Beste Nano aquarium kiezen, welke zijn het meest geschikt?

Je bekijkt nu Beste Nano aquarium kiezen, welke zijn het meest geschikt?
Beste Nano Aquarium kiezen

Stijlvolle Nano aquariums zijn enorm populair, dat heeft te maken met de omvang van ongeveer 30 tot 50 cm. Ze zijn daarmee geschikt als eye-catcher op een mooi plekje in huis of zelfs op je werkbureau. In een Nano aquarium wordt alles bijgesteld tot in de kleinste vorm. Dat betekent kleine vissen die geschikt zijn voor de een klein aquarium, kleine decoraties en klein blijvende waterplanten. Zie het als een compact aquarium waarin je een stabiel evenwicht wilt creëren.

Geschikte vissen voor een Nano aquarium

Het is mogelijk om enkele leuke vissen of garnalen te houden in een Nano aquarium, wel is het daarbij belangrijk dat dit geschikte vissen zijn die goed kunnen leven in weinig water. Vanzelfsprekend moeten dit ook niet al teveel vissen zijn, aangezien daarmee het risico groter wordt dat de waterkwaliteit verslechterd. Voor een aquarium onder de 30 liter is het aan te beleven om slechts één soort vissen te kiezen met hooguit een enkele garnaal of slak. Een aantal vissen die uitermate geschikt zijn voor een klein aquarium zijn de volgende:

 • Een klein schooltje mini Rasbora (niet groter dan 2,5 cm).
 • Een paar dwergtandkarpers (Heterandria formosa) zijn erg geschikt voor beginners in een klein aquarium.
 • Een paar dwerg Corydoras (2 tot 3 cm).
 • Enkele Japanse rijstvissen (Medaka) van ongeveer 2,5 tot 3,5 cm.
 • Enkele garnalen.

Geschikte aquariumplanten voor een Nano aquarium

Waterplanten en aquariumplanten hebben een belangrijke rol om het ecosysteem in tact te houden. Ze zijn in staat om afvalstoffen van vissen op te nemen en zorgen ervoor dat er zuurstof wordt afgegeven in het water. Voor een Nano aquarium kies je het liefst voor soorten die relatief klein blijven en niet al te snel groeien. Wel is het alsnog belangrijk om regelmatig bij te knippen en te snoeien. Geschikte planten zijn de volgende soorten:

 • Anubias Nane (dwerganubias) deze plant groeit traag en is daarmee uitermate geschikt voor een Nano aquairum. Bind haar altijd vast op een stuk hout of steen.
 • Microsorum Pteropus Windelov (javavaren) Net als dwerganubias een trage groeier. Deze plant wordt wel wat groter, maar je kunt hem tijdig snoeien. Ook deze plant bind je op een stuk hout of steen vast.
 • Dwerg Cryoptocoryne klein plantje die niet hoger zal worden dan 5-7 cm.

Onderhouden van een Nano Aquarium

Voor een kleiner aquarium is over het algemeen meer onderhoud benodigd dan bij een groot aquarium. Om de hoeveelheid onderhoud te reduceren kun je met minder vissen werken. Houdt rekening met de volgende activiteiten om het aquarium in een goede staat te houden.

 • Ververs wekelijks 10 tot 20% water.
 • Regelmatig snoeien en onderhouden van de planten.
 • Eens per 4 tot 6 weken het filter schoonmaken.
 • Hoe minder je voert, hoe minder afvalstoffen waardoor minder onderhoud benodigd is. 1 of 2 dagen per week overslaan is geen enkel probleem.
 • Regelmatig snoeien en onderhouden van aquariumplanten.
 • Eens per maand à anderhalve maand het filter schoonmaken.

Goede Nano aquariums

Om tot een selectie goede Nano aquariums maken we gebruik van criteria waaronder het formaat, compleetheid, design en waardering. Het formaat mag niet groter zijn dan 50 cm van een willekeurige zijde. Het moet een blikvanger zijn met een mooi en uniek design. En we houden rekening met de compleetheid van de set met onder andere een aquariumpomp, aquariumfilter en verwarming. Voor de selectie houden we rekening met populaire aquariums die met goede reviews worden gewardeerd.

 1. SuperFish Start 50 Tropical Kit (50 liter)
 2. SuperFish Home Aquarium (25 liter)
 3. SuperFish Start 30 Tropical Kit (30 liter)
 4. SuperFish Panorama 35 LED (35 liter)
 5. Tetra AquaArt Explorer Line halfmoon (30 liter)
 6. Zen 30 Aquarium set (27 liter)
 7. Ciano Aquarium Cube 15 LED (14 liter)
 8. SuperFish Nano Shrimp Kit Aquarium (1.8 liter)
 9. SuperFish Aqua Kit 18 (18 liter)
 10. SuperFish Start 20 Goldfish Kit

1. SuperFish Start 50 Tropical Kit (50 Liter)

Met 48 cm breed valt dit aquarium net in de Nano categorie. Doordat het aquarium echter groter van formaat is, is het gemakkelijk om het te onderhouden en er een stabiel systeem van te maken. Daarnaast is dit aquarium de meest complete voorzien van LED verlichting, aquariumpomp met binnenfilter (SF Aqua-Flow 100), een verwarmingselement van 100 Watt, thermometer, schepnet, fles opstartbacteriën en voeding van Hikari voor tropische vissen. De afmetingen zijn 48 x 28 x 42 cm met 50 liter inhoud. Het deksel zit los op de bak waardoor het afneembaar is en is voorzien van een luikje om gemakkelijk te voeren. Verkrijgbaar bij bol.com.

SuperFish Start 50 Tropical Kit
SuperFish Start 50 Tropical Kit

2. SuperFish Home Aquarium (25 liter)

Strak vormgegeven en voldoende groot zodat er naast aqua-scaping ook een kleine school met vissen in gehouden kan worden. Een sieraad voor de kamer en een complete kant-en-klare set geschikt voor kleine vissen. De kap is voorzien van blauwe en witte LED’s waarop aquariumplanten goed kunnen groeien. Aan de zijkanten van het aquarium zit een ingebouwde filterbox waarin de inbegrepen aquariumpomp past. Binnen die box is ook ruimte voor de optionele heater, mocht je tropische vissen willen houden. De bovenzijde is afgedekt met een acryl plaat wat handig is voor nieuwsgierige huisdieren. Verkrijgbaar bij bol.com.

SuperFish Home Aquarium
SuperFish Home Aquarium

3. SuperFish Start 30 Tropical Kit (30 liter)

Met een inhoud van 30 liter en afmetingen van 36 x 23 x 39 cm is dit het kleinere broertje van de Start 50 Tropical Kit. Verder is de set identiek met dezelfde voordelen. De heater is echter niet 100 maar 50 Watt en de aquariumpomp verplaatst net wat minder water. Als je het geen probleem vind dat het aquarium net 10 cm breder is in mijn advies om te kiezen voor de Tropical Kit 50 in plaats van deze, dat is net wat gemakkelijker stabiel te houden en er kunnen wellicht wel twee kleine schooltjes met verschillende vissen in. Verkrijgbaar bij bol.com.

SuperFish Start 30 Tropical Kit
SuperFish Start 30 Tropical Kit

4. SuperFish Panorama 35 LED (35 liter)

Uniek aan dit Nano aquarium zijn de mooie gebogen hoeken en de grote filtercapaciteit. De set is voorzien van LED verlichting, aquariumpomp, filtermateriaal en een achtergrondposter die je naar keuze kunt aanbrengen. Met 38 x 26,5 x 39,5 cm en een inhoud van 35 liter past dit perfect in de Nano categorie. Het materiaal is degelijk en kan tegen een stootje. Het enige jammer is dat het meegeleverde aquariumpompje een wat brommend geluid lijkt te maken, natuurlijk is deze te vervangen voor een geruisloze aquariumpomp. Verkrijgbaar bij bol.com.

SuperFish Panorama 35 LED
SuperFish Panorama 35 LED

5. Tetra AquaArt Explorer Line halfmoon (30 liter)

Tetra heeft met de Explorer Line bijzondere Nano aquariums in het leven geroepen waarvan de achterzijde vlak is maar de voorkant rond is gebogen. Dit cilindervormige aquarium heeft afmetingen van 35 x 35 x 25 cm met een inhoud van 30 liter. De set is voorzien van LED verlichting op een staande arm, een EasyCrytal aquariumfilter met bijbehorende filtermedia en een verwarmingselement. Verkrijgbaar bij bol.com.

Tetra AquaArt Explorer Line halfmoon
Tetra AquaArt Explorer Line halfmoon

6. Zen 30 Aquarium set (27 liter)

Met afmetingen van 30 x 30 x 30 cm en een inhoud van 27 liter behoort de Zen 30 tot de Nano aquarium categorie. Deze set is voorzien van LED verlichting die met afstandsbediening te bedienen is en omgeschakeld kan worden naar rode, blauwe, groene en witte kleurtinten. Voorzien van een aquariumpomp met binnenfilter en een 50 Watt eco verwarmingselement. In de set zitten ook een aantal kunststof decoraties zoals mossen en planten, die je natuurlijk voor het mooiste effect vervangt voor echte aquariumplanten. Verkrijgbaar bij bol.com.

Zen 30 Aquarium set
Zen 30 Aquarium set

7. Ciano Aquarium Cube 15 LED (14 liter)

Die Ciano Cube heeft een inhoud van 14 liter en afmetingen van 25 x 25 x 25 cm. Dit aquarium is voorzien van een standaard aan de achterzijde met ingebouwde 12 volts LED verlichting voor een mooie belichting van de kubus. Verkrijgbaar bij bol.com.

Ciano Aquarium Cube 15 LED
Ciano Aquarium Cube 15 LED

8. SuperFish Nano Shrimp Kit Aquarium (1,8 liter)

Kleiner dan klein en met recht een Nano aquarium is deze 1,8 liter kleine bak met afmetingen van 14 x 14 x 15 cm. Direct een waarschuwing, dit aquarium is niet geschikt voor vissen, maar hooguit enkele garnalen. Heel erg leuk om te richten als een ‘bij’ aquarium met kleine plantjes, mos, wat stenen of stukjes hout. De set is voorzien van een staander met LED lamp van 0,6 Watt helder wit licht. In de verpakking zit geen aquariumpomp of filter maar wel een garnalen flat en garnalenvoer. Houdt er wel rekening mee dat je regelmatig water moet verversen om een extreem klein aquarium zoals deze in goede conditie te houden. Verkrijgbaar bij bol.com.

SuperFish Nano Shrimp Kit Aquarium
SuperFish Nano Shrimp Kit Aquarium

9. SuperFish Aqua Kit 18 (18 liter)

Met 36 x 22 x 26 cm en 18 liter inhoud is dit een ontzettend scherp geprijsd en volwaardig glazen aquarium waar je niet omheen kunt. Voorzien van aquariumpomp met ingebouwd filter en opstartbacteriën om er direct een klein groepje vissen in los te laten. Verkrijgbaar bij bol.com.

SuperFish Aqua Kit 18
SuperFish Aqua Kit 18

10. SuperFish Start 20 Golfish Kit

Hoewel de benaming aangeeft dat dit een set is voor goudvissen, kun je er natuurlijk ook vissen in houden geschikt voor een Nano aquarium. Dit aquarium is 36 x 22 x 30,5 cm groot en heeft een inhoud van 20 liter. Voorzien van een aquariumpomp met aquariumfilter en een thermometer, schepnet en Hikari voer voor goudvissen. Door er een losse losse 50 Watt verwarmingselement in aan te brengen kun je ook kleine tropische vissen houden. Verkrijgbaar bij bol.com.

Start 20 Golfish Kit
Start 20 Golfish Kit

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie