Zijderupsen aan Koi voeren voor lichaamsopbouw en groei

Je bekijkt nu Zijderupsen aan Koi voeren voor lichaamsopbouw en groei
Zijderupsen Koi voeren

Zijderupsen zijn een ware lekkernij voor Koi, puur natuur en het is zeer rijk aan eiwitten. Daardoor is het ook bijzonder waardevol om deze snack bij te voeren aan Koi. Wist je dat zelfs Japanse kwekers maar al te graag zijderupsen willen bijvoeren vanwege dat gigantisch hoge gehalte aan eiwitten?

Zijderupsen als eiwitbron

Eiwitten vormen de basis voor goede en snelle groei en opbouw van het lichaam. Laten zijderupsen nou net vol zitten aan enorme hoeveelheden eiwitten. Dat kan oplopen tot ruim 50% aan eiwitten. Logisch dat zelfs kwekers in Japan daarom graag zijderupsen willen toevoegen aan de dagelijkse voeding voor Koi. Het meest interessante zijn de bulk verpakkingen zoals deze, kleine verpakking zijn in verhouding vele malen duurder.

Wat zijn zijderupsen eigenlijk?

Eigenlijk is ‘zijderupsen’ niet helemaal de juiste naam voor wat wij aan onze Koi kunnen voeren. Wij voeren namelijk eigenlijk alleen de cocon of de pop van een rups. Na ongeveer veertig dagen worden de rupsen van een zijdevlinder, de bombyx mori, omgezet tot pop. Overigens is dit een van de meest gekweekte insecten ter wereld, wat de naam al doet vermoeden natuurlijk voor de productie van zijde.

Voordat een rups verpopt kapselt hij zichzelf in door een klein laagje van spinsel om zich te binden. De rups is in staat om tot wel 15 centimeter aans pinsel in één minnuut te produceren (meer informatie). De cocon zelf wordt gebruikt voor zijde en is voor ons niet interessant. Het lekkernij zelf waar Koi zo gek op zijn is de pop zelf die zich in de cocon bevindt.

Zijderupsen
Zijderupsen

Kwekers in Japan en zijderupsen voor Koi

Het voeren van dit wonderinsect is overigens niet zomaar bedacht op een mooie dag hier in Nederland. Ik heb een gehele zomer in Japan mogen verblijven bij verschillende koikwekers. Daar heb ik bij diverse kwekers de vraag gesteld of er ook gevoerd wordt met zijderupsen. Hisashi Hirasawa, eigenaar van de Marudo koi Farm, geeft aan dat hij dit heel erg graag wil bijvoeren. Hij wijst met zijn handen aan wat het kan doen met de body van een Koi en aan zijn gezicht is goed af te lezen dat hij er razend enthousiast over is. Hij geeft aan dat hij dit jarenlang heeft gedaan, maar het proces is te arbeidsintensief geworden doordat de hoeveelheid kweekvijvers wat hij heeft flink gegroeid is. Zijderupsen kunnen namelijk niet in de voederautomaten die hij gebruikt en daardoor moet het met de hand gevoerd worden.

Een echte lekkernij voor Koi

Meermals gaf ik al aan dat Koi dol zijn op zijderupsen en ze zijn heel gemakkelijk te voeren doordat ze drijven aan het oppervlak. Hebben ze eenmaal door wat ze proeven dan worden ze er werkelijk razend op. Je kunt ze dan ook goed gebruiken om Koi uit de hand te voeren. Vooral door het hoge eiwitgehalte voer ik ze zelf pas bij vanaf 18 graden watertemperatuur, in de maanden juli, augustus en september. Je hoeft zijderupsen niet eerst te weken, wat veel mensen denken. Je kunt ze gewoon rechtstreeks voeren.

Zijderupsen voeren uit de hand
Zijderupsen voeren uit de hand

Karpervissen met zijderupsen aan het oppervlak

Dat karperachtigen wel een zijderups lusten hoef je velen niet meer te vertellen. Ze bieden een ideale manier om drijvend op karper te vissen. Ze geven namelijk een vettig laagje af aan het oppervlak, wat karpers ze al vanaf een flinke afstand doen laten ruiken. Juist op warme dagen daardoor een ideale manier om karpers te lokken, wat ook daadwerkelijk zeer goede vangsten kan opleveren. Het is namelijk net even anders dan de standaard boilies waarmee veel gevist wordt. Geef het maar eens een kans.

Pelletvorm zijderupsen met minder afval

Hikari Silkworm Selects is een voorbeeld van tot pellet gemaakte zijderups poppen. Zo kun je ze gemakkelijk aanmengen door je normale Koivoer en daardoor dagelijks door je standaard voeding een deel aanmengen. Ze zijn een stuk kleiner dan zijderupsen zelf met een maat van ongeveer 5 mm en daardoor ook geschikt voor kleinere Koi. Een sterke toevoeging van goede eiwitten waardoor de body goed opgebouwd kan worden. Bijkomend voordeel is dat ze ook minder afvalstoffen achterlaten dan in normale vorm.

Zijderupsen in pelletvorm
Zijderupsen in pelletvorm

Waar kun je zijderupsen kopen?

Het product zijderupsen is in iedere verpakking weer verschillend, de kwaliteit die je ergens krijgt hoeft zeker niet gelijk aan elkaar te zijn. Het belangrijkste is dat ze vers zijn en dat je niet al teveel gruis en fijnstof in de verpakking krijgt. Een aantal van de betere keuzes:

  • 30 liter (9,9 kg) zijderupsen via bol.com (bulk verpakking)
  • 10 liter (3,3 kg) zijderupsen via bol.com
  • 2,5 liter (825 gram) zijderupsen via bol.com of A2KOI
  • 500 gram pellet vorm zijderupsen via bol.com

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie