biOrb aquarium: werking, onderhoud, modellen en tips

Je bekijkt nu biOrb aquarium: werking, onderhoud, modellen en tips
biOrb aquarium

Een biOrb aquarium is een hoogstandje als het gaat om design, nog mooier is het echter dat ze zo zijn ontworpen dat minimaal onderhoud benodigd is. De manier hoe deze aquaria gefilterd worden is uniek, ze zijn voorzien van goede accessoires en LED verlichting met sterk acryl waardoor ze ook stevig en veilig zijn. In dit artikel laten we de werking van een biOrb aquarium zien, de werking van het filter en onderhoud daarvan en lichten we de verschillen in verlichting toe.

Werking filter van een biOrb aquarium

Filters die gebruikt worden in biOrb aquaria zijn uniek en toch simpel. De werking is op basis van beluchting in een daarvoor aangebrachte acryl stijgbuis. Het filter zelf werkt met keramisch gesteente, eigenlijk een soort lavasteen die zorgen voor voldoende aanhechtingsoppervlak waar goede bacteriën op kunnen hechten.

De acryl tunnel is in het midden van het aquarium aangebracht. Vanaf onderaan worden daar luchtbellen ingebracht, daarvoor zit een soort luchtkamer bijgevoegd bij je biOrb aquarium. De luchtbellen stijgen naar de oppervlakte via deze tunnel en creëren daarmee een stroming van water. Er ontstaat een stroming langs het keramische gedeelte op de bodem van het aquarium waardoor het water continu gefilterd wordt en de bodem schoon blijft. Grof vuil wordt tegengehouden door de filtercassette waarin een sponsachtig materiaal zit. Dat zorgt ervoor dat er geen dwarrelende stukjes vuil door het aquarium bewegen. De cassette houdt erg veel vuil tegen, maar dient daardoor na enige tijd ook wel schoongemaakt en vervangen te worden. Extra fijn is dat een luchtpomp minder energieverbruik heeft dan een aquariumpomp, en de stroom met belletjes door de acryl tunnel geeft ook een mooi effect.

Voordelen van een acryl biOrb aquarium

Natuurlijk moet je een biOrb aquarium alleen aankopen wanneer je het design aantrekkelijk vind, maar de toepassing van acryl in het aquarium heeft ook een aantal voordelen ten opzichte van glas. Allereerst kunnen de vormen gemakkelijker bijzonder gemaakt worden en wordt het daarmee een waar design object. Maar, het heeft bijvoorbeeld ook een betere isolatiewaarde samen met nog een aantal voordelen.

1. Ideaal voor beginnende aquarium hobbyist

Een biOrb is ontzettend geschikt voor beginnende aquarium hobbyisten doordat het geheel zeer goed is uitgedacht. De manier van filtering werkt als geen ander waardoor het water optimaal blijft en er is weinig onderhoud benodigd. De set is compleet inclusief alle materialen, waardoor het voornamelijk genieten geblazen is.

2. Betere isolatiewaarde en energiezuinig

Een biOrb aquarium is gemaakt van acryl wat als eigenschap heeft veel sterker te zijn dan glas. Het aquarium kan daardoor tegen een stootje en het heeft ook een veel betere isolatiewaarde dan glas. Daardoor kan het warmte veel beter vasthouden waardoor het houden van tropische vissen minder verwarmingskosten heeft. Je hebt daarnaast ook geen aquariumpomp nodig doordat het geheel uitsluitend werkt op basis van beluchting. Luchtpompen gebruiken veel minder energie dan aquariumpompen, terwijl je bij een normaal aquarium beide benodigd hebt.

3. LED verlichting is zuinig en heeft extra mogelijkheden

De verlichting van dit aquarium is goed uitgewerkt. Veel modellen zijn uitgerust met LED MCR verlichting waarmee een programma gedraaid kan worden iedere 24 uur. Zo kunnen de lichten ingesteld worden dat ze in programma’s draaien, bijvoorbeeld in de ochtend feller van kleur worden terwijl ze in de nacht of avond meer blauw gekleurd zijn.

biOrb in je eigen gewenste kleur verlichting
biOrb in je eigen gewenste kleur verlichting

Inhoud biOrb aquarium set

In ieder set van een model biOrb aquarium krijg je alles wat benodigd is om een aquarium op te zetten. Standaard krijg je een luchtpomp met luchtsteen, LED verlichting met afstandsbediening, meegeleverde transformator waarop je de verlichting en de luchtpomp kunt aansluiten. Verder ook de stijgbuis met filtercassette en de keramische stenen voor op de bodem inclusief een meegeleverde waterverbeteraar. Het enige wat je niet direct erbij krijgt is een verwarmingselement wanneer je van plan bent om het aquarium ook geschikt te maken voor tropische vissen.

biOrb aquarium
biOrb aquarium

Thermostaat voor tropische vissen

Standaard is de set van een biOrb aquarium geschikt voor koudwater vissen. Wanneer je van plan bent om tropische vissen te houden in een biOrb aquarium houdt er dan rekening mee dat je een verwarming nodig hebt. Daarvoor is de biOrb intelligente verwarming met Powerpod. Dat is een thermostaat precies in stijl van het aquarium zelf. Je kunt daar ook direct de luchtpomp en LED verlichting op aansluiten zodat je maar één stopcontact nodig hebt. Een goedkoper alternatief is deze biOrb thermostaat die ook de benodigde capaciteit heeft voor ieder type biOrb aquarium.

biOrb intelligente verwarming
biOrb intelligente verwarming

Geschikte vissen voor een biOrb aquarium

De kleinste modellen van een biOrb zijn niet bijzonder groot, waardoor het lastiger is om er vissen in te houden. Dat betekent dat je er wat meer onderhoud aan gaat hebben en dat het moeilijker is om de waterwaarden stabiel te houden. Dat neemt niet weg dat het prima mogelijk is. Geschikte vissen zijn bijvoorbeeld de mini Rasbora, een paar dwergtandkarpers of een aantal dwerg Corydoras. Ook garnalen zijn perfect om te onderhouden in een biOrb aquarium.

Verschillende soorten biOrb aquaria

Er zijn vijf soorten aquaria, de Classic, Flow, Halo, Life en Tube. De werking van al deze aquaria is gelijk. Allen zijn voorzien van dezelfde acryl stijgbuis en filterwerking, keramisch substraat, glashelder acryl materiaal, luchtpomp en verlichting. De verschillen zitten in de vormgeving en omvang, variërend vanaf 15 tot 105 liter inhoud. Haast alle modellen zijn verkrijgbaar in het wit, zwart en zilver, enkele zijn er ook in transparant of grijs. Wil je een biOrb aquarium vooral voor het houden van vissen? Dan raad ik je aan om te starten met een model van minimaal 30 liter, liever nog 45 liter of meer. Hoe groter het aquarium, hoe stabieler en gemakkelijker het namelijk wordt om het aquarium op orde te houden.

biOrb Tube

biOrb aquarium Tube
biOrb aquarium Tube

biOrb Halo

biOrb aquarium Halo
biOrb aquarium Halo

biOrb Classic

biOrb aquarium Classic
biOrb aquarium Classic

biOrb Flow

biOrb aquarium Flow
biOrb aquarium Flow

biOrb Life

biOrb aquarium Life
biOrb aquarium Life

biOrb aquarium verlichting

Alle modellen zijn voorzien van LED verlichting, echter kan er wel een verschil zitten in de mogelijkheden die je krijgt namelijk Moonlight en MCR. MCR staat voor multi color remote waarmee je op afstand een aantal acties kunt uitvoeren.

 • Verlichting in- en uitschakelen
 • De verlichting dimmen
 • Keuze uit 16 kleuren
 • Afwisseling in kleuren instellen
 • Moonlight functie inschakelen waarmee het aantal daglicht uren ingesteld kan worden

Met Moonlight kun je de dagcyclus bepalen wanneer de verlichting op dagstand of op nachtstand ingesteld dient te worden. Je kunt hierbij kiezen uit de stand voor 8, 10, 12 of 14 uur daglicht. Vervolgens zal de lamp omschakelen naar nachtstand en in de ochtend weer omschakelen naar daglicht. De lamp gaat op die manier dus nooit uit: maar past zich aan. In de nacht blauw licht en overdag wit licht.

Onderhoud uitvoeren

Het belangrijkste onderdeel is wekelijks 10 tot 20% water verversen. Verder dien je grofweg eens per maand het filterpatroon schoon te spoelen, wat deels afhankelijk is van de visbezetting in het aquarium.

1. biOrb filterpatroon vervangen

Na een aantal keren merk je dat je het patroon niet echt meer schoon zult krijgen. Je kunt het dan beter vervangen door deze biOrb onderhoudskit (3 stuks) of de onderhoudskit (1 stuks). Dit zijn de meest voordelige keuzes waarmee je de filterpatronen een aantal keren kunt vervangen. De set bevat verder ook schoonmaakdoekjes, bacteriën om te doseren en water voorbereiders. Het filterpatroon is te vervangen door de stijgbuis uit het water te nemen, de oude filtercassette eraf te halen en de nieuwe er weer op te schuiven. Dit is een werkje van hooguit enkele minuten.

biOrb onderhoudskit
biOrb onderhoudskit

2. Acryl biOrb luchtbuis schoonmaken

Iets wat je met zekerheid nodig gaat hebben om de acryl luchtbuis goed te reinigen aan de binnenzijde, zonder je complete aquarium overhoop te halen. Is deze handige luchtbuisreiniger, waarmee je de luchtbuis gewoon in het aquarium kunt laten zitten tijdens het reinigen.

biOrb luchtbuisreiniger
biOrb luchtbuisreiniger

3. Decoratie en planten schoonmaken

Na verloop van tijd gebeurt het wel dat het kunststof decoratiemateriaal wat je in je biOrb aquarium geplaatst hebt besmeurd raakt met een bruinig laagje algen. Je kunt dit schoonmaken met een sponsje in een emmer met net wat warmer water. Wat ook goed werkt is gewoon een dagje laten weken in water met zoutoplossing of een klein beetje azijn. Zorg er wel voor dat je de decoraties goed afspoelt voordat je ze weer terug plaatst in het aquarium.

4. Afname aantal luchtbellen in je biOrb aquarium

Wanneer de hoeveelheid beluchting lijkt af te nemen in het aquarium is de luchtsteen aan het dichtslibben. Dat komt door het aanmaken van biofilm en een laagje bruine algen. De lucht kan er minder doorheen en er ontstaat een risico dat de luchtsteen zal scheuren. De oplossing is hiervoor een nieuwe biOrb luchtsteen die je eroverheen schuift.

5. Maakt je biOrb luchtpomp teveel geluid?

Heb je last van een luchtpomp die teveel geluid maakt bij je biOrb aquarium? Dat kan storend zijn wanneer er verder geen geluid in de omgeving is, of wanneer je geconcentreerd probeert te werken. Probeer dan eerst even te controleren of de luchtsteen niet aan vervanging toe is, hoe dichter deze zit, hoe meer geluid de luchtpomp zal produceren. Een alternatief is het luchtpompje op een stuk vilt of rubber plaatsen.

Een andere reden is dat de originele biOrb luchtpompen niet de meest stille luchtpompen in omloop zijn. In deze vergelijking laten we zien welke luchtpompen voor in het aquarium het stilste zijn. Deze zijn uitwisselbaar met de originele luchtpomp bij biOrb.

Decoratie voor een biOrb aquarium

Je aquarium is pas af met een mooie set aan decoratiematerialen. Wist je dat veel biOrb decoratiematerialen zo zijn gemaakt dat ze precies passen over de stijgbuis in het aquarium? Ze komen zo precies in het midden te staan, camoufleren het filtergedeelte en lijkt het alsof de luchtbellen uit het ornament komen. Zoals bijvoorbeeld deze stapelrots of heb je liever iets unieks zoals een onderzeeër of schatkist?

biOrb decoratie onderzeeër
biOrb decoratie onderzeeër

Wist je dat er mooie decoratie sets zijn precies afgestemd op elkaar en zoals zichtbaar op de doos van het aquarium? Je maakt daarmee in één keer je biOrb aquarium af tot een mooi geheel. Kijk eens hier voor inspiratie beschikbare biOrb decoratiesets.

biOrb decoratiesets
biOrb decoratiesets

Echte waterplanten in een biOrb aquarium houden

Werk je liever gewoon met echte planten in plaats van kunstplanten en decoratiemateriaal? Dat lukt net zo goed in een aquarium als deze. biOrb zelf schrijft dan ook dat het geen probleem is wanneer wortelende planten door het keramische substraat groeien, dit verstoort de filterwerking niet. De ervaring heeft ondertussen geleerd dat aquariumplanten een sterke bijdrage hebben aan de waterkwaliteit en leefomgeving van vissen. Een voordeel van planten is dat ze direct afvalstoffen opnemen om nieuwe stengels en blad van aan te maken. Op die manier is het niet alleen een mooi gezicht, maar verbeterd ook de waterkwaliteit.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Petra

  Hoi, alles gelezen over hoe een biorb aquarium werkt maar niet hoe je de filter eruit moet halen en schoonmaken/vervangen. Of zie ik wat over het hoofd?

 2. Nadia Van Dam

  Goed advies, bedankt! Vraag me af – als ik decoratie in azijn week, hoe kan ik er zeker van zijn dat het voldoende afgewassen is? Neem aan dat azijn niet zo best is voor de vissen!

  1. Aboutkoi

   Even laten rusten in schoon water en daarna goed spoelen onder de kraan is voldoende. Het is wel de drastische manier, maar alles is weer volledig zuiver daarna! Succes

 3. Andrea

  Goeden dag
  Ik heb een biorbzuil overgenomen van schoonzoon
  Ik heb m goed gereinigd en een nieuw filter nieuw luchtsteentje nieuwe pomp nieuwe stenen en nep en echt plantjes erin gedaan
  Heb een goudvus en algen eter en heb een deel v oude aquarium met schoon water met optimizer erin gedaan
  De vissen dien t goed maar na 2 dagen stinkt t water heel muf
  Beide vissen leven overvoer ze niet
  Heb oonieuw deel van t water ververst aar stinkt weer
  Hoe kan ik dit verhelpen??

  1. Aboutkoi

   Ruik je het water ook buiten de Biorb? Ik durf eerlijk gezegd niet te zeggen waardoor je zo snel last krijgt van die geur. Aquariumwater ruik je altijd wel een klein beetje wanneer je er bovenop staat, maar het zou geen geur moeten zijn die je op afstand nog kunt ruiken.

 4. Laila

  Mag het Biorb luchtpompen s nachts afgezet worden en s morgens weer aan ?

  1. Aboutkoi

   Dat is niet aan te raden, het beste is om de luchtpompen 24 uur per dag aan te houden. Zo zorg je voor een continue stroom aan water langs het filtermateriaal.

Geef een reactie