Beste Nano aquarium kiezen, welke zijn het meest geschikt?

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Aquarium
 • Bericht reacties:0 Reacties
 • Laatste wijziging in bericht:15 oktober 2023
 • Leestijd:19 minuten gelezen
Je bekijkt nu Beste Nano aquarium kiezen, welke zijn het meest geschikt?
Beste Nano Aquarium kiezen

Een stijlvol compact Nano aquarium die niet misstaat op een opvallend plekje in je huis of zelfs voor op je werkbureau. Nano aquariums zijn enorm populair, deze mini aquariums zijn niet groter dan zo’n 30 tot 50 cm. In een Nano aquarium moet je alles bijstellen tot de kleinste vorm. Klein blijvende aquariumplanten, kleine decoraties en mini vissen die goed geschikt zijn voor kleine omgevingen. Zie het als een mini compact aquarium waarin je een stabiel evenwicht wil creëren. We proberen je wegwijs te maken in de wereld van mini aquariums en geven je tips voor de beste Nano aquariums van dit moment.

Welke vissen in een Nano aquarium?

Ook al is een Nano aquarium klein, kun je er toch een aantal leuke vissen of garnalen in houden. Houdt er wel rekening mee dat je niet teveel vissen in het Nano aquarium plaats. De waterinhoud is daarvoor gewoon te weinig. Teveel vissen of te grote vissen resulteert in slechte waterkwaliteit doordat een overschot aan afvalstoffen in het water komen. Leuke soorten die klein blijven en heel geschikt zijn voor Nano aquaria:

 • Een klein schooltje mini Rasbora (niet groter dan 2,5 cm)
 • Een paar dwergtandkarpers (Heterandria formosa) zijn erg geschikt voor beginners in een klein aquarium
 • Een paar dwerg Corydoras (2 tot 3 cm)
 • Enkele garnaaltjes

Het belangrijkste is om geen overbevolking in je Nano aquarium te hebben. We raden voor aquaria onder de 30 liter aan om voor één vissoort te kiezen met hooguit een paar garnaaltjes of slakken. Je weet dan zeker dat je de waterwaardes op orde kunt houden.

Welke aquariumplanten in een Nano aquarium?

Waterplanten of aquariumplanten hebben een belangrijke rol. Voor een Nano aquarium kies je het liefst voor aquariumplanten die relatief klein blijven. Doe je dat niet, dan moet je regelmatig bijknippen en snoeien. Aquariumplanten nemen afvalstoffen op en zorgen voor zuurstof in het water. Een aantal zeer geschikte aquariumplanten voor Nano aquaria zijn de volgende:

 • Anubias Nane (dwerganubias) deze plant groeit traag en is daarmee uitermate geschikt voor een Nano aquairum. Bind haar altijd vast op een stuk hout of steen.
 • Microsorum Pteropus Windelov (javavaren) Net als dwerganubias een trage groeier. Deze plant wordt wel wat groter, maar je kunt hem tijdig snoeien. Ook deze plant bind je op een stuk hout of steen vast.
 • Dwerg Cryoptocoryne klein plantje die niet hoger zal worden dan 5-7 cm.

Hoe onderhoud je een Nano aquarium?

Kies je voor een Nano aquarium, dan moet je er wel rekening mee houden dat je geregeld wat onderhoud moet uitvoeren. Je hebt er namelijk net iets meer aandacht voor nodig dan bij een ‘normaal’ of groot aquarium. Houdt rekening met de volgende basis als onderhoud:

 • Ververs wekelijks 10 tot 20% water
 • Voer niet teveel, liever iets te weinig. Dat voorkomt afvalstoffen en algengroei. Je mag best 1 à 2 dagen niet voeren per week.
 • Regelmatig terugsnoeien van aquariumplanten
 • Eens per maand á anderhalve maand het filter schoonmaken

Wat zijn de beste Nano aquariums om uit te kiezen?

Waar hebben we rekening mee gehouden? Allereerst natuurlijk of de afmetingen kloppen, we hebben hier de grens van 50 cm in een willekeurige zijde aangehouden. De looks tellen voor ons mee, een Nano aquarium moet als blikvanger op een mooie plek kunnen staan. Compleetheid speelt een rol, het liefst een goed op elkaar afgestemde set met pomp, filter en verwarming.

We hebben alleen populaire Nano aquariums opgenomen waarover goede reviews vindbaar zijn. Onderstaand ons overzicht.

 1. SuperFish Start 50 Tropical Kit (50 liter)
 2. SuperFish Home Aquarium (25 liter)
 3. SuperFish Start 30 Tropical Kit (30 liter)
 4. SuperFish Panorama 35 LED (35 liter)
 5. Tetra AquaArt Explorer Line halfmoon (30 liter)
 6. Zen 30 Aquarium set (27 liter)
 7. Ciano Aquarium Cube 15 LED (14 liter)
 8. SuperFish Nano Shrimp Kit Aquarium (1.8 liter)
 9. SuperFish Aqua Kit 18 (18 liter)
 10. SuperFish Start 20 Goldfish Kit

1. SuperFish Start 50 Tropical Kit (50 Liter)

SuperFish Start 50 Tropical Kit
SuperFish Start 50 Tropical Kit

Dit Nano aquarium is nog net Nano met haar 48 cm breed. Maar weet je dat dat eigenlijk juist goed is? Doordat het aquarium net wat groter is, is het veel gemakkelijker te controleren en stabiel te houden. Plus dit aquarium is het meest compleet uit onze lijst met beste aquariums.

Alles wat je nodig hebt zit erin, LED verlichting, een pomp met binnenfilter (SF Aqua-Flow 100), een heater van 100 Watt, thermometer, visnetje, flesje bacteriën en voeding van Hikari voor tropische vissen. Afmetingen zijn 48 x 28 x 42 cm, 50 liter inhoud. Een betere prijs/kwaliteit set ga je niet inden. Het enige nadeel wat ik kan vinden is dat het deksel losjes op de bak ligt.

Je kunt de SuperFish Start 50 Tropical Kit kopen bij bol.com.

2. SuperFish Home Aquarium (25 liter)

SuperFish Home Aquarium
SuperFish Home Aquarium

Dit aquarium staat niet voor niets vrij bovenin onze lijst met beste Nano aquariums. Erg mooi vormgegeven bakje en voldoende grootte zodat je er naast aqua-scaping een klein schooltje vissen in kan houden. Wil je een sieraad voor je kamer en daarnaast een complete kant en klare set geschikt voor kleine vissen, dan raadt ik je aan over dit aquarium na te denken.

Over dit Nano aquarium is gewoon goed nagedacht. Er zitten blauwe en witte LED’s in de kap, waar aquariumplanten goed op lijken te groeien. Aan de zijkant van het aquarium zit een ingebouwde filterbox, daar gaat het inbegrepen pompje in. Ook is daar direct ruimte voor een optionele heater. De bovenkant is afgedekt met een acryl plaat, handig voor nieuwsgierige huisdieren.

Home 25 aquarium is te koop bij bol.com.

3. SuperFish Start 30 Tropical Kit (30 liter)

SuperFish Start 30 Tropical Kit
SuperFish Start 30 Tropical Kit

Het kleine broertje van de Start 50 Tropical Kit. Net wat kleiner, met 30 liter en 36 x 23 x 39 cm. Verder is de set identiek, met dezelfde voordelen. Het enige verschil is dat de heater 50 Watt is, en het pompje net wat minder water verplaatst. Ruim voldoende nog steeds voor de inhoud van het Nano aquarium.

Als je het geen probleem vind dat het aquarium net 10 cm breder is, dan is mijn advies om voor de Tropical Kit 50 te gaan. Je hebt dan een net iets stabieler aquarium, en het leukste van alles is dat je er een paar vissen extra in kan houden. Misschien wel twee schooltjes met verschillende soorten?

De SuperFish Tropical Kit 30 is te verkrijgbaar bij bol.com.

4. SuperFish Panorama 35 LED (35 liter)

SuperFish Panorama 35 LED
SuperFish Panorama 35 LED

Dit Nano aquarium heeft mooie gebogen hoeken, dat geeft hem een net effect wat je bij andere aquaria niet terug ziet. Een erg groot voordeel van dit filter is dat biologische filtercapaciteit, dat is meestal wel anders bij Nano aquariums. De set is compleet met LED verlichting, pomp, filtermateriaal en een achtergrondposter. Afmetingen zijn 38 x 26,5 x 39,5 cm met een inhoud van 35 liter.

Nadelen aan het aquarium zelf zijn er niet, het materiaal is degelijk en het geheel ziet er goed uit. Het enige jammere is dat het meegeleverde pompje een brommend geluid maakt, eventueel als je er last van hebt kun je die natuurlijk vervangen voor een geruisloos pompje.

Het Panorama 35 LED aquarium is te koop bij bol.com.

5. Tetra AquaArt Explorer Line halfmoon (30 liter)

Tetra AquaArt Explorer Line halfmoon
Tetra AquaArt Explorer Line halfmoon

Tetra heeft een erg mooi design gemaakt voor de Explorer Line aquariums. De achterkant is vlak, en de rest van het aquarium is mooi rond gebogen. In de vorm van een halve cilinder, in afmetingen van 35 x 35 x 25 cm met een inhoud van 30 liter.

Deze set is compleet met LED verlichting aan een staande arm aan de bovenzijde, EasyCrystal Filter met bijbehorende filtermedia van Tetra en een HT-verwarmer. Eigenlijk gewoon plug en play. Er is wel een dingetje, wat de een zal storen en de ander niet, door het gebogen glas lijkt het vanaf de zijkant alsof alles net wat vervormt wordt. Niet overdreven, maar wel zichtbaar.

Tetra AquaArt Explorer is te koop bij bol.com.

6. Zen 30 Aquarium set (27 liter)

Zen 30 Aquarium set
Zen 30 Aquarium set

Zen 30 is een complete set om in één keer met je Nano aquarium aan de slag te kunnen. LED verlichting met een afstandsbediening om de kleurtinten (rood, blauw, groen, wit) te bedienen. Pomp met binnenfilter en een 50 Watt Eco heater. Het aquarium heeft afmetingen van 30 x 30 x 30 cm en een inhoud van 27 liter. Die inhoud is voldoende om er een schooltje vissen in te plaatsen samen met een aantal garnalen of slakken.

Bij deze set zitten een aantal decoraties van kunststof, zoals planten en mos. Van mij hoeft dat niet speciaal, ik heb liever gewoon echte plantjes. Maar goed, de prijs is zelfs wanneer je die kunststof decoraties niet gebruikt gewoon goed.

Dit Nano Zen 30 aquarium is te koop bij bol.com.

7. Ciano Aquarium Cube 15 LED (14 liter)

Ciano Aquarium Cube 15 LED
Ciano Aquarium Cube 15 LED

Compleet degelijk aquarium waarmee je zo van start kunt gaan. Met een ingebouwd filter en 12V LED verlichting. Het aquarium is 25 x 25 x 25 cm met een inhoud van 14 liter.

Ciano Cube 15 Nano Aquarium is te koop bij bol.com.

8. SuperFish Nano Shrimp Kit Aquarium (1,8 liter)

SuperFish Nano Shrimp Kit Aquarium
SuperFish Nano Shrimp Kit Aquarium

Dit is echt een mini Nano aquarium,  slechts 14 bij 14 bij 15 cm groot. En dat is dus écht niet groot! Dit aquarium is niet geschikt voor vissen, alleen geschikt voor een paar garnaaltjes. Heel erg leuk om in te richten als ‘bij’ aquarium, met kleine plantjes, mos en wat stenen of stukjes hout. Bij de set zit een Nano LED lampje van 0,6 Watt, dat is voldoende om het aquarium mooi te verlichten met helder (wit) licht. Bij de set zit al wat garnalen voer en een kleine garnalen flat, er zit bij deze set geen pompje en filter. Je zult regelmatig water moeten verversen om het water in een goede conditie te houden.

SuperFish Nano Shrimp Kit is te koop bij bol.com.

9. SuperFish Aqua Kit 18 (18 liter)

SuperFish Aqua Kit 18
SuperFish Aqua Kit 18

Op het eerste gezicht niet speciaal of bijzonder, maar dit Nano aquarium is gewoon volledig van glas en heel erg scherp geprijsd. Hoe voor dit geld zowel een aquarium, pomp, filter en opstartbacteriën geleverd kunnen worden is mij een raadsel. Afmetingen 36 x 22 x 26 cm en een inhoud van 18 liter.

Aqua Kit 18 is te koop bij bol.com.

10. SuperFish Start 20 Golfish Kit

Start 20 Golfish Kit
Start 20 Golfish Kit

Complete starterkit Nano aquarium. Ben je van plan om goudvissen te nemen dan kun je nadenken over deze set, waar eigenlijk alles al bij zit zodat je alleen hoeft te vullen en een paar kleine goudvisjes hoeft te regelen. De set is voorzien van een pomp met aquariumfilter en wat materialen zoals een thermometer, schepnetje en Hikari voer voor goudvissen.

Je kunt een losse 50 Watt heater aankopen mocht je een schooltje kleine tropische vissen willen houden in dit Nano aquarium. De afmetingen 36 x 22 x 30,5 cm met een inhoud van 20 liter. Groot genoeg om er gewoon wat kleine vissen in te doen, maar houdt de visbezetting beperkt.

Start 20 Goldfish Kit is te koop bij bol.com.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie