Een mini vijver maken als terras of balkonvijver met vissen

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Koivijvers
 • Bericht reacties:0 Reacties
 • Laatste wijziging in bericht:15 oktober 2023
 • Leestijd:24 minuten gelezen
Je bekijkt nu Een mini vijver maken als terras of balkonvijver met vissen
Mini vijver met vissen

Met een mini vijver breng je leven in je tuin of op je balkon. Wat is er mooier dan in de zomer genieten van een door jouzelf ingerichte minivijver met waterplanten en vissen? Hoe groot je tuin of balkon ook is, er is altijd wel plaatst voor een mini vijver.

Waarvan kun je een mini vijver maken?

Een mini vijver kun je eigen overal wel van maken. Een oude schaal, houten vat, kunststof bak, waterschaal of oude ton, laat je fantasie maar de vrije geest werken. Want werkelijk iedere vorm of bak waar water in blijft staan is potentieel een mini vijver! Of ze nou vierkant, rond of rechthoekig zijn, het maakt voor een minivijver helemaal niet uit.

Voor binnenhuis kun je ook denken aan grote schalen of een grote glazen vaas, een zinken teil, een houten regenton of kunststof vaten.

Je kunt zelfs twee bakken combineren als minivijver. De ene bak moet net iets hoger zijn dan de andere bak. Via een pompje pomp je het water uit de laagste bak op naar de hoogst gelegen bak. Met een kleine overloop loopt het water terug van de hoogste naar de laagste ton.

Een paar voorbeelden van mooie bakken die je om kunt toveren in een minivijver of terrasvijver:

Mini vijver in wording
Mini vijver in wording

Schadelijke stoffen in het materiaal van je mini vijverbak

Let wel op dat het materiaal geen schadelijke stoffen afgeeft in het water. Kunststof met weekmakers erin zijn minder geschikt, planten en dieren gaan het hierin niet goed doen als er teveel stoffen afgegeven worden. Je kunt eventueel een stuk vijverfolie of coating in de bak aanbrengen, je weet dan zeker dat er geen problemen ontstaan.

Metalen bakken kunnen oxideren, wat giftig is voor biologie, vissen en planten in de bak. Houten bakken of vaten zijn ook niet altijd even geschikt zonder verdere behandeling. Geïmpregneerd hout geeft chemische stoffen af via het water. Ook hardhout geeft stoffen af die slecht zijn voor de waterkwaliteit. Het makkelijkst is om vijverfolie te gebruiken om de binnenkant te bekleden. Een andere optie is een coating gebruiken, dat vraagt echter wel om een aantal lagen en is zeker niet de simpelste optie.

Mini vijver met vissen, kan dat?

Mini vijver inspiratie
Bron: balconygardenweb

Ja hoor, in een mini vijver kun je ook vissen houden. Maar het is belangrijk om wel met een aantal zaken rekening te houden alvorens je vissen in de mini vijver plaatst. Allereerst is het belangrijk om niet teveel vissen in de vijver te plaatsen, anders krijg je een overschot aan afvalstoffen. De vissen zullen zichzelf hiervoor vergiftigen.

Zorg er in de zomer voor dat de vijver niet constant in de volle zon staat, dan warmt het water te snel op. Dat gaat zorgen voor zuurstofproblemen. Een koelere plaatst zorgt ervoor dat de temperatuurschommelingen tussen dag en nacht niet te groot zijn.

Wil je vissen in een mini vijver plaatsen, dan kun je er het bezet voor kiezen om gebruik te maken van een klein vijverpompje. Het liefst met een kleien fontein zodat er constant verse zuurstof is. Een alternatief is een klein luchtpompje gebruiken.

Ons advies is om in combinatie met vissen een minimale diepte aan te houden van 40 cm. Dit zorgt voor wat meer waterinhoud, waardoor de temperatuurschommelingen verminderd worden.

Ook in de winter dien je maatregelen te treffen. Een mini vijver is veel gevoeliger voor vorst dan een normale vijver. Je moet de vijver in de winter beschut opstellen, of inpakken om bevriezing te voorkomen. Mocht je de vijver kunnen verplaatsen kun je hem tijdelijk in een schuur zetten waar het niet vriest. Een andere optie is om te kiezen voor een klein verwarmingselement, die hoef je alleen aan te zetten wanneer het vriest.

Welke vissen zijn geschikt voor een mini vijver?

Onderstaand de in onze ogen meest geschikte vissen voor een mini vijver. Houdt er rekening mee dat je er niet teveel in plaatst. Liever een paar te weinig, dan problemen met waterkwaliteit.

 • Goudelritsen blijven klein en kunnen in ondieper water prima vertoeven. Het zijn leuke nieuwsgierige oranje/goudgekleurde visjes. Je kunt ze prima in een grotere waterschaal houden.
 • Bittervoorntjes blijven klein en worden vaak niet groter dan ongeveer 4 tot 5 cm. Het zijn leuke zilverkleurige visjes met een blauwe gloed langs de staart.
 • Driedoornige stekelbaarsjes blijven klein en zijn erg leuk om in een waterschaal te hebben. Op de bodem bouwen ze kleine nestjes van plantmateriaal. Voer je drijvende vlokjes, dan ga je zien dat ze als kleine jagers onder de vlokken gaan hangen voordat ze er op af schieten.
 • Goudvissen worden groter dan alle bovenstaande vissen, maar zijn prima geschikt. Het nadeel van goudvissen is dat ze wat meer wroeten en planten kunnen eten.

Minivijver met natuurlijk evenwicht inrichten

Een mini vijver wil je het liefst zo inrichten zodat een stabiel en natuurlijk evenwicht kan ontstaan. Een los filter gebruiken om het water te zuiveren hoeft niet nodig te zijn, waterplanten vormen de belangrijkste basis. Heb je voldoende planten en niet teveel vissen dan is een filter echt overbodig in dit type vijver. Maar zorg wel voor enige beweging en daardoor vers zuurstof in het water door een kleine vijverpomp te gebruiken.

Bodem van een mini vijver inrichten

Voor de bodem van een minivijver kun je het best gebruik maken van een dunne laag vijversubstraat. Niet meer dan 2 à 3 cm bedekken. Vijversubstraat is redelijk poreus en zorgt voor aanhechtingsoppervlak waarin goede bacteriën kunnen aanhechten. Die bacteriën zijn nodig om afvalstoffen om te zetten en het water helder te houden. Het restproduct wat hieruit ontstaat is nitraat, waar waterplanten goed op kunnen groeien. De cirkel kun je op die manier rond maken en natuurlijk evenwicht creëren.

Ik raad je aan om gebruik te maken van deze vijversubstraat van Velda. Voldoet uitstekend als poreuze laag waaraan zich goede bacteriën kunnen hechten wat zal zorgen voor een natuurlijk evenwicht.

Waterplanten zijn de basis voor goede waterkwaliteit

Vaak ook een beetje de reden om een mini vijver te maken, zodat je kunt genieten van mooie waterplanten. Maar die waterplanten zijn niet alleen mooi, ze vormen de basis voor een goede waterkwaliteit. Ze concurreren met zweefalgen en draadalgen en zorgen ervoor dat jouw mini vijver mooi helder wordt en dat blijft.

Waterplanten kun je het beste in manden zetten, met vijvergrond en vijversubstraat. Los in de vijver planten is niet verstandig, aangezien je dan nooit makkelijk kan wisselen, veranderen of verpotten.

Iedere waterplant is anders en heeft zijn eigen diepte nodig. Je kunt gebruik maken van een aantal bakstenen of tegels om een mand op te hogen in je mini vijver mocht dat nodig zijn. Dat zie je haast niet meer wanneer de planten gaan groeien.

Welke waterplanten zijn geschikt voor een minivijver

Het beste kun je kiezen voor waterplanten die wat minder woekeren. Anders ben je wekelijks aan het snoeien, om ervoor te zorgen dat je nog iets kunt zien van het water en leven in je vijverbak. Bij een ondiepe vijver moet je er in de winter rekening mee houden dat de gehele waterkolom kan bevriezen, waardoor een deel van de planten zal kapotvriezen. Het beste kun je de vijver in een schuur of schuurtje zetten, of de mini vijver verpakken in noppenfolie. Dat scheelt een heleboel en houdt zeker de vorst uit je vijverbak.

Om je een aantal ideeën te geven kun je voor een minivijver denken aan de volgende soorten zuurstofplanten, moerasplanten, waterlelies en drijfplanten. Maar laat je hierdoor niet beperken, ik geef je slechts advies over planten waar ik goede ervaringen mee heb.

De beste zuurstofplanten voor een kleine vijver

Aarvederkruid
Aarvederkruid

Zuurstofplanten mogen wat dieper in de mini vijver mogen staan. De zuurstofplanten in deze lijst groeien erg goed. Zelf ben ik vooral voorstander van de lidsteng voor een mini vijver, deze groeit erg goed in ondiep water. En het maakt niet uit als je wat zijtakken wegknipt, ze groeit gewoon door.

 • Lidsteng (Hippuris vulgaris) is een erg makkelijke waterplant om te groeien. Het is een zuurstof plant die bij uitstek ook in ondiep water goed kan leven. In iedere waterschaal weet hij zijn weg wel te vinden. Te gebruiken vanaf 15 cm diepte. Ik raad aan niet dieper te planten dan 40 cm.
 • Aarvederkruid (Myriophyllum spicatum) is een typische zuurstofplant die in iedere vijver thuis hoort. De plant groeit goed in Nederlands water, en ziet er sierlijk uit door de rode steeltjes met groene zijsprieten.
 • Hoornblad (Ceratophylum) is een kei in het zuiveren van water en verrijken van zuurstof. Ze ziet er net wat minder speciaal uit dan de overige zuurstofplanten in dit lijstje, maar ze is wel erg goed voor je water.

De beste moerasplanten voor een kleine vijver

Watermunt
Watermunt

Moerasplanten en waterplanten voor de bovenste lagen van je mini vijver. Je zult ze eventueel op moeten hogen met bijvoorbeeld een aantal bakstenen onder de plantenmanden.

 • Beekpunge (Veronica beccabunga) groeit erg goed in ondiep water. Heeft fijne blauwe bloemetjes vanaf voorjaar tot einde zomer. Plant haar op maximaal 30 cm diepte.
 • Dwerg lisdodde (Typha Minima) is een mini lisdodde die kleine sigaartjes aanmaakt. Je kunt haar planten op ongeveer 10 tot 30 cm diepte.
 • Gele lis (Iris pseudacorus) is en inheemse waterplant die gemakkelijk groeit in Nederlands water. Plant haar op ongeveer 10 tot maximaal 30 cm diepte.
 • Moerashyacint (Pontederia Cordata) ook wel snoekkruid genaamd, is een erg mooi blauw tot donkerpaars bloeiende waterplant. Doet het erg goed in Nederlands water, met gegarandeerd bloei.
 • Watermunt (Menta Aquatica) een heerlijk naar munt geurende waterplant. De bloem is mooi lichtpaars van kleur, de plant zelf wordt niet groter dan 40 cm. Je kunt haar planten op ongeveer 10 tot 30 cm diepte.

Waterlelies voor een kleine vijver

Waterlelie voor mini vijver
Waterlelie voor mini vijver

Voor mini vijvers zijn er dwerglelies en kleine waterlelies, deze kunnen geplant worden in ondiep water en de bladeren blijven over het algemeen wat kleiner. Een voordeel van een waterlelie is dat ze direct zonlicht tegenhouden, dat scheelt weer tegen algengroei.

Waterlelies hebben prachtige bloemen en zijn het sieraad voor je mini vijver. Houdt er wel rekening mee dat in het eerste jaar je vaak maar enkele bloemen krijgt. Het jaar daarna gaat het een stuk beter.

 • Gele dwergwaterlelie Nymphaea Pygmaea Helvola is erg geschikt voor ondiep water. 20 cm is al voldoende, plant haar vooral niet dieper dan 40 cm.
 • Oranje dwergwaterlelie Nymphaea Aurora, is een zalmkleurige waterlelie die bij uitstek geschikt is voor waterschalen of kleinere waterbakken. De leliebladeren hebben een diameter van ongeveer 5 cm. Plant haar niet dieper dan 50 cm.
 • Donkerroze dwergwaterlelie Nymphaea Pygmaea Rubra kan geplant worden in water met een diepte van 30 tot 70 cm. De bladeren hebben een diameter van ongeveer 5 cm.

Ben je van plan een waterlelie te kiezen? Lees dan ook eens dit artikel, we gaan uitgebreid in op hoe je een waterlelie het beste kunt planten, en welke lelies het meest geschikt zijn voor een mini vijver: Alles over waterlelies.

Drijfplanten voor een mini vijver

Mosselplantjes
Mosselplantjes

Drijvende waterplanten zijn mooi om de open gedeeltes op te vullen. Drijfplantjes liggen laag op het wateroppervlak, groeien vooral erg goed in lente en zomer. Veel drijfplanten zijn niet goed winterhard, je zult jaarlijks een paar plantjes moeten kopen. Koop er niet teveel, want ze vermeerderen zichzelf snel.

 • Mosselplantje (Pistia Stratiotes) ook wel watersla genoemd, is een leuk drijvend waterplantje die steeds nieuwe plantjes aanmaakt via kleine zijtakjes.
 • Vlotvarentje (Salvinia Natans) heeft mooi gevormd blad en kan ook goed in een waterschaal of mini vijver gebruikt worden
 • Waterhyacinth (Eichornia crassipes) is een mooie drijvende waterplant. Ieder blad heeft een deel wat verdikt is en eruit ziet als een sponsachtige bol, waardoor de plant blijft drijven.

Dieren jouw minivijver laten betreden

Mini vijver
Mini vijver

Vind je het leuk als er kikkers of salamanders jouw minivijver als onderkomen gebruiken? Je kunt dan het beste een mogelijkheid creëren zodat ze er makkelijk in en uit kunnen lopen. Langs de rand een stukje hout of een steen die net boven het watervlak uitkomt is daar de beste oplossing voor.

Ook vogels komen maar al te graag drinken uit een mini vijver, je maakt een mini vijver extra aantrekkelijk wanneer je een klein watervalletje of beeklook hebt waar constant vers water doorheen stroomt. Een kleinere schaal die volstroomt met water en overloopt in de minivijver bijvoorbeeld. Gegarandeerd dat vooral mussen en merels hier in komen wassen en drinken. Als ze het eenmaal door hebben zie je ze dagelijks terug.

Welke pomp is geschikt voor een minivijver?

We gaan er vanuit dat je minivijver niet groter is dan ongeveer 250 liter water. Dat is al een aardige plons voor een echte mini vijver. De vijverpompen die we adviseren zijn dan ook niet geschikt voor vijvers die een grotere inhoud hebben dan 250 liter.

Fontein pompen voor mini vijver

Ubbink fonteinpompje
Ubbink fonteinpompje

Ubbink Xtra 400, geeft 380 liter per uur met 5 Watt. In de pomp zit een filterspons verwerkt die je eruit kan nemen om te spoelen onder de kraan. De pomp is voorzien van drie verschillende fonteinopzetstukken. Geschikt tot 250 liter mini vijver. Is te koop bij bol.com.

Hozelock Cascade, geeft 450 liter per uur, maximale opvoerhoogte van 0,63 meter. Wordt geleverd met een ‘bel’ fontein sproeikop en een spuitende vulkaan sproeikop. Geschikt tot 250 liter vijver. Wordt verkocht bij bol.com.

Losse pompjes voor mini vijvers

Aquaking losse pomp
Aquaking losse pomp

AquaKing pomp BT-400B, geeft 380 liter/uur met 7 Watt. Een fijn klein pompje zonder extra accessoires. Geschikt tot 250 liter vijver. Te koop bij bol.com.

Sicce Easy Line Micra, geeft 400 liter/uur met 6 Watt. Ik gebruik pompjes van Sicce zelf al jarenlang voor aquariums, tot heden nog nooit een defecte pomp gehad. Wellicht nadelig dat de stroomkabel slechts 1,5 meter lang is. Geschikt tot 250 liter vijver. Bestel deze Micra pomp bij bol.com.

AquaKing pomp BT-200B, geeft 180 liter/uur met 3 Watt. Betaalbaar doordat er geen extra onderdelen in de doos zitten. Geschikt voor waterschalen en kleinere watervaten, tot 150 liter. Te koop bij bol.com.

Onderhoud aan een mini vijver

Iedere vijver of aquarium vraagt om enig onderhoud, zo ook een mini vijver. Het belangrijkste is om de waterplanten in een mini vijver tijdig te snoeien en knippen, geel en verdord blad weg te nemen en uitgebloeide bloemen weg te knippen.

Voor een mini vijver is het belangrijk om wekelijks wat water te verversen. We raden je aan om minimaal 10% en niet meer dan 20% water te vervangen voor leidingwater. Dus niet alleen aanvullen van verdampt water! Wil je weten waarom dit zo belangrijk is, lees dan eens: Water verversen in de vijver.

Gebruik je een vijverpompje, dan moet je die regelmatig even schoonspoelen. Je merkt het snel genoeg wanneer de pomp wat minder water geeft. Eerder schoonmaken ben ik zelf geen voorstander van, je stoort de vijver dan alleen maar.

Halverwege de herfst snoei je alle planten terug. Tot ongeveer het waterniveau. Lelies mag je tot net boven de wortel wegknippen. En zuurstofplanten tot net boven de plantenmand. Alles wat je weg snoeit scheelt je onnodig afval wat gaat verrotten op de bodem van je vijver.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie