Koi brood voeren, goed of niet goed?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Voertips
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Laatste wijziging in bericht:15 oktober 2023
  • Leestijd:5 minuten gelezen
Je bekijkt nu Koi brood voeren, goed of niet goed?
Brood voeren aan Koi

Hoe zit dat nu precies, is het goed om aan Koi brood te voeren? En is er dan nog een verschil tussen het voeren van wit of bruin brood aan Koi of andere vijvervissen? En waarom dan eigenlijk? We geven je in dit artikel antwoorden op alle vragen relevant aan het brood voeren bij Koi.

Ingrediënten van brood

Het belangrijkste ingrediënt en dus echt het hoofdbestandsdeel is gemalen graan. Bij normaal brood is dit vervaardigd uit tarwekorrels.

Wanneer de complete tarwekorrels vermalen worden, spreken we van volkorenmeel. Hieruit komt tarwebrood tot stand.

Granen in brood
Granen in brood

Een fijnere stap is wanneer een deel van de vliesjes en kiemen worden uit gezeefd. Er ontstaat dan meel, waarvan bruinbrood wordt gemaakt.

De fijnste stap is wanneer er gekozen wordt om enkel het binnenste van de tarwekorrel te gebruiken. Alle kiemen en overige stukjes worden dan uit het meel gezeefd, hierdoor blijft bloem achter. Hier wordt witbrood van gemaakt.

Naast granen bestaat brood uit een deel water, rijsmiddel (gist) en wat zout. In eerste instantie dus geen echte ingrediënten waarvan je verwacht dat dit slecht zou zijn voor Koi.

Kan het kwaad om brood te voeren aan Koi?

Zoals al aangegeven is brood voornamelijk vervaardigd uit granen, oftewel koolhydraten. Dit zijn op haar beurt weer suikers, het komt er eigenlijk op neer dat je voornamelijk suikers aan Koi voert wanneer je stukjes brood geeft.

Het kan overigens heus geen kwaad om af en toe wat brood als extra te geven. Maar, vergeet vooral niet dat Koi vooral behoefte hebben aan eiwitten. Het liefste van dierlijke afkomstig, lichaamseigen. Oftewel vis en schaaldieren. Een goed visvoer bestaat daarom niet voor niets voor een groot gedeelte uit hoogwaardig vismeel.

Brood is een snack voor Koi – geen hoofdvoeding.

Koolhydraten bij Koi kunnen zich snel omzetten in vetmassa, nu zal dat niet zo snel verlopen met af en toe een bruine boterham, maar dagelijks brood geven is in mijn ogen niet de bedoeling. Eerder wekelijks.

Wit of bruin brood voeren

Zowel wit- als bruinbrood is vervaardigd uit granen. Witbrood is veel fijner gemalen, hieruit worden alle kiemen, vliesjes en vezels gezeefd. Dat is de reden waarom het brood wit van kleur wordt. Bij bruin brood blijft een groot deel van deze kiemen, vliesjes en vezels aanwezig. Maar de eigenschappen blijven verder redelijk gelijk wat betreft koolhydraten. Het blijft een suikerbommetje voor Koi.

Als je daarnaar kijkt maakt het weinig uit of je kiest voor wit brood of bruin brood om te voeren aan Koi.

Gezonde snacks voor Koi

Benieuwd naar goede alternatieven voor brood als extra voor Koi? Denk eens aan zijderupsen of garnalen!

Of gebruik andere soorten natuurvoer, bekijk eens ons overzicht natuurlijke voeding voor Koi.

Conclusie: Wel of niet brood voeren aan Koi?

Het is prima om brood te voeren aan Koi. Houdt er rekening mee dat brood voornamelijk bestaat uit koolhydraten, wat niet geschikt is als hoofdvoeding voor Koi. Gebruik brood als tussendoortje of extra als aanvulling op een goed Koivoer.

Benieuwd naar goed Koivoer? Lees eens:

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie