UV lamp vijver vervangen: alle UV lampen in een overzicht

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:UVC lampen
 • Bericht reacties:2 Reacties
 • Laatste wijziging in bericht:15 oktober 2023
 • Leestijd:39 minuten gelezen
Je bekijkt nu UV lamp vijver vervangen: alle UV lampen in een overzicht
UV vervanglamp overzicht

Een UV lamp gebruik je natuurlijk voor een glasheldere vijver. Maar wist je dat na verloop van tijd de kracht van de UV lamp steeds verder af neemt? Het blauwe licht zal je nog steeds zien, maar de UV straling die de lamp straalt verminderd steeds verder. Net zolang tot de UV lamp niet krachtig genoeg meer is en je een troebele groene vijver moet aanschouwen.

In dit artikel geven we toelichting op wanneer je een UV lamp moet vervangen, hoe regelmatig je dit moet aanpakken. En geven we een compleet overzicht van alle UV lampen en bijbehorende vervanglampen. Weet je niet welke UV vervanglamp je nodig hebt: zoek dan in onderstaande overzicht voor alle bijpassende UV lampen!

Wanneer moet je een UV lamp vervangen?

De meeste leverancier claimen dat het nodig is om ieder jaar opnieuw de UV lamp te vervangen. Maar is dat eigenlijk wel écht nodig?

Dat hangt echt van de situatie af. Bij de ene vijver zal het nodig zijn om de UV lamp precies na 8.000 tot 10.000 branduren te vervangen, wat grofweg overeenkomt met één vijverseizoen. De andere vijver kan met gemak twee jaar lang op dezelfde UV lamp draaien!

Hoe komt dat dan?

Het hangt van verschillende factoren af. Denk aan overcapaciteit, aanwezigheid van vijverplanten, visbezetting, enzovoorts.

Gewoon even wachten met het vervangen van je UV lamp

Het is een feit dat UV lampen wat betreft straling steeds zwakker worden. Maar heeft jouw UV lamp meer dan voldoende overcapaciteit voor jouw vijver, dan raad ik je aan om de UV lamp pas te vervangen wanneer je het idee hebt dat de vijver lichtgroen begint te kleuren. In veel situaties kun je dan met gemak twee jaar lang met dezelfde UV lamp werken.

Met een amalgaam lamp kan dat zelfs wel twee tot vier jaar zijn dat je met één UV lamp kunt doen. Helemaal niet zo gek dus om een voor amalgaam lamp te kiezen. Ietsje duurder in aanschaf misschien, maar minder stroomkosten en een veel langere levensduur! Je kunt hier meer lezen: dompel amalgaam UV lamp en de beste keuze.

Wanneer kun je het beste een UV lamp vervangen?

Zelf ben ik vooral voorstander om de UV lamp pas te vervangen wanneer je last krijgt van een groene vijver. Wil je echter wat meer zekerheid, dan kun je het beste een UV vervanglamp vroeg in het voorjaar toevoegen. Begin maart is een mooie tijd om het seizoen voor te zijn.

Welke UV vervanglamp heb je nodig?

De UV vervanglamp die in jouw UV unit past is niet speciaal afhankelijk van het merk lamp wat je hebt. Als voorbeeld, in een SuperFish UV lamp past ook een Philips of TMC lamp. En in een TMC 55 Watt lamp past net zo goed een Philips 55 Wat UV lamp.

Waar het echter om draait is de juiste fitting, en juiste Wattage afgestemd op de transformator van de UV unit. Niet ingewikkeld, het komt op hetzelfde neer als een lamp in de huiskamer. Alleen let je bij een UV lamp ook op het overeenkomende Wattage.

Overzicht UV vervanglamp per type UV lamp (alfabetisch)

In onderstaande overzicht geven we alle UV lampen op en de bijbehorende vervanglampen die daarin passen. Jouw UV lamp staat daar ongetwijfeld tussen.

Kom je er toch nog niet helemaal uit, voel je dan vrij om een reactie te plaatsen. Wij proberen dan met je mee te denken om de juiste UV vervanglamp te vinden.

AEM UV-C inbouwmodule 40 Watt amalgaam

AEM UV-C inbouwmodule 80 Watt amalgaam

AquaForte Midi Power UVC 40 Watt

AquaForte Midi Power UVC 75 Watt

AquaForte RVS Power UVC Unit 40 Watt T5

AquaForte RVS Power UVC Unit 75 Watt T5

AquaForte UV-C unit 18 Watt PL

AquaForte UV-C unit 36 Watt PL

AquaForte UV-C unit 55 Watt PL

AquaForte UVC Budget Flex 40 Watt

AquaForte UVC Budget Flex 75 Watt

AquaForte UVC Pure TL 30 Watt

AquaForte UVC Pure TL 55 Watt

BIO-UV UV10 unit

BIO-UV UV20 unit

BIO-UV UV30 unit

BIO-UV UV40 unit

Clean Pond UV-C 7 Watt

Clean Pond UV-C 9 Watt

Clean Pond UV-C 11 Watt

Clean Pond UV-C 18 Watt

Evolution Aqua EVO UV 15 Watt

Evolution Aqua EVO UV 25 Watt

Evolution Aqua Evo UV 30 Watt

Evolution Aqua EVO UV 55 Watt

Evolution Aqua EVO UV 75 Watt

Evolution Aqua EVO UV 110 Watt

Oase Bitron C 24 Watt

Oase Vitronic 11 Watt

Oase Vitronic 24 Watt

Oase Vitronic 36 Watt

Oase Vitronic 55 Watt

Professional UVC Unit 130 Watt amalgaam 110mm aansluiting

Professional UVC Unit 75 Watt T5 110mm aansluiting

TMC Pro Clear Ultima UV Unit TL 30 Watt

TMC Pro Clear Ultima UV Unit TL 55 Watt

TMC Pro Pond UV Unit 110 Watt TL

UVC professional 36 Watt lamp met PL lamp

Velda Clear Line UVC 18 Watt

Velda Clear Line UVC 36 Watt

Velda Clear Line UVC 55 Watt

Velda UVC unit 9 Watt inbouw

Velda UVC unit 18 Watt inbouw

Velda UVC unit 36 Watt inbouw

Velda UVC Unit 55 Watt inbouw

Xclear dompel UVC amalgaam lamp 40 Watt

Xclear dompel UVC amalgaam lamp 80 Watt

Xclear Economy 5 Watt UVC unit PL lamp

Xclear Economy 9 Watt UVC unit PL lamp

Xclear Economy 11 Watt UVC unit PL lamp

Xclear Multimax 5 Watt UVC unit PL lamp

Xclear Multimax 9 Watt UVC unit PL lamp

Xclear Multimax 11 Watt UVC unit PL lamp

Xclear RVS UVC unit 130 Watt amalgaam flowswitch

Xclear Ultraflex UVC unit 36 Watt PL lamp

Xclear Ultraflex UVC unit 75 Watt T5

Xclear UVC professional 18 Watt PL lamp

Xclear UVC professional 55 Watt PL lamp

Disclaimer: Ondanks de zorgvuldige samenstelling van de informatie op deze pagina kan geen aansprakelijkheid worden geaccepteerd voor eventuele fouten in de tekst. AboutKoi aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van onvolledigheid of onjuistheden. Controleer zelf goed of de UV vervanglamp inderdaad de juiste vervanglamp is voor de bijbehorende lamp.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Sander

  Ik heb momenteel een Superfish Alu Tech UVC filter 75 watt behuizing. Deze is echter een absolute overkill voor onze vijver. Is het mogelijk hier een 40W lamp in te zetten? een Superfish Tech UV TL-T5 40W?
  Of gaat het dan mis?

  1. Aboutkoi

   Helaas gaat het dan mis. Er zit namelijk een andere transformator in de 75W en 40W modellen. Wel zou je een 40W transformator van SuperFish Alu Tech kunnen aanschaffen. Echter zijn die best wel prijzig, zo prijzig zelfs dat je dan vaak beter een complete 40W set kunt aanschaffen, aangezien je dan ook direct de 40W lamp hebt.

Geef een reactie