Beste keuze plantenfilter met waterval (2024)

Je bekijkt nu Beste keuze plantenfilter met waterval (2024)
Beste plantenfilter

Soms vraag ik mij af waarom er niet meer mensen nadenken over een plantenfilter bij de vijver. Ondertussen weet ik dat het effect groots kan zijn na het toepassen van ruim 10 jaar aan plantenfiltering bij de vijver. Mijn UV lamp is sindsdien nooit meer aan geweest. Iedere zomer heb ik kunnen genieten van een glasheldere vijver, zelfs met een hoge Koi bezetting.

Een plantenfilter voor de vijver met Koi gebruiken?

Een plantenfilter raad ik je echt van harte aan. Ook met Koi vraag je jezelf wellicht af? Jazeker, juist helemaal in combinatie met Koi. Ook ik was sceptisch over het gebruik van een plantenfilter en waterplanten in combinatie met Koi. Al die viezigheid en vuilophopingen leek vragen om problemen. Toch ben ik overgegaan, waarom? Geïnspireerd door iemand anders, die niets anders gebruikt dan planten om zijn gehele Koivijver te filteren. Met enorme Koi ertussen tot ruim over de 80 cm. Voor de duidelijkheid: in die vijver is geen enkele andere vorm van filtering buiten een gigantisch plantenfilter.

Waterplanten in combinatie met Koi
Waterplanten in combinatie met Koi

Plantenfilter als ondersteunend filter

Zo ver ga ik echter zelf niet, bij mij blijft het plantenfilter een ondersteunend filter aan mijn voorfilter en bioloog. Het plantenfilter zie ik als de perfecte manier om nitraat af te breken en daarmee draadalgen en zweefalgen volledig te onderdrukken. Met een UV lamp straal je de algen alleen dood, de voedingsstoffen zoals fosfaten en nitraten blijven achter in de vijver. Alleen door verversing verdun je dat, maar een plantenfilter neemt het volledig op!

Wil je een plantenfilter bij je vijver als hoofdfilter gebruiken, bedenk dan wel dat het van aardig formaat moet zijn. Vaak is dat geen optie in combinatie met een Koi vijver.

Een manier om je plantenfilter goed te kunnen spoelen

Om te voorkomen dat er teveel vuil zal ophopen op de bodem van het filter, is het belangrijk dat er een mogelijkheid is om het plantenfilter goed te spoelen. Juist doordat er in een plantenfilter weinig stroming is krijgt vuil de tijd om tussen het substraat, lavasteen en de plantenmanden neer te dwarrelen. Dat kan op den duur nare gevolgen hebben. In een laag slib komt weinig zuurstof waardoor er bacteriën en ziekteverwekkers in nestelen die je liever niet in de vijver hebt.

Ook wordt gezegd dat Trichodina een vuilwaterparasiet is die opduikt bij teveel vuilophoping in de vijver. Zelfs heb ik er nog nooit last van gehad, volgens mij moet je wel een hele grote laag slib laten ontstaan wil dit de oorzaak van parasieten zijn. Af en toe doorspoelen dus, die plantenbak is het devies. Je maakt het jezelf een stuk makkelijker wanneer je wat je aankoopt een vuilaflaat of aftappunt heeft om water af te tappen. Even de vijverpomp uit, kranen dicht en met de tuinslang er tussendoor spuiten, meer hoeft het niet te zijn.

Beste plantenfilter met waterval

Een goed plantenfilter heeft als belangrijkste criteria een vuilaflaat. Vuilophoping wil je te alle tijde voorkomen om ziekteverwekkers en bacteriedruk tegen te gaan. Verder kijken we ook naar de diepte van het plantenfilter zodat er plantenmanden of kratten in passen met een hogere diepte. Dit voorkomt dat manden met hoge waterplanten minder snel omwaaien.

1. HDPE Plantenfilters met waterval: 75, 100, 125 en 150 cm

De beste plantenfilter met waterval van dit moment zijn deze plantenfilters met afmetingen van van 75, 100, 125 en 150 cm. Deze filters zijn gelast uit zwart HDPE kunststof en hebben afmetingen van 26 cm hoog en 26 cm breed. Daarmee zijn ze erg stevig en bieden ze precies plaats voor 3 tot 6 plantenmandjes van 23 bij 23 cm.

Plantenfilter met waterval in iedere maat
Plantenfilter met waterval in iedere maat

Fijn aan deze plantenfilters is dat je zelf kunt bepalen waar je de aan- en afvoer in de bak bevestigt. Dat betekent overigens wel dat je zelf een gat moet boren waar je de doorvoer plaatst. De doorvoeren zijn meegeleverd, dit zijn koppelingen die waterdicht worden dankzij de rubberen afsluiting. Je hoeft daardoor niet te lijmen of kitten. Het grootste voordeel zit hem erin dat je precies kunt bepalen waar de doorvoer komt. Je zet er een stuk PVC op en bevestigt een kogelkraan zodat je gemakkelijk en regelmatig kunt spoelen.

Al deze plantenfilters zijn voorzien van een waterval met een lengte van 30 cm bevestigd aan de bovenrand. Deze kunnen mooi vlak tegen of op de rand van de vijver geplaatst worden.

2. Plantenfilter met waterval 187 cm

Het plantenfilter met waterval is en strak vormgegeven kant en klaar plantenfilter geschikt voor 6 stuks 28 bij 28 cm plantenmanden. Een plug en play filter die je aan de rand van de vijver kunt plaatsen. Wat dit filter goed maakt? Het is natuurlijk lastig om te zeggen wat daadwerkelijk het beste plantenfilter is, maar dit plantenfilter voldoet wel aan de juiste criteria waar het minimaal aan moet voldoen. De zwaarstwegende factor daarin is een vuilaflaat, bij dit filter 50mm. Ik gaf al eerder aan dat vuil aftappen erg belangrijk is. Te lang niet spoelen resulteert in een vergrote kans op ziekteverwekkers, bacteriën en troebeler water. Bevestig een kogelkraan op de bak en af en toe spoelen.

Sansai plantenfilter
Plantenfilter 187 cm met waterval

Dit plantenfilter is geschikt voor plantenmanden van 28 bij 28 cm. Dat zijn manden met meer diepte waardoor je gemakkelijker hogere waterplanten zoals Japanse holpijp en irissen kunt plaatsen met een haast uitgesloten kans dat deze manden omwaaien. Dit plantenfilter is een mooi bijfilter voor Koivijvers tot ongeveer 15.000 liter water. Natuurlijk mag groter, maar dan omvang van het filter wordt dan redelijk krap vergeleken met de inhoud. De belangrijkse specificaties zijn als volgt

 • Afmetingen 187 x 32 x 30 cm (lengte x breedte x hoogte).
 • 6 vakken voor plantenmanden van 28 bij 28 cm.
 • Pompcapaciteit 4.500 tot 6.000 liter per uur (liever 6.000 tot 8.000 om vuilophoping te voorkomen).
 • Waterval uitloop/overloop, breedte 30 cm.
 • Ingang 32mm.
 • Vuilaflaat 50 mm (zelf kogelkraan bevestigen).

Dit model plantenfilter met waterval uitloop is verkrijgbaar bij A2KOI en Toppy.nl.

3. Sansai plantenfilter junior

Het kleinere broertje van nummer twee, het Sansai plantenfilter Junior met waterval. Dit filter is 100 cm lang, 25 cm breed en 25 cm hoog en geschikt voor 4 plantenmanden van ieder 23 bij 23 cm. Ook een kant en klaar plantenfilter wat je direct kunt aansluiten die voldoet aan de belangrijkste criteria met een vuilaflaat van 50mm. Ook hierop even een stukje PVC plaatsen waaraan je een kogelkraan bevestigt zodat je met regelmaat kunt spoelen om vuilophoping te voorkomen.

Sansai Junior plantenfilter
Junior plantenfilter 100cm

Kleiner dan de plantenfilter in dit filter wil je niet gaan, 23 bij 23 cm is namelijk al aan de krappe kant wanneer je hoge waterplanten wilt plaatsen zoals de Japanse holpijp. Holpijp wordt namelijk gemakkelijk 80 cm oplopend tot ruim een meter, wanneer er dan wat wind staat kan de mand alsnog omwaaien.

Qua formaat is dit plantenfilter geschikt als ondersteund filter of gewoon voor de sier voor kleinere (Koi) vijvers. Wanneer je van plan bent om geen UV filter meer toe te passen moet je niet groter gaan dan ongeveer 5.000 tot 6.000 liter vijverwater zonder planten. Anders zal de kans groot zijn dat je alsnog te weinig waterplanten hebt om de vijver mooi helder en algenvrij te houden. De belangrijkste specificaties van dit Junior plantenfilter met waterval zijn als volgt.

 • Afmetingen 100 x 25 x 25 cm (lengte x breedte x hoogte).
 • Pompcapaciteit 3.000 tot 4.500 liter per uur (liever 4.000 tot 5.500 om vuilophoping te voorkomen).
 • Waterval uitloop/overloop, breedte 30 cm.
 • Ingang 32mm.
 • Vuilaflaat 50 mm (zelf kogelkraan bevestigen).
 • 4 vakken voor plantenmanden van 23 bij 23 cm.

Het Sansai junior plantenfilter is te koop bij A2KOI en bol.com.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Kris

  Beste,

  Ik heb een K&D plantenfilter aangekocht en vraag mij af waar ik best de aanvoer monteer.
  Kan deze onderaan de bak gemonteerd worden of doe je dit best net onder het wateroppervlakte in de bak.
  Ik vrees dat, als ik de toevoer onderaan de bak aansluit, de druk te hoog wordt om het water in de bak te pompen. De opvoerhoogte is ongeveer 50cm.

  Ik beschik over een filterpomp met een capaciteit van 1700 liter/u waar een waterval partij aan kan worden aangesloten met een darm van 25mm. De diameter aansluiting aan de filterbak is iets groter maar ik vermoed dat met een overbruggingsstuk dit geen probleem geeft.

  1. Aboutkoi

   Hi, persoonlijk ben ik er groot voorstander van om de invoer redelijk onderaan te monteren. Het water komt dan namelijk direct op de plek waar het moet zijn: bij de wortels van de planten. Het water moet dan echt haar weg zoeken naar boven toe om terug te lopen naar de vijver. Als je het water bovenin inbrengt zoekt het gewoon de makkelijkste en kortste weg retour naar de vijver, ze komen dan wat minder langs de plantenwortels. Het klopt wat je zegt dat de opvoerhoogte net wat meer is wanneer deze ook nog de bak water ‘omhoog moet drukken’. Je kunt natuurlijk de doorvoer van het plantenfilter wat vernauwen, door een PVC verloopstuk te gebruiken zodat je bijvoorbeeld terug gaat naar 32mm. Maar idealiter laat je de doorvoer gewoon wat ruimer, mocht je dan later alsnog een net wat zwaardere pomp aanschaffen heb je de doorvoer in ieder geval niet de klein gemaakt.

Geef een reactie