Moet ik mijn filter in de winter uitzetten?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Winter
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Laatste wijziging in bericht:22 maart 2024
Je bekijkt nu Moet ik mijn filter in de winter uitzetten?

Filtering en beweging van vijverwater is altijd van belang om een gezond evenwicht te houden in je vijver. Niet alleen in de zomer wanneer jouw Koi goed gevoerd worden. De vraag hebben we dus zeer snel beantwoord, je filter hoort 24 uur per dag, dag in- dag uit te functioneren. Dat betekent ook de wintermaanden wanneer het buiten vriest. Neem daarom in de winter ook maatregelen, zodat je filterinstallatie niet kan bevriezen.

Pomp en filter in de winter

Zelfs wanneer het hard vriest is het nog nodig om je filtering en pomp door te laten draaien. Wanneer je geen voer meer geeft ontstaan er namelijk alsnog afvalstoffen zoals ammoniak in het water die veroorzaakt worden door je Koi of andere vijvervissen. Via de huid en voornamelijk kieuwen worden deze geproduceerd. Ook er nog meer dan genoeg lekkers te vinden in de vijver, denk aan algen en kleine beestjes welke op de wanden leven tussen de algen of afgestorven waterplanten. Hierdoor is er ook in de winter sprake van ontlasting, alleen in minder mate. Ammoniak en andere afvalstoffen dienen in de winter ook afgebroken te worden, anders zullen de Koi beetje bij beetje vergiftigd worden.

Door je filter in de winter door te laten draaien, zorg je ervoor dat er bacteriën in de vijver blijven leven en ammoniak snel wordt afgebroken. In het voorjaar zorgt dit ervoor dat deze kolonie zich snel kan uitbreiden om zo de hoeveelheid voer die jij gaat geven weer snel kan afbreken. Je hebt hierdoor dus ook een sneller ingedraaide vijver waardoor je minder kans hebt op problemen in het vroege voorjaar.

Bevoreren waterplanten
Bevoreren waterplanten

Tip: Laat de vijver niet dicht vriezen!

Bij echt strenge vorst kan de vijver gemakkelijk dichtvriezen, zelfs wanneer je vijverpomp nog aan staat. De simpelste manier om te voorkomen dat je gehele vijver dichtvriest is door een luchtpomp met een bruissteen te gebruiken. Onze tips voor een betaalbaar en goedwerkende luchtpompset.

Bekijk al onze tips voor een goede en betaalbare luchtpomp.

Wat minder water verplaatsen in de winter

Het is prima en zelfs een goed idee om de vijverpomp wat minder water te laten verpompen. Hierdoor is er minder stroming in de vijver, waardoor de vissen rustig kunnen blijven zwemmen in de diepere delen van de vijver. Het is overigens geen slecht idee om te kiezen voor een lichtere energiezuinige vijverpomp voor de winter. Dat lijkt een dure oplossing, maar je zult zien dat deze binnen de kortste keren zijn geld al heeft opgebracht. Een overzicht met de meest energiezuinige vijverpompen vind je hier.

UV-C lamp mag uit in de winter

In de wintermaanden heb je normaal gesproken geen last van zweefalgen, deze zijn te herkennen aan de groene zweem in het water. Je kunt de UV-C lamp in de winter daardoor gewoon uitschakelen. Je bespaard daardoor niet alleen energie, maar ook op de levensduur van je lamp. De gemiddelde UV-C lamp heeft namelijk maar 8.000 branduren volgens de fabrikant, wat vaak wel op te hogen is tot 10.000 uur of zelfs nog wat meer. Stel je laat de lamp in de maanden november, december, januari, februari en maart uit staan, bespaar je ongeveer 3600 uur op je UV-C lamp.

UV-C lamp in de wintermaanden

Als je de lamp uit zet, kies dan voor de optie om het water er nog steeds doorheen te laten stromen, of kies ervoor om een omleiding te gebruiken door middel van bijvoorbeeld een kogelkraantje. Als je voor de laatste optie gaat, zorg er dan natuurlijk wel voor dat de lamp niet meer vol met stilstaand water staat. Mocht het gaan vriezen, grote kans dat de lamp kapot vriest.

Verwarm eventueel om bevriezing te voorkomen

Wanneer je licht verwarmd, voorkom je ijsvorming in je filter. Je kunt daardoor in ieder geval rustig gaan slapen. De thermostaat van het verwarmingselement stel je bijvoorbeeld in op 4 of 5 graden. Zo voorkom je dat deze dag in dag uit aan blijft staan. Lees ook: Koi vijver verwarmen, stabiel en zonder problemen de winter door

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie