Fontein op zonne-energie en beste solar fontein

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Vijverpompen
 • Bericht reacties:0 Reacties
 • Laatste wijziging in bericht:15 oktober 2023
 • Leestijd:15 minuten gelezen
Je bekijkt nu Fontein op zonne-energie en beste solar fontein
Fontein op zonne-energie

Kun je een mooie fontein krijgen in de vijver door gebruik te maken van een pomp of fontein op zonne-energie? Afhankelijk van wat je precies in gedachte hebt, kun je zeker een goede straal uit een solar fontein krijgen. Wist je dat er fonteinen op zonne-energie zijn die wel een meter hoogte kunnen halen met de waterstraal? Het hoeft dus echt niet zo te zijn dat de kracht van een solar fonteintje te weinig is voor een beetje vijver.

Eerste ervaring met een solar fontein

De eerste keer dat ik ervaring op deed met mijn kleine 200 liter per uur vijverpomp op zonne-energie, was ik verrast van de kracht. Die kleine solar pomp is gewoon in staat om zeker 50 tot 60cm op te voeren. En de stroom aan water valt echt niet tegen. De emmer waar hij in stond was zo leeg. Ook met de fontein erop aangesloten doet de pomp het prima, spuit zeker 40 à 50 centimeter hoog. En dat voor een solar fonteintje van een paar tientjes. Het exemplaar wat ik heb was niet heel geweldig, maar goed, dat kon ik ook niet verwachten voor die prijs. Als er ook maar iets aan bewolking voor het zonnepaneel komt, zie je de vijverpomp gelijk afnemen en als het tegenzit stoppen.

Drijvende fontein op zonne-energie

Vooral in een kleine vijver is een fontein op zonne-energie ideaal om te gebruiken in combinatie met siervissen. Een drijvende solar fontein is heel geschikt als je de fontein vooral als sierelement wil gebruiken, voordeel is dat een solar fonteintje vooral op zonnige warme dagen goed werkt. En juist dan is extra zuurstof in de vijver geen overbodige luxe.

Doordat het een drijvende vijverpomp is die op zonne-energie werkt, heeft de pomp minder opvoerhoogte. De pomp is immers al aan de oppervlakte, waardoor er zo min mogelijk capaciteit verloren gaat.

Een ander voordeel van dit type solar fontein is dat ze gewoon altijd goed geplaatst worden aan de oppervlakte van de vijver. Je hebt nooit gedoe om ze af te stellen of op hoogte te brengen. Een handigheidje om ze vast te leggen is door gebruik te maken van twee vislijnen, die je aan weeszijden bevestigd. Zo ligt de fontein altijd op de gewenste plaatst in de vijver.

Esotec fontein op zonne-energie 160 liter per uur

Esotec Solar vijverpomp waterlelie
Esotec Solar vijverpomp waterlelie

Esotec is een Duits bedrijf helemaal thuis in zonne-energie voor alle mogelijke toepassingen die je kunt bedenken. Van zonne-energie voor kerstverlichting, vijvertoepassing, lampen tot bewateringinstallaties. Je betaald dan wel net iets wat meer dan voor een vergelijkbare fontein op zonne-energie. Maar, je weet wel zeker dat je een solar fontein in huis haalt die het ook goed doet.

Diameter van deze drijvende fontein op zonne-energie is 30 cm. De waterstraal van de fontein komt ongeveer 40 cm hoogte, maar is ook wel afhankelijk van de keuze van fontein stand, waarvan er drie zijn. Zo goed als alle ervaringen die ik kan vinden over deze solar fontein zijn positief en deze deze naar behoren werkt. Een nadeel wat wel een aantal keer genoemd wordt is dat de fontein ook alleen werkt als de zon echt op de panelen schijnt. Een wolk tussendoor en de fontein stopt tijdelijk.

De Esotec solar fontein is verkrijgbaar bij bol.com.

Esotec Solar vijverpomp waterlelie
Esotec Solar vijverpomp waterlelie

Voordelen

 • Goed geprijsd en betrouwbare werking, veel positieve ervaringen.
 • Blijft uit zichzelf drijven, alleen in de vijver plaatsen en klaar.
 • 3 verschillende fontein sproeiers.
 • Geleverd door een bedrijf wat thuis is in zonne-energie voor allerlei toepassingen.
 • Degelijk en goed drijfvermogen, ligt stabiel op het water.

Nadelen

 • De zon moet er direct op schijnen, ook bij lichte bewolking is er niet genoeg stroom om de fontein te laten werken.
 • Geen ingebouwde accu.
 • Wat aan de grote kant met 30 cm diameter in verhouding met de capaciteit.

Pontec PondoSolar Island 250 control 250 liter per uur

De Pontec PondoSolar heeft best een aantal voordelen ten opzichte van de meeste fonteinen op zonne-energie in deze blog. Belangrijkste voordeel is dat er een accu in zit, die tot zo’n 5 uur de fontein kan laten werken wanneer deze vol opgeladen is. Daarmee zorg je er dus niet voor dat je dag in dag uit een werkende fontein hebt, maar het vangt wel tijdelijke bewolking goed op. Plus in de avond gaat hij nog even door.

Met 250 liter water per uur is het een iets krachtigere fontein op zonne-energie dan de andere genoemde. Voordeel is ook dat deze van Pontec is, een merk wat thuis is in vijverpompen en andere vijver gerelateerde producten.

De ervaringen die ik kan vinden zijn positief. Vrij krachtig maar klein solar fonteintje met een maximale hoogte waterstraal van 60 cm. Genoemd probleem is dat de batterij snel defect kan raken tijdens het schoonmaken, als je niet oplet en deze onder water terecht komt. Maar dat geldt natuurlijk voor alle elektrische producten en accu’s.

PondoSolar Island 250 Control is verkrijgbaar bij bol.com.

Pontec PondoSolar Island 250
Pontec PondoSolar Island 250

Voordelen

 • Ingebouwde accu waarmee de fontein ruim 5 uur kan werken.
 • Afstandsbediening om aan of uit te schakelen.
 • Ingebouwde LED verlichting (maar verwacht daar niet al te veel van).
 • Veel positieve ervaringen.
 • Blijft uit zichzelf drijven, alleen in de vijver plaatsen en klaar.
 • 2 jaar garantie.

Nadelen

 • Opletten bij schoonmaken, als de accu nat wordt raakt deze snel defect.

Solar Fontein op zonne-energie 150 liter per uur

De meest verkochte solar fontein is dit exemplaar. Een goed geprijsde fontein op zonne-energie met veel positieve ervaringen. Deze fontein op zonne-energie geeft bij vol zonlicht 150 liter water per uur. De solar fontein heeft een hoogte van maximaal 45 cm.

Er moet wel direct zonlicht zijn, anders blijkt uit de ervaringen dat deze solar fontein geen water geeft. Maar goed, heel erg is dat natuurlijk niet als het puur een sierelement is. Of om wat extra zuurstof en beweging in het water te brengen. Want juist in de zomer heb je de meeste behoefte aan een fontein!

De Solar Fontein op zonne-energie is verkrijgbaar bij bol.com.

Solar fontein pomp, zonne-energie
Solar fontein pomp, zonne-energie

Voordelen

 • Goedkoop en veel goede ervaringen.
 • Blijft uit zichzelf drijven, alleen in de vijver plaatsen en klaar.
 • 4 verschillende fontein sproeiers.

Nadelen

 • Geen direct zonlicht? Dan werkt deze solar fontein niet.
 • Er is geen ingebouwde accu.

Drijvende fontein op zonne-energie 180 liter per uur

Zonne-energie fontein
Zonne-energie fontein

Deze solar fontein heeft een drijfring met zonnepanelen met een daimeter van 16 cm. Geeft 180 liter per uur, en blijft uit zichzelf drijven op de vijver. Je kunt hem dus zo plaatsen en wachten op het eerste zonlicht. Maar verwacht geen mega fontein van dit solar fonteintje. Hoger dan 35 à 45 cm komt ze zeker niet. Het is dan ook een fontein die vooral geschikt is voor mini vijvers en kleine vijvers.

Hoewel er ook wat negatieve ervaringen zijn met deze drijvende fontein, is het merendeel positief. De omschreven nadelen zijn dan voornamelijk dat deze solar fontein geen ingebouwde accu heeft, waardoor bij een eerste de beste wolk de fontein afneemt en na enkele minuten stopt. Om vervolgens pas weer aan te gaan wanneer de zon weer door de wolken schijnt.

Deze drijvende fontein op zonne-energie is verkrijgbaar bij bol.com.

Drijvende fontein op zonne-energie
Drijvende fontein op zonne-energie

Voordelen

 • Geschikt voor de kleinste maat vijver en mini vijvers.
 • Blijft uit zichzelf drijven, alleen in de vijver plaatsen en klaar.
 • Verschillende fontein sproeiers meegeleverd.
 • Stabiele drijfring van 16 cm diameter.

Nadelen

 • Geen direct zonlicht? Dan werkt deze solar fontein niet.
 • Geen accu of batterij om op te laden, zodat deze ook zonder zonlicht nog kan werken.

Op zoek naar een krachtigere solar fontein?

Alle solar fonteinen op zonne-energie die we hier hebben genoemd drijven uit zichzelf op de vijver. Maar als je op zoek bent naar een vijverpomp op zonne-energie die meer kracht heeft, waardoor je een fontein kan hebben die water tot een meter hoogte pompt, raad ik je aan om eerst even naar de solar vijverpompen te kijken in onderstaande artikel over krachtige vijverpompen op zonne-energie.

Lees meer: Beste vijverpomp op zonne-energie: ervaringen en kiezen.

Waar let je verder op bij het kopen van een fontein op zonne-energie?

Het belangrijkste om op te letten is vooral de toepassing waar je de fontein op zonne-energie voor wilt gebruiken. Het is natuurlijk te begrijpen dat een solar fontein niet dezelfde capaciteit heeft als een vijverpompen van bijvoorbeeld 200 Watt.

Hoeveel capaciteit heb ik nodig? Een fontein op zonne-energie heeft over het algemeen wat minder capaciteit. De drijvende fonteinen die we hier noemen hebben niet meer kracht dan 250 liter per uur en een maximale hoogte van ongeveer 60 cm.

Hoe groot is mijn vijver? Is je vijver niet groter dan zo’n 2500 liter? Dan is een fontein op zonne-energie best een prima toepassing om voor voldoende zuurstof te zorgen tijdens warme dagen. Dat kletterende verse water zorgt voor verse zuurstof in de vijver.

Is het erg als de solar vijverpomp tussendoor steeds stopt? Voor een fontein is dat meestal niet zo heel erg. Ook siervissen zullen daar verder geen last van hebben. Is dat storend? Dan raad ik je aan om te kiezen voor een exemplaar met ingebouwde accu, zoals deze PondoSolar Island.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie