Fontein op zonne-energie en beste solar fontein

Je bekijkt nu Fontein op zonne-energie en beste solar fontein
Fontein op zonne-energie

Fonteinen op zonne-energie worden steeds krachtiger en betrouwbaarder, wat ze steeds interessanter maakt. De modellen die nu beschikbaar zijn hebben zelfs al een opvoerhoogte van ruim een meter. Het grootste voordeel zit hem natuurlijk in de kosteloos bedrijfstijd gezien de zon de stroomvoorziening is. We vergelijken verschillende fonteinen op zonne-energie die drijven in de vijver.

Drijvende fontein op zonne-energie

Vooral in kleinere vijvers komen fonteinen op zonne-energie goed tot hun recht. Dat komt omdat grotere vijvers over het algemeen een krachtigere vijverpomp vragen dan wat mogelijk is op zonne-energie. Deze drijvende solar fonteinen zijn bedoelt om als sierelement te gebruiken en om het water met zuurstof te voorzien gedurende de zomer. Het voordeel van de drijvende pompen is dat ze minder opvoerhoogte nodig hebben, immers zweeft de pomp al aan de oppervlakte. Eventueel kun je ze vastleggen door gebruik te maken van twee vislijnen die je aan weerszijden bevestigd, zo ligt de fontein altijd op de gewenste locatie in de vijver.

1. Esotec fontein op zonne-energie 160 liter per uur

Esotec is een Duits bedrijf wat volledig thuis in zonne-energie is voor alle mogelijke toepassingen die je kunt bedenken. Van zonne-energie voor kerstverlichting, vijvertoepassing, lampen tot bewateringinstallaties. Hoewel de prijs van vergelijkbare fonteinen op zonne-energie lager is, weet je wel dat je met Esotec kwaliteit in huis haalt.

Deze drijvende fontein op zonne-energie heeft een daimeter van 30 cm. De fontein komt tot ongeveer 40 cm hoogte en kan aangepast worden dankzij de drie verschillende fontein standen. Zo goed als alle waarderingen over deze zonne-energie fontein zijn positief. Een nadeel wat wel een aantal keren benoemd is, is dat de fontein alleen werkt als de zon daadwerkelijk op de panelen schijnt. Een wolkje tussendoor en de fontein stopt er even mee. Verkrijgbaar bij bol.com.

Esotec Solar vijverpomp waterlelie
Esotec Solar vijverpomp waterlelie

Voordelen

 • Betrouwbare werking en veel positieve ervaringen.
 • 3 verschillende fontein standen.
 • Degelijk en goed drijfvermogen, stabiele ligging op het water.

Nadelen

 • Zon moet direct op de panelen schijnen, ook bij lichte bewolking is er niet genoeg stroom om de fontein te laten werken.
 • Geen ingebouwde accu.
 • Aan de grote kant met 30 cm diameter in verhouding met de capacitiet.

2. Pontec PondoSolar Island 250 control 250 liter per uur

De Pontec PondoSolar heeft diverse voordelen ten opzichte van de meeste fonteinen op zonne-energie. De belangrijskte daarbij is dat er een accu ingebouwd is die de fontein zeker 5 uur kan laten werken wanneer vol opgeladen. Dat zorgt ervoor dat de fontein overdag niet zal uitvallen, wat bevolking wordt prima opgevangen. Plus je hebt het voordeel dat op mooie dagen de fontein in de avond nog even door blijft draaien. Met 250 liter per uur en drie verschillende fontein standen heeft deze pomp ook meer dan genoeg mogelijkheden.

De ervaringen met deze zonne-energie pomp zijn positief. Vrij krachtig maar een compact solar fonteintje met een maximale waterstraal van 60 cm hoog. Een van de genoemde problemen is echter dat de batterij gemakkelijk defect raakt wanneer je deze onder water terecht laat komen bij het schoonmaken. Verkrjigbaar bij bol.com.

Pontec PondoSolar Island 250
Pontec PondoSolar Island 250

Voordelen

 • Ingebouwde accu waarmee de fontein ruim 5 uur werkt.
 • Afstandsbediening om aan of uit te schakelen.
 • Ingebouwde LED verlichting.
 • 2 jaar garantie.

Nadelen

 • Opletten bij schoonmaken, als de accu nat wordt raakt deze snel defect.

3. Solar Fontein op zonne-energie 150 liter per uur

De meest verkochte solar fontein is dit exemplaar met ontzettend veel positieve ervaringen. Deze pomp is in staat 150 liter water per uur te verpompen waarbij de fontein een hoogte heeft van maximaal 45 cm. Wel heeft deze fontein op zonne-energie altijd zon nodig, anders wordt er geen water gegeven. Bij lichte bewolking zijn kleine hapering mogelijk, maar over het algemeen blijft het pompje werken.

Een goed geprijsde fontein op zonne-energie met veel positieve ervaringen. Deze fontein op zonne-energie geeft bij vol zonlicht 150 liter water per uur. De solar fontein heeft een hoogte van maximaal 45 cm. De fontein heeft vier verschillende sproeiers die verwisselbaar zijn voor het gewenste effect. Verkrijgbaar bij bol.com.

Solar fontein pomp, zonne-energie
Solar fontein pomp, zonne-energie

Voordelen

 • Prijstechnisch interessant.
 • Veel positieve ervaringen en reviews.
 • 4 verschillende fontein sproeiers.

Nadelen

 • Geen ingebouwde accu.
 • Volledig zonlicht nodig voor goede werking. Bij wolken haperingen door onvoldoende energie.
 • Er is geen ingebouwde accu.

4. Drijvende fontein op zonne-energie 180 liter per uur

Deze solar fontein heeft een drijfring met zonnepanelen met een diameter van 16 cm. Geeft 180 liter per uur en blijft uit zichzelf drijven op de vijver waarbij de fontein een hoogte bereikt van ongeveer 35 tot 45 cm. Dit zonne-energie fonteintje is dan ook vooral geschikt voor kleine vijvers of zelfs een mini vijver.

Een nadeel is dat er geen ingebouwde accu aanwezig is, waardoor de fontein bij donkere bewoking tussendoor steeds even afneemt en volledig stopt binnen enkele minuten. Vervolgens gaat de pomp pas weer aan wanneer de zon ook volledig door de wolken schijnt. Dit model is verkrijgbaar bij bol.com.

Drijvende fontein op zonne-energie
Drijvende fontein op zonne-energie

Voordelen

 • Vier verschillende fontein en sproeistanden.
 • Stabiele drijfring van 16 cm diameter.
 • Prijstechnisch interessant.

Nadelen

 • Geen accu of batterij om op te laden.
 • Bij lichte bewolking haperingen of zelfs volledig stoppen.

Op zoek naar een krachtige solar fontein?

Alle fonteinen op zonne-energie die we hier hebben weergegeven drijven uit zichzelf op de vijver. Wanneer je juist op zoekt bent naar een vijverpomp op zonne-energie met meer kracht waardoor je een fontein kan hebben die water oppompt tot wel een meter hoogte, dan is deze lijst met vijverpompen op zonne-energie wellicht interessant voor je.

Waar let je op bij de aankoop van een fontein op zonne-energie?

Het belangrijkste om op te letten is de toepassing. Het is natuurlijk begrijpelijk dat een solar fontein niet dezelfde capaciteit heeft als een vijverpomp die bijvoorbeeld 50 of 100 Watt verbruikt op netstroom. Beide hebben een andere toepassing en zijn niet altijd uitwisselbaar. Het is daardoor belangrijk om te letten op de volgende aspecten.

 • Benodigde capaciteit: Een fontein op zonne-energie heeft over het algemeen minder capaciteit. De drijvende fonteinen die we hier noemen hebben niet meer kracht dan 250 liter per uur en een maximale hoogte van ongeveer 60 cm.
 • Omvang vijver: Is je vijver niet groter dan ongeveer 2500 liter, dan is een fontein op zonne-energie prima toepasbaar om voor voldoende zuurstof te zorgen tijdens warme dagen. Het kletterende verse water zorgt voor verse zuurstof in de vijver.
 • Is het erg als de solar vijverpomp tussendoor steeds stopt? Voor een fontein is dat meestal niet erg. Ook siervissen zullen daar verder geen last van hebben. Wanneer je het storend vind, kies dan voor een exemplaar wat een ingebouwde accu heeft, zoals deze PondoSolar Island.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie