Vissen voeren tijdens vakantie en vakantievoer voor vissen

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Voertips
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Laatste wijziging in bericht:14 oktober 2023
  • Leestijd:9 minuten gelezen
Je bekijkt nu Vissen voeren tijdens vakantie en vakantievoer voor vissen
Kleurvoer bij kweker Marusaka, Japan

Is het nodig om de vissen tijdens de vakantie te voeren? Nou, dat ligt er wel een beetje aan. Het is volledig afhankelijk van de duur van je vakantie. Blijf je maanden weg, dan moet je wel wat maatregelen moeten nemen. Voor een weekje kunnen de meeste vissoorten prima zonder voeding. Het concrete antwoord op of het nodig is om vissen tijdens de vakantie te voeren ligt iets genuanceerder en is afhankelijk van het soort vijver, aquarium en wat voor vissen het om gaat.

Vissen voeren tijdens een korte vakantie?

Voeren tijdens de vakantie
Voeren tijdens de vakantie

Eén weekendje of weekje op vakantie? Dan is er in de meeste gevallen geen probleem. Als het om een vijver gaat, kunnen bijvoorbeeld Koi, goudvissen, windes en andere vergelijkbare siervissen prima zonder voeding. In de vijver zelf is ook voeding te vinden, tussen de waterplanten en fijne algen op de wanden zit meer dan je denkt aan levend organismen. Heb je een natuurvijver, dan kun je weken weg zonder problemen! Ook voor een aquarium zijn er niet direct problemen als je kort op vakantie gaat. Maar let, jonge vissen hebben met meer regelmaat voeding nodig. Vooral jonge steuren!

Regelmatig voeding voor jonge steuren en vissen

Lastiger wordt het wanneer je jonge steuren in je vijver of in een groot aquarium hebt. Jonge steurtjes hebben met heel veel regelmaat voeding nodig. Eigenlijk zelfs nog vaker dan eens per dag. Je ontkomt er dan niet aan om iemand te vragen om te voeren. Of je kunt een simpele voederautomaat aankopen die je gebruikt tijdens vakanties.

Voederautomaat tijdens de vakantie gebruiken

De beste manier om zonder problemen weg te kunnen is gebruik van een voederautomaat. Je weet dan zeker dat er geen problemen door voeding ontstaan. De dagelijkse hoeveelheid stel je perfect af. We raden trouwens aan om net wat minder te voeren als je op vakantie bent, daar komen we zo nog even op terug.

Voor de vijver

Aquaforte feeder
Aquaforte feeder

Voor de vijver is de AquaForte Fish Feeder een optie voor occasioneel gebruik. Je zet hem zo op de rand van de vijver en klaar ben je. Die automaat is wel net wat minder geschikt om heel het jaar buiten te laten staan, maar voor een vakantie af en toe doet hij prima zijn ding.

Wil je een iets kwalitatievere automaat kun je beter voor de Superfish Professional Feeder gaan. Die gaat met zekerheid langer mee, en is veel nauwkeuriger af te stellen. Nadeel is wel dat de Professional Feeder moet ophangen of bevestigd moet worden aan een paaltje. Dat neemt wel weer als voordeel mee dat je minder kans hebt dat een slak erin kruipt en voor verstopping zorgt.

Voor aquariums

Juwel SmartFeed
Juwel SmartFeed

Voor aquariums is deze Juwel EasyFeed heel geschikt als je de automaat alleen voor je vakanties wil gebruiken. Betaalbaar en ruim voldoende voor je vakantie, je kunt hem maximaal twee keer per dag afstellen.

Als je een kwalitatiever automaatje wil met meer mogelijkheden kun je beter voor zijn broer gaan, de Juwel SmartFeed het grote verschil is dat je hier nauwkeurig kunt instellen hoeveel voer er wordt gegeven. Het reservoir is ook een stuk ruimer, waardoor je langer weg kunt. De prijs valt nog alleszins mee, als je van plan bent de automaat vaker te gebruiken of zelfs permanent is dit het zeker waard.

Hulp tijdens je vakantie door buren of kennissen

Ga je kort weg en hoef je niet te voeren? Ook dan is het niet verkeerd iemand met regelmaat naar je vijver of aquarium te laten kijken. Zeker als het warm weer is in de zomer. Stel een pomp of de beluchting stopt ermee, dan is het wel fijn dat iemand kan ingrijpen. Als je wil dat je kennis ook gelijk voert, zorg dan dat je de porties al klaar hebt gezet. Geef duidelijk aan of schrijf desnoods op dat teveel voeren juist slecht is en hierdoor een slechte waterkwaliteit en vervuiling ontstaat. En dat kan funest zijn voor je vissen.

Vissen minder voeren tijdens je vakantie

Aan te raden is om net wat minder te voeren dan dat je normaal doet. Dat zorgt voor minder afvalstoffen, en daardoor ook minder kans op bijvoorbeeld algen. Je zult zien dat je vijver dan zelfs net wat helderder zal worden. Super fijn wanneer je terug komt van vakantie en je vijver is spik en span! In plaats van dat je direct aan de schoonmaak mag.

Vakantievoer voor vissen

Vakantievoer
Vakantievoer

Er zijn allerlei vormen van vakantievoer, dat voer zou bij uitstek geschikt moeten zijn om te gebruiken tijdens je vakantie. En ja, het werkt inderdaad wel, maar uit onze ervaringen met vakantie vissenvoer zijn we er geen voorstander van. Dat komt door een paar redenen:

  • Het zorgt voor vervuiling in je vijver of aquarium. Het lost langzaam op en al die stoffen komen direct in het water. Met een witte aanslag op de ruiten van je aquarium tot gevolg en snelle algengroei.
  • Veel merken vakantievoer vallen al vroeg uiteen, soms al na één of twee dagen.
  • Vaak kunnen de vissen wel eventjes zonder voeding zoals we al aangaven. Ga je echt zolang op vakantie?

Ga je minimaal anderhalf tot twee weken weg, verder geen keus en wil je vakantievoer gebruiken? Gebruik dan het vakantievoer van Darwin. Dit blokje is relatief goed en er zit goede voeding in, onder andere daphnia (watervlooien) en muggenlarven. En het is niet eens zo duur. Na een weekje of twee is het opgelost. Het blokje geeft voldoende voeding voor 10 á 20 vissen in je aquarium.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie