UV lamp vijver vervangen: alle UV lampen in een overzicht

Je bekijkt nu UV lamp vijver vervangen: alle UV lampen in een overzicht
UV vervanglamp overzicht

Een UV lamp gebruik je voor een glasheldere vijver. Na verloop van tijd neemt echter de kracht va een UV lamp steeds verder af. Hoewel je het blauwe licht nog steeds kunt zien, neemt de UV straling die de lamp geeft steeds verder af. Net zolang tot de UV lamp niet krachtig genoeg meer is en er een troebele groene vijver ontstaat. Het is daardoor belangrijk om op tijd de UV lamp te vervangen, hoewel het soms oms een opgave kan zijn om erachter te komen welke lamp benodigd is. In dit overzicht vind je alle UV units en bijbehorende vervanglampen.

Wanneer moet een UV lampen vervangen worden

Een UV lamp dient vervangen te worden wanneer de straling is afgenomen. In theorie is dat ongeveer na 8.000 tot 10.000 branduren voor normale UV lampen en tot grofweg 14.000 branduren voor Amalgaam UV lampen. Voor normale vijverlampen is dit na grofweg één vijverseizoen. Bij amalgaam lampen ongeveer 2 vijverseizoenen wanneer de lamp in de winter uitgeschakeld wordt. Toch kan het zijn dat een vijver nog prima helder gehouden wordt wanneer deze hoeveelheid branduren verstreken zijn. Het is daardoor aanbevolen om de lamp pas te vervangen wanneer je ziet dat er een groene waas in de vijver ontstaat.

Wanneer kun je het beste een UV lamp vervangen?

Begin maart tot eind april is een goede periode om de UV lamp te vervangen, je hebt dan de meeste zekerheid dat de UV lamp in staat zal zijn om de vijver mooi helder te houden. Het is echter prima om de UV lamp pas te verwachten wanneer je ziet dat er een groene waas in het water begint te ontstaan.

Welke UV vervanglamp heb je nodig?

De UV vervanglamp die in jouw UV unit past is niet speciaal afhankelijk van het merk lamp wat je hebt. Als voorbeeld, in een SuperFish UV lamp past ook een Philips of TMC lamp. En in een TMC 55 Watt lamp past net zo goed een Philips 55 Wat UV lamp. Waar het echter om draait is de juiste fitting en het juiste Wattage afgestemd op de transformator van de UV unit. Dat is verder ook niet ingewikkeld, het komt op precies hetzelfde neer als een lamp vervangen in de huiskamer. Alleen let je bij een UV lamp ook op het overeenkomende Wattage.

Overzicht UV vervanglamp per type UV lamp

In onderstaande overzicht worden alle UV lampen en de bijbehorende vervanglampen die daarin passen alfabetisch weergegeven. De UV lamp die je nodig hebt staat daar ongetwijfeld tussen. Kom je er toch nog niet helemaal uit, voel je dan vrij om een reactie te plaatsen zodat wij met je mee kunnen denken om de juiste UV lamp te vinden.

AEM UV-C inbouwmodule 40 Watt amalgaam

AEM UV-C inbouwmodule 80 Watt amalgaam

AquaForte Midi Power UVC 40 Watt

AquaForte Midi Power UVC 75 Watt

AquaForte RVS Power UVC Unit 40 Watt T5

AquaForte RVS Power UVC Unit 75 Watt T5

AquaForte UV-C unit 18 Watt PL

AquaForte UV-C unit 36 Watt PL

AquaForte UV-C unit 55 Watt PL

AquaForte UVC Budget Flex 40 Watt

AquaForte UVC Budget Flex 75 Watt

AquaForte UVC Pure TL 30 Watt

AquaForte UVC Pure TL 55 Watt

BIO-UV UV10 unit

BIO-UV UV20 unit

BIO-UV UV30 unit

BIO-UV UV40 unit

Clean Pond UV-C 7 Watt

Clean Pond UV-C 9 Watt

Clean Pond UV-C 11 Watt

Clean Pond UV-C 18 Watt

Evolution Aqua EVO UV 15 Watt

Evolution Aqua EVO UV 25 Watt

Evolution Aqua Evo UV 30 Watt

Evolution Aqua EVO UV 55 Watt

Evolution Aqua EVO UV 75 Watt

Evolution Aqua EVO UV 110 Watt

Oase Bitron C 24 Watt

Oase Vitronic 11 Watt

Oase Vitronic 24 Watt

Oase Vitronic 36 Watt

Oase Vitronic 55 Watt

Professional UVC Unit 130 Watt amalgaam 110mm aansluiting

Professional UVC Unit 75 Watt T5 110mm aansluiting

TMC Pro Clear Ultima UV Unit TL 30 Watt

TMC Pro Clear Ultima UV Unit TL 55 Watt

TMC Pro Pond UV Unit 110 Watt TL

UVC professional 36 Watt lamp met PL lamp

Velda Clear Line UVC 18 Watt

Velda Clear Line UVC 36 Watt

Velda Clear Line UVC 55 Watt

Velda UVC unit 9 Watt inbouw

Velda UVC unit 18 Watt inbouw

Velda UVC unit 36 Watt inbouw

Velda UVC Unit 55 Watt inbouw

Xclear dompel UVC amalgaam lamp 40 Watt

Xclear Economy 5 Watt UVC unit PL lamp

Xclear Economy 9 Watt UVC unit PL lamp

Xclear Economy 11 Watt UVC unit PL lamp

Xclear Multimax 5 Watt UVC unit PL lamp

Xclear Multimax 9 Watt UVC unit PL lamp

Xclear Multimax 11 Watt UVC unit PL lamp

Xclear RVS UVC unit 130 Watt amalgaam flowswitch

Xclear Ultraflex UVC unit 36 Watt PL lamp

Xclear UVC professional 18 Watt PL lamp

Xclear UVC professional 55 Watt PL lamp

Disclaimer: Ondanks de zorgvuldige samenstelling van de informatie op deze pagina kan geen aansprakelijkheid worden geaccepteerd voor eventuele fouten in de tekst. AboutKoi aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van onvolledigheid of onjuistheden. Controleer zelf goed of de UV vervanglamp inderdaad de juiste vervanglamp is voor de bijbehorende lamp.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Sander

    Ik heb momenteel een Superfish Alu Tech UVC filter 75 watt behuizing. Deze is echter een absolute overkill voor onze vijver. Is het mogelijk hier een 40W lamp in te zetten? een Superfish Tech UV TL-T5 40W?
    Of gaat het dan mis?

    1. Aboutkoi

      Helaas gaat het dan mis. Er zit namelijk een andere transformator in de 75W en 40W modellen. Wel zou je een 40W transformator van SuperFish Alu Tech kunnen aanschaffen. Echter zijn die best wel prijzig, zo prijzig zelfs dat je dan vaak beter een complete 40W set kunt aanschaffen, aangezien je dan ook direct de 40W lamp hebt.

Geef een reactie