KoiLelie Medium of Large: waterlelie met Koi combineren

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Koivijvers
 • Bericht reacties:0 Reacties
 • Laatste wijziging in bericht:14 oktober 2023
 • Leestijd:6 minuten gelezen
Je bekijkt nu KoiLelie Medium of Large: waterlelie met Koi combineren
KoiLelie Medium

Een KoiLelie is een uitkomst wat het mogelijk maakt om een waterlelie te combineren met Koi. Want heb je ooit wel eens geprobeerd een waterlelie te plaatsen in een vijver met Koi? En ging dat goed? Precies, in de meeste gevallen worden waterlelies compleet weggesnoeid. Al op de eerste of tweede dag worden waterlelies met de plantenmand gelijk gesnoeid. Vaak niet eens om het op te eten, maar puur uit nieuwsgierigheid en gewoon omdat je Koi lekker willen wroeten.

Vijver met drijfring en waterlelie
Vijver met drijfring en waterlelie

Overigens lukt het in sommige vijvers prima om waterlelies te combineren met Koi. Ook ik heb zelf ooit een mand met lelies gehad. Al moet ik wel zeggen dat alle Koi toen der tijd vrij klein waren, niet groter dan 50 cm. Misschien dat dat de reden is geweest dat het prima ging?

KoiLelie als uitkomst om waterlelies te combineren met Koi

De naam zegt eigenlijk al genoeg, KoiLelie geeft al aan dat Koi en waterlelies samen kunnen. De KoiLelie is eigenlijk een stuk afgeschermd gedeelte in je vijver, wat middels een drijvende ring aan het oppervlakte blijft drijven. Precies op waterniveau.

KoiLelie Medium
KoiLelie Medium

Daardoor ontstaat een gedeelte in je vijver waar Koi niet bij kunnen, veilig om een waterlelie in te plaatsen. Op die manier is het heel goed mogelijk om een waterlelie in een vijver met Koi te houden.

Die drijfring of de rand van de KoiLelie is uiteindelijk nauwelijks meer zichtbaar. De bladeren zullen er gewoon overheen groeien wanneer de waterlelie voldoende groot wordt.

De KoiLelie is er in twee varianten. KoiLelie Medium en KoiLelie Large (of XL).

KoiLelie medium

 • Buitendiameter drijfring: 70 cm
 • Diepte bodem vanaf waterspiegel: max. 50 cm
 • Kunststof materiaal
 • Circa 5 kg
 • 2 jaar garantie

Bestel de KoiLelie Medium bij bol.com.

KoiLelie Large

 • Buitendiameter drijfring: 102 cm
 • Diepte bodem vanaf waterspiegel: max. 85 cm
 • Kunststof materiaal
 • Circa 7 kg
 • 2 jaar garantie

Bestel de KoiLelie Large bij bol.com.

KoiLelie zelf maken

Het systeem is eigenlijk ontzettend simpel. Zo simpel dat wanneer je een beetje handig bent en de juiste materialen bij elkaar zoekt je de KoiLelie prima zelf kan maken.

KoiLelie drijfmand
KoiLelie drijfmand

Als variant op de drijfring kun je gebruik maken van een vijverslang. Afhankelijk van de grootte van je project kies je tot 80cm diameter voor een vijverslang met een diameter van 50mm, en tot 120 cm diameter voor vijverslang van 63mm. Dat zorgt er in ieder geval voor dat je voldoende drijfvermogen hebt.

Neem voor het gaas of net variant dat ruim voldoende gemaasd is, zodat er een goede waterdoorvoer is. Een kunststof of nylon net is ideaal en zal minder snel verweren. Als plateau of bodem kun je een kunststof rooster gebruiken, precies zo’n zelfde als je vaak in meerkamerfilters ziet. Die zijn verkrijgbaar bij vijver- en Koiwinkels.

Met Tyraps of kabelbinders kun je het geheel aan elkaar bevestigen. Meer dan dat hoeft het niet te zijn. En alleen maar leuker toch, om een eigengemaakt systeem te hebben waarin je je waterlelie ziet floreren?

Welke waterlelies zijn het meest geschikt voor een KoiLelie?

Er zijn ontzettend veel waterlelies, maar er zit ook een enorm verschil in. Het nadeel van een KoiLelie is dat de diepte relatief ondiep is. Bij een Medium variant 50 cm, en bij de large variant maximaal 85 cm. Kijk daardoor goed wat voor waterlelie het meest geschikt is voor die dieptes.

In dit artikel: alles over waterlelies. Sommen we een groot aantal waterlelies op , hoe ze het beste kan planten, bij welke waterdiepte de varianten het beste groeien. De eerste categorie waterlelies zijn het meest geschikt voor de Medium variant. De tweede categorie voor Large variant.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie