Beste vijverpomp op zonne-energie: ervaringen en kiezen

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Vijverpompen
 • Bericht reacties:0 Reacties
 • Laatste wijziging in bericht:15 oktober 2023
 • Leestijd:12 minuten gelezen
Je bekijkt nu Beste vijverpomp op zonne-energie: ervaringen en kiezen
Beste vijverpomp op zonne-energie

Zonne-energie is natuurlijk flink in opkomst. Kijk eens naar de daken die vol liggen met zonnepanelen! Dat kunnen wij alleen maar aanmoedigen. Maar is een vijverpomp op zonne-energie dan ook een goed alternatief voor een standaard vijverpomp op 220 Volt? In deze blog geven wij je tips over het gebruik van een solar vijverpomp, bekende merken die een vijverpomp op solar werking in het assortiment hebben, ervaringen van ons en van anderen, en geven we tips en advies over de beste vijverpomp op zonne-energie.

Voor welke toepassingen is een vijverpomp op zonne-energie geschikt?

Vijverpomp op zonne-energie
Vijverpomp op zonne-energie

Een vijverpomp op zonne-energie is vooral geschikt voor situaties waarbij het niet vereist is om 24 uur per dag draaiende pompen te hebben. Je kunt dan denken aan een beekloop, watervalletje of solar fontein. Of misschien zelfs wel een solar fontein vogelbad.

In een filterlijn raden wij het af om een solar vijverpomp te gebruiken, omdat je daarbij simpelweg altijd toevoer naar je filter hebben anders gaat dit ten koste van de biologie in het filter.

Bedenk of de capaciteit van een solar vijverpomp voldoet

Een vijverpomp op zonne-energie werkt natuurlijk alleen als de zon schijnt. Bedenk daarom van te voren wel of een solar vijverpomp wel voldoende is voor jouw situatie. En geeft die solar pomp wel voldoende capaciteit voor jouw toepassing?

Is het voldoende wanneer de pomp alleen werkt als de zon schijnt? Is een eerste vraag die je jezelf kan stellen. Voor een sierlijk klein waterornament is dat prima, en voor een solar fonteintje gaat hetzelfde op.

Geeft de pomp op zonne-energie voldoende capaciteit?  Overschat de kracht een solar vijverpomp niet. De capaciteit gaat vaak niet verder dan maximaal zo’n 2.000 liter per uur bij de wat serieuzere vijverpompen op zonne-energie. De opvoerhoogte is relatief laag, en gaat vaak niet verder dan 150 cm. Natuurlijk is dat redelijk wat, afhankelijk van je toepassing, maar voor veel situaties nog niet voldoende.

Welke merken voeren vijverpompen op zonne-energie?

Er is nu eenmaal behoefte aan vijverpompen met een zo laag mogelijk energieverbruik, of zelfs vijverpompen die puur op zonne-energie werken. We zien dan ook dat er steeds meer merken komen die vijverpompen in het assortiment nemen volledig op zonne-energie.

Voorbeelden van bekende merken zijn Ubbink, Hozelock, Pontec en Heissner.

Wat is de beste vijverpomp op zonne-energie voor jouw vijver?

Een vijverpomp op zonne-energie is vooral geschikt voor kleinere vijvers. Of je moet ervoor kiezen om meerdere solar vijverpompen te gebruiken, dan kun je natuurlijk alle kanten op.

Ubbink Solar Max 1.000 met accu voor vijvers tot 2.500 liter

Wanneer je een vijverpomp op zonne-energie zoekt die bij wolken tussendoor op een mooie zomerdag steeds ermee stopt, dan kun je overwegen om voor een Solar Max 1000 van Ubbink te kiezen. Het grote voordeel zit hem in de 12V accu van 7Ah. De pomp zelf is 12V en 20 Watt. In theorie rekenen betekent dat dat de solar vijverpomp ruim 4 uur met een volgeladen accu kan werken. Tijdens vol zonnige dagen kan de vijverpomp dus tot laat in de avond door blijven pompen. In praktijk betekent een dag met half zon en half schaduw dat de vijverpomp gewoon doorgaat met wat hij hoort te doen.

En vooral van lengte tot einde zomer heb je de meeste behoefte aan waterverplaatsing in de vijver, precies dus wanneer er over het algemeen voldoende zonlicht is in combinatie met de accu. De pomp blijkt bijzonder krachtiger, met de vulkaan fontein sproeikop hij zeker wel op één meter hoogte. Je zou er prima een waterornament mee kunnen aansturen.

Vijverpomp op zonne-energie ervaringen van anderen met dit model zijn op internet goed. Er is zo goed als geen negatieve informatie te vinden. Het voornaamste genoemde nadeel is dat de vijverpomp redelijk ligt is, en daardoor eenvoudig kan omvallen. De ervaring leert dat je dit simpel kan oplossen door bevestiging aan een object, of klem te zetten tussen bijvoorbeeld plantenmanden.

Geeft 980 tot 1350 liter per uur met een opvoerhoogte van 90 tot 210 cm. Vulkaan en waterbel fontein sproeier zijn inbegrepen.

Deze vijverpomp is te koop bij bol.com.

Ubbink Solar Max 1000
Ubbink Solar Max 1000

Voordelen

 • Met accu, 12V en 7Ah.
 • Half zon, half schaduw gedurende de dag vangt deze solar vijverpomp prima op.
 • Goede opvoerhoogte, met vulkaan fontein komt deze solar vijverpomp tot 1 meter hoogte.
 • Betrouwbaar merk met 2 jaar garantie.
 • Vulkaan en waterbel fontein sproeier inbegrepen.

Nadelen

 • Vijver moet voldoende breed zijn door krachtige fontein (aanbevolen meer dan 1,5 meter).
 • Vijverpomp is redelijk ligt. Stabiel plaatsen of klemmen is aan te raden.

Ubbink Solar Max 600 voor vijvers tot 1.500 liter

Voor vijvers tot 1500 liter raden wij de Ubbink Solar Max 600 vijverpomp op zonne-energie aan. Die pomp op zonne-energie is vooral goed om te gebruiken als fontein in je vijver. De capaciteit is ongeveer 610 liter/uur bij vol zonlicht met een opvoerhoogte van 60 cm. De set komt met twee sproeikoppen voor een fontein, maar je kunt er ook prima een vijverslang op aansluiten.

Deze vijverpomp is te koop bij bol.com.

Ubbink Solar Max 600
Ubbink Solar Max 600

Voordelen

 • Geeft zelfs water bij licht bewolkt weer zonder direct zonlicht.
 • Goed als fonteinpomp, opvoerhoogte van 60 cm.
 • Interessante prijs voor wat je krijgt.
 • Betrouwbaar merk met 2 jaar garantie.

Nadelen

 • Er licht vijverpompje, stabiel plaatsen of klemmen is nodig anders kan de pomp omvallen.
 • Let op: geen accu! Werkt alleen overdag.

Kleine vijverpomp op zonne-energie: Pontec PondoSolar 250 Control tot 500 liter

In de PondoSolar 250 Control zit een kleine Li-ionen batterij van 7,4 Volt. Die accu is best handig, bij wolken tussendoor blijft het pompje gewoon werken. Doordat het pompje slechts 3 Watt is, kan hij nog enkele uren op de accu blijven functioneren. Die combinatie met een accu maakt het voor deze prijs een erg interessante solar vijverpomp voor een kleine mini vijver. Van ongeveer 150 tot 500 liter water.

Pontec Pondosolar 250
Pontec Pondosolar 250

De pomp heeft een vermogen van 3 Watt, en is daarmee in staat 250 liter per uur te verplaatsen met een maximale opvoerhoogte van 60 cm. Het snoer is een kabel van 5 meter lengte, meer dan voldoende om het zonnepaneel op een geschikte plaats te kunnen zetten.

Uit ervaringen van anderen voor deze solar vijverpomp zijn alleen positieve reacties te vinden op verschillende webshops. Goede werking, ook wanneer de zon wat minder krachtig is, Makkelijk aan te sluiten, lange kabel tussen zonnepaneel en pomp, en krachtig en betrouwbaar. Enige nadeel wat als ervaring gedeeld wordt is dat de pomp er licht is en daardoor verzwaard of bevestigd moet worden om niet om te vallen. Maar dat probleem lijkt wel op te gaan voor alle solar vijverpompen.

Deze solar vijverpomp is te koop bij bol.com.

Voordelen

 • Een aantal wolken tussendoor gedurende de dag vangt deze solar vijverpomp prima op.
 • Vier meegeleverde fontein sproeikoppen.
 • Afstandsbediening inbegrepen om in of uit te schakelen.
 • 2 jaar garantie.
 • Lange kabel van 5 meter tussen vijverpomp en zonnepaneel.

Nadelen

 • Heel lichte vijverpomp, je moet hem bevestigen anders valt de pomp gemakkelijk om.
 • Vijverpomp is alleen geschikt als fonteinpomp, niet krachtig genoeg om aan te sluiten op klein filter of ornament.

Een drijvende fontein op zonne-energie?

We hebben een artikel geschreven waar we ingaan op de selectie beste fonteinen op zonne-energie met voor- en nadelen van verschillende modellen.

Lees meer in: Fontein op zonne-energie en beste solar fontein.

Heb jij zelf ervaring met een vijverpomp op zonne-energie?

Voel je vrij om in een reactie te delen wat jouw ervaringen zijn met een vijverpomp op zonne-energie! Ik zelf ben reuze benieuwd naar in wat voor toepassing jij een solar vijverpomp gebruikt, of dit goed werkt, en of je het wellicht de volgende keer anders zou zijn.

En wellicht heb je een vraag over de werking of toepassing van een solar vijverpomp? Stel deze dan ook gerust!

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie