Zijderupsen aan Koi voeren, lichaamsopbouw en groei

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Natuurvoer
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Laatste wijziging in bericht:14 oktober 2023
  • Leestijd:8 minuten gelezen
Je bekijkt nu Zijderupsen aan Koi voeren, lichaamsopbouw en groei
Zijderupsen Koi voeren

Zijderupsen worden in de Koi wereld gezien als een lekkernij voor Koi. Puur natuur en zeer rijk aan eiwitten. Alleen al voor die laatste reden is het een waardevolle extra om aan Koi te voeren. Wist je dat zelfs Japanse kwekers maar al te graag zijderupsen bij willen voeren vanwege dat hoge gehalte aan eiwitten?

Zijderupsen voor Koi als eiwitbron

Zijderupsen
Zijderupsen

Eiwitten vormen de basis voor goede en snelle groei en opbouw van het lichaam. En laten zijderupsen nou net vol zitten aan enorme hoeveelheden eiwitten. Dat kan in zijderupsen oplopen tot ruim 50% aan eiwitten. Logisch dat zelfs kwekers in Japan daarom graag zijderupsen willen toevoegen aan de voeding voor Koi. Met een percentage aan eiwitten als dat, is goede groei goed mogelijk.

Het meest interessante zijn de bulk verpakkingen zoals deze, kleine verpakking zijn in verhouding vele malen duurder.

Wat zijn zijderupsen eigenlijk?

Zijderupsen is wellicht eigenlijk niet de juiste naam voor wat wij aan onze Koi voeren. Want wij voeren eigenlijk de cocon of pop van een zijderups. Na ongeveer veertig dagen worden de rupsen van een zijdevlinder, Bombyx mori, omgezet tot pop. Het is een van de meeste gekweekte insecten ter wereld. En dat vooral, zoals de naam al doet vermoeden, voor de productie van zijde.

Voordat een rups verpopt kapselt hij zichzelf in door een klein laagje van spinsel om zich heen te binden. Op wikipedia (link) staat aangegeven dat de rups in staat is om tot wel 15 centimeter aan spinsel in één minuut te produceren. Die cocon zelf is voor ons niet interessant, dat is het deel wat gebruikt wordt voor zijde. Het lekkernij waar Koi zo gek op zijn bevindt zich in de cocon, de pop zelf.

Kwekers in Japan en zijderupsen voor Koi

Zijderupsen en natuurvoeding aan Koi geven is echt niet zomaar bedacht op een mooie dag hier in Nederland. In de zomer periode ben ik een hele tijd in Japan geweest, bij kwekers. Ik heb daar meermaals bij verschillende kwekers de vraag gesteld of er ook natuurvoeding gegeven wordt, en dan specifiek zijderupsen.

Hisashi Hirasawa, eigenaar van de Marudo Koi Farm, geeft aan dat hij dit erg graag zijderupsen wil bijvoeren. Hij wijst met zijn handen aan wat het kan doen met de body van Koi, en aan zijn gezicht is goed af te lezen dat hij er razend enthousiast over is. Hij geeft aan dat hij dit jaren heeft gedaan, maar het proces nu voor hem simpelweg te arbeidsintensief is voor de hoeveelheid kweekvijvers en mudponds wat hij heeft. Zijderupsen kunnen niet in de voerautomaten die hij in gebruik heeft en moeten daardoor met de hand gevoerd worden.

Zijderupsen voor Koi als lekkernij

Koi zijn dol op zijderupsen, je kunt ze makkelijker voeren doordat ze drijven aan het oppervlak. Als jouw Koi het eenmaal doorheen wat ze proeven, worden ze er echt razend op! Je kunt zijderupsen daarom ook goed gebruiken om Koi uit de hand te voeren.

Vooral door het hoge eiwitgehalte voer ik zelf pas vanaf een watertemperatuur van zo’n 18 graden. In de maanden juli, augustus en september. Er zijn mensen die zijderupsen eerst weken, ik zelf vind dit onzin en merk dat het niet nodig is. Ik ken heel wat mensen die zijderupsen gewoon rechtstreeks voeren zonder voor te weken.

Precies dat hebben karpervissers ook al ontdekt. Zijderupsen zijn voor vissen op karper een ideale manier voor oppervlakte visserij. Zijderupsen geven een vettig laagje af aan het oppervlak, wat karpers al van een flinke afstand ruiken. In de zomer wanneer karpers aan de oppervlakte zwemmen wij warm weer kan het goede vangsten opleveren tijdens het karpervissen.

Zijderupsen pellet voeren

Zijderupsen in pelletvorm
Zijderupsen in pelletvorm

Voordeeltje van zijderupsen verwerkt in pellet vorm is dat je ze makkelijk kan aanmengen door je normale Koivoer. Op die manier eventueel toe te voegen in de zomermaanden aan je standaard voeding. Plus ze zijn veel kleiner dan zijderupsen zelf, en zo ook geschikt voor kleinere Koi. Een goede toevoeging aan je standaard voer voor body opbouw.

Hikari Silkworm is een voorbeeld van tot pellets gemaakte zijderups poppen. Het zit verpakt in zakjes van 500 gram en is een korrel van ongeveer 5mm grootte. Koi zijn er gek op, het is e enorm rijk aan eiwit en bovenal produceert het minder afval dan zijderupsen zelf.

Waar kun je zijderupsen kopen?

De kwaliteit van zijderupsen is verschillend, de zijderupsen zelf zijn meestal wel ongeveer gelijk. Maar waar het om draait is de hoeveelheid gruis en fijnstof die je in de verpakking krijgt. Want daar heb je helemaal niets aan! Een aantal van onze keuzes:

  • 30 liter (9,9 kg) zijderupsen via bol.com (bulk verpakking)
  • 10 liter (3,3 kg) zijderupsen via bol.com
  • 2,5 liter (825 gram) zijderupsen via bol.com
  • 500 gram pellet vorm zijderupsen via bol.com
  • 1500 gram pellet vorm (20% zijderupsen) via A2KOI

Ook handig is deze verpakking van 10 stuks 350 gram zijderupsen (+/- 1 liter per pakje). Officieel ‘kippenvoer’, maar net zo smakelijk voor je Koi. Je kunt de zijderupsen zo extra goed vers houden!

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie