Algen in vijver bestrijden met azijn, is dat slim?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Algen
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Laatste wijziging in bericht:15 oktober 2023
  • Leestijd:5 minuten gelezen
Je bekijkt nu Algen in vijver bestrijden met azijn, is dat slim?
Algen in vijver bestrijden met azijn

Kun je algen in de vijver bestrijden met azijn? En is azijn de oplossing voor een groene vijver? Dat zijn vragen waar we in deze blog op in gaan. We kunnen alvast een tipje van de sluier oplichten, azijn werkt zeker tegen draadalgen en algen in de vijver, wanneer je maar voldoende azijn doseert. Maar, azijn kan een zeer negatief effect hebben op de waterkwaliteit, voornamelijk de zuurgraad (PH waarde). Oké met een kleine dosering azijn is het effect minimaal, maar dat gaat ook zeker niet helpen om draadalgen te bestrijden.

Ons advies is dus om twee keer na te denken alvorens je aan de slag wil gaan om algen in de vijver te bestrijden met azijn, of azijn wil gebruiken tegen een groene vijver.

Veilig alternatief: Beste algen bestrijdingsmiddelen

Wat is het effect van azijn in de vijver

Azijn is een zuur en zal daardoor de zuurgraad van de vijver doen verlagen. De zuurgraad wordt ook wel de PH waarde genoemd. Een goede PH waarde voor een gezond vijverklimaat ligt tussen de 7 en 8 punten. Door azijn toe te voegen zal dit snel gaan zakken.

Azijn is daarmee in staat om bacteriën en micro-organismen te vernietigen. En in het ergste geval ook je vissen en planten doden. Samen met de algen ben je dus eigenlijk van alles af, en dat zou nou net de bedoeling niet moeten zijn.

Doordat bacteriën en micro-organismen daarna nauwelijks meer aanwezig zijn, komen draadalgen en die groene vijver snel weer terug. Je kunt veel beter een écht goede methode gebruiken om algen te bestrijden.

Wat zijn wel goede methoden om algen te bestrijden

Er zijn veel betere manieren om algen te bestrijden, dat is de boodschap die we je mee willen geven.

Heb je enorme last van draadalgen, maar heb je ook vissen en planten in de vijver, dan is het veel wijzer om gewoon gebruik te maken van een product wat daarvoor bedoelt is. We hebben hier een overzicht met veilig te gebruiken en goedwerkende algenmiddelen: De beste poeders om algen te bestrijden.

Heb je wat minder haast, en vind je het prima om geduldig te wachten en naar een oplossing te zoeken om algen te bestrijden en gelijktijdig te voorkomen dat draadalgen opnieuw terugkomen? Dan raad ik je aan om ook dit artikel te lezen: Nooit meer last van draadalgen.

Je vijver compleet schoonmaken met azijn

Drastisch je vijver schoonmaken met azijn, is geen optie. Azijn is natuurlijk een wondermiddel om aanslag van wanden en je filter schoon te maken. Ook algen zullen door een hoge dosering azijn vernietigd worden. Maar echt slim is dat niet. De enige methode om op volgens deze wijze algen te bestrijden is om ook al je vissen uit te vijver te halen.

Maar even eerlijk, een positief op je vijver gaat dit zeker niet hebben. Azijn gaat erg veel schade aanrichten, alle bacteriën en micro-organismen in je vijver gaan verloren. Je vijver start feitelijk weer vanaf 0 en moet weer biologie gaan opbouwen. En juist doordat er na die azijn behandeling geen bacteriën en micro-organismen meer aanwezig zijn, komen de draadalgen en die groene vijver snel weer terug. Je kunt veel beter een écht goede methode gebruiken om algen te bestrijden.

Azijn gebruiken bij waterelement of ornamenten

Heb je een spiegelvijver, strakke vijver of bijvoorbeeld een waterelement or ornament waar zich geen vissen of planten in begeven. Dan zou je kunnen overwegen om azijn te gebruiken om groen water en algen tegen te bestrijden. Dat gaat zeker effectief zijn, een voordeel zou ook kunnen zijn dat je kalk kan verwijderen wat zich op het waterelement bevind. Het werkt wel, maar of het een wijze keuze is laat ik aan jou (i.v.m. vogels, natuur, enzovoorts).

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie