De beste voerautomaat voor de vijver kiezen

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Voerautomaten
 • Bericht reacties:0 Reacties
 • Laatste wijziging in bericht:15 oktober 2023
 • Leestijd:23 minuten gelezen
Je bekijkt nu De beste voerautomaat voor de vijver kiezen
Beste voerautomaat

Een van die nadelen wanneer je iets in de winkel wilt kopen, je weet niet helemaal zeker welke voerautomaat voor de vijver nou goed of minder goed is. Dat weet je gewoonweg niet tevoren je de doos hebt opengemaakt en de automaat geïnstalleerd hebt. Wij snappen dat probleem en proberen jou met onze tips en ervaringen over voederautomaat wat kennis bij te brengen. Hoe goed presteren voerautomaat, zijn ze wel betrouwbaar, welke merken zijn het best, wat is de beste voerautomaat voor Koi. En meer van dat soort vragen.

We hopen je te kunnen helpen met onze tips. Maar mocht je vragen hebben over specifieke modellen voel je dan vrij om een reactie te plaatsen.

Beste voerautomaat voor de vijver in 2021

Op basis van eigen ervaring en ervaring van bekenden hebben wij onderstaande lijst met beste voerautomaten samengesteld. Voor de lijst is ook prijs en kwaliteit in beschouwing genomen.

 1. SuperFish Professional Feeder voeratuomaat
 2. X-Clear voerautomaat
 3. Koi Café
 4. AquaForte Fish Feeder automatisch voerautomaat
 5. EasyFeedy voerautomaat
 6. SuperFish Koi Feeder
 7. Velda Fish Feeder Basic
 8. Hozelock voerautomaat

Is een voerautomaat wel zo nuttig?

Koivoer pellet
Koivoer pellet

Als je het aan ons vraagt is een voerautomaat zeker nuttig! Een voederautomaat voor de vijver gebruik je niet alleen wanneer je een tijdje weg bent, bijvoorbeeld voor een vakantie. Nee sterker nog, wij zijn van mening dat een voerautomaat voor Koi vijvers eigenlijk een van de basis onderdelen zou moeten zijn. Nu voel ik dat ik je aan het denken zet, een basis onderdeel zeg je?

Voerautomaat voor Koi als basisonderdeel

Precies! Met een voerautomaat kun je ervoor zorgen dat Koi onder optimale condities, wat betreft voeding, kunnen opgroeien. Het is erg belangrijk om optimale groei te behalen om een voerautomaat voor Koi te gebruiken. Het liefste geef je de dagelijkse portie voeding verspreid in kleine porties over de hele dag. Hoe kun je dat beter bereiken dan met automatisch voeren?

Automatisch doseren op gewenste tijdstippen

Je kunt een compleet programma inrichten om je Koi of vijvervissen op het juiste moment te geven. Je eerste voerbeurt bijvoorbeeld om 05:30, gevold met 08:30, 11:00, 14:00 en als laatste 22:00 uur.

Tussen 2 uur in de middag en 10 uur in de avond heb je dan zelf de mogelijkheid om wat handjes voer te geven. Je weet zeker dat je vissen de juiste hoeveelheden krijgen, en zo verspreid mogelijk over de dag.

Zonder problemen op vakantie

Op vakantie en toch op de juiste moment voer geven. Waarschijnlijk de hoofdreden om voor een automaat te kiezen. Geen gedoe dat je anderen moet vragen om op bepaalde momenten van de dag wat voer te brengen. Je weet gewoon zeker dat jouw Koi op het juiste moment een portie voer krijgen.

Voordelen van een visvoer automaat

 • Voeding meer verspreid over de dag, en daarmee een betere voedingsopname.
 • Meerdere kleine hoeveelheden per dag voeren.
 • Automatisch doseren van de gewenste hoeveelheid, geen enkele keer wordt overgeslagen.
 • Zonder problemen op vakantie, je vissen krijgen op het gewenste tijdstip voer.

Wat zijn de beste visvoederautomaten?

Veel belangrijker om te weten is natuurlijk welke voerautomaten de beste in zijn soort zijn, of prijstechnisch gezien het meest interessant zijn. Onderstaand een lijst met voerautomaten voor de vijver, specificaties en daarbij onze mening. We hopen je hiermee een beetje op weg te helpen met de keuze van een goede voederautomaat.

1. SuperFish Professional Feeder voederautomaat

SuperFish Professional Feeder
SuperFish Professional Feeder

De SuperFish Professional Feeder vinden wij wel echt een van de beste koopjes. Het is gewoon een goede automaat die alles kan wat je van een automaat verwacht. Maar dan wel voor de prijs van een instapmodel. Hij is degelijk en kan gewoon in weer en wind buiten hangen. Is erg nauwkeurig af te stellen en ik ken meerdere mensen die deze automaat al jaren buiten hebben hangen zonder problemen. Het grootste nadeel van deze feeder is wel dat je hem moet ophangen aan een beugel. Het voer verlaat de automaat namelijk aan de onderkant. Je moet hem daarvoor bevestigen aan bijvoorbeeld een paal direct naast de vijver.

 • 1 tot 24 voederbeurten per dag
 • Iedere voederbeurt individueel instelbaar op de seconde precies (0 tot 120 seconden)
 • Korrelgrootte van 2 tot 9 mm
 • 7 liter inhoud in reservoir
 • Werkt op netstroom (+/- 10m kabel)

De Superfish Professional Feeder is verkrijgbaar bij bol.com.

2. X-Clear voerautomaat

X-clear voerautomaat
X-clear voerautomaat

De X-clear voederautomaat is een prima apparaat. Nu ga ik je wat grappigs vertellen, en dat is wel dat dit gewoon zo goed als dezelfde automaat is als de SuperFish Professional Feeder. Technisch is het gewoon dezelfde automaat, maar qua uiterlijk verschillen ze net iets (lees: andere sticker/kleur).

Als het goed is heb je al gelezen dat we de Professional Feeder gewoon een goede voerautomaat vinden. Dus je snapt dat we dat evenmin over de X-Clear voerautomaat denken. Ons advies? Check de prijs van deze X-clear en deze Professional Feeder automaten en ga voor de goedkoopste!

 • 1 tot 24 voederbeurten per dag
 • Iedere voederbeurt individueel instelbaar op de seconde precies (0 tot 120 seconden)
 • Korrelgrootte van 2 tot 9 mm
 • 7 liter inhoud in reservoir
 • Werkt op netstroom (+/- 10m kabel)

De X-Clear voerautomaat is verkrijgbaar bij bol.com, A2KOI, en Toppy.

3. Koi Café

Koi Café voerautomaat
Koi Café voerautomaat

Als er een automaat is die terecht de eerste plek dient te krijgen, dan is het deze wel. De Koi Café voederautomaat is echt de beste in zijn klasse. Technisch heeft de automaat niet de meest mogelijkheden, want hij kan bijvoorbeeld maar tot 5 keer voeren per dag. Maar ik weet wel uit ervaring dat dit een hele goede automaat is, waar nagenoeg nooit iets aan kapot gaat. Als je echt het pareltje onder de voerautomaten wil moet je een Koi Café hebben. Het enige nadeeltje is wel dat deze een fors prijskaartje heeft. Maar goed, dan haal je wel kwaliteit in huis.

 • 2 tot 60 seconden voeren per voederbeurt
 • Tot 5 keer voeren per dag
 • Fabrikant Sweeney: al ruim 30 jaar in de (professionele) markt met voerautomaten
 • Maximaal 2 kilo voer in reservoir
 • Kan worden uitgebreid met zonnepaneeltje, zodat de accu zelf wordt opgeladen.

Koi Café is verkrijgbaar bij bol.com, A2KOI en Toppy.

4. AquaForte Fish Feeder automatisch voerautomaat

AquaForte Fish Feeder
AquaForte Fish Feeder

De AquaForte FishFeeder is een van de meest verkochte voerautomaten. Het apparaatje is in principe prima. Maar let wel op, want als je deze voerautomaat het hele jaar lang buiten laat staan, dan is dit niet het meest bijzonder geschikte voederautomaat. Hij is best wel gevoelig voor vocht, en je zult hem dan wel moeten beschermen tegen weersinvloeden. Wel prima geschikt om voor een aantal weekjes, bijvoorbeeld voor een vakantie, te gebruiken en daarna weer naar binnen te nemen. De voerautomaat kan zowel werken op batterijen als op netstroom. Een ander voordeel is wel dat AquaForte netjes is met haar garantieafhandeling en een betrouwbare speler is in de vijver wereld.

 • Tot 6 voederbeurten per dag
 • Duur van iedere individuele voederbeurt kan afgesteld worden
 • Kan op batterijen of op netstroom aangesloten worden
 • Inhoud voldoende voor zo’n 5 liter voer

De Fish Feeder is verkrijgbaar bij bol.com, A2KOI en Toppy.

5. EasyFeedy voerautomaat

Easyfeedy voerautomaat
Easyfeedy voerautomaat

Heel eerlijk, ik heb zelf geen ervaring met deze voederautomaat. Dat heb ik wel met alle overige automaten in deze blog. Maar ik moet wel zeggen dat de Easyfeedy voerautomaat er echt goed uit ziet! Dit is tenminste een automaat die gewoon goed staat in je tuin. En qua specificaties misschien wel niet onder doet voor de Koi Café?

Je kunt hem bevestigen aan een beugel, op de rand of aan een muurtje bijvoorbeeld. De instelmogelijkheden zijn erg goed, je kan nauwkeurig afstellen en al voeren voor slechts 0,5 seconden. Het voer verlaat de automaat aan de onderkant, en valt recht naar beneden in de vijver. Helaas ken ik niemand die deze automaat heeft, en daardoor geen ervaringen om te delen.

 • Inhoud 5 liter
 • Kijkvenster van perspex (UV bestendig), geen invloed van de zon op je voer
 • Instelbaar van 1 tot 24 keer voeren per dag
 • Voertijd is instelbaar per voerbeurt van 0,5 tot 20 seconden.
 • Gepoedercoate behuizing van aluminium

De EasyFeedy voerautomaat is verkrijgbaar bij bol.com.

6. Superfish Koi Feeder

SuperFish Koi Feeder
SuperFish Koi Feeder

De SuperFish Koi Feeder is een automaat die vooral geschikt is om steeds tijdelijk te gebruiken. Wanneer je een weekje weg bent, een vakantie boekt, noem het maar op. Het is niet echt een automaat om de gehele zomer buiten te laten staan in weer en wind. Op papier zou hij dat wel moeten handelen, maar ik weet ondertussen beter. In de automaat zit een soort borsteltje wat de korrels in de vijver schiet, dat werkt op zich prima en zorgt ook ervoor dat de korrels gelijk wat gespreid de vijver in gaan. Zo hebben alle vissen een kans, ook de wat schuwere vissen die altijd te laat zijn.

Als je een makkelijk systeem wil is dit een goede optie. Je zet hem op de vijverrand, voer erin en klaar. Geen gedoe met bevestigen. Een echt supersysteem vinden wij het echter niet. Voor het geld heb je overigens van hetzelfde merk de Professional Feeder, en die is stukken betrouwbaarder!

 • Tot 4 voederbeurten automatisch voeren per dag
 • 50 tot 1400 gram voeren per dag
 • Werkt op batterijen (3 maanden op één set)
 • Plug & go. Neerzetten, vullen en voeren maar. Terug van vakantie? Dan pak je hem zo weer op.

De SuperFish Koi Feeder is verkrijgbaar bij bol.com.

7. Velda Fish Feeder Basic

Velda Fish Feeder Basic
Velda Fish Feeder Basic

Wat wij zelf heel slim vinden van deze voederautomaat is dat hij ieder van de door jou ingestelde voederbeurten automatisch zal verdelen over drie kleine porties. Die worden dan gegeven met intervallen van steeds 1 minuut. Erg slim gedaan, want je ziet vaak dat wanneer de voerautomaat begint te strooien, niet alle vissen er gelijk bij zijn. En je snapt het al, er zijn dan altijd vissen die net niets hebben omdat ze er te laat bij waren.

De arm waarop de Velda Fish Feeder basic bevestigd is, zit op een soort prikstok die je de grond in pak drukken. Klein nadeel is dat de arm waarop de automaat staat niet uitschuifbaar is, je moet hem dus redelijk dicht bij de rand zetten. Voor een vijver met een mooie siersteen als rand werkt het normale standaard niet om hem te bevestigen. Maar je zou op de rand van de vijver een klein beugeltje kunnen maken waaraan je hem bevestigd. Of bijvoorbeeld een stoeptegel of steen waarop je hem bevestigd.

 • Voer reservoir capaciteit van 2,5 liter
 • Tot maximaal 8 voederbeurten per dag
 • Verdeelt iedere voederbeurt automatisch in drie kleine porties, deze worden met intervallen van 1 minuut gegeven.
 • Korrelgrootte 3 tot 6mm
 • Werkt op netstroom

Velda Fish Feeder Basic is verkrijgbaar bij bol.com, A2KOI en Toppy.

8. Hozelock voerautomaat

Hozelock automaat
Hozelock automaat

Een onbekende in de vijverwereld is Hozelock zeker niet. Ze zijn vooral bekend met producten meer geschikt voor de normale siervijver, en niet zo zeer gericht op Koivijvers. En dat zie je ook wel een beetje aan deze Hozelock voerautomaat. Er kan slechts 800 ml voer in en kan maar tot 6 keer voeren per dag. Dat laatste is op zich meer dan genoeg, maar 800 ml voer is niet heel veel als je een paar weekjes op vakantie gaat voor een vijver met Koi. Ook is hij geschikt voor vijversticks, waarom geen idee, want vijversticks raden wij enorm af om te voeren aan je vissen, of het nou Koi of goudvissen zijn maakt in dit geval niet uit.

Onze mening is dat deze automaat qua mogelijkheden en prijs niet super interessant is voor Koi vijvers. Voor een siervijver kan het echter wel een handig apparaat zijn voor tijdens een vakantie.

 • Tot 6 keer per dag voeren
 • Geschikt voor zowel korrelvoer als sticks (de enige in deze lijst!)
 • Voer reservoir capaciteit tot 800 ml
 • Werkt op 2 AA batterijen

De Hozelock voerautomaat is verkrijgbaar bij bol.com.

Is een voerautomaat wel of niet zinvol?

We zeggen het nogmaals, eigenlijk zou in onze ogen een visvoerautomaat een basisonderdeel van een (Koi)vijver moeten zijn. Voeding meer verspreid over de dag betekent een betere voedingsopname, en dus betere groei en ontwikkeling van jouw Koi. Voor de filtering en waterkwaliteit is dat overigens ook beter, want afvalstoffen komen minder met pieken maar gedurende de dag.

Toch zitten er aan een voerautomaat ook wel een klein nadeeltje. De belangrijkste is dat je vissen gewend raken aan het ritme van de voederautomaat. Ze gaan jou minder associëren met voer, en daardoor kunnen vissen wat minder tam worden. Maar voor die reden raden we aan om ongeveer tussen 2 uur in de middag en 10 uur in de avond de voerautomaat niet meer te laten voeren, maar tussen die tijd juist zelf te voeren. Je vissen zijn dan gedurende die tijd in ieder geval een beetje hongerig waardoor ze sneller op je af zullen komen.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie