Koi brood voeren, goed of niet goed?

Je bekijkt nu Koi brood voeren, goed of niet goed?
Brood voeren aan Koi

Ook ik voer af en toe een stuk brood aan mijn Koi, maar is het nu eigenlijk wel goed om brood te voeren? En zit er eigenlijk een verschil in het voeren van bruin of wit brood aan Koi of andere vijvervissen? Om maar met de deur in heus te vallen, het voeren van brood aan Koi is niet heel goed. We geven je in dit artikel antwoord op alle vragen relevant aan het voeren van brood.

Ingrediënten van brood

Het belangrijkste ingrediënt en daarmee het hoofdbestandsdeel van brood is gemalen graan. Bij normaal brood is dit vervaardigd uit tarwekorrels. Wanneer we complete tarwekorrels verzamelen spreken we van volkorenmeel, hieruit komt tarwebrood.

Een fijnere stap is wanneer een deel van de vliesjes en kiemen worden uitgezeefd, er ontstaan dan meel waarvan bruinbrood wordt gemaakt. De fijnste stap is wanneer alleen het binnenste gedeelte van de tarwekorrel gebruikt wordt. Alle kiemen en overige stukjes worden uit het meel gezeefd waardoor er bloem achterblijft, van bloem maakt men witbrood.

Naast granen bestaat brood uit een deel water, rijstmiddel (gist) en een klein beetje zout. In eerste instantie zijn dit geen ingrediënten waarvan je verwacht dat dit slecht zou zijn voor Koi.

Granen in brood
Granen in brood

Kan het kwaad om brood te voeren aan Koi?

Brood is dus eigenlijk vervaardigd uit voornamelijk granen, dat betekent koolhydraten. Koolhydraten zijn op haar beurt suikers. Waar het eigenlijk op neerkomt is dat je heel veel suikers aan je Koi voert wanneer je ze brood geeft. Nu kan het heus geen kwaad om ze af en toe wat brood als extra te geven. Maar, vergeet vooral niet dat Koi vooral behoefte hebben aan eiwitten die het liefste lichaamseigen zijn. Dat betekent van vis- of schaaldieren afkomstig, niet voor niets bestaat een goed Koivoer dan ook voornamelijk uit hoogwaardig vismeel.

Brood is een extra voor Koi en geen hoofdvoeding. Koolhydraten zorgen namelijk voor een snelle omzetting in vetmassa. Dat zal zo snel niet lopen met af en toe een enkele bruine boterham, maar dagelijks brood is niet de bedoeling.

Wit of bruin brood voeren

Zowel wit- als bruinbrood is vervaardigd uit granen. Witbrood is veel fijner gemalen waardoor alle kiemen, vliesjes en vezels eruit gezeefd zijn. Dat is ook de reden waarom het brood wit van kleur wordt. Bij bruinbrood blijft alles echter wel aanwezig. De eigenschappen van beide blijven echter zo goed als gelijkt wanneer je kijkt naar de koolhydraten. Het blijft een echte suikerbom voor Koi. Het maakt niet uit of je kiest voor wit of bruin brood om aan je Koi te voeren.

Gezonde snacks voor Koi

Wanneer je lekkere snacks wilt geven aan je Koi is het verstandiger om andere alternatieven te gebruiken, denk bijvoorbeeld eens aan zijderupsen of garnalen. Maar je kunt ook andere soorten natuurlijke voeding voor Koi geven. Koi zijn er dol op en het is daarnaast gezond.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie