De beste poeders om algen te bestrijden!

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Algen
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Laatste wijziging in bericht:6 maart 2024
Je bekijkt nu De beste poeders om algen te bestrijden!
Draadalgen

Het kan ontzettend vervelend zijn om last te hebben van draadalgen, dan is het fijn om het beste middel tegen draadalgen te hebben zodat je er snel weer vanaf bent. Op basis van onze ervaring en die van honderden andere vijverbezitters, geven wij jou de juiste tips om snel je draadalgen te verwijderen.

Draadalgen bestrijden

Heb je eenmaal flink last van draadalgen, dan kan dit alles overwoekeren. Vanaf de vijverrand en wanden groeien ze zo snel dat ze complete stukken van je vijver weten af te zetten. Ook je vijverplanten kunnen doorwoekerd worden door algen en daardoor verstikken. Of steeds opnieuw zit je vijverpomp of zeef verstopt door de draadalgen, waardoor je meer dan dagelijks moet schoonmaken. Vaak zo ernstig, dat handmatig draadalgen verwijderen niet meer tot de opties behoort. Het is tijd voor een grondige aanpak om de algen compleet te bestrijden met een anti alg product.

Wat is het beste middel tegen draadalgen?

Dit zijn de vijf beste middelen om draadalgen te bestrijden.

1. Colombo Algisin tegen draadalgen

Wanneer je met Colombo Algisin je algen niet weg krijgt zou dat vreemd zijn. Dit product werkt ontzettend goed om algen te bestrijden maar ook om je vijver otnzettend helder te krijgen. Met stipt één van de beste. Algisin is een bewezen algenpoeder wat al meer dan 20 jaar verkrijgbaar is, de laatste jaren alleen maar gegroeid in populariteit.

Dit algenmiddel ziet er in eerste instantie vreemd uit. Het lijkt op fijn zand waarin ook grovere stukken gemengd zitten. Dit poeder kun je rechtstreeks strooien over de algen en in de vijver, zonder dat je het eerst hoeft op te lossen. De werking is trager dan een gemiddeld algenproduct, maar de werking is ontzettend goed. De dosering van Algisin is 50 ml per 1000 liter vijverwater.

Op de verpakking wordt aangegeven dat Algisin herhaald dient te worden na 14 dagen. Uit ervaring kunnen wij delen dat dit niet nodig is. Dit product is duurder, maar doordat je maar één behandeling nodig hebt valt dit alles mee.

Een ontzettend groot voordeel is dat Algisin gebruikt kan worden in combinatie met steuren, windes en goudvissen, dat geldt niet voor ieder algenproduct. De UV lamp mag tijdens de behandeling aan blijven staan.

Colombo Algisin
Colombo Algisin

Snelheid van werking: Minder snel, 7+ dagen.

Effect en resultaat: Zeer goed, afsterven van algen en kraakhelder water. Algen blijven vervolgens lang weg.

Behandelingen: Twee behandelingen volgens verpakking. Onze ervaring zegt dat één behandeling voldoende is om van de algen af te komen.

Colombo Algisin 1000 ml
Totaal behandeling 20.000 liter
Colombo Algisin 2500 ml
Totaal behandeling 50.000 liter
Colombo Algisin 5000 ml
Totaal behandeling 100.000 liter
Colombo Algisin 1000 mlColombo Algisin 2500 mlColombo Algisin 5000 ml
Bekijk bij bol.com of A2KOIBekijk bij bol.com of A2KOIBekijk bij bol.com of A2KOI

2. Green Control algenpoeder

De leverancier van dit algenpoeder, genaamd Air Aqua, is een bedrijf wat vooral inzet op serieuzere vijverproducten voor liefhebbers. Vijverbezitters die vijver en Koi op de eerste plaats zetten, en daardoor het liefst natuurlijke waterverbeteraars toepassen zoals Green Control. Dit product is zo effectief tegen draadalgen doordat het een grote zuurstofverbeteraar is. Het is volledig vrij van schadelijke stoffen zoals biocide, zinkoxide en koperverbindingen.

Het nadeel is dat je wel wat meer werk aan dit algenmiddel hebt. Je doseert in de eerste maand 2 keer per maand. Vervolgens doseer je iedere opvolgende maand nog één keer een dosering. Je gebruikt 25 gram per 1000 liter vijverwater.

Green Control is absoluut volledig veilig voor dieren en mensen, je kunt het toepassen in Koivijvers, natuurvijvers en zwemvijvers. Ook voor waterplanten is dit natuurlijke product onschadelijk.

Green control algenpoeder
Green control algenpoeder

Snelheid van werking: Langzame werking, 2 tot 4 weken voordat effect zichtbaar wordt.

Effect en resultaat: Zeer goed wanneer doseringen maandelijks worden toegepast. Resultaat is algen zo goed als verdwenen, kan even duren voordat ook korte algjes op de wanden verdwenen zijn.

Behandelingen: Twee keer in eerste maand, vervolgens maandelijks één dosering herhalen.

Green Control 1 kg
Totaal behandeling 40.000 liter
Green Control 2,5 kg
Totaal behandeling 100.000 liter
Green Control 5 kg
Totaal behandeling 200.000 liter
Green control algenpoederGreen control algenpoederGreen control algenpoeder
Bekijk bij bol.com of A2KOIBekijk bij bol.com of A2KOIBekijk bij bol.com of A2KOI

3. AquaForte Oxypond Anti draadalg middel

Dit middel tegen draadalgen kan veilig gebruikt worden mits de dosering van 30 tot 50 gram per 1000 liter vijverwater toegepast wordt. In dit middel zit een actief zuurstofpreparaat wat algen zal oplossen. Het grote voordeel is dat het effect zeer snel te merken is, meestal binnen 3 dagen na de eerste dosering.

Onze ervaring leert dat je aan de onderkant van de dosering kunt blijven zitten, ongeveer 30 gram per 1000 liter water. Eventueel na drie dagen deze dosering nogmaals doseren wanneer de algen nog niet goed verwijderd zijn. Het nadeel van dit product, is dat je het wel met regelmaat zult moeten blijven doseren. Het grote voordeel is dat het onschadelijk is voor vissen, vijverplanten en ook voor jezelf mocht het een zwemvijver betreffen.

Oxypond Anti Draadalg Middel
Oxypond Anti Draadalg Middel

Snelheid van werking: Snelle werking, resultaat vaak binnen 3 dagen aanzienlijk merkbaar.

Effect en resultaat: Zeer snel en goed effect om algen te verwijderen. Echter is vaak wel een tweede dosering nodig na 3 dagen om tot het gewenste effect te komen. Ook zal de vijver helderder worden.

Behandelingen: Eén keer 30 gram per 1000 liter doseren (eventueel tot maximaal 50 gram per 1000 liter). Vaak nodig om een 2e dosering aan te brengen na 3 dagen. Algen kunnen na enige tijd weer terugkomen, verstandig om dan direct een lichte dosering toe te voegen van 30 gram per 1000 liter.

Oxypond Anti Draadalg 1 kg
Totaal behandeling 30.000 liter
Oxypond Anti Draadalg 2,5 kg
Totaal behandeling 75.000 liter
Oxypond Anti Draadalg 5 kg
Totaal behandeling 150.000 liter
Oxypond Anti Draadalg MiddelOxypond Anti Draadalg MiddelOxypond Anti Draadalg Middel
Bekijk bij bol.com of A2KOIBekijk bij bol.com of A2KOIBekijk bij bol.com of A2KOI

4. VT Vijverhelder Algenbestrijding

Dit middel tegen algen is vooral erg effectief tegen zweefalgen, een groene zweem in je vijver. Soms zie je direct na toepassen al dat de vijver één dag later aan het bijtrekken is, vaak heeft de vijver daarna nog enkele dagen nodig om volledig helder te worden. Voor draadalgen heeft VT Vijverhelder net wat langer de tijd nodig en zijn er ook meerdere doseringen nodig. Als je van een groene vijver af wilt, is dit zeker aan te bevelen. Van dit middel gebruik je 100 ml per 1000 liter vijverwater.

VT Vijverhelder
VT Vijverhelder

Snelheid van werking: Zeer snelle werking, na 24 uur zal vijver in veel gevallen al helderder worden.

Effect en resultaat: Zweefalgen verdwijnen snel en de vijver zal helder worden binnen enkele dagen. Om ook draadalgen te verwijderen zijn meerdere doseringen nodig, de werking daartegen is wat minder effectief maar ook goed mogelijk.

Behandelingen: Eén of twee behandelingen om de vijver helder te maken. Voor zweefalgen kunnen nog meer behandelingen benodigd zijn. Je gebruikt 100 ml per 1000 liter water.

VT Vijverhelder 1 liter
Totaal behandeling 1.000 liter
VT Vijverhelder 2 liter
Totaal behandeling 2.000 liter
VT Vijverhelder 10 liter
Totaal behandeling 10.000 liter
VT VijverhelderVT VijverhelderVT Vijverhelder
Bekijk bij bol.com of A2KOIBekijk bij bol.com of A2KOIBekijk bij bol.com of A2KOI

5. Kinshi Eco Power

Wanneer je dit algenpoeder gebruikt zal de vijver de eerste dag melkachtig van kleur worden. Iedere opvolgende dag zal de vijver helderder worden. dit product is zeer effectief wanneer de volledige dosering aangehouden wordt zoals op de verpakking vermeld. 2 schepjes of 65 gram per 1000 liter water. Uit ervaring kunnen we je delen dat ene halve dosering ook het nodige resultaat bereikt.

Door het toevoegen van Eco Power heb je als bijvangst dat ook de hardheid van het water licht omhoog zal gaan, al is dit effect minimaal. Het voordeel daarvan is dat dit ook de groei van algen belemmert.

Kinshi Eco Power
Kinshi Eco Power

Snelheid van werking: Gemiddeld, minimaal 5 dagen

Effect en resultaat: Goed, volledig afsterven van algen. Zelfs bij halve dosering heeft de poeder in veel gevallen al het gewenste effect.

Behandelingen: Eén behandeling met halve dosering is voldoende om algen te verwijderen.

Kinshi Eco Power 1 kg
Totaal behandeling 15.000 liter
Kinshi Eco Power 2.5 kg
Totaal behandeling 37.500 liter
Kinshi Eco Power 5 kg
Totaal behandeling 75.000 liter
Kinshi Eco PowerKinshi Eco PowerKinshi Eco Power
Bekijk bij bol.comBekijk bij bol.comBekijk bij bol.com

Is algenpoeder de beste oplossing tegen draadalgen?

De meest effectieve en gemakkelijkste methode is inderdaad het toepassen van algenpoeder. Dit is over het algemeen ook de snelste oplossing om van je algen af te komen. In de basis is het zo dat je eigenlijk nog veel beter de volgende tips kunt gebruiken. Daarmee zorg je ervoor dat je preventief algen voorkomt.

  • Pas voldoende waterplanten toe. Waterplanten nemen dezelfde voedingsstoffen (fosfaten, nitraten) uit het water, hoe minder voeding er zal overblijven voor algen en draadalgen.
  • Beperk het aantal vijvervissen. Hoe lager de visbezetting, hoe minder voeding en afvalstoffen voor algen beschikbaar komt.
  • Zorg voor hard vijverwater. Hoe harder de karbonaathardheid (kH) en totale hardheid (gH), hoe kleiner de kans is dat draadalgen ontstaan. Deze groeien namelijk moeilijker in hard water. Zorg dat deze waarde beide boven de 10 uit komen om zoveel mogelijk algengroei te voorkomen.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie