Beste vijverpomp op zonne-energie: ervaringen en kiezen

Je bekijkt nu Beste vijverpomp op zonne-energie: ervaringen en kiezen
Beste vijverpomp op zonne-energie

Vijverpompen op zonne-energie kunnen een prima alternatief zijn voor een standaard vijverpomp op 220 Volt. We zien dan ook dat vijverpompen met een laag energieverbruik of vijverpompen die volledig op zonne-energie werken steeds populairder worden. Steeds meer bekende merken nemen solar vijverpompen dan ook op in het assortiment, waaronder Ubbink, Hozelock, Pontec en Heissner. In deze analyse worden vijverpompen op zonne-energie van bekende merken met elkaar vergeleken en delen we ervaringen van gebruikers.

Toepassingen voor een vijverpomp op zonne-energie

Vijverpompen op zonne-energie zijn vooral geschikt voor situaties waarbij het niet vereist is om 24 uur per dag een functionerende pomp te hebben. Denk daarbij aan beekloop, waterval, vogelbad of een fontein toepassingen. Voor een sierlijk waterornament is de toepassing van een zonne-energie vijverpomp vaak een prima mogelijkheid. Wanneer de pomp gebruikt gaat worden in combinatie met vijverfilter zijn solar-oplossingen minder geschikt. Zonder zon namelijk geen functionerende vijverpomp en dat gaat ten koste van biologie in het filter.

De kracht van een solar vijverpomp is minder dan een normale vijverpomp op 220 Volt. De meeste vijverpompen op zonne-energie hebben dan ook maar een maximale capaciteit van ruwweg 2.000 liter water per uur. Ook de opvoerhoogte is lager in vergelijking met normale vijverpompen en komt vaak niet hoger dan 150 cm. Afhankelijk van de toepassing kan dat echter meer dan voldoende zijn.

Vijverpomp op zonne-energie
Vijverpomp op zonne-energie

1. Ubbink Solar Max 1.000 met accu voor vijvers tot 2.500 liter

Deze vijverpomp op zonne-energie is voorzien van een 12V accu van 7Ah en de vijverpomp zelf gebruikt 12V op 20 Watt. Dat betekent in theorie dat de solar vijverpomp ruim 4 uur met een volgeladen accu kan blijven werken. Tijdens mooie zonnige dagen zal de vijverpomp daardoor tot in de nacht toe blijven functioneren. Wanneer de zon even weg is zal de vijverpomp ook niet gelijk uit schakelen maar doordraaien op de accu.

Deze vijverpomp is bijzonder krachtig en in staat om in combinatie met de fontein sproeikop tot een meter hoogte te spuiten. Ook meer dan voldoende kracht om er een waterornament mee aan te sturen. Ervaringen van andere zijn goed, wat er voornamelijk wordt aangegeven is dat de vijverpomp wat ligt is waardoor deze makkelijk kan omvallen in het water. Dit kan je oplossen door de vijverpomp klem te zetten met bijvoorbeeld een plantenmand. Verkrijgbaar bij bol.com.

Voordelen

 • Inlcusief accu, 12V en 7Ah, waardoor de vijverpomp ook zonder zonlicht door blijft pompen.
 • Goede opvoerhoogte. Met vulkaan fontein komt deze solar vijverpomp tot 1 meter hoogte.
 • Betrouwbaar merk met 2 jaar garantie.
 • Vulkaan en waterbel fonteinen inbegrepen.

Nadelen

 • Vijver moet voldoende oppervlak hebben voor de krachtige fontein (aanbevolen meer dan 1,5 meter).
 • Vijverpomp is redelijk ligt. Stabiel plaatsen of klemmen is aan te bevelen..
Ubbink Solar Max 1000
Ubbink Solar Max 1000

2. Ubbink Solar Max 600 voor vijvers tot 1.500 liter

Voor vijvers tot 1500 liter raden wij de Ubbink Solar Max 600 aan. Deze vijverpomp op zonne-energie is vooral geschikt om te gebruiken als fontein in je vijver. De capaciteit is ongeveer 600 liter per uur met een opvoerhoogte van 60 cm bij volledig zonlicht. De set wordt standaard geleverd met twee verschillende sproeikoppen voor fonteinen, maar je kunt hem natuurlijk ook prima aansluiten direct op een stuk vijverslang. Verkrijgbaar bij bol.com.

Voordelen

 • Werkt bij zeer weinig licht, zelfs bewolkt weer.
 • Ook geschikt als fonteinpomp met opvoerhoogte van 60 cm.
 • Betrouwbaar merk met 2 jaar garantie.

Nadelen

 • Er licht vijverpompje, stabiel plaatsen of klemmen is nodig anders kan de pomp omvallen.
 • Geen accu. Werkt daardoor alleen overdag.
Ubbink Solar Max 600
Ubbink Solar Max 600

3. Kleine vijverpomp op zonne-energie: Pontec PondoSolar 250 Control tot 500 liter

In de PondoSolar 250 Control zit een kleine Li-ionen batterij van 7,4 Volt, waardoor het pompje tussen de wolken door gewoon blijft werken. Het pompje is zelf maar 3 Watt waardoor het uren kan werken op een volle accu. Met 250 liter per uur waterverplaatsing en een opvoerhoogte van 60 cm is deze solar vijverpomp vooral geschikt voor kleine vijvers tot maximaal 500 liter, ideaal bijvoorbeeld voor een mini vijver. Het snoer vanaf het paneel naar de vijverpomp is 5 meter, waardoor je genoeg ruimte hebt om een goede positie te kunnen vinden.

Ervaringen leren ons dat we voornamelijk positieve reacties vinden over een goede werking zelfs wanneer de zon wat minder krachtig aanwezig is. Makkelijk aan te sluiten en een lange kabel tussen paneel en de pomp, krachtig en betrouwbaar. Het nadeel wat we kunnen vinden is dat de vijverpomp redelijk licht is waardoor deze gemakkelijk kan omvallen. Dat is op te lossen door hem klem te zetten of wat te verzwaren. Verkrijgbaar bij bol.com.

Voordelen

 • Inclusief accu, waardoor tussentijdse wolken goed worden opgevangen.
 • Vier meegeleverde fontein sproeikoppen.
 • Afstandsbediening inbegrepen om de pomp in- of uit te schakelen.
 • 2 jaar garantie.
 • Lange kabel van 5 meter tussen vijverpomp en zonnepaneel.

Nadelen

 • Lichte vijverpomp die gemakkelijk omvalt (eventueel op te lossen door klem te zetten)
 • Alleen geschikt als fonteinpomp, niet krachtig genoeg om een vijverfilter op aan te sluiten.
Pontec Pondosolar 250
Pontec Pondosolar 250

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie