Zweefalgen bestrijden: Groene vijver weer helder maken

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Algen
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Laatste wijziging in bericht:22 maart 2024
Je bekijkt nu Zweefalgen bestrijden: Groene vijver weer helder maken
Groen vijverwater

Wanneer je last hebt van groen water is de kans groot dat dit door zweefalgen komt. Deze eencellige algen zijn zo klein en fijn dat ze niet door een filter worden afgebroken. Je kunt ze zelfs niet waarnemen met je oog buiten het feit dat je ziet dat er een groene waas in het water aanwezig is. Gelukkig zijn er allerlei mogelijkheden om groen water of zweefalgen te bestrijden.

Groen water met lelies
Zweefalgen in overvloed

Wat kun je tegen zweefalgen in je vijver doen?

Er zijn meerdere oplossingen om groen water te voorkomen. We maken een onderscheid tussen drie methoden waarmee je zweefalgen effectief kunt bestrijden. Iedere behandelmethode heeft een eigen snelheid en effectiviteit waarover we meer vertellen

  1. Middelen tegen zweefalg gebruiken
  2. UVC lamp tegen zweefalgen en groen water
  3. Waterplanten inzetten voor natuurlijke bestrijding
Het laatste wat je wil, je vissen alleen nog zien wanneer ze boven water happen
Het laatste wat je wil, je vissen alleen nog zien wanneer ze boven water happen

1. Middelen tegen zweefalgen gebruiken

De snelste manier om van zweefalgen af te komen is door een algenkuur of algenbestrijdingsmiddel te gebruiken. Niet alleen remmen ze direct de groei van draadalgen, maar ook zweefalgen zullen bestreden worden. Bedenk echter dat dit geen permanente oplossing is en je eigenlijk beter de echte oorzaak kunt bestrijden. Wil je een goed product om de vijver snel helder te krijgen, gebruik dan Colombo Algisin of kies één van de producten in onze lijst met beste middelen om algen te bestrijden. Met dit soort producten heb je veelal binnen 7 tot 14 dagen een heldere vijver.

2. UVC lamp tegen zweefalgen en groen water

UV straling is ontzettend effectief om groen water te bestrijden. Wanneer je alleen maar zweefalgen en groen water hebt, dan kan een UVC lamp ervoor zorgen om binnen één week tijd al de bodem weer te kunnen zien. Bij de aankoop van een UVC unit dient altijd gelet te worden op het Wattage van de lamp. Neem hierbij de inhoud van de vijver in beschouwing, maar ook of de vijver de gehele dag in het zonlicht ligt en wat voor visbezetting er in de vijver aanwezig is. Onderstaande schema kun je gebruiken om een inschatting te maken van het benodigde vermogen van de UV lamp.

Omstandigheden vijverWattage van de UV lamp
Normale vijver met siervissen2 á 3 Watt per 1000 liter water
Normale vijver met siervissen, gehele dag in zonlicht3 Watt per 1000 liter water
Koi vijver met zware visbezetting4 Watt per 1000 liter water
Koi vijver met zware visbezetting, gehele dag in zonlicht5 Watt per 1000 liter water

Een UV lamp vormt een permanente oplossing tegen zweefalgen en groen water. Houdt er wel rekening mee dat een UV lamp jaarlijks vervangen dient te worden doordat UV straling boven de 8000 branduren van de lamp sterk afneemt.

3. Waterplanten inzetten voor natuurlijke bestrijding

Groen met groen bestrijden‘ is een uitspraak die je in de vijverwereld nog wel eens wilt tegenkomen. De meest natuurlijke vorm om groen water tegen te gaan is dan ook om de voedingsstoffen voor deze eencellige algen weg te nemen. Dat doe je door waterplanten te planten, hoe meer hoe beter dit eigenlijk is voor een stabiel evenwicht in de vijver. Hoewel dit bij een Koivijver moeilijker is, is het niet onmogelijk. Je kunt namelijk gebruik maken van een plantenfilter of een apart gedeelte waarin je de planten plaatst. Zelf ben ik een zeer groot voorstander van vijverplanten en ik heb dan ook ervaren dat zelfs met Koi een UV lamp compleet overbodig is wanneer je voldoende waterplanten in een plantenfilter toepast.

 

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie