Beste waterplanten voor een plantenfilter

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Plantenfilter
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Laatste wijziging in bericht:15 oktober 2023
  • Leestijd:10 minuten gelezen
Je bekijkt nu Beste waterplanten voor een plantenfilter
Beste waterplanten voor een plantenfilter

Bezit je een plantenfilter en vraag je jezelf af wat de beste planten zijn voor je plantenfilter? In dit overzicht vind je de best zuiverende waterplanten voor je vijver. Ik ga puur uit van de waterplanten die ik zelf toepas, in het verleden het toegepast, of waterplanten waarvan ik weet dat ze bij andere vijvers in combinatie met Koi in een plantenfilter zeer goed filteren.

Goede waterplanten voorkomen algengroei

Waterplanten hebben een zeer sterk zuiverende functie en zijn in staat om onder andere fosfaat en nitraat om te zetten.

Een plantenfilter kan ervoor zorgen dat je vijver daardoor volledig vrij blijft van enige vorm van algen. Zelfs zweefalgen wanneer je geen UV lamp gebruikt. Ik spreek uit eigen ervaring in combinatie met een Koi vijver. Een ondiep plantenfilter, van nog geen 25 cm diep, zorgt ervoor dat mijn vijver het gehele jaar rond glashelder is. Zonder het toepassen van een UV lamp, met een hoge visbezetting.

Het geheim? Dat is er eigenlijk niet. Het bestaat simpelweg uit het toepassen van de juiste waterplanten.

Waar voldoet een goed zuiverende waterplant aan?

Het concept wat ik zelf hanteer is eigenlijk heel erg eenvoudig. Des te sneller een waterplant nieuw blad aanmaakt en groeit, hoe meer voedingsstoffen er benodigd zijn en uit het water onttrokken worden om nieuw blad aan te maken.

Vergelijk maar eens met groenteplanten. Een komkommerplant bijvoorbeeld, moet je de gehele zomer bijmesten om ervoor te zorgen dat er nieuwe komkommers aangemaakt worden en de ranken blijven groeien. Geef je geen voeding? Dan zie je dat het blad van een komkommerplant snel geel zal worden en de groei stagneert. En komkommerplanten groeien razend snel, met gemak 10 cm per dag!

We zijn dus overduidelijk op zoek naar planten die ontzettend snel groeien. We snoeien liever een keertje extra, dan dat de plant van geen (centi)meter groeit.

Overzicht beste waterplanten voor een plantenfilter

De beste en snelst groeiende waterplanten voor een plantenfilter die wij hanteren zijn puur op basis van onze eigen ervaring. We hebben in het verleden meer planten toegepast die niet helemaal naar ons zin waren door slechte groei en niet goed kunnen tegen stroming. Denk dan bijvoorbeeld aan snoekkruid (Pontederia Cordata) of de moerasgladiool (Schizostylis Coccinea). We noemen alleen waterplanten met goede en snelle groei.

1. Beekpunge (Veronica Beccabunga)

Beekpunge
Beekpunge

Beekpunge is echt mijn persoonlijke favoriet. Dit plantje is een van de snelste groeiende waterplanten die je veilig kunt planten. Zelf doe ik dat zonder grond en zonder substraat. De plant kun je volledig schoon sproeien en de wortels klem zetten onder water. Niet te diep, bij voorkeur op maximaal 20 tot 25 cm diepte, minder mag ook. Beekpunge blijft constant nieuwe zijscheuten aanmaken, aan die zijscheuten komen nieuwe wortels die opnieuw zorgen voor nieuwe zijscheuten. Het zal binnen de kortste keren een compleet bed van groen blad met fijne paarsblauwe bloemetjes vormen. Eén plantje vormt zo een bed van 1 bij 1 meter.

2. Dwerglisdodde (Typha Minima) of kleine lisdodde (Typha Angustifolia)

Dwerglisdodde
Dwerglisdodde

Op nummer twee staat voor ons de dwerglisdodde (Typha Minima), als alternatief kun je de kleine lisdodde (Typha Angustifolia) toepassen. Terwijl de grote lisdodde te groot zal worden en uiteindelijk je complete plantenfilter zal overwoekeren, is de dwerglisdodde een uitstekende waterplant voor een plantenfilter. Het lijkt op een soort riet waarin uiteindelijk kleine sigaartjes zich gaan vormen. Je ziet de grote variant terug langs de waterkant in onze natuur. Veelal wordt geschreven dat de kleine of zelfs de dwerglisdodde door de vijverfolie groeit. Hier heb ik nog nooit problemen mee gehad. De wortels zijn zelfs fijn, ik kan mij niet voorstellen dat deze plant door de folie kan groeien. Eerlijk gezegd is het zeker niet de mooiste plant, maar zuiveren doet hij zeker!

3. Lidsteng (Hippuris Vulgaris)

Lidsteng
Lidsteng

Lidsteng is naast Beekpunge bij mij een waterplant die zeer snel groeit en een flink stuk water kan bedekken. Ook lidsteng plaats ik zonder grond en zonder substraat in het plantenfilter op een diepte van maximaal 20 tot 25 cm. Onder water vormt lidsteng witte scheuten die horizontaal als een wortelgestel groeien, waaruit nieuwe sprieten naar het oppervlak groeien en daar zeker 40 tot 50 cm hoog kunnen worden. Lidsteng is een snel groeiende zuurstofplant met een uitstekende zuiverende werking.

4. Gele lis (Iris Pseudacorus)

Gele iris
Gele iris

De gele lis is vermoedelijk de favoriet bij de meeste plantenfilter bezitters. Uit de irissen familie is de gele lis echt de beste die je kunt hebben. Gele lis is een inheemse soort die veel sneller groeit dan alle overige in verschillende kleuren beschikbare lissen. Ze vormen een groot wortelgestel en groeien vrij snel. Rondom de kluit vormen zich snel nieuwe scheuten. Waardoor de plant ook zal groeien in de breedte en steeds grotere bos zich zal vormen. Het zal geen uitzondering zijn dat na het eerste jaar een plantenmand waar ze in staan uitscheurt.

5. Kalmoes (Acorus Calamus)

Kalmoes is niet de snelste groeier uit deze lijst met beste waterplanten. Wel is het een plant die zeer vaak wordt toegepast bij zwemvijvers, gezien de plant een bacterieremmende werking heeft. Kalmoes is een overplant die sprieten vormt met een hoogte van ongeveer 60 tot 80 cm. Voor een goede groei zijn veel zonuren nodig. Heel eerlijk? Ik heb zelf kalmoes gehad maar deze uiteindelijk vervangen voor de kleine lisdodde. Kalmoes wordt dan wel een mooie volle groene plant, maar groeit lang niet zo snel.

Drijfplanten voor extra filtering in de vijver

Naast de genoemde waterplanten gebruik ik zelf drijfplanten als extra vorm van filtering. Eigenlijk heb ik maar twee favorieten de mosselplant en de waterhyacint. Daar plaats ik er ieder jaar enkele van in het plantenfilter.

Mosselplantjes
Mosselplantjes

Wanneer je enkele van deze drijfplantjes hebt, gaat het eigenlijk nog niet zo hard. Ieder plantje blijft nieuwe zijscheuten aanmaken waar weer een volgende plant aan groeit. Hoe meer je er hebt, hoe meer nieuwe planten er dus ook gelijktijdig aangemaakt worden. Een echt sneeuwbaleffect. Aan het einde van het voorjaar heb je dan al zoveel drijfplanten dat je er hiervan naar de vijver kunt gaan verplaatsen. Af en toe zal een Koi er wel een slopen, maar ach je plantenfilter zit toch al vol!

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie