Dompel amalgaam UV lamp voor de vijver: beste keuze

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:UVC lampen
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Laatste wijziging in bericht:14 oktober 2023
  • Leestijd:15 minuten gelezen
Je bekijkt nu Dompel amalgaam UV lamp voor de vijver: beste keuze
Dompel amalgaam UV lamp

Waarom eigenlijk een amalgaam lamp gebruiken in plaats van een normale UV lamp? Zo ongeveer in 2013/2014 werden de amalgaamlampen steeds bekender in de vijver wereld. Alleen de prijs was vrij fors. Een simpel vervanglampje van 40 Watt kostte al snel € 140,-! Die prijs is in de loop van de jaren flink naar onderen gegaan. En gelukkig maar, want een dompel amalgaam UV lamp biedt genoeg voordelen.

In deze blog leggen we je de voordelen uit, geven we advies over waar je een dompel amalgaam lamp het beste kunt inbouwen. Natuurlijk hebben we ook een actuele lijst met verschillende dompel amalgaam lampen met de meest interessante modellen.

Dompel amalgaam lampen hebben meer straling en kracht

Het grootste voordeel zit hem dan ook in de kracht van de straling. Een amalgaam UV lamp heeft grofweg 3 maal de kracht ten opzichte van een normale UV lamp. 3 watt normaal UV licht komt overeen met 1 Watt amalgaam UV licht.

Voor grotere Koi vijvers is het verschil dus aanzienlijk. Reken je met het aanbevolen Wattage van 4 à 5 Watt per 1000 liter voor Koi vijvers met vol zonlicht. Dan is het verschil snel duidelijk. Voor een vijver van 25.000 liter heb je meer dan genoeg aan een 40 Watt amalgaam lamp. Terwijl je daar wel 100 tot 125 Watt normaal UV licht bij nodig hebt.

Fors hoger aantal branduren

Amalgaamlampen hebben daarnaast een langere levensduur dan normale UV lampen. Fabrikanten geven vaak aan dat de straling en kracht pas versneld achteruit gaat na 12.000 branduren. Bij normale UV lampen is dit na 7.000 à 8.000 branduren.

In praktijk gaan ze echter veel langer mee. Minimaal 2 jaar met prima straling, en vaak zelfs wel langer. Ik ken genoeg vijvers en voorbeelden waar al meer dan 3 jaar met dezelfde amalgaam lamp wordt gewerkt, met nog steeds prima resultaten.

Meer doorstroming en minder weerstand bij dompel UV lampen

Normale UV lampen zitten veelal in een buis verwerkt. Het water moet door die buis gepompt worden, in de buis of huls zelf bevind zich de lamp. De ingang en uitgang voor het water bevinden zich beide in een 90 graden hoek, allemaal onnodige weerstand.

Met dompel UV lampen heb je hier geen last meer van. Je plaatst de lampen op plekken waar het water toch al langs stroomt. Er is geen vernauwing nodig, geen extra weerstand, waardoor de doorstroming optimaal blijft. Dat scheelt je indirect ook weer in stroomverbruik voor een krachtigere vijverpomp.

Beste dompel amalgaam module 40 Watt voor inbouw in trommelfilter

Handige modellen hiervoor zijn de onderstaande. Deze lampen hebben allen een lengte van +/- 50 cm en zijn voorzien van een doorvoer die direct aan het kwartsglas van de lamp bevestigd is. De doorvoer kan door de wand van het trommelfilter ingebouwd worden.

AEM amalgaam inbouwmodule
AEM amalgaam inbouwmodule

De handigste lampen hiervoor zijn de volgende:

Soortgelijke lampen zijn er ook in 80 Watt variant

Let er wel extra goed op of je over die ruimte beschikt. Want deze lampen hebben een lengte van ruim 60 cm. Vooral erg geschikt om in te bouwen in een trommelfilter. Maar kunnen prima ingebouwd worden in andere filters, zoals een sieve (mits groot genoeg) of eerste kamer van een meerkamerfilter.

Welke dompel amalgaam UV lamp heeft de goedkoopste vervanglampen?

In zowel aanschaf als in gebruik is het interessant om even rond te kijken welke amalgaam lampen verkrijgbaar zijn en wat hierin het verschil is – vooral qua prijs. We hebben een lijstje gemaakt met de meest interessante dompel amalgaam lampen.

Op 1: Xclear Dompel UV 40 Watt amalgaam

De UV lamp met de goedkoopste amalgaam UV vervanglampen is de XClear Dompel UV 40 Watt Amalgaam. Aanschafprijs van de complete unit is overigens ook interessant. Voor nog geen € 200,- heb je een complete amalgaam UV module van 40 Watt. Nu zeg ik compleet, maar dat is niet helemaal waar. De XClear Dompel UV wordt namelijk zonder stekker geleverd. Gezien XClear de verantwoordelijkheid bij de eindgebruiker legt om de lamp veilig aan te sluiten. Maar buiten dat zijn het prima lampen, waar er al heel erg veel van verkocht zijn.

XClear Dompel Amalgaam 40 Watt
XClear Dompel Amalgaam 40 Watt

De vervanglampen zijn heerlijk voordelig. Je kunt 40 Watt amalgaam vervanglampen soms in acties of aanbiedingen vinden voor onder de € 50,-.

De XClear Dompel UV 40 Watt amalgaam is te koop bij bol.com en A2KOI

Op 2: Inbouwmodule dompel amalgaam UV lampen

Op twee staan de inbouwmodules van Koi Pro, AEM en Filtreau, ik noem deze gelijktijdig omdat ze allemaal dezelfde amalgaam lamp in zich hebben. De vervanglampen tussen deze merken zijn uitwisselbaar. Die zelfde lamp pas zelfs in een Sansai amalgaam module.

Filtreau dompel amalgaam 40 Watt
Filtreau dompel amalgaam 40 Watt

Heb je een vervanglamp nodig voor één van deze? Controleer dan even de verschillende actuele prijzen en kies voor de meest voordelige.

Voor 40 Watt amalgaam module

  • 40 Watt AEM vervanglamp adviesprijs € 89,- (bekijk actuele prijs)
  • 40 Watt Koi Pro vervanglamp adviesprijs € 89.-
  • 40 Watt Filtreau vervanglamp adviesprijs € 89,-

Voor 80 Watt amalgaam module

Op 3: Air Aqua Super UV dompel amalgaam lamp 40 Watt

Deze Air Aqua Super UV dompel amalgaam lamp is net wat prijziger dan de andere genoemde amalgaam lampen. Je krijgt wel een goed voordeel bij het vervangen van de amalgaam lamp, want dat is bij deze serie lampen extra gemakkelijk. Het enige wat je hoeft te doen is het complete gedeelte wat je onderwater kan bevestigen met een ringetje losdraaien. Je vervangt dus zowel de kabel van de lamp als de lamp zelf. Snel gebeurt en geen risico op breuk van je kwartsglas!

Air Aqua Super UV amalgaam
Air Aqua Super UV amalgaam

De Air Aqua Super UV is te koop bij A2KOI. Actuele prijzen voor de vervanglampen kun je vinden bij A2KOI en bol.com.

Waar kun je het beste een dompel amalgaam UV lamp plaatsen?

Het liefste plaats je een amalgaam lamp voor of na het biologisch filter. In ieder geval niet op een locatie waar zich biofilm dient te hechten, zoals in het biologisch filter zelf.

In een zeeffilter, sieve of compactsieve

Een dompel amalgaam is perfect om in een zeeffilter of sieve te plaatsen. De beste lampen daarvoor zijn de 40 Watt lampen, deze zijn namelijk qua afmeting vrij beperkt. Vaak niet langer dan 50 cm.

Eventueel kun je de lamp iets schuin in de zeef plaatsen, waardoor de totale afmeting iets compacter is. Voor de werking van de lamp maakt dit geen verschil.

In de tussenschotten van een meerkamerfilter

Als je een wat groter meerkamerfilter hebt, is het prima mogelijk om een amalgaam lamp (vaak alleen de 40 Watt variant vanwege de lengte) in de tussenschotten te plaatsen. Grote voordeel is dat je geen biologie aantast, en al het water komt hier geconcentreerd langs de lamp.

Met een doorvoer door de wand van het filter

Wil je het goed doen, dan gebruik je een doorvoer die door de wand van het filter loopt. Plaats de doorvoer altijd op een plek waar de lamp verder geen biologie kan aantasten. Bij voorkeur het voorfilter of de eerste kamer van een filter waar vuil wordt afgevangen.

Amalgaam lamp in het trommelfilter

Beschik je over een trommelfilter? Dan is dat verreweg de beste optie om je amalgaam lamp in te plaatsen. Helemaal goed is het wanneer de straling van de UV lamp direct op het doek van het trommelfilter schijnt. Dit voorkomt een deel van de vettige laag die op het RVS screen komt te zitten. Het trommelfilter zal hierdoor minder vaak spoelen, de doorstroming blijft beter.

De makkelijkste opties hier zijn de inbouwmodules van Koi Pro, Filtreau en AEM. Technisch gezien zijn dit overigens dezelfde apparaten. Ze worden op dezelfde plaats gefabriceerd, het enige verschil is de kleur en de stickers met merk en label. Gewoon voor de goedkoopste gaan dus (of het merk wat je aanstaat). Straling, kracht, garantie en dergelijke zijn gelijk aan elkaar.

UV lamp tussen je filtermateriaal?

Wat je beter niet kunt doen is een UV lamp of amalgaam lamp tussen je biologisch filtermateriaal plaatsen. UV straling is schadelijk voor de biofilm laag, er zal zo goed als niets maar dan ook niets wat betreft bacteriën groeien om plaatsen waar de straling komt.

Wat wel kan, is de lamp tussen de filterborstels plaatsen. Nadeel daarvan is dat de straling geblokkeerd wordt door de borstels.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie