Vissen voeren tijdens vakantie en vakantievoer

Je bekijkt nu Vissen voeren tijdens vakantie en vakantievoer
Kleurvoer bij kweker Marusaka, Japan

Is het nodig om je vissen tijdens een vakantie te voeren? Dat ligt volledig aan de duur van je vakantie. Blijf je maanden weg, dan moet je natuurlijk wel maatregelen nemen. Voor een weekje kunnen de meeste vissoorten prima zonder voeding. Het concrete antwoord op of het nodig is om tijdens de vakantie te voeren ligt iets genuanceerde en is afhankelijk van het soort vijver, aquarium en om wat voor vissen het gaat.

Vissen voeren tijdens een korte vakantie?

Ga je een weekend of week op vakantie? Dan is dat in de meeste gevallen geen probleem. Als het om een vijver gaat dan kunnen bijvoorbeeld koi, goudvissen, windes en andere vergelijkbare siervissen prima zonder voeding. In de vijver is namelijk ook genoeg voeding te vinden tussen de waterplanten en op de fijne algen die op de wanden zitten zit ook meer levend organisme dan je denkt. Zeker met een natuurvijver kun je weken weg blijven zonder problemen. Ook voor een aquarium zijn er niet direct problemen als je kort op vakantie gaat. Maar let wel op dat jonge vissen met meer regelmaat voeding nodig hebben. Vooral jonge sturen hebben zeer regelmatig voeding nodig.

Voeren tijdens de vakantie
Voeren tijdens de vakantie

Regelmatig voeding voor jonge steuren en vissen

Lastiger wordt het wanneer je jonge steuren in je vijver of in een groot aquarium hebt. Zij hebben vaker dan een keer per dag voeding nodig. Je ontkomt er in dit geval niet aan om iemand te vragen om bij te voeren. Je kunt ook een simpele voederautomaat aankopen die je gebruikt tijdens vakanties.

Voederautomaat tijdens de vakantie gebruiken

Met een voederautomaat kun je zonder problemen voor langere tijd weg. Je weet zeker dat er geen problemen door voeding zullen ontstaan en je kunt de dagelijkse hoeveelheid perfect afstemmen. We raden wel aan om tijdens een vakantie minder te voeren, daar komen we zo nog even op terug.

Voor de vijver

Voor de vijver is de AquaForte Fish Feeder een voordelige optie voor occasioneel gebruik. Deze automaat kan zo op de vijverrand geplaatst worden. Overigens is dit apparaat wat minder geschikt om het gehele jaar buiten te laten staan, maar voor een vakantie af en toe is het een prima apparaat.

Wil je een iets kwalitatievere automaat kun je beter voor de Superfish Professional Feeder gaan. Die gaat met zekerheid langer mee en is veel nauwkeuriger af te stellen. Nadeel is wel dat deze opgehangen of bevestigd dient te worden aan een paaltje. Dat neemt wel weer als voordeel mee dat je minder kans hebt dat een slak erin kan kruipen of voor een verstopping kan zorgen.

Aquaforte feeder
Aquaforte feeder

Voor aquariums

Voor aquariums is deze Juwel EasyFeed heel geschikt als je de automaat alleen voor je vakanties wil gebruiken. Betaalbaar en ruim voldoende voor je vakantie, je kunt hem maximaal twee keer per dag afstellen.

Als je een kwalitatiever automaatje wil met meer mogelijkheden kun je beter voor zijn broer gaan, de Juwel SmartFeed. Het grote verschil is dat je hier nauwkeurig kunt instellen hoeveel voer er wordt gegeven. Het reservoir is ook een stuk ruimer, waardoor je langer weg kunt blijven. De prijs valt nog alleszins mee, als je van plan bent de automaat vaker te gebruiken of zelfs permanent is dit het zeker waard.

Juwel SmartFeed
Juwel SmartFeed

Hulp tijdens je vakantie door buren of kennissen

Ook wanneer je maar kort weg gaat en er niet gevoerd hoeft te worden is het fijn als iemand met regelmaat naar je vijver of aquarium kan kijken. Zeker bij warm weer in de zomer. Stel je eens voor dat een pomp of beluchting ermee stopt, dan is het fijn als iemand kan ingrijpen. Als je wil dat je kennis ook gelijk voert, zorg dan dat je de porties al klaar hebt gezet. Geef duidelijk aan of schrijf desnoods op dat teveel voeren juist slecht is en hierdoor een slechte waterkwaliteit en vervuiling ontstaat, wat funest kan zijn voor de vissen.

Voer je vissen minder tijdens de vakantie

Het is aan te raden om minder te voeren dan gebruikelijk, dat zorgt voor minder afvalstoffen en daardoor ook minder kans op bijvoorbeeld algen. Je zult zien dat je vijver dan zelfs net wat helderder zal worden. Super fijn wanneer je terug komt van vakantie en je vijver is spik en span, in plaats van dat je direct aan de schoonmaak mag.

Vakantievoer voor vissen

Er zijn allerlei vormen van vakantievoer, dat voer zou bij uitstek geschikt moeten zijn om te gebruiken tijdens je vakantie. En ja, het werkt inderdaad wel, maar uit onze ervaringen zijn we er geen voorstander van. Dat komt door een paar redenen:

  • Het zorgt voor vervuiling in je vijver of aquarium. Het lost langzaam op en al die stoffen komen direct in het water. Met een witte aanslag op de ruiten van je aquarium tot gevolg en snelle algengroei.
  • Veel merken vakantievoer vallen al vroeg uiteen, soms al na één of twee dagen.
  • Vaak kunnen de vissen wel eventjes zonder voeding zoals we al aangaven. Ga je echt zolang op vakantie?

Ga je minimaal anderhalf tot twee weken weg, verder geen keus en wil je vakantievoer gebruiken? Gebruik dan het vakantievoer van Darwin. Dit blokje is relatief goed en er zit goede voeding in, onder andere watervlooien en muggenlarven. En het is niet eens zo duur. Na een weekje of twee is het opgelost. Het blokje geeft voldoende voeding voor 10 á 20 vissen in je aquarium.

Vakantievoer
Vakantievoer

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie