Draadalgen bestrijden: nooit meer last van draadalgen

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Algen
 • Bericht reacties:0 Reacties
 • Laatste wijziging in bericht:21 oktober 2023
 • Leestijd:10 minuten gelezen
Je bekijkt nu Draadalgen bestrijden: nooit meer last van draadalgen
Draadalgen

Met een vijver krijg je er vroeg of laat mee te maken, draadalgen. Wat kun je doen om draadalgen te bestrijden? En hoe zorg je ervoor dat je hier zo snel mogelijk weer vanaf komt? Eén troost, draadalgen op zichzelf hoeven namelijk geen problemen op te leveren. Een klein beetje algen is prima, zolang ze maar niet de overhand in de vijver krijgen. We helpen je op weg en geven antwoorden waarom draadalgen ontstaan en wat je hiertegen kunt doen.

Uitleg over draadalgen en het bestrijden hiervan

In dit artikel geven we je antwoord op de volgende vragen:

 • Wat zijn draadalgen?
 • Hoe ontstaan draadalgen?
 • Hoe kun je draadalgen bestrijden?
 • Tips om draadalgen te voorkomen
 • Veilig draadalgen verwijderen uit een Koivijver
 • Kun je vijverplanten gebruiken tegen draadalgen?

Wat zijn draadalgen eigenlijk?

Er zijn diverse soorten algen. De bekendste waar we in vijvers mee te maken hebben, zijn de draadalgen (filamentous algae). Het zijn draadvormige, dunne draden die samen één geheel vormen. Trek je aan een stuk, dan trek je vaak complete slierten mee naar boven. Soms zo groot, dat ze tot aan de andere kant van de vijver kunnen reiken. Draadalgen op zichzelf zijn niet schadelijk voor je vijver, sterker nog, het is zuiverende plant die de waterkwaliteit zal bevorderen. Er is echter één nadeel, dat is dat ze zuurstof uit de vijver kunnen onttrekken.

Algen in vijver
Algen in vijver

Hoe ontstaan draadalgen in de vijver?

Het grote nadeel van draadalgen, is dat ze zelfs bij zeer ongunstige omstandigheden zullen groeien. De oorzaak is vaak te vinden in een combinatie van de volgende factoren:

 • Er is een overmatige hoeveelheid van voedingsstoffen.
 • De visbezetting is (te) hoog.
 • Er zijn geen of niet voldoende waterplanten aanwezig.
 • De vijver is blootgesteld aan veel zonlicht.

Soms zie je dat draadalgen alsnog groeien in vijvers met veel waterplanten. Dat komt omdat waterplanten gunstigere omstandigheden nodig om te groeien, dan draadalgen. Algen groeien al bij koudere temperaturen, terwijl waterplanten pas wat later in het voorjaar starten met groeien. Daarnaast groeien draadalgen zelfs goed in zacht water, terwijl waterplanten vaak gelig van kleur blijven zonder groei.

Draadalgen groei voorkomen

Er zijn 5 belangrijke remedie om de groei van draadalgen te verminderen. Dit is het liefste wat je doet, voordat je eventueel de draadalgen gaat bestrijden met een algenkuur.

 1. Zorg voor voldoende zuurstof- en waterplanten.
 2. Hogere hardheid voorkomt algengroei.
 3. Minder organische afval.
 4. Draadalgen verwijderen.
 5. Beperk de visbezetting.

1. Voldoende zuurstofplanten en waterplanten aanbrengen

Het beste middel tegen algen zijn waterplanten. Deze vormen een natuurlijke concurrent en zorgen ervoor dat afvalstoffen waar draadalgen goed op groeien worden weggenomen. Gebruik waterplanten die al vroeg in het voorjaar groeien, zoals de gele dotter.

2. Hogere hardheid voorkomt algengroei

Hoe hoger de hardheid van het water, des te minder kans algen krijgen om te groeien. Waterplanten benutten de hogere waterhardheid positief, waardoor die ook beter zullen ontwikkelen. Het liefst heb je een KH en GH waarde van boven de 10 in een vijver waar ook waterplanten staan. Controleer deze waarden en verhoog eventueel de hardheden door KH plus en GH plus gebruiken, of gebruik Balantex. Dit zijn veilige producten voor vissen en organismen, die de groei van waterplanten zullen bevorderen.

3. Minder blad en organisch afval in je vijver toelaten

Blad, plantenresten en ontlasting verminderen de waterkwaliteit en zorgen voor voedingsstoffen in he water, waar algen goed op groeien. Zorg voor een afdeknet om blad uit de vijver te houden in het najaar. En verwijderen vroeg in het voorjaar blad wat in het water terecht is gekomen, gebruik een fijn schepnet of een eenvoudige waterstofzuiger.

4. Verwijderen draadalgen direct

Direct wanneer je draadalgen ziet groeien, probeer je deze te verwijderen. Zorg ervoor dat je waterplanten niet overwoekerd worden, waardoor ze groeiachterstand oplopen. Dit lukt prima met de hand of met een fijn net.

5. Beperk het aantal vissen

Meer vissen, betekent ook meer organisch afval in de vijver. Dat is pure voeding voor draadalgen. Zorg ervoor dat je visbezetting laag blijft.

Veilig draadalgen bestrijden

Colombo Algisin 2500 ml
Colombo Algisin 2500 ml

Wat belangrijk is om te houden, is dat bestrijdingsmiddelen niet een permanente oplossing zijn om draadalgen uit de vijver te houden. Wel is het een middel met een zeer effectief resultaat, mits je een goed en betrouwbaar product gebruikt. Ons artikel ‘De beste poeders om algen te bestrijden’ geeft een duidelijk overzicht van veilige producten om zo snel mogelijk van draadalgen af te komen. Het beste kan daarna gezorgd worden voor een hoge hardheid. Gebruik daarvoor KH poeder en GH poeder. Algen groeien in harder water moeilijker terug, waardoor ze veel minder snel zullen terugkeren.

Wij raden Colombo Algisin aan. Een compleet veilig product voor dier en bioloog. Ik laat je in dit artikel precies zien hoe je het product veilig gebruikt en zo snel mogelijk je draadalgen kunt bestrijden.

Voorkom een draadalgen explosie

Heb je eenmaal een plaag van draadalgen in de vijver, dan valt daar niet meer tegenaan te concurren met waterplanten. De enige optie die overblijft is door draadalgen te bestrijden. Een combinatie van de algen met de hand verwijderen gevolgd tot een behandeling met Colombo Algisin is een snelle en veilige oplossing. Onze ervaring is dat één behandeling voldoende is, in plaats van de behandeling na twee weken herhalen zoals op de verpakking staat aangegeven.

Zijn draadalgen schadelijk voor de vijver?

Hoewel draadalgen als onschuldige kleine sliertjes langs de vijverwanden of op de bodem beginnen, kan het uiteindelijk uitgroeien tot een compleet doek van fijne haartjes. Dit is het liefste wat je wil, gezien het uitstekend is voor de vijver. De algen zorgen voor een stabieler systeem, gezien het een zuiverende plant is.

Pas wanneer de draadalgen de overhand krijgen in de vijver en de groei van andere planten gaan belemmeren, vormt het een probleem. Zuurstofplanten kunnen daardoor zelfs compleet verstikken. In dit geval dien je in te grijpen, zolang dat niet aan de orde is, is er geen probleem.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie