Beste Dompelpomp kiezen: Top 5 overzicht 2024

Je bekijkt nu Beste Dompelpomp kiezen: Top 5 overzicht 2024
Beste dompelpomp

Wanneer je op zoek bent naar een goede dompelpomp, wil je een weloverwogen keuze maken. Waar je je op en wat zijn betrouwbare dompelpompen? Wij helpen je met onze expertise over alles wat te maken heeft met pompen, vijvers en kelders. Met onze ervaring helpen we je graag om wegwijs te worden in de wereld van pompen.

Allereerst is het goed om te weten dat een goede dompelpomp helemaal niet duur hoeft te zijn. Een bekend merk is daarnaast niet het enige wat telt. Criteria die wij hanteren gaan onder andere over de materiaalkeuze, prijskwaliteitverhouding, merk, opvoerhoogte en Wattage. We houden rekening met onze eigen ervaring en raadplegen ervaringen van anderen om onze expertise te toetsen. Ook hebben we er op gelet of de genoemde dompelpompen goed toegepast kunnen worden in de kelder.

Onze top 5 beste dompelpomp in 2024

Heb je geen tijd om verder te lezen? Dit zijn de 5 beste dompelpompen, zodat je gelijk verder kunt.

 1. DAB NOVA Up 300 M-AE dompelpomp
 2. Kärcher SP9 flat inox dompelpomp
 3. Einhell Vuilwater dompelpomp 18.000 liter/uur
 4. Kärcher SP2 Flat dompelpomp
 5. Einhell vuilwater dompelpomp 8.000 liter/uur

1. DAB Nova Up 300 M-AE dompelpomp

DAB levert pompen van professionele kwaliteit, het is een van de best bekendstaande pomp fabrikanten. De DAB Nova Up 300 M-AE is een betrouwbare pomp die ingezet kan worden als vlakzuiger. Het is één van de enige vlakzuigers die tot 1mm water kunnen wegpompen wat ook nog licht vervuild mag zijn. Ideaal voor een kelder waar zich wat zand of vuiligheid kan bevinden.

DAB Nova Up 300M-AE
DAB Nova Up 300M-AE

De pomp is krachtig met 210 Watt en 10.000 liter per uur met een opvoerhoogte van 7,5 meter. Daarbij in staat om licht vervuild water te verpompen tot 10mm vuildeeltjes. Ik gaf al aan dat het eigenlijk de enige vlakzuiger is die goede prestaties levert, tot slechts 1mm water kan doorpompen en daarnaast vuildeeltjes kan verpompen. Hoewel bijvoorbeeld Kärcher zeer goede vlakzuigers levert, kunnen ze net niet tippen aan deze DAB Nova Up dompelpomp. We kunnen er dan ook niet omheen draaien om deze dompelpomp te bestempelen als de beste dompelpomp.

De DAB Nova UP 300 M-AE heeft een elektronisch vlotter, die instelbaar is tussen de 8,5 en 22,5 cm. Wanneer de automatische vlotter de pomp inschakelt, zal deze door blijven pompen tot het uitschakelniveau van 3 cm. Wil je verder leegpompen, dan kan dat alleen via de manuele stand op de vlotter. Daarmee zal de dompelpomp direct gaan werken wanneer de stekker in het stopcontact zit, zolang deze erin zit of totdat de manuele stand uitgeschakeld wordt. Op deze manier heeft de pomp slechts 5mm water benodigd om inschakelt te worden en zal blijven doorpompen tot slechts 1mm water.

Op de pomp zit de slangtule aan de bovenzijde, waardoor je hem goed kunt plaatsen in een zeer smalle ruimte. Aan de slangtule past een 25 of 32mm slang. Bij de set levert DAB een terugslagklep, waardoor wanneer de dompelpomp zichzelf uitschakelt de pomp niet zal hevelen en het water terug voert via de slang. Kortom, het is echt een complete en professionele dompelpomp waarbij aan alle detail gedacht is.

Samenvattend over de DAB Nova UP 300 M-AE:

 • Beste dompelpomp voor continu gebruik.
 • Capaciteit tot 10.000 liter/uur.
 • Zeer geschikt als vlakzuiger, leegpompen tot 1mm waterdiepte.
 • Geschikt voor licht vervuild water, vuildeeltjes tot 10mm.
 • Secure elektronische vlotter van 8,5 tot 22,5 cm (uitschakelniveau op 3 cm).

DAB Nova Up 300 M-AE is verkrijgbaar bij bol.com.

2. Kärcher SP9 Flat inox dompelpomp

Deze beste allround dompelpomp, net een stapje onder de DAB Nova UP 300 M-AE, is de Kärcher SP9 Flat inox dompelpomp. Het grootste verschil zit hem erin dat deze dompelpomp iets minder krachtiger is en minder goed in staat is om vuildeeltjes te verpompen van de DAB dompelpomp. Deze dompelpomp is heerlijk stil, heeft een vermogen van 290 Watt en verpompt maximaal 9.000 liter per uur met een opvoerhoogte van 6 meter (0,6 bar).

Karcher SP 9
Karcher SP 9

De SP9 Flat inox is voorzien van een vlotterswitch om de vlotter eventueel uit te schakelen voor handmatige bediening. Daarnaast kan je het niveau van de vlotter variabel instellen om de dompelpomp te laten inschakelen. Redelijk secuur, dat werkt allemaal zoals je mag verwachten.

Aan de onderzijde van de dompelpomp zit een afneembare filterkorf, middels een kliksysteem kan deze losgekoppeld worden. Zonder filterkorf kunnen aan de onderzijde drie pootjes ingeklapt worden en kan de dompelpomp al starten met het oppompen van water bij een diepte van slechts 7mm. De dompelpomp zal continu doorpompen tot een waterpeil van slechts 1mm, oftewel dweildroog. Het water wat verpompt wordt moet eigenlijk schoon zijn. Toch kan de dompelpomp wel wat vuildeeltjes verpompen, maar niet meer dan 5mm.

Deze dompelpomp heeft eigenlijk maar twee nadelen. De dompelpomp is minder geschikt voor vervuild water met vuildeeltjes tot maximaal 5mm. Kärcher beveelt aan om de filterkorf te gebruiken om te voorkomen dat grotere vuildeeltjes langs de rotor komen. Daarnaast is de standaard slangaansluiting niet geschikt voor een tuinslang, je moet dus altijd verlopen van G1 ¼” of 1 ½”.

Over alles is nagedacht bij deze dompelpomp. Het is misschien niet de goedkoopste, maar wel de beste allround dompelpomp van dit moment. Daarnaast kun je de pomp aanmelden voor 5 jaar garantie.

Samenvattend over de Kärcher SP6 Flat inox:

 • Beste allround dompelpomp voor regelmatig of continu gebruik
 • Krachtiger met 9.000 liter/uur en 6 meter opvoerhoogte
 • Zeer geschikt als vlakzuiger, leegpompen tot 1mm waterdiepte
 • Minder geschikt voor vervuild water, vuildeeltjes tot 5mm
 • Geen directe aansluiting voor een tuinslang

Kärcher SP9 Flat inox is verkrijgbaar bij bol.com.

3. Einhell vuilwater dompelpomp 18.000 liter/uur

Veel water, vuil water en heel veel kracht. Dat is hoe je de Einhell GC-DP 1020N vuilwater dompelpomp het beste in een korte zin kunt omschrijven. De Einhell GC-DP 1020N is vooral geschikt voor toepassingen waarbij je vuilwater moet wegpompen, bijvoorbeeld een vijver of put leegpompen. Vuildeeltjes verpompen is daarbij geen probleem tot 20mm.

Einhell GC DP 1020
Einhell GC DP 1020

Over veel water gesproken, deze dompelpomp heeft een debiet van 18.000 liter per uur met een maximale opvoerhoogte van maar liefst 9 meter. De dompelpomp is een kleine krachtpatser met 1000 Watt vermogen, vandaar dat vuildeeltjes tot 20mm ook geen probleem zijn.

De dompelpomp is voorzien van een vlottersysteem dat traploos ingesteld kan worden. Houdt er hierbij wel rekening mee dat de vlotter niet vanzelf aanslaat bij een laag waterniveau. Er is redelijk wat water benodigd voordat de vlotter de dompelpomp laat aanslaan. Dat maakt deze dompelpomp wat minder geschikt om bijvoorbeeld als continu gebruik in de kelder te zetten. Je kunt dan beter een vlakzuiger gebruiken, zoals de Kärcher SP6 Flat inox.

De behuizing van deze Einhell dompelpomp is van slagvast RVS en kan daarmee tegen een stootje. De pomp is voorzien van een slangtule met aansluiting voor een 19, 25, 32 en 38mm slang. Op deze dompelpomp wordt twee jaar garantie gegeven.

Voor ons de beste en meest krachtige vuilwater dompelpomp voor het zwaardere werk. Samenvattend over de Einhell GC-DP-1020N vuilwater dompelpomp:

 • Beste vuilwater dompelpomp en meest krachtige dompelpomp
 • Capaciteit tot 18.000 liter/uur
 • Lastig starten bij weinig waterdiepte
 • Geschikt voor vuil water: vuildeeltjes oppompen tot maximaal 20mm

Einhell GC-DP-1020N is verkrijgbaar bij bol.com.

4. Kärcher SP2 Flat dompelpomp

De Kärcher SP2 Flat dompelpomp is een goede vlakzuiger dompelpomp voor incidenteel gebruik. De pomp heeft een capaciteit van 6.000 liter per uur en een vermogen van 250 Watt met 5 meter opvoerhoogte. En kan daarbij vuildeeltjes tot 5mm verpompen. Kärcher geeft 5 jaar garantie op deze dompelpomp.

Kärcher SP 2 Flat
Kärcher SP 2 Flat

Ook deze dompelpomp is voorzien van een vlotterschakelaar waarmee deze zichzelf in- en uit kan schakelen bij voldoende waterpeil. Drooglopen is dus niet mogelijk. Die vlotter is overigens niet enorm gevoelig, en ik vind deze dompelpomp daardoor wat minder geschikt om bijvoorbeeld in de kelder te gebruiken voor continu gebruik. Dan kun je beter zijn iets professionelere broer de Kärcher SP6 Flat inox of de DAB Nova Up 300 M-AE aanschaffen.

De dompelpomp heeft bij de waterinlaat in de onderzijde een afneembare filterkorf. Aan de onderzijde zitten drie kleine pootjes die ingeklapt kunnen worden, waarmee de dompelpomp al kan starten met pompen bij een waterdiepte van slechts 7mm. De dompelpomp zal vervolgens continu blijven doorpompen tot een waterpeil van 1mm,. Je kunt dus echt dweil-droog water oppompen.

Wat betreft nadelen is er niet heel veel te noemen. Zeker wanneer je naar de prijs kijkt is het een degelijke aankoop. Het belangrijkste is dat een tuinslang niet direct aangesloten kan worden op deze dompelpomp, je moet altijd eerst verlopen van de G1 ½” slangaansluiting. Daarnaast is de dompelpomp minder geschikt om vervuild water te verpompen. De vuildeeltjes die opgenomen kunnen worden zijn maximaal 5mm en Kárcher beveelt daardoor ook aan om de filterkorf aan de onderzijde te gebruiken.

Samenvattend over de Kärcher SP2 Flat dompelpomp:

 • Beste dompelpomp bij incidenteel gebruik
 • Capaciteit tot 6.000 liter/uur
 • Geschikt als vlakzuiger, leegpompen tot 1mm waterdiepte
 • Minder geschikt voor vervuild water, vuildeeltjes tot 5mm (liever 3mm)
 • Geen directe aansluiting voor een tuinslang

Kärcher SP2 Flat is verkrijgbaar bij bol.com.

5. Einhell vuilwater dompelpomp 9.000 liter/uur

De Einhell GC-SP 3580 is de beste dompelpomp met een beperkt budget. Zeer net geprijsd voor de capaciteit en opvoerhoogte in combinatie met het vuile water wat deze dompelpomp mag verpompen. Vuildeeltjes tot 30mm kunnen zonder probleem verpompt worden. Waardoor de dompelpomp erg geschikt is om bijvoorbeeld een vijver of put leeg te pompen voor een schoonmaakbeurt.

Einhell GH DP 3730
Einhell GH DP 3730

De Einhell GC-SP 3580 is redelijk compact, maar is niet de kleinste in zijn soort. Grofweg 20 cm bij 40 cm hoog. Maar kan daarmee altijd wel ergens worden weggewerkt in de kelder. De pomp is vrij krachtig met een capaciteit van 8.000 liter per uur met 350 Watt en een opvoerhoogte tot 7,5 meter.

Ook is deze dompelpomp gewoon voorzien van een (externe) vlotter. Deze is instelbaar door hem op hoogte aan te brengen via een schuifsysteem aan de zijkant van de dompelpomp. Let wel op dat de vlotter niet zeer nauwkeurig afgesteld kan worde op een hele kleine diepte. Zelf vind ik dat dus wat minder betrouwbaar voor bijvoorbeeld het continu achterlaten in een kelder voor eventueel wateroverlast.

De dompelpomp is niet geschikt als vlakzuiger voor continu gebruik in bijvoorbeeld de kelder. De vlotter springt niet direct aan bij een paar cm water. Een ander nadeeltje is dat de slangkoppeling waarschijnlijk moet verlopen, aangezien de standaard koppeling 47,8mm (G1 ½”) is. Heb je geen pomp nodig voor continu gebruik? Dit is voor incidenteel gebruik de beste budget dompelpomp die je kunt krijgen!

Samenvattend over de Einhell GC-SP 3580 vuilwater dompelpomp:

 • Beste budget vuilwater dompelpomp
 • Capaciteit tot 8.000 liter/uur
 • Lastig starten bij weinig waterdiepte
 • Geschikt voor vuil water: vuildeeltjes oppompen tot maximaal 30mm
 • Geen directe aansluiting voor een tuinslang (G1½”)

Eindhell GC-SP 3580 is verkrijgbaar bij bol.com.

Verschillende type dompelpompen

Dompelpomp zijn in te delen in drie verschillende typeringen. In de basis is de werking gelijk, maar er zijn verschillende in toepassing.

 • Vlakzuiger
 • Dompelpomp met ingebouwde vlotter of vlotter switch
 • Dompelpomp zonder vlotter

Vlakzuigende dompelpomp

Wanneer het belangrijk is om zo vlak mogelijk vanaf de bodem aan te zuigen, kun je het beste kijken naar een vlakzuigende dompelpomp. Haast alle dompelpompen zijn overigens vlakzuigend. Dat betekent dat de pomp ingeschakeld kan worden bij slechts een paar millimeter aan water en vervolgens zal blijven zuigen totdat er haast geen water meer is, zodat de vloer dweildroog wordt.

Dompelpomp met ingebouwde vlotter of vlotter switch

Wanneer je bijvoorbeeld de kelder droog wilt pompen en deze automatisch wilt inschakelen wanneer er opnieuw water in staat, dan is een vlotter belangrijk. De vlotter meet het waterniveau en zal direct aanslaan wanneer er voldoende water is om te gaan pompen. Het afslaan gaat ook weer vanzelf. Je weet op deze manier zeker dat de pomp nooit droog zal lopen.

Dompelpomp zonder vlotter

Kies je voor een dompelpomp zonder ingebouwde vlotter, dan moet je zelf in- en uitschakelen. Deze variant is goedkoper en alleen geschikt voor doeleinden waarbij je zelf aanwezig bent. Denk aan de tuin besproeien of water uit een zwembad of vijver pompen.

Waar let op bij de aanschaf van een dompelpomp

Allereerst kijk je vanzelfsprekend naar de doeleinden waarvoor je de dompelpomp gaat gebruiken. Dit bepaalt of je een vlakzuiger of normale dompelpomp nodig hebt en of een vlotter of vlotter switch nodig hebt.

Daarna gaat het puur om praktische zaken, zoals:

 • Hoeveel ruimte heb je om de pomp te plaatsen?
 • Benodigde capaciteit en waterverplaatsing die de dompelpomp moet hebben?
 • Hoeveel opvoerhoogte is vereist?
 • Wat is de te overbrengen afstand? (hoe verder, hoe meer kracht vereist)

Een dompelpomp in de vijver gebruiken?

Het is sterk af te raden om een dompelpomp continu in de vijver te gebruiken. Dit type pomp is namelijk niet efficiënt met stroom, maar zijn vooral bedoelt voor kracht en een hoge opvoerhoogte. Voor een goede vijverpomp die continu aan staat kun je beter kijken naar de meest energiezuinige vijverpompen.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie