per liter water. Een normaal gemiddeld aquarium niet dieper dan 50 cm komt hier goed mee uit. Dat kan van alles zijn, van nano aquarium tot goed beplant gezelschapsaquarium. Gemiddeld genomen zit je met 15 tot 20 lumen gewoon goed.

Heb je voornamelijk planten die weinig licht benodigd hebben, ga dan voor 10 tot 15 lumen per liter.

Bij planten die veel licht benodigd hebben kies je voor 20 tot 30 lumen per liter water. Dit gaat om aquaria met veel waterplanten en een hoge lichtbehoefte. Denk aan een aquarium met weinig vissen en ontzettend veel planten, zoals een typisch aquascape aquarium.

Voorkomt LED verlichting algengroei?

Last van een algenprobleem in je aquarium en wil je dit voorkomen door LED verlichting te gebruiken als bestrijding en oplossing tegen de algen? LED verlichting is ontzettend goed, maar de echte oplossing tegen algen is het helaas niet. Toch heeft het wel verschillende voordelen waardoor algengroei verminderd kan worden. Dat komt vooral door het juiste lichtspectrum en kleurtemperatuur. Daardoor kan LED verlichting fotosynthese en daarmee groei bij planten bevorderen. Hoe dat kan?

Doordat aquarium LED verlichting meerdere kleuren kan ondersteunen, zo zijn voornamelijk rood en blauw bevorderend voor plantengroei. En betere plantengroei betekent natuurlijke concurrentie voor algengroei. Niet voor niets zie je tegenwoordig bij tuinders in kassen vaak een rood, blauw en paars achtige gloed door de lampen: onderzoek heeft veelvuldig aangetoond dat een breder lichtspectrum beter is voor (water)planten.

Geef je aquarium verlichting onvoldoende licht, en het onjuiste lichtspectrum, dan is de kans groot dat aquariumplanten niet goed zullen groeien. En dat is ontzettend zonde, want je wilt niet steeds nieuwe plantjes voor je aquarium kopen.

Mogelijkheden en instelbaarheid van controller opties

Wat betreft mogelijkheden zijn er verschillen, niet alle aquarium lampen bieden deze opties. LED biedt veel meer mogelijkheden dan conventioneel TL licht. Je kunt het heel goed dimmen, waardoor er verschillende configuratieopties en programma’s zijn die gecombineerd kunnen worden met LED verlichting. Denk hierbij aan een dag- en nachtcyclus in je aquarium, tot aan zelfs het simuleren van weersomstandigheden zoals een bewolkte of heldere dag. Daarnaast bieden sommige LED lampen een zogenaamde moonlight (maanlicht) optie, waarmee je vaak wat blauwer licht creëert als avond- en nachtverlichting.

Eenvoudigere modellen kunnen wat betreft verlichting kwalitatief en qua lichtspectrum net zo goed zijn, maar beperktere instelmogelijkheden hebben. Dat gaat dan niet ten koste van de kwaliteit van de verlichting, wat ze vooral interessant maakt bij een beperkter budget.

Wat is het nut van het dimmen van je aquarium LED lamp?

Dimmen en configureren van je LED verlichting heeft nog wat voordelen. Je kunt daardoor veel beter dag- en nachtcyclussen nabootsen in je aquarium, waardoor je een natuurlijkere situatie creëert voor vissen en planten.

Ook kan het instellen van de lichtintensiteit voordeel bieden wanneer je last hebt van algen. Bij TL lampen is de lichtintensiteit altijd consistent. Bij veel algen kun je de lichtintensiteit wat verminderen in combinatie met LED lampen, waardoor algengroei geremd kan worden.

Houdt er wel rekening mee dat je bij het vervangen van TL verlichting naar LED verlichting je de lichtintensiteit langzaam opbouwt. Rustiger voor de vissen en je aquariumplanten. Maar bovenal voorkomt dit snelle algengroei.

Wat zijn de voordelen van LED verlichting over TL lampen?

Eigenlijk heb ik de meeste voordelen al omschreven. Maar om samen te vatten komen hier de belangrijkste voordelen in een klein overzicht:

 • Meer Lumen met minder Wattage, een betere lichtopbrengst.
 • Kleurtemperatuur perfect op gewenst niveau, van 6000K tot 7000K.
 • Goede LED verlichting heeft een beter lichtspectrum en kleurtemperatuur, waardoor algengroei verminderd kan worden.
 • LED verlichting is goed configureerbaar. Je hebt daardoor meer instelmogelijkheden en programma’s dan bij TL verlichting.
 • TL verlichting dient jaarlijks vervangen te worden voor optimale lichtintensiteit. LED verlichting heeft daar veel minder last van, het gaat tot 5 keer langer mee.

Wat heb je nodig om LED verlichting te plaatsen?

Ga je voor een nieuw aquarium, dan kun je LED verlichting natuurlijk direct plaatsen. Maar wanneer je op dit moment TL verlichting boven je aquarium hebt, moet je een aantal aanpassingen doorvoeren. Dat is gelukkig heel eenvoudig! Sterker nog, je hoeft er bijna geen aanpassingen voor te doen, buiten de lichtbuizen vervangen. Je kunt natuurlijk ook gewoon voor een geheel nieuwe set aan verlichting kiezen.

Nog geen verlichting of je complete TL verlichting set vervangen

Heel eenvoudig om te doen. Je kiest voor losse LED verlichting wat verkrijgbaar is als een complete set met een eigen ophangsysteem. Die kan direct op een aquarium geplaatst worden. Veel van die LED lampen zijn voorzien van uitschuifbare beugels die je over de randen van je aquarium plaatst. Zo passen ze altijd en zijn ze zelfs geschikt voor meerdere afmetingen aquaria.

TL verlichting vervangen voor LED verlichting

Je bestaande TL armatuur behouden met nieuwe LED verlichting is misschien nog wel simpeler. Wanneer je bestaand een armatuur hebt geschikt voor T5 of T8 TL buizen, dan kun je daar ook gewoon speciale LED buizen voor verkrijgen. Zoal de Retro LED van SuperFish, die passen in T5 en T8 fittingen van bestaande armaturen. Past direct in je normale TL armatuur, en dus de minste impact. Zie het een beetje als een normale kamerlamp, daar kun je ook zo een LED lampje indraaien.

Beste keuze aquarium LED verlichting

Onderstaand vind je de beste keuze aquarium LED verlichting van dit moment. Ik heb daarvoor vier categorieën met LED verlichting: ‘beste keuze’, ‘kwaliteit en goed’, ‘top budget keuze’, en ‘prima goedkope LED verlichting’

Op 1: Juwel Helialux Spectrum LED verlichting (beste keuze)

Helialux Spectrum LED
Helialux Spectrum LED

De Juwel Helialux Spectrum LED verlichting staat voor ons als beste keuze op plek 1 als LED verlichting voor je aquarium. Deze lampen zijn ontzettend krachtig, vergelijk de hoeveelheid Lumen die ze produceren maar eens met andere lampen in deze lijst. De kleurtemperatuur is hoog, de Helialux lampen zijn uitgerust met 6500K en 9000k LEDs, bestaande uit witte, blauwe, groene en rode LEDs. Ze bieden daardoor een breder lichtspectrum, waardoor planten beter zullen groeien. Als je mijn artikel doorgelezen hebt, begrijp je waarom die kleuren toegepast worden in een goede lamp als deze: het bevordert fotosynthese en plantgroei. De LEDs schijnen in 120 graden, en daardoor perfect naar onder gericht het aquarium in.

De lampen zijn met alle mogelijkheden die je kunt bedenken voorzien. Vooral in combinatie met de Helialux Smartcontrol krijg je ontelbaar veel instelmogelijkheden die je met je smartphone kunt bedienen. Hieronder vertel ik je alles over de mogelijkheden die je met Smartcontrol krijgt.

Helialux Smartcontrol
Helialux Smartcontrol

Geen Juwel aquarium? Dat maakt helemaal niet uit! De lampen passen dan wel direct op een Juwel bak, maar dat neemt niet weg dat de verlichting voor ieder aquarium passend gemaakt kan worden. Daarvoor heb je deze Helialux universele fitting nodig. Dit is een klein stukje RVS beugel voorzien van een rails, waardoor deze passend gemaakt kan worden voor ieder aquarium.

Helialux LED verlichting is verkrijgbaar bij bol.com en Pets Place.

Helialux Spectrum LED verlichting
Helialux Spectrum LED verlichting

Juwel Helialux Smartcontrol, zeer rijke toevoeging aan Helialux Spectrum lampen

Met de Juwel Helialux Smartcontrol krijg je ongekend veel mogelijkheden tot je beschikking. Als je je LED verlichting boven je aquarium echt goed wilt regelen, dan is dit de beste keuze. Helialux Smartcontrol geeft je ontzettend veel mogelijkheden, het is een mooi geïntegreerd systeem samen met de Helialux LED lampen.

Helialux Smartcontrol 24u tijdsprogramma
Helialux Smartcontrol 24u tijdsprogramma

Je kunt deze controller aansluiten via je netwerk thuis, draadloos via WiFi. Daarna kun je de verlichting bedienen via je telefoon, laptop of computer. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is te configureren. De intensiteit van de verlichting, de kleurweergave per kleur afzonderlijk, voor gedefinieerde maanlicht en zonsondergang standen, profielen en dagprogramma’s die volledig naar wens in te richten zijn, enzovoorts. Bij een compleet ingericht dagprogramma kun je de intensiteit van de afzonderlijke LED kleuren gedurende de dag variëren. Je kunt zelfs voor iedere dag een ander profiel configureren, zodat geen dag hetzelfde is voor je aquarium.

Helialux Smartcontrol is online te bestellen bij bol.com en Pets Place.

Op 2: Eheim Classic LED: kwalitatief en betaalbare LED verlichting (kwaliteit en eenvoud)

Eheim Classic LED bevestiging
Eheim Classic LED bevestiging

De Eheim Classic LED verlichting is een kwalitatieve maar betaalbare LED lamp die haast op ieder aquarium passende gemaakt kan worden door middel van een uitschuifbaar beugelsysteem. De lampen hebben een perfecte kleurtemperatuur van precies 6500K. De lampen zijn zeer kraag en energie efficiënt, het is een smalle slanke strip met een strak design die weinig ruimte in beslag neemt en onopvallend boven het aquarium geplaatst kan worden.

Eheim Classic LED lamp
Eheim Classic LED lamp

Eheim geeft op dat haar Classic LED ongeveer 35.000 branduren heeft. De lamp is verder waterdicht (IPx7), schijnt in een hoek van 120 graden naar onderen, en is plug en play met een meegeleverde adapter en schakelaar.

Op 3: SuperFish Retro LED lampen met of zonder bestaande TL verlichting (top budget keuze)

De Retro LED lampen van SuperFish zijn krachtige LED lampen met een goed lichtspectrum voor plantengroei. De ene Retro LED is overigens niet de andere, er zit nogal wat verschil in de vier verschillende lampen die SuperFish in het assortiment heeft. Dat gaat om de Bright, Color, Combo en Multi lamp. Ik zal je de verschillen en meest gewenste lamp per situatie proberen uit te leggen.

SuperFish Retro LED lampen
SuperFish Retro LED lampen

Het handige van Retro LED verlichting is dat deze lampen eenvoudig gemonteerd kunnen worden in een normale TL lichtkap. De Retro LED lampen zijn voorzien van een eigen stekker en adapter. Het zijn dus letterlijk plug en play lampen die je in een normale TL lichtkap kunt bevestigen. Je hebt daardoor de stekker van je originele TL lamp niet meer nodig. Lamp uit de verpakking halen, de twee witte montage voetjes bevestigen in je oude T5 of T8 armatuur, lamp erin klikken en klaar!

Retro LED Combi: Gecombineerd gekleurd en wit licht, 7680 Kelvin. Wat ons betreft de beste keuze als je een enkele lamp gebruikt voor de meeste aquariums. Of gewoon twee Combi lampen van deze soort. De Retro LED Combi heeft een breder lichtspectrum dan de meeste andere lampen, wat goed is voor je planten.

Retro LED Bright: zeer helder wit licht, 8730 Kelvin, wat sterker is dan daglicht. Zelfs wat hoger dan de in mijn ogen optimale kleurtemperatuur. Goede basislamp, maar bij voorkeur deze lamp combineren in een houder met twee lampen met een Retro LED Color voor een breder lichtspectrum.

Retro LED Color: voorzien van een groot aantal rood gekleurde LEDs, vooral goed voor plantengroei. Zelf zou ik deze lamp combineren met de LED Bright, puur zodat je lichtspectrum breder wordt en de intensiteit wat vergroot wordt. Het rode licht is namelijk wat minder doortastend als helder wit licht. De kleurwaarde gaat tot 5990 Kelvin, wat nog steeds redelijk hoog is en richting daglicht gaat.

Retro LED Multi: Superfish geeft zelf aan dat deze lamp enkel voor de sfeer bedoelt is. De LED lamp heeft 8 verschillende kleuren. Aangegeven waarden van de lamp buiten Wattage hebben ze ook niet, gezien deze enkel als sfeerverlichting toegepast dient te worden. Persoonlijk zou ik deze dan ook overslaan. En liever voor de andere varianten in de combinaties die ik aangeef kiezen.

Superfish Retro LED verlichting is verkrijgbaar bij bol.com en Pets Place.

Vertraagde zonsopgang en ondergang met de Retro LED+ controller

SuperFish Retro LED controller
SuperFish Retro LED controller

Met de SuperFish Retro LED+ controller krijg je de mogelijkheid om de Retro LED lampen te voorzien van verschillende scenario’s en programma’s, zoals een trage zonsopgang en ondergang van 10 minuten, of versneld in 30 seconden. Dat effect is niet alleen mooi voor jezelf, maar ook fijn voor het leven in je aquarium. Zo heb je geen last meer van schrikkende vissen door plotseling licht wat ineens aan springt. De mogelijkheden van de Retro LED+ controller zijn in verhouding met de eerdergenoemde Helialux Smartcontrol wel wat eenvoudiger. Zo kun je geen afwijkende programma’s instellen waarbij je de lichtintensiteit per LED kleur kunt instellen. Toch is het wel een goede koop, de prijs is heel wat voordeliger! Let op dat de Retro LED+ controller niet samen werkt met de Retro LED Multi lampen.

Er is trouwens ook een normale Retro LED controller (zonder het +je), deze is zwart van kleur. Het verschil is dat deze controller alleen in staat is om de lampen op te starten met 30 durende zonsopkomst. De 10 minuten optie ontbreekt hier, en daarnaast is er ook geen zonsondergang optie. Vooral dat laatste maakt dit model wat minder interessant.

De Retro LED+ controller is verkrijgbaar bij bol.com en Pets Place.

Budget keuze aquarium LED verlichting (prima goedkope LED verlichting)

Beperkt budget en wil je toch een prima keuze maken in LED verlichting die doet wat het moet doen? Dan zijn de lampen van NICREW een optie. Deze lampen zijn voorzien van drie standen, een stand waarbij alle LEDs branden, een nacht modus waarbij alleen de blauwe LEDs branden en vanzelfsprekend de uitknop.

NICREW Bright aquarium LED verlichting
NICREW Bright aquarium LED verlichting

NICREW Super Bright LED 18 Watt is voorzien van 90 witte en 18 blauwe LEDs, heeft een kleurwaarde van 7000K en een intensiteit van 920 Lumen. De uitschuifbare kap maakt hem geschikt voor aquaria van 75 tot 105 cm.

NICREW Super Bright LED 11 Watt is voorzien van 60 witte en 12 blauwe LEDs, heeft een kleurwaarde van 7000k en een intensiteit van 640 Lumen. De uitschuifbare kap is geschikt voor 53 tot 83 cm aquariums.

Let wel op dat deze verlichting wat minder krachtig is in aantal Lumen dan de eerder genoemde lampen. Bij diepere aquariums is deze verlichting minder geschikt.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie