De verschillen tussen een amalgaam en normale UV lamp uitgelegd. Sinds 2013 zijn Amalgaamlampen verkrijgbaar voor Koivijvers, deze lampen zijn vaak een stuk duurder maar bieden als voordelen dat ze langer meegaan en meer UV straling bieden per Watt. We geven je een overzicht van verschillende amalgaam UV lampen en de eigenschappen daarvan.
Voordelen van dompel amalgaam UV lampen
Amalgaamlampen hebben een aantal voordelen ten opzichte van conventionele UV lampen. Het belangrijkste voordeel is dat ze krachtiger zijn. In vergelijking heeft een amalgaamlamp 3 maal de kracht van een normale UV. Dat betekent dat 3 Watt UV licht verkrijgbaar is met 1 Watt amalgaam UV licht.
Hoe langer een lamp gebruikt wordt, hoe zwakker de UV straling ervan wordt. Bij conventionele UV lampen wordt aanbevolen de lamp na ongeveer 7.000 à 8.000 branduur te vervangen. Amalgaamlampen gaan flink langer mee met ongeveer 12.000 branduren. In praktijk betekent dit dat je gemakkelijk twee vijverseizoenen met één amalgaamlamp kunt doen alvorens deze te vervangen.
Tot slot is de hoeveelheid weerstand van een dompel amalgaam vele malen lager, doordat het water niet door een smalle buis geperst hoeft te worden zoals bij een normale UV lamp. Ook worden bij normale UV lampen twee scherpe hoeken van 90 graden gebruikt die onnodige weerstand opleveren. Een dompel amalgaam kan rechtstreeks in het water gehangen worden, bijvoorbeeld in het zeeffilter of in de eerste kamer van het filter. Dat resulteert in minder weerstand en daarmee minder verlies van de pompcapaciteit. Amalgaamlampen hebben de volgende voordelen:
- 3 maal krachtiger per Watt dan conventionele UV lampen.
- 12.000 branduren ten opzichte van 7 tot 8.000 branduren voor conventionele UV lampen.
- Minder weerstand en daarmee minder verlies van pompcapaciteit.
1. Air Aqua Super UV Dompel Amalgaam
De amalgaam lampen van Air Aqua zijn zeer betrouwbare amalgaam UV lampen die volledig onderwater geplaatst mogen worden. Alleen de transformator met daarop een LED indicator dient boven water opgesteld te worden. Het voordeel van de amalgaam unit is dat je de lamp inclusief het kwartsglas in zijn geheel als een module vervangt met de daarvoor bedoelde vervang units. Daardoor ook geen enkel risico op een lekkage of scheurtje in het kwartsglas. De Air Aqua Super UV is verkrijgbaar bij bol.com en A2KOI.
2. AquaForte Dompel amalgaam 40 Watt
Deze amalgaamlamp is één van de voorlopers die werd uitgebracht wanneer de amalgaamlampen geïntroduceerd werden. De module is 40 Watt en voldoende voor grofweg 20.000 liter Koivijvers. Een voordeel van deze lamp is dat je vervanglampen kunt vinden voor rond de € 50,-, terwijl veel andere amalgaamlampen stukken duurder zijn. Enige nadeel van de module is dat de stekker zelf bevestigd dient te worden, deze wordt standaard niet meegeleverd. Verkrijgbaar bij bol.com en A2KOI.
3. Filtreau Amalgaam inbouwmodule 40 Watt
Deze amalgaam inbouwmodule van 40 Watt wordt identiek hetzelfde aangeboden door de verschillende merknamen die dit model aanbieden. Dat zijn onder andere Filtreau, Koi Pro en AEM. De amalgaam transformator heeft exact dezelfde eigenschappen, alleen is de kleur en de sticker ervan anders. De lamp heeft een lengte van +/- 50 cm en zijn voorzien van een doorvoer die direct aan het kwartsglas van de lamp bevestigd is. De doorvoer kan door de wand van een filter of trommelfilter ingebouwd worden. Verkrijgbaar bij bol.com en A2KOI.
4. UV-C Module RVS 40 Watt Amalgaam
Deze amalgaam unit is vervaardigd uit RVS in plaats van kunststof wat de nodige degelijkheid met zich meebrengt. RVS is natuurlijk roestvast en een stuk kwalitatiever dan plastic. Met een PVC klem kan de lamp op het RVS gedeelte vastgeklikt worden waardoor de unit ook goed te bevestigen is in bijvoorbeeld een zeeffilter. Verkrijgbaar bij A2KOI.
5. Filtreau amalgaam inbouwmodule 80 Watt met timer
Deze amalgaam inbouwmodule van Filtreau is vooral geschikt om ingebouwd te worden in trommelfilters, maar kan natuurlijk in ieder ander type filter ingebouwd worden. Houdt er rekening mee dat een minimale inbouwlengte van 60 cm benodigd is. De meegeleverde amalgaamlamp heeft een levensduur van ongeveer 12.000 uur, waardoor je twee vijverseizoenen kunt werken met dezelfde lamp. Verkrijgbaar bij bol.com en A2KOI.
Waar kun je het beste een dompel amalgaam UV lamp inbouwen of plaatsen?
Het liefste plaats je een amalgaamlamp voor of na het biologisch filter. In ieder geval niet op een locatie waar zich ook biofilm dient te hechten, zoals in het filtermedium zelf. UV straling is schadelijk voor de biofilm laag waardoor goede bacteriën afsterven. Voor verschillende type filters zijn de volgende locaties aan te bevelen.
- Zeeffilter: Gebruik de 40 Watt amalgaamlampen die qua lengte korter en daardoor gemakkelijker in te bouwen zijn. De meeste 40 Watt lampen hebben een lengte van 40 tot 50 cm. Eventueel kun je de lamp iets schuin inbouwen, waardoor meer ruimte ontstaat.
- Tussenschotten in meerkamerfilter: In de eerste kamer tussen de borstels of tussen de tussenschotten. Gebruik hier ook de kleinere 40 Watt modellen.
- Doorvoer door wand van filter: Een aantal modellen is voorzien van een doorvoer, waardoor ze direct ingebouwd kunnen worden in een filter. Houdt rekening met de breedte van het filter in combinatie met lengte van de lamp.
- Trommelfilter: Plaats de amalgaamlamp onder het trommelfilter zelf, waardoor het UV licht direct op het doek van het trommelfilter schijnt. Dit voorkomt een vettige laag waardoor het screen minder snel dicht gaat zitten. De makkelijkste opties is de inbouwmodule van Filtreau in 40 Watt of 80 Watt.