Filtering en beweging van vijverwater is altijd van belang, niet alleen in de zomer wanneer je vissen goed gevoerd worden. De vraag is dus snel beantwoord: Nee! Je filter behoort 24 uur per dag, dag in- dag uit te functioneren. Dus ook in de wintermaanden wanneer het buiten vriest. Neem in de winter dan ook maatregelen zodat je filterinstallatie niet kan bevriezen.
Pomp en filter in de winter
Zelfs als het vriest is het nog nodig om je filtering en pomp door te laten draaien. Ook wanneer je geen voer meer geeft ontstaan er namelijk afvalstoffen zoals ammoniak in het water die veroorzaakt worden door je Koi of andere vijvervissen. Via de huid en voornamelijk de kieuwen worden er namelijk ook afvalstoffen geproduceerd. Daarnaast is er nog meer lekkers te vinden in je vijver, denk aan algen en kleine beestjes welke op de wanden leven tussen de stukjes alg. Al het ammoniak en andere afvalstoffen welke hierbij vrijkomen dienen afgebroken te worden, anders vergiftigen de vissen zich beetje bij beetje.
Door je filter de gehele winter door te laten draaien, zorg je ervoor dat er altijd een handjevol bacteriën in leven blijven. Dit zorgt er ook weer voor dat in het voorjaar deze kolonie zich snel kan uitbreiden om zo de hoeveelheid voer die jij weer gaat geven zo snel mogelijk afgebroken kan worden.
Tip: Laat de vijver niet dicht vriezen!
Bij echt strenge vorst kan de vijver gemakkelijk dichtvriezen, zelfs wanneer je vijverpomp nog aan staat.
De simpelste manier om te voorkomen dat je gehele vijver dichtvriest is door een luchtpomp met een bruissteen te gebruiken. Onze tips voor een betaalbaar en goedwerkende luchtpompset:
- Aquaforte luchtpompset V30 (incl toebehoren): verkrijgbaar bij bol.com, Toppy.nl, Vijverbenodigdheden.nl en A2KOI.
Bekijk al onze tips voor een goede en betaalbare luchtpomp.
Wat rustiger aan is oké
Vanzelfsprekend is het prima om de vijverpomp wat minder water te laten verpompen. Hierdoor is de stroming in de vijver water minder, waardoor de vissen rustig kunnen blijven zwemmen in de diepere delen van de vijver. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een andere pomp te gebruiken in de winter, dat lijkt een dure oplossing, maar je zult hierdoor wel minder energie verbruiken, wat op zijn tijd ook weer geld oplevert.
UV-C lamp mag uit in de winter

In de wintermaanden is het bijna nooit nodig om een UV-C lamp aan te hebben staan voor de bestrijding van zweefalgen. Maar zelden gebeurt het bij koudere temperaturen dat er een groene zweem in het water aanwezig is. Door de UV-C lamp uit te schakelen spaar je niet alleen wat energie, het zorgt er daarnaast ook voor dat je de lamp wat minder snel hoeft te vervangen. De gemiddelde UV-C lamp heeft 8.000 branduren volgens de fabrikant, vaak is dit echter wel 10.000 uur of zelfs nog meer. Stel je laat de lamp in de maanden november, december, januari, februari en maart uit staan, bespaar je toch weer mooi z’n 3600 uren op je lamp!
Als je de lamp uit zet, kies dan voor de optie om het water er nog steeds doorheen te laten stromen, of kies ervoor om een omleiding te gebruiken doormiddel van bijvoorbeeld een kogelkraantje. Als je voor de laatste optie gaat, zorg er dan natuurlijk wel voor dat de lamp niet meer vol met stilstaand water staat. Mocht het gaan vriezen, grote kans dat de lamp kapot vriest.
Je kunt eventueel verwarmen, om bevriezing te voorkomen
Door licht te verwarmen voorkom je ijsvorming in je filter. Je kunt dan in ieder geval rustig gaan slapen, zonder ellende. De thermostaat van het verwarmingselement stel je dan bijvoorbeeld op 5 graden in. Zo voorkom je dat deze dag in dag uit aan blijft staan! Lees ook: Koi vijver verwarmen, stabiel en zonder problemen de winter door