Aquaforte DM Vario S vijverpomp ervaring en mogelijkheden

Je bekijkt nu Aquaforte DM Vario S vijverpomp ervaring en mogelijkheden
AquaForte DM Vario review

De DM Vario S vijverpompen serie bieden de mogelijkheid om laag energieverbruik te combineren met een volledig regelbare vijverpomp. De oude generatie DM Vario vijverpompen is inmiddels vervangen voor de vernieuwde DM Vario S serie, die nog beter prestaties leveren. We nemen deze vijverpompenf link onder de loep en gaan in op alle mogelijkheden, de controller, het energieverbruik, de kwaliteit en degelijkheid, alle beschikbare modellen en vooral ook ervaringen die we met jou kunnen delen.

De regelbare DM Vario S vijverpomp

De belangrijkste reden waarom je de AquaForte DM Vario S vijverpompen in overweging neemt is waarschijnlijk de controller waarmee je de vijverpomp precies kunt afstellen zoals jij dat wilt. Dat is ook direct het grootste pluspunt wat ze te bieden hebben, de controller werkt gewoon heel goed en biedt je de mogelijkheid om flink wat energie te besparen. De pomp is via de controller aan- en uit te zetten en je kunt het percentage instellen op hoeveel kracht de vijverpomp dient te functioneren. Bij de Vario S serie ligt de ondergrens van de controller hoger dan bij de oorspronkelijke serie. Op grofweg 30% van het verbruik. Overigens merk je daar in praktijk niets van, de mogelijkheden om de snelheid te bepalen zijn groot genoeg.

Er zijn verschillende toevoegingen om te voorkomen dat de vijverpomp defect raakt, er zit zowel een droogloop- als een motor beveiliging ingebouwd. Wanneer er geen water bij de rotor komt zal de pomp zichzelf uitschakelen. Ook wanneer de rotor geblokkeerd raakt zal de motor uitgeschakeld worden tot het moment dat de blokkade verholpen is. Dit voorkomt dat de motor zal doorbranden.

DM Vario controller
DM Vario controller

Is de controller en vijverpomp traploos instelbaar?

De Aquaforte DM Vario serie is instelbaar in stappen van 1% per klik op de controller. Je gaat van 50% naar 51%, naar 52%, enzovoorts. Dat is redelijk traploos te noemen. Het Wattage gaat geleidelijk mee omhoog en is direct afleesbaar. Houdt er wel rekening mee dat deze vijverpompen niet naar de 1% kunnen gaan. Alle modellen hebben een minimum ondergrens afhankelijk van het model.

Droogopstelling of direct in de vijver

De pompenkunnen zowel in droogopstelling als in natopstelling in de vijver gebruikt worden. De DM Vario S is vooral interessant om te gebruiken in droogopstelling achter een filter, bijvoorbeeld een trommelfilter of zeef. In gat geavl haal je de filterkorf eraf en koppel je de vijverpomp direct met een 2″/63mm PVC aansluiting. AquaForte heeft de O-Plus Vario serie die speciaal bedoelt zijn voor gebruik direct in de vijver. Identiek dezelfde pomp naar dan met een grotere filterkorf.

Energieverbruik DM Vario S

Hoewel het niet de meest energiezuinige vijverpompen zijn, zijn ze met zekerheid wel zuinig. De pompen zijn regelbaar waardoor je in de herfst winter en vroeg in het voorjaar heel wat energie kan besparen. In het voorjaar en herfst gebruik je de pomp bijvoorbeeld op 60% en in de winter op slechts 40%. Met een andere vijverpomp zou dat niet mogelijk zijn. Zeker wanneer je een zwaarder model vijverpomp hebt resulteert dat in een groot verschil. je Wattage gaat bij een model van 20.000 liter in dat geval bijna terug van 200 naar 100 Watt. Dat levert je iedere maand een besparing op van ongeveer € 35,- aan energiekosten.

AquaForte DM Vario S modellen

Van de DM Vario S vijverpompen zijn verkrijgbaar in drie modellen, de 10.000, 22.000 en 30.000. In de basis zijn ze identiek, het enige verschil is de motor en omvang van de pomp. Daarnaast heeft het kleinste model als enige een 1,5″/50 mm aansluiting terwijl de twee zwaardere modellen beide 2″/63 mm aansluitingen hebben. Qua kenmerken zijn ze verder identiek, zoals de droogloop beveiliging en de blokkade van de waaier in geval van vastlopen. Iedere pomp heeft verder ook 2 jaar garantie en de regelbare controller.

AquaForte DM Vario
AquaForte DM Vario

Het is interessant om een model vijverpomp zwaarder te gebruiken dan wat je eigenlijk nodig hebt aan capaciteit. De reden hiertoe is dat het energieverbruik daardoor fors omlaag gaat. Vergelijk de DM Vario 10.000 S eens met de DM Vario 22.000 S eens wanneer deze op de zwaarste of de hoogste stand verpompen De 10.000 S verpompt voor 85 Watt 10.000 liter. Terwijl het zwaardere model 12.000 liter water verpompt op 70 Watt. Ditzelfde verschil zie je tussen de 20.000 en de 30.000. Ze zijn wat duurder in aanschaf, maar dat verdien je binnen korte tijd terug aan energiebesparing.

ModelVerbruikWaterflowOpvoerhoogteIn-/uitgang
DM-10.000 Vario S34-85 Watt6.000 tot 10.000 liter/uur5,5 meter1,5” (50mm)
DM-22.000 Vario S70-200 Watt12.000 tot 22.000 liter/uur9,5 meter2” (63mm)
DM-30.000 Vario S115-335 Watt17.000 tot 30.000 liter/uur9,5 meter2” (63mm)
DM-10.000 Vario15-85 Watt4.000-9.000 liter/uur5 meter2” (63mm)
DM-20.000 Vario34-187 Watt9.000-20.000 liter/uur7 meter2” (63mm)
DM-30.000 Vario45-385 Watt12.000-29.000 liter/uur8 meter2” (63mm)

AquaForte O-Plus Vario, om direct in de vijver te plaatsen

Deze serie is bedoelt om direct in de vijver te plaatsen en komt met alle voordelen die de normale DM Vario serie te bieden heeft. Het enige verschil is dat de AquaForte O-Plus Vario in een ronde (vandaar de O?) korf komt, de pomp is bedoelt om direct in de vijver te plaatsen.

AquaForte O-Plus Vario
AquaForte O-Plus Vario

Met de DM Vario serie valt het niet mee om de pomp vlak op de bodem te zetten, hij wil nog wel eens omvallen. Plus de filterkorf van een DM Vario zit veel sneller dicht met stukjes alg en vuil. Daar heb je minder last van met deze O-plus vijverpompen. De korf is er makkelijk af te halen met een kliksysteem, door met de tuinslang direct in de rotor te spuiten spuit je dat gedeelte zonder moeite schoon.

Model Verbruik Waterflow Opvoerhoogte In-/uitgang
O-plus Vario 10.000 15-85 Watt 4.000-9.000 liter/uur 5 meter 1,5” of 2”
O-Plus Vario 20.000 34-187 Watt 9.000-20.000 liter/uur 7 meter 1,5” of 2”

AquaForte DM Vario S vijverpomp praktijk ervaring

Wellicht mogen de verwachtingen van een AquaForte DM Vario S vijverpomp niet al te hoog liggen wanneer we de aankoopprijs startende vanaf € 170,- in gedachte nemen. Diverse anderen merken bieden soortgelijke vijverpompen aan, echter liggen de prijzen dan fors hoger. De vijverpompen voelen echter degelijk aan, de stroomkabels zijn goed en netjes bevestigd en ze komen redelijk professioneel over wanneer je naar de materiaalkeuzes kijkt. Ook de controller is stevig, de knopjes reageren goed en zelfs na een jaar gebruik is er niets op aan te merken. In het verleden zijn er veel problemen geweest met de niet regelbare AquaForte DM vijverpompen. Hoewel persoonlijk ik nooit problemen heb ervaren met de DM Vario serie, zal het niet voor niets zijn dat er een vernieuwde S serie van deze vijverpompen is uitgebracht.

De opvoerhoogte van een DM Vario S is op papier erg hoog, in praktijk lijkt dit wat minder. Op opbrengst bij bijvoorbeeld twee meter hoogste is te merken dat er al aanzienlijk wat capaciteit verloren gaat. De waterverplaatsing die de vijverpompen geven bij minimale tegendruk is echter enorm goed. Ze komen vooral goed tot hun recht in droogopstelling achter een doorstroomfilter of bijvoorbeeld trommelfilter waarbij ze alleen het water terug hoeven te verpompen naar de vijver. Ook de filterkorf die wordt meegeleverd bij de DM Vario S is niet enorm goed. Deze is wat te klein en zit vrij snel dicht met vuil waardoor het onhandig is. Gelukkig heb je daar geen last van wanneer je de pomp gebruikt in droogopstelling.

AquaForte DM Vario S pompcurve
AquaForte DM Vario S pompcurve

AquaForte DM Vario kopen

AquaForte DM Vario vijverpompen kun je bestellen bij bol.com.. Je hebt de garantie van levering via bol.com en de meeste modellen worden morgen geleverd wanneer je voor 23:59 besteld. Direct doorklikken naar alle Vario modellen:

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Hans

  In 6 mnd twee aqua forte niet regelbare pompen die het begeven. Plots stopt de pomp en komt niet meer in gang. Eerste een 12v 6500 en de tweede een 220 V 5500 als tijdelijke oplossing omdat er niet direct een nieuwe 12v versie beschikbaar was.

  1. Aboutkoi

   Hallo Hans,

   Met de 12v pompen hebben wij zelf geen ervaring. Het is wel jammer om te lezen dat jij die ervaring met de 12V pomp hebt. Normaliter is de DM Vario een betrouwbare pomp, zeker wanneer je deze in droogopstelling achter bijvoorbeeld een pomp of meerkamerfilter gebruikt.

   Wat ik lees is dat je een normale DM pomp had, de niet regelbare serie. Ik weet dat de eerste modellen van de niet regelbare pompen die uitgebracht werden nog al eens problemen vertoonde. Dat wordt normaal gewoon netjes met garantie opgelost. Heb je daar al navraag voor gedaan? Als de pomp pas 6 maanden oud is valt deze natuurlijk in de garantie.

Geef een reactie