Algen in vijver bestrijden met azijn, is dat slim?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Algen
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Laatste wijziging in bericht:16 maart 2024
Je bekijkt nu Algen in vijver bestrijden met azijn, is dat slim?
Algen in vijver bestrijden met azijn

In veel situaties kan azijn een wondermiddel zijn om groene aanslag of algen te verwijderen. We hebben het dan over het verwijderen vana anslag op tuinmeubilair, terrastegels of bijvoorbeeld van muren. Maar is azijn ook een goede methode om algen te bestrijden in de vijver? Azijn kan een zeer negatief effect hebben op de waterkwaliteit, voornamelijk op de zuurgraad (pH waarde). Het is daardoor zelfs gevaarlijk om azijn te gebruiken wanneer je draadalgen wilt verwijderen. Het is een verstandiger alternatief om draadalgen te bestrijden met een daarvoor geschikt bestrijdingsmiddel.

Het effect van azijn in vijverwater

De zuurgraad van azijn is vele malen lager dan dat van vijverwater. Een gezonde vijver heeft een pH waarde tussen de 7 en 8, terwijl azijn een pH waarde heeft van tussen de 2 en 3,5. Azijn is daarmee in staat om bacteriën en micro-organismen te vernietigen, maar ook je vissen en planten. Natuurlijk werkt het tegen draadalgen of groen water, maar dus ook tegen al het ander leven in je vijver.

Draadalgen bestrijden
Draadalgen bestrijden

Je vijver compleet schoonmaken met azijn

De vijver drastisch schoonmaken met azijn is geen optie, maar het is wel een wondermiddel om aanslag van wanden in de vijver en je filter schoon te maken. Ook algen zullen door een hoge dosering azijn vernietigd worden.

Mocht het om een spiegelvijver gaan zonder vissen en waterplanten is azijn eventueel een optie om te gebruiken. Het azijn zal veel schade aanrichten, alle bacteriën, micro-organismen waaronder algen gaan verloren. De vijver start feitelijk weer vanaf 0 en zal weer biologie willen opbouwen. Het risico bestaat dat doordat alle bacteriën en micro-organismen verdwenen zijn, dat de draadalgen en groene vijver snel weer terug zal verschijnen.

Een waterelement or ornament schoonmaken met azijn

Het schoonmaken van ornamenten met azijn is een effectieve methode. Ook kalk kan op deze manier verwijderd worden van het waterelement. Met vissen, vijverleven en de natuur moet je echter wel oppassen. Het is beter om het ornament volledig los te halen en elders schoon te maken. Om het na het schoonmaken goed af te spoelen en daarna pas weer terug te plaatsen.

Waterornament met azijn schoonmaken
Waterornament met azijn schoonmaken

Veilige methode om algen te bestrijden, zonder toepassing van azijn

Er zijn veiligere methode voor vissen en natuur om algen te bestrijden. De makkelijkste en veiligste weg is om gebruik te maken van een goed werkend algenmiddel, zoals Colombo Algisin. Mocht je andere opties willen bekijken, dan leggen wij je hier meer uit over de verschillende alg verwijderingsproducten samen met de werking en de duur van het effect.

Wanneer je minder haast hebt en op zoek bent naar een natuurlijke methode, dan kun je verder lezen in het artikel met natuurlijke behandeling waardoor je nooit meer last hebt van draadalgen.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie