Draadalgen bestrijden: nooit meer last van draadalgen

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Algen
 • Bericht reacties:0 Reacties
 • Laatste wijziging in bericht:22 maart 2024
Je bekijkt nu Draadalgen bestrijden: nooit meer last van draadalgen
Draadalgen

Vroeg of laat krijgt iedereen wel eens te maken met draadalgen in de vijver. Hoe zorg je ervoor dat je er zo snel mogelijk weer vanaf komt en hoe bestrijd je effectief? Goed om te weten dat het helemaal niet erg is om draadalgen te hebben, het zijn namelijk natuurlijke zuiveraars die goed zijn voor de waterkwaliteit. In dit artikelen geven we je antwoorden waarom draadalgen ontstaan en wat je hiertegen kunt doen.

Wat zijn draadalgen eigenlijk?

Er zijn diverse soorten algen. De bekendste waar we in vijvers mee te maken hebben, zijn de draadalgen (filamentous algae). Het zijn draadvormige, dunne draden die samen één geheel vormen. Trek je aan een stuk dan trek je vaak complete slierten mee naar boven. Soms zo groot dat ze tot aan de andere kant van de vijver kunnen reiken. Draadalgen op zichzelf zijn niet schadelijk voor je vijver, sterker nog, het is zuiverende plant die de waterkwaliteit zal bevorderen. Er is echter één nadeel, ze onttrekken zuurstof uit de vijver.

Algen in vijver
Algen in vijver

Hoe ontstaan draadalgen in de vijver?

Draadalgen kunnen zelfs bij zeer ongunstige omstandigheden groeien. De oorzaak is vaak te vinden in een combinatie van de volgende factoren:

 • Er is een overmatige hoeveelheid van voedingsstoffen.
 • De visbezetting is (te) hoog.
 • Er zijn geen of niet voldoende waterplanten aanwezig.
 • De vijver is blootgesteld aan veel zonlicht.

Soms zie je dat draadalgen alsnog groeien in vijvers met veel waterplanten. Dat komt omdat waterplanten gunstigere omstandigheden nodig hebben om te groeien dan draadalgen. Algen groeien al bij koudere temperaturen, terwijl waterplanten pas wat later in het voorjaar starten met groeien. Daarnaast groeien draadalgen zelfs goed in zacht water, terwijl waterplanten vaak gelig van kleur blijven zonder groei.

Groei van draadalgen voorkomen

Er zijn 5 belangrijke remedie om de groei van draadalgen te verminderen. Dit is het liefste wat je doet, voordat je eventueel de draadalgen gaat bestrijden met een algenkuur.

 1. Zorg voor voldoende zuurstof- en waterplanten.
 2. Hogere hardheid voorkomt algengroei.
 3. Minder organische afval.
 4. Draadalgen verwijderen.
 5. Beperk de visbezetting.

1. Voldoende zuurstofplanten en waterplanten aanbrengen

Het beste middel tegen algen zijn waterplanten. Deze vormen een natuurlijke concurrent en zorgen ervoor dat afvalstoffen waar draadalgen goed op groeien worden weggenomen. Gebruik waterplanten die al vroeg in het voorjaar groeien, zoals de gele dotter.

2. Hogere hardheid voorkomt algengroei

Hoe hoger de hardheid van het water, des te minder kans algen krijgen om te groeien. Waterplanten benutten de hogere waterhardheid positief, waardoor die ook beter zullen ontwikkelen. Het liefst heb je een KH en GH waarde van boven de 10 in een vijver waar ook waterplanten staan. Controleer deze waarden en verhoog wanneer nodig door KH plus en GH plus te gebruiken of gebruik Balantex. Dit zijn veilige producten voor vissen en organismen die de groei van waterplanten zullen bevorderen.

3. Minder blad en organisch afval toelaten

Blad, plantenresten en ontlasting verminderen de waterkwaliteit en zorgen voor voedingsstoffen in het water waar algen goed op groeien. Zorg voor een afdeknet om blad uit de vijver te houden in het najaar. En verwijder vroeg in het voorjaar blad wat in het water terecht is gekomen, gebruik een fijn schepnet of een eenvoudige waterstofzuiger.

4. Verwijder draadalgen direct

Probeer draadalgen direct te verwijderen wanneer je ze ziet groeien. Zorg ervoor dat waterplanten niet overwoekerd worden waardoor ze groeiachterstand oplopen. Dit lukt prima met de hand of met een fijn net.

5. Beperk het aantal vissen

Meer vissen betekent ook meer organisch afval in de vijver. Dat is pure voeding voor draadalgen. Zorg ervoor dat je visbezetting laag blijft.

Veilig draadalgen bestrijden

Bestrijdingsmiddelen zijn een wondermiddel om snel van draadalgen af te komen.Een veilig product om te gebruiken is bijvoorbeeld Colombo Algisin, je weet daarmee zeker dat je een effectief resultaat haalt en dat je een goed en betrouwbaar product gebruikt. Mocht je een andere keuze kunnen maken kun je ook eens kijken in onze lijst met beste produten tegen draadalgen. Bedenk echter wel dat het geen permanente oplossing is om draadalgen uit de vijver te houden.

Het beste kan daarna gezorgd worden voor een hoge hardheid. Gebruik daarvoor KH poeder en GH poeder. Algen groeien in harder water moeilijker terug, waardoor ze veel minder snel zullen terugkeren.

Zijn draadalgen schadelijk voor de vijver?

Hoewel draadalgen als onschuldige kleine sliertjes langs de vijverwanden of op de bodem beginnen, kan het uiteindelijk uitgroeien tot een compleet doek van fijne haartjes. Dit is het liefste wat je wil, gezien het uitstekend is voor de vijver. Draadaalgen zorgen voor een stabieler systeem, gezien het een zuiverende plant is. pas wanneer draadalgen de overhand krijgen in de vijver vormen ze een probleem. Draadalgen kunnen vijverplanten overwoekeren en belemmeren maar kunnen ook zuurstof uit de vijver onttrekken. Het is daardoor belangrijk om draadalgen te beperken.

Explosieve algengroei voorkomen

In de meeste situaties kun je draadalgen beperken door gebruik te maken van vijverplanten. Mocht dat niet kunnen doordat je Koi of andere vijvervissen in de vijver hebt, dan kun je altijd gebruik maken van een plantenfilter. Waterplanten zijn de natuurlijke concurrent van draadalgen. Komt er explosieve algengroei voor in jouw vijver dan is het systeem duidelijk niet in balans. Gebruik onze genoemde maatregelen om algengroei tegen te gaan, als het echt uit de hand loopt gebruik je Colombo Algisin om snel en veilig van je algen af te komen.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie