Een biOrb aquarium is een hoogstandje als het gaat om design en style. Nog mooier is dat deze aquaria zo ontworpen zijn dat ze minimaal onderhoud en maximaal gebruiksgemak met zich meebrengen. De manier van filtering is uniek, ze zijn voorzien van goede accessoires en LED verlichting en sterk acryl waardoor het stevige en veilige aquaria zijn. Als je een echt opvallend aquarium voor in huis zoekt, dan is biOrb iets waar je zeker naar moet kijken.
In dit blog leg je ik je alles uit over biOrb aquaria, de werking van het filter, het onderhoud wat je aan een biOrb aquarium hebt, de keuze die je hebt, verschillen in verlichting, mogelijkheden, enzovoorts.
Hoe werkt het filter van een biOrb aquarium?
Filters die gebruikt worden in biOrb aquaria zijn best uniek, en toch zo simpel. Ze werken door middel van beluchting in een daarvoor aangebrachte acryl stijgbuis. Het filter zelf werkt doormiddel van keramisch gesteente, eigenlijk een soort substraat of lavasteen achtig gesteente. Het gesteente werkt als een aanhechtingsmateriaal waar goede bacteriën zich kunnen hechten, en fungeert daarmee als het biologisch filter.
De acryl tunnel is in het midden van het aquarium aangebracht. Vanaf onderaan worden daar luchtbellen ingebracht, daarvoor zit een soort luchtkamer bijgevoegd bij je biOrb aquarium. Luchtbellen wegen minder dan water en stijgen daardoor naar het oppervlak. Dat op zichzelf is niet zo bijzonder of nieuw, maar wel het feit dat er bij een biOrb aquarium dus geen aquariumpomp benodigd is om waterstroming te creëren. De opstijgende belletjes zorgen ervoor dat water wordt meegenomen omhoog door het filter heen. Hierdoor ontstaat een constante stroming in het water via de stijgbuis. Een heel groot voordeel is dat vuil door het substraat en keramisch gesteente op de bodem wordt gezogen langs het filter. Juist daardoor blijft ook de bodem mooi schoon.
Het grove afval wordt tegengehouden door de filtercassette, waarin een soort sponsachtig materiaal zit. Dat zorgt ervoor dat er geen dwarrelende stukjes vuil door het aquarium bewegen. Dat houdt ontzettend veel tegen overigens, maar moet na enige tijd wel vervangen worden.
Extra fijn is dat een luchtpomp minder energieverbruik heeft dan een aquariumpomp. Plus die stroom met belletjes door de acryl tunnel geeft gewoon een mooi effect!
Voordeel van een acryl biOrb aquarium
Zelf vind ik dat je een biOrb aquarium vooral moet kopen wanneer je het design aantrekkelijk vind. Het is gewoon anders dan een ander aquarium. De vormen zijn bijzonder, het geheel is meer ingericht als een design object. Terwijl een normaal aquarium eigenlijk een grote glazen rechthoekige of vierkante bak is. Toch heeft een biOrb aquarium best wat voordelen, lees maar mee.
Ideaal voor beginnende aquarium hobbyist
Een biOrb aquarium is ontzettend geschikt voor beginnende aquarium hobbyisten. Het geheel is gewoon goed uitgedacht. De manier van filtering werkt als een trein, het water blijft zo optimaal mogelijk zonder daar veel onderhoud aan te hebben, en als belangrijkste is het geheel een complete set waar je verder weinig aan hoeft te doen. Behalve genieten dan natuurlijk!
Betere isolatiewaarde en energiezuinig
Het biOrb aquairum in zijn geheel is gemaakt van acryl. Acryl heeft als eigenschap dat het veel sterker is dan glas, en daardoor wel tegen een stootje kan. Nog belangrijker is dat acryl een betere isolatiewaarde heeft dan glas. Het houdt daardoor de warmte beter vast, waardoor je bij het houden van tropische vissen minder verwarmingskosten hebt.
Daarnaast heb je geen aquariumpomp nodig. Het geheel werkt uitstekend puur op basis van beluchting. En een groot voordeel is dat een luchtpomp minder energie verbruikt dan een aquariumpomp. Bij normale aquaria gebruik je beide: zowel een luchtpomp als een aquariumpomp.
De LED verlichting is ontzettend zuinig en heeft leuke mogelijkheden
De verlichting van dit aquarium is goed uitgewerkt. Veel modellen zijn uitgerust met LED MCR verlichting waarmee een programma gedraaid kan worden iedere 24 uur. Zo kunnen de lichten ingesteld worden dat ze in programma’s draaien en in de ochtend feller van kleur worden, terwijl ze tijdens de nacht vrij dof en meer blauw van kleur licht hebben. Ik vertel je later nog wat meer over verlichting en MCR bij deze aquaria.
Wat krijg je met een biOrb aquarium set?
In ieder set van een model biOrb aquarium krijg je gewoon alles wat je nodig hebt. Behalve dan de eventuele verwarming wanneer je het aquarium ook geschikt wilt maken voor tropische vissen.
Je krijgt standaard een luchtpomp en luchtsteen, LED verlichting met afstandsbediening, een meegeleverde transformator waarop je zowel de verlichting als de luchtpomp kunt aansluiten. Dat werkt met kleine stekkertjes die je zo kunt inpluggen in de transformator. Verder krijg je een stijgbuis met filtercassette en keramische gesteente voor op de bodem wat fungeert als filtermateriaal. Direct meegeleverd is ook direct een waterverbeteraar.
Thermostaat benodigd voor tropische vissen
Standaard is de set van een biOrb aquarium geschikt voor koudwater vissen. Wanneer je van plan bent om tropische vissen te houden in een biOrb aquarium (wat ik je ontzettend akn aanraden!), houdt er dan wel rekening mee dat je een verwarming nodig hebt. Daarvoor is de biOrb intelligente verwarming met Powerpod. Dat is een thermostaat precies in stijl van het aquarium zelf. Je kunt daar ook direct de luchtpomp en LED verlichting op aansluiten, zodat je nog steeds maar één stopcontact nodig hebt.
Vind je deze intelligente verwarming net wat te duur, dan is er ook een goedkoper biOrb thermostaat wat je kunt gebruiken. Afgestemd en toepasbaar op de benodigde capaciteit voor ieder biOrb aquarium.
Welke vissen kunnen in een biOrb aquarium?
Een biOrb aquarium is niet al te groot, houdt er rekening mee dat hoe kleiner het aquarium is, hoe lastiger het is om vissen te houden. Je gaat er dan net wat meer onderhoud aan hebben, en het geheel is lastiger om stabiel te houden. Dat neemt natuurlijk niet weg dat er genoeg vissen prima te houden zijn in deze aquaria!
Een biOrb aquaria schaar ik een beetje in de klasse nano aquarium. En daarmee zijn het vooral schooltjes kleine vissen of garnalen die je erin kunt houden. Goede soorten zijn bijvoorbeeld mini Rasbora, een paar dwergtandkarpers of een aantal dwerg Corydoras. Garnaaltjes zijn daarnaast perfect en kunnen er prima in gehouden worden.
5 soorten biOrb aquariums
Er zijn vijf soorten aquaria van biOrb. De biOrb Classic, biOrb Flow, biOrb Halo, biOrb Life en biOrb Tube. De werking van al deze aquaria is gelijk. Allen zijn voorzien van dezelfde acryl stijgbuis en filterwerking, keramisch substraat, glashelder acryl materiaal, luchtpomp en verlichting. De verschillen zitten vooral in vormgeving en omvang, variërend in afmetingen vanaf 15 tot 105 liter inhoud. Haast alle modellen zijn verkrijgbaar in het wit, zwart en zilver, enkele zijn er ook in transparant of grijs.
Wil je een biOrb aquarium vooral voor het houden van vissen? Dan raad ik je aan om te starten met een model van minimaal 30 liter, liever nog 45 liter of meer. Hoe groter het aquarium, hoe stabieler en gemakkelijker het namelijk wordt om het aquarium op orde te houden.
biOrb Tube | biOrb Classic |
![]() | ![]() |
Bekijk actuele prijzen | Bekijk actuele prijzen |
biOrb Life | biOrb Halo |
![]() | ![]() |
Bekijk actuele prijzen | Bekijk actuele prijzen |
biOrb Flow | |
![]() | |
Bekijk actuele prijzen |
biOrb aquarium verlichting
Bij de modellen biOrb aquaria kan een klein verschil zitten qua verlichting. Alle types zijn namelijk wel voorzien van LED verlichting, maar er is wel verschil in de opties Moonlight en MCR. MCR staat voor multi color remote, oftewel een afstandsbediening waarmee je op afstand een aantal acties kunt uitvoeren:
- Verlichting in- en uitschakelen
- De verlichting dimmen
- Keuze uit 16 kleuren
- Afwisseling in kleuren instellen
- Moonlight functie inschakelen waarmee het aantal daglicht uren ingesteld kan worden
Met Moonlight kun je de dagcyclus bepalen wanneer de verlichting op dagstand of op nachtstand ingesteld dient te worden. Je kunt hierbij kiezen uit de stand voor 8, 10, 12 of 14 uur daglicht. Vervolgens zal de lamp omschakelen naar nachtstand en in de ochtend weer omschakelen naar daglicht. De lamp gaat op die manier dus nooit uit: maar past zich aan. In de nacht blauw licht en overdag wit licht.
Onderhoud aan een biOrb aquarium uitvoeren
Als basis onderhoud aan het biOrb aquarium ververs je wekelijks 10 tot 20% water. Dat is echt het belangrijkste wat je dient uit te voeren. Verder dien je af en toe het filterpatroon schoon te spoelen, dat is deels afhankelijk van de visbezetting van je aquarium. Grofweg zal dit eens per maand zijn dat je het filterpatroon dient door te spoelen.
Het biOrb filterpatroon vervangen
Na een aantal keren merk je dat je het patroon niet echt meer schoon zult krijgen. Je kunt het dan beter vervangen, de beste set die je daarvoor kunt gebruiken is deze biOrb onderhoudskit (3 stuks) of de onderhoudskit (1 stuks). Volgens mij de voordeligste keuze, en je krijgt in één keer drie filterpatronen zodat je een aantal keren kunt vervangen. De set bevat verder ook wat schoonmaakdoekjes, bacteriën en water voorbereiders.
Het filterpatroon vervangen is niets anders dan de stijgbuis uit het water nemen, de oude filtercassette eraf halen en de nieuwe er weer opschuiven. Een werkje van hooguit een paar minuten.
In de onderhoudskit zit ook een goed werkende reinigingspad die je kunt gebruiken om het aquarium zelf schoon te maken.
Acryl biOrb luchtbuis schoonmaken
Iets wat je met zekerheid nodig gaat hebben om de acryl luchtbuis goed te reinigen aan de binnenzijde, zonder je complete aquarium overhoop te halen. Is deze handige luchtbuisreiniger, waarmee je de luchtbuis gewoon in het aquarium kunt laten zitten tijdens het reinigen.
biOrb decoratie en planten schoonmaken
Na verloop van tijd gebeurt het wel dat het kunststof decoratiemateriaal wat je in je biOrb aquarium geplaatst hebt besmeurd raakt met een bruinig laagje algen. Je kunt dit schoonmaken met een sponsje in een emmer met net wat warmer water. Wat ook goed werkt is gewoon een dagje laten weken in water met zoutoplossing of een klein beetje azijn. Zorg er wel voor dat je de decoraties goed afspoelt voordat je ze weer terug plaatst in het aquarium.
Afname aantal luchtbellen in je biOrb aquarium
Merk je dat de beluchting in je biOrb aquarium afneemt? Dat kan na verloop van tijd wel kloppen. De luchtsteen gaat na verloop van tijd dichtslibben, puur door het aankoeken van biofilm maar ook een laag bruine algen kan er minder lucht doorheen. De oplossing is gewoon een nieuwe biOrb luchtsteen die je eroverheen schuift.
Maakt je biOrb luchtpomp teveel geluid?
Heb je last van een luchtpomp die teveel geluid maakt bij je biOrb aquarium? Dat kan storend zijn wanneer er verder geen geluid in de omgeving is, of wanneer je geconcentreerd probeert te werken. Probeer dan eerst even te controleren of de luchtsteen niet aan vervanging toe is, hoe dichter deze namelijk zit, hoe meer geluid de luchtpomp zal produceren. Een alternatief is het luchtpompje op een stuk vilt of rubber plaatsen.
Nog steeds last van het geluid van je luchtpomp? Dat kan goed, want biOrb heeft simpelweg niet de meest stille luchtpomp, er zijn dan ook diverse luchtpompen die stiller zijn verkrijgbaar. Je kunt eens lezen in deze vergelijking: meest stille luchtpompen voor het aquarium. De meeste luchtpompjes kun je gewoon direct aansluiten op dezelfde luchtslang.
Decoratie voor een biOrb aquarium
Je aquarium is pas af met een mooie set aan decoratiematerialen. Wist je dat veel biOrb decoratiematerialen zo zijn gemaakt dat ze precies passen over de stijgbuis in het aquarium? Ze komen zo precies in het midden te staan, camoufleren het filtergedeelte en lijkt het alsof de luchtbellen uit het ornament komen. Zoals bijvoorbeeld deze stapelrots of heb je liever iets unieks zoals een onderzeeër of schatkist?
Compleet decoratieset uit het boekje
Wist je dat er mooie decoratie sets zijn precies afgestemd op elkaar en zoals zichtbaar op de doos van het aquarium? Je maakt daarmee in één keer je biOrb aquarium af tot een mooi geheel. Kijk eens hier voor inspiratie beschikbare biOrb decoratiesets.
Kunnen echte waterplanten in een biOrb aquarium?
Werk je liever gewoon met echte planten in plaats van kunstplanten en decoratiemateriaal? Dat lukt net zo goed in een aquarium als deze. biOrb zelf schrijft dan ook dat het geen probleem is wanneer wortelende planten door het keramische substraat groeien, dit verstoort de filterwerking niet. En de ervaring heeft ondertussen geleerd dat aquariumplanten een sterke bijdrage hebben aan de waterkwaliteit en leefomgeving van vissen. Dus waarom geen echte waterplanten combineren met decoratieve stevenen en objecten van biOrb?
Heb jij zelf ervaring met een biOrb aquarium?
Heb je zelf al een biOrb aquarium in gebruik en wil je hier iets over delen? Voel je dan vrij om een reactie te plaatsen!
Hoi, alles gelezen over hoe een biorb aquarium werkt maar niet hoe je de filter eruit moet halen en schoonmaken/vervangen. Of zie ik wat over het hoofd?
Goed advies, bedankt! Vraag me af – als ik decoratie in azijn week, hoe kan ik er zeker van zijn dat het voldoende afgewassen is? Neem aan dat azijn niet zo best is voor de vissen!
Even laten rusten in schoon water en daarna goed spoelen onder de kraan is voldoende. Het is wel de drastische manier, maar alles is weer volledig zuiver daarna! Succes
Goeden dag
Ik heb een biorbzuil overgenomen van schoonzoon
Ik heb m goed gereinigd en een nieuw filter nieuw luchtsteentje nieuwe pomp nieuwe stenen en nep en echt plantjes erin gedaan
Heb een goudvus en algen eter en heb een deel v oude aquarium met schoon water met optimizer erin gedaan
De vissen dien t goed maar na 2 dagen stinkt t water heel muf
Beide vissen leven overvoer ze niet
Heb oonieuw deel van t water ververst aar stinkt weer
Hoe kan ik dit verhelpen??
Ruik je het water ook buiten de Biorb? Ik durf eerlijk gezegd niet te zeggen waardoor je zo snel last krijgt van die geur. Aquariumwater ruik je altijd wel een klein beetje wanneer je er bovenop staat, maar het zou geen geur moeten zijn die je op afstand nog kunt ruiken.
Mag het Biorb luchtpompen s nachts afgezet worden en s morgens weer aan ?
Dat is niet aan te raden, het beste is om de luchtpompen 24 uur per dag aan te houden. Zo zorg je voor een continue stroom aan water langs het filtermateriaal.